Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Канад(ски) историиХристо Станкушев, Капитал Лайт  |  Редактирана на 18/01/2008


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_1.jpg[/img:021b3ccf43]


Какво му трябва на един скиор, за да кара в Канада? Ски, виза и самолетен билет. Просто... ако не обръщаш внимание на детайлите, че визата се получава в Букурещ, че презокеанският самолетен билет до Калгари се оказва по-скъп, отколкото си си го представял в началото, а пък полетът продължава 40 часа след като изпуснеш две прекачвания и спиш на летището.

Естествено нужни са и сняг и писти, които, както се оказва на място, са в изобилие. Само в околностите на Калгари на два-три часа път с кола има шест големи курорта със среден валеж на сняг от 700 - 800 см на година. Разбира се, най-важни в осъществяването на такова пътуване се оказват семейство гостоприемни приятели, които да обичат природата и карането на ски поне колкото теб.


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_2.jpg[/img:021b3ccf43]


Всички дребни проблеми остават зад гърба ти, когато се отправиш към планината, предвкусвайки удоволствието, което само тя може да ти предложи. Температурите започват рязко да падат с всеки метър надморска височина, а нетърпението и адреналинът все повече и повече се покачват. Цивилизацията постепенно изчезва някъде назад в далечината. Навлизаме все по-навътре между снежните склонове, преминавайки под надлези, направени само за да могат животните да пресичат магистралата. А иначе пътищата са си като нашите до Витоша или Боровец, само малко по-добре изчистени. При влизане в природния резерват Банф, който приютява ски курортите, заплащаме входната такса и получаваме кратка брошура, в която ни запознават с опасностите, напомняйки ни, че може да срещнем мечки, лосове и вълци.

Спокойствието наоколо е в ярък контраст с интензивния живот в Калгари. Град с размерите на София, в който основният бизнес са петролът и природният газ, а малкото забавления са хокей, американски футбол, обяздване на бикове и голф. Като бивш домакин на олимпийските игри от 1988 г. градът разполага с атракциони като олимпийско селце, улеи за бобслей и писта по средата на града (подходяща само за мързеливи и начинаещи скиори и бордисти). За мое голямо съжаление разбирам, че за спускането с бобслей има листа на чакащи за два месеца напред и се налага да пропусна това удоволствие.


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_3.jpg[/img:021b3ccf43]


[b:021b3ccf43]На север[/b:021b3ccf43]

Калгари се оказва доста студено място през зимата. Температурите са постоянно под нулата, достигащи до -30 градуса в някои дни. Затова и небостъргачите в целия център са свързани с топли връзки помежду си. Още по-напред са стигнали в Едмънтън (три часа с кола на север), където местната забележителност е мол, приютил под един покрив буквално всичко, каквото може да му хрумне на човек - магазини и търговски алеи, басейн с изкуствени вълни, зоологическа градина, увеселителен парк, казино, хотел. Всички ски терени в близост до Калгари се намират в резервата Банф, високо в Скалистите планини. Ски сезонът е започнал в началото на ноември и ще завърши чак през май, като местните не пропускат да се похвалят, че сняг вали през всеки месец от годината. Най-популярният от всички курорти естествено е Лейк Луис поради разнообразните терени и ежегодно провеждащите се стартове от световната купа. Именно натам сме се насочили с моя приятел и водач Лазар, който е решил да прекара седмицата си за четене за изпити по най-добрия начин - на пистите. На път за Лейк Луис минаваме покрай невероятно красивата планина Фортрес - рай за местните сноубордисти и съответно не представляваща особен интерес за двама скиори. Отсядаме в "Банф спрингс" - хотел с величествени размери, напомнящ на огромна средновековна крепост и построен в края на ХІХ в.


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_4.jpg[/img:021b3ccf43]


[b:021b3ccf43]60 долара, 50 писти[/b:021b3ccf43]

Лейк Луис се оказва съвсем малко селце на половин час от хотела ни. Правим си по една бърза снимка на фона на красивата панорама на глетчера и езерото. Върху леда туристите, които не споделят скиорската ни тръпка, карат кънки, играят хокей или се радват на ледените скулптури, останали от ежегодния конкурс. Но ние оставяме туристите и с нарастващ ентусиазъм от натрупалия през нощта сняг се отправяме към пистите, където еднодневна карта струва 60 канадски долара. За моя радост установявам, че Лейк Луис разполага с близо 50 именовани трасета (писти), с бързи и добре поддържани влекове, трасета за извънпистово каране, писти с бабуни и голям парк за фрийстайл. Приятно съм изненадан, че трасетата за фрийрайд са снабдени с пълна маркировка и се поддържат всеки ден. Сутрин преди откриване на деня се взривяват снежните козирки от специално обучени спасители, така че да се избегне всякаква лавинна опасност. Без да кажа нищо на Лазар, си припомням за старите соц военни оръдия, с които на Банско се борят с лавините.


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_5.jpg[/img:021b3ccf43]


[b:021b3ccf43]Алберто Томба free[/b:021b3ccf43]

Усещането за специално отношение към курортистите се затвърждава у мен, след като ми разказват как Алберто Томба получава преди години забрана да посещава курорта, след като се опитал да пререди обикновени скиори. Очевидна е и изключително добрата организация на курорта - с една гондола, три лифта и няколко влека се обслужват височките трасета за каране.

За любителите на фрийрайда е отделена цялата задна страна на курорта - Powder Bowl. Именно натам се насочваме с Лазар и негови приятели скиори. Съвсем нормална гледка се оказва да видиш по стръмните улеи с надвиснали козирки хора от всякаква възрастова група - от 5-6-годишни таланти до 70-годишни дядовци на сноуборд с каски. На най-опасните трасета не допускат скиори без цялостна защитна екипировка и пълно оборудване за намиране на човек, затрупан от лавина. Лазар е напълно наясно от опасностите, след като през 1997 губи брат си в една лавина, и е максимално внимателен, отнасяйки се с огромно уважение към планината.


[img:021b3ccf43]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_275_6.jpg[/img:021b3ccf43]


След изтощителен ден на ските с компанията отиваме да вечеряме и да презаредим батериите за следващия ден. Приятна изненада е, че навсякъде в заведенията е традиция на телевизорите да вървят филми за екстремни ски. Типично за Канада всички си поръчват огромен стек с пържени картофи или печени ребърца, обилно полети с калорични сосове. Като се прибавят към това и множеството магазини за сладки храни и десерти навсякъде из курорта, човек бързо си обяснява защо всички хора изглеждат като огромни, добре сложени момчета от хокеен отбор.

След вечеря се прибираме в хотела и решаваме да пробваме външния басейн. За съжаление се оказва, че е твърде късно и работното време отдавна е приключило. Това обаче не може да сломи нашето желание да изпием по една бира под валящия сняг в горещата вода и незабелязани от никого влизаме в басейна. Разбира се, не след дълго персоналът разбира за нашето своеволие и идва да ни помоли най-учтиво да напуснем. Аз оставам крайно учуден, свикнал на "любезно" отношение по родните курорти. Смайването ми обаче е пълно когато с много мил тон ни питат къде би било най-удобно за нас да ни пренесат бирата, за да може да я доизпием.

На следващия ден отново на ските и отново в пресния сняг. И така цяла седмица... едно невероятно усещане, което си обещавам да повторя възможно най-скоро.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2355 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Категория на трудност - Част І
Аз съм тук
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Писмо до ФБАК от Владимир Владов
Кайлаш - едно приключение
Как да направим снежен подслон
Грижа за ръцете
Свирепа арена - Айгер
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century
Историята на женския алпинизъм


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap