Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Едно пътуване до ГърцияТомас Болдох  |  Редактирана на 14/02/2008


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_1.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Агролис[/i:ddfec53c5c]


Атина – бързо препускане по набелязаните от дебелия списък атракции, наемане на кола и лакомо поглъщане на сърми и баклава до припадък. На сутринта нашият супер-офроуд ситроен саксо бързо ни понася право към сърцето на гръцката история – Пелопонес. От тук ни оставаше само едно премигване до нашето първо изкачване на полуостров Агролис, а именно: „Кулата на ветровете”, която с нейните приятно наклонени плочи ни предложи чудесна дву-тричасова загрявка за следващите дни.

Агролис е нащърбен от скалисти брегове полуостров, но съдбата го бе опазила от който и да е грък с бормашина до идването на няколко англичанина. Те очевидно са пристигнали тук с бормашини, тъй като мястото има 12 екипирани сектора и над 250 маршрути на болтове! Повечето от тях са чудесни скали с изумителна гледка от там. В някои случаи посетителите изглежда не интерпретират правилно идеята на катеренето – да катериш на установка сводовете на пещера…?
На другия ден катерихме близо до Диляма, на еднокилометрова красива стена близо до върха на 1100 метрова планина! Обектът все още се развива, но дори сега там се намират най-готините маршрути, които някога съм катерил – тук всичко беше просто перфектно: скалата, гледката и времето.


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_2.jpg[/img:ddfec53c5c]


След като катерихме почти до откат решихме да разгледаме една огромна пещера, която беше по-скоро дупка с диаметър около километър. Скалите са малко ронливи и все пак има място за няколко изключително надвесени маршрута от по няколко въжета!

След това отпътувахме към Нафплио за да се насладим на вкусните местни гозби, които силно препоръчвам! Тук също има какво да се катери – 25-60 метрови скали с южно изложение, точно до морето, над романтично надвесен масив. Ръбчетата са доста режещи и почти недокоснати от катерачи – има само 20 направени маршрута на стена от 2 км…Това място си заслужава да се посети. Добър избор би било да се отиде там зимата – почни умряхме от жега през март! Хукнахме към един по-сенчест сектор наблизо – скалата е там е отличен варовик.

Последваха два дена почивка, които преминаха в обикаляне на византийски градове като Мистра, Монемясия и трекинг из някои от каньоните на Тайгетос. Природата навсякъде беше забележителна – за два дена видях повече видове цъфнали диви цветя от колкото някога през живота си. В една от клисурите на Тайгетос се намира красивия катерачен обект Лангада. За съжаление лошото време не ни позволи да катерим, но мисълта да се върнем там някой ден бързо се оформи в главите ни. Представете си дълбока клисура в Алпите, свеж въздух, борови дървета и разбира се скали накъдето и да се обърнеш. Обекта е сравнително добре разработен, но скрит, все още има девствени скали по над 250 метра! Малко обезкуражени поехме на север към Патра с намерението да изтъркаме още малко еспадрилите си. Спряхме на Калогрия и Алепочори – популярни катерачни обекти сред по-яките местни. Тук има около 200 маршрута и повечето са над 7б! Наскоро изваденото ми рамо и една друга стара травма искахе нещо по-лесно, например 7а+. След няколко напъна се втурнахме в колата, прекосихме река Клайдон и отпътувахме за рая – Варасова.


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_3.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Красивият катерачен масив Лангада[/i:ddfec53c5c]


[b:ddfec53c5c]Врасова[/b:ddfec53c5c]


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_4.jpg[/img:ddfec53c5c]


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_5.jpg[/img:ddfec53c5c]


Варасова се намира на 250 км. западно от Атина и е на северната страна на Коринтския залив, точно срещу Патра. Това не е просто голяма скала до морето, а огромна система от големи скали и сложно образувани стени, от които най-високите са по 800 метра. Върхът на планината е на 950 м надморско равнище и има незабравими гледки и атмосфера. Гръцките катерачи са стигнали до това място още през 50-те. Има около стотина дълги маршрута и този брой можеше лесно да бъде умножен по три, ако голямата стена и горните масиви бяха разработени за катерене. Половината от тези маршрути нямат съвремени осигуровки като болтове, другата половина са наковани с болтове, но не и там където очаквате или където би ви се искало, така че задължително си носете джаждите!


[img:ddfec53c5c]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_279_6.jpg[/img:ddfec53c5c]

[i:ddfec53c5c]Една от по-малките стени (250 метра)[/i:ddfec53c5c]


[b:ddfec53c5c]Край на първа част[/b:ddfec53c5c]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2342 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?
Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един моде ...
Музаки и Теопетра - курс по катерене
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция
climbOn и crossFIXE
Метеора
Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)
Пакленица
Интервю с Ашима Шираиши


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap