Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Пътят на боеца или как да катерим по-трудноJeff Achey  |  Редактирана на 08/02/2018

Пътят на боеца

Ах,страхът е "ограничаващата плоча" на боеца. За известно време, всеки уикенд носеше напредък. Животът тогава беше песен. Сега ти си отчаян. Време ли е да отскочиш до най-близката зала за катерене?

Ако в твоите катерачни умения има спад, най-добре е да погледнеш първо вътре в своята глава,
преди да прибегнеш до някой кампусборд, тежести или зала за катерене. Силовата тренировка може да ти помогне да се промъкнеш в следващата категория, но това не е задължително.

Дори с повече сила, ти можеш да катериш по-лошо и без никакъв успех. Това не е прогрес. По-нататък тренировката може да стане едно оправдание, за да не дадеш най-доброто от себе си. Колко пъти си си казвал: "Аз трябва да стана по-силен", което много добре знаеш, че ще ти отнеме седмици или месеци? Вместо това ти можеш да си кажеш: "Аз трябва да започна да катеря по-добре" - което можеш да направиш още на следващият ден. Ако сегашното ти ниво е 5.10c, то ти можеш да катериш поне 5.11a - и затова утре, като начало бъди по-концентриран, по-отпочинал, освободен от глупавите си страхове, а също така бъди по-весел и забавен.


Мисловната игра

Обикновено нещата, които провалят успехите ни са в нашите мисли и всеки катерач има свои лични саботьори. Моите бяха най-активни в спортното катерене, където качествата ми бяха конфузно слаби. Когато катерех on-sight, аз бях стегнат и страхлив, дори и на най-малките откъсвания от осигуровките. Бях уплашен да не падна, но не защото мислех, че ще се нараня. Страхът беше загадка. Също така, аз катерех добре, докато обработвах някой маршрут, но когато дойдеше време за redpoint, губех мотивация и исках да отработя движенията в още едно катерене. По незнайно какви причини финалното усилие винаги ме стресираше и затова аз го отбягвах.

Аз открих една нова переспектива за тези проблеми след разговора, който проведох с Arno Ilgner, един катерач от Nashville и глава на Desiderata Institute за умствен тренинг. За една година и половина аз доразвих неговите съвети и основни "бойни принципи", които се оказаха безценни. И затова искам да му благодаря отново за неговото учение и проницателност - и за това, че ми помогна да катеря по-добре, докато тренирам по-малко.

Първо ще направя един бърз преглед на някои от идеите на Ilgner. "Пътят на боеца" се намира по средата между страха, който изпитваме и мотивацията на желанието. Когато нашите цели са подчинени на желанието, страстта ни дава енергия и ние сме открити, склонни към приключения и изключително уверени. Когато сме нови в някоя дейност нашето участие e подтикнато от желанието. Но кoгато придобием опит ние изграждаме една сложна психологическа структура на поведение. Постигнатите успехи и неуспехи оформят външността на нашето катерене. Тогава, страховата мотивация може да се промъкне изненадващо.

Когато твоите цели са подчинени от страха, ти си склонен към едно въздържане, което не е непремено вредно, но води до неприятни усещания за провал или унижение. Еднa отрицателна, страховомотивирана рамка на ума те кара да се чувстваш стегнат, да избухваш гневно или да се отчайваш. Това може да те сломи или да те накара да избягаш. Така ти катериш предпазливо или заядливо - и в двата случая далеч под своя потенциал.


Контролирай мислите си

Страховата мотивация, която проваля твоето катерене се таи в ъглите на собственият ти ум. Така че твоята първа защита е самочувствието.

Започни с една промяна на самочувствието. Твоето държание или по-точно начина, по който се държиш със себе си влияе върху рамката на ума. Ако ти имаш изгърбена стойка, опитай се да повдигнеш брадичката и избутай раменете си назад. Запази тази стойка дори когато катериш. Съвсем скоро ще откриеш, че си станал много по-бдителен, енергичен и самоуверен.

Наблюдавай също така и своя вътрешен глас, дали той е позитивен или негативен. Вместо да си говориш "Аз не мога да направя това - напомпан съм", можеш да си кажеш: "Аз мога да продължа - все още имам сила". Това са само думи, но твоето подсъзнание ще им повярва. Успехът в това упражнение ще ти помогне най-малко с един нюанс нагоре в категориите.

Преценяй трезво ситуацията и твоята реакция спрямо нея ще ти помогне да поемеш отговорността. Приеми истината и подреди своите мисли в съответствие с нея. Не се поддавай на мислите, които те карат да желаеш невъзможното. Какво би било ако хватката беше по-добра и ако ти беше по-силен или ако тези, които бяха преминали първи от тук бяха поставили болта по-ниско. Тези неща не могат да бъдат променени. Осъзнаването на ситуацията такава каквато е и позитивното отношение към предизвикателството е най-важното за теб.

Точната преценка е първата стъпка, която трябва да направиш, за да препрограмираш мислите си успешно. Понякога обаче ти можеш да се почувстваш затормозен от това едновремено да катериш и да събираш информация за ситуацията. Къде е следващата хватка за почивка? Къде е следващата осигуровка? Колко дълго ще бъде падането и дали ще се удариш? След като веднъж осъзнаеш всички истински опасности, твоите въображаеми страхове ще започнат да губят своята сила.


Предизвикателството на непознатото

Една от най-честите психологически грешки е отдаването на прекомерно значение в това дали си завършил изкачването си до края на маршрута или върха, а не на качеството на собственото катерене. При този злополучен - но съвсем нормален - стереотип на мислене, ти ще запомниш най-добрите и най-трудни движения от катеренето, просто като препятствия по своя път. Това негативно отношение прави целият акт на катеренето напълно безсмислен.

Вместо това, изцяло се отдай на предизвикателството. Това обикновено е и пътят, по който върви всеки един от нас когато започва; тогава твоето удовлетворение идва от чувството на успеха над предизвикателството и това прави от теб най-добрият катерач, въпреки че не виждаш разлика между отделните категории. Когато ти оформиш своето възприемане за катеренето по този начин, твоята мотивация остава чиста, проста и е част от самия теб. Тогава ти чувстваш, че твоите усилия са възнаградени добре, въпреки че падаш преди да достигнеш върха и без да отдаваш значение на провала. Ти си много по-обезпокоен от това, което си почувствал в момента и от това как си превъзмогнал трудностите.

Променяйки отношението си към успеха, в цената, която ще платиш за своето "пътешествие" в страната на "непознатото", има един скрит подарък. Ако ти избереш борбата и преодоляваш всяка една трудност, когато тя се изпречи пред теб, можеш да бъдеш сигурен, че в този случай ти ще бъдеш много по-щастлив да достигнеш върха на това парче камък, отколкото ако твоята мисъл вече беше минала от там и само чакаше да те види как ще съжаляваш. Но не се стреми да достигнеш границата на предизвикателството, защото ние преодоляваме предизвикателства, които са възможни.


На лов за неприятности

По-доло са няколкото възможни проблема, които Ilgner беше открил след като анализира качествата на десетки катерачи с различни способности.


С какво е пълна главата ти при водене?

Когато катерачът е под напрежение, той или тя стават замаяни с негативни, разрушителни мисли - "Аз не мога да направя това, това е толкова трудно, следващият болт е далече нагоре, хватките са много малки, а аз съм напомпен". Нито едно от тези неща не е истина; това просто са начините, чрез които мисълта те убеждава да се предадеш и да излезеш от напрегнатата ситуация.

Този защитен глас е важен - той може да опази твоят живот - но само да решиш, че рискът и предизвикателството са приемливи, гласът започва да работи срещу теб. Някои силни скални катерачи са особенно предразположени към такива разрушителни мисли, защото катеренето е относително статично; различно от това говорят каякарите, където действието е бързо и продължително. Катеренето осигурява изобилие от време за обмисляне и избавяне от затруднението. Затова ключът е да се фокусираш към по-малки и не толкова критични предизвикателства.

За да се пребориш с незначителните опасности, първо събери информация. Наблюдавай своето поведение при една напрегната ситуация. Направи разлика между опитите при които успяваш и ги анализирай. Какви видове мисли ти минаваха през главата? Къде беше скритият страх? Можеш ли да опишеш страха? Желаеше ли го? Вярваш ли в своите способности? Да разбереш своето поведение е първата стъпка към неговата промяна.

Следващият път опитай едно дълбоко "коремно" дишане. Това е стар трик, който отвлича вниманието ти от настоящият момент и кара част от твоят мозък да се заеме с една малка и ритмична задача. Коремното дишане намалява напрежението и подобрява концентрацията. Ефектът е същият както, ако предприемеш една разходка в момент когато трябва да обмислиш едно сложно решение.


Контролираш ли прищевките?

Ilgner беше открил, че много от катерачите налагат свой собствен самоконтрол. Старите традиционни катерачи виждат най-лошото, мислейки си, че "едно падане, означава смърт", но това е било уместно за някои маршрути преди спортната революция. Когато ти предприемеш едно трудно спортно или безопасно традиционно водене, силният самоконтрол може да попречи на твоето катерене.

Аз попадах точно в тази tradition категория и затова Ilgner ме прикова към тази точка. Неговите наблюдения бяха частични, но забележително точни. Ние преценихме, че моят неясен страх от падане е имено страх от загубата на контрол. За мен беше истинско мъчение, защото аз постоянно мислех как ще отлетя във въздуха, във всеки един момент. Това беше мой подсъзнателен протест. Аз исках пълен контрол върху ситуацията - къде, кога и колко голямо ще бъде падането. В следствие от това, аз деформирах така своята техника, че тя да бъде максимално контролирана. Не опитвах трудни движения, ако преди това не бях осигурил едно изключително безгрешно преминаване, като отбягвах деликатните, но много по-малко напрегнати техники, като разчитането на малки стъпки.

Да пишеш за умственият тренинг е едно нещо,но осъществяването му в действителност е съвсем друго нещо. Мой стар навик беше стягането, почти до счупване и затова започнах да катеря с прости и точни стъпвания. Това е ключът за ефективният умствен тренинг. "Бъди решителен", казваше Ilgner. Моето първо решение беше да спра сграбчването на примката. Така аз се жертвах и скочих. Скоро можех да катеря пет фута над някой болт и да скоча. Това упражнение ме направи по-безчувствен към падането и незабавно оказа положителен ефект върху моето катерене. Промяната в моето мислене покачи с цели два нюанса в категорията, която катерех.

Другото упражнение, което Ilgner препоръчва е по-бързото и по-динамично катерене. Катери на toprope като за начало. Възприеми един спонтанен и почти невнимателен стил. По време на тези упражнения опитай да паднеш неочаквано. Само тогава ти ще успееш да прекършиш навикът, който изисква толкова много контрол.


Път за никъде

Най-общото оплакване, което Ilgner чува от катерачите е съществуването на една "ограничаваща бариера" - трудно ниво, над което те не могат да видят подобрение. Това може да бъде едно упорито и обезсърчаващо положение, което съблазнително да те накара да отбягваш по-трудните препятствия.

" Една ограничителна бариера се появява, когато катерачът изчерпи всичко онова, което му се отдава лесно", каза Ilgner. "Точно тези катерачи, може би са психически много устойчиви или пък са предприемчиви, но до определена точка те играят на карти и откриват, че повече не се подобряват. Ако ти опиташ да отхвърлиш плочата ще се ужасиш, защото не си взел в предвид произтичащите от това последици. А тези последица са всичко онова, което ти чувстваш. Затова твоята мотивация пада."

Когато си се изкачвал през степените към своята граница ти съвсем не си вървял към подобрение. По-скоро си бил привикнал с катеренето, следвайки една лесна пътека по ръба на твоето естествено ниво на комфорт. Преди да стигнеш плочата, ти не си имал нужда да копаеш дълбоко и да променяш своите порядки, за да се придвижиш през тези прегради.

Благодари на едно такова ограничение, като една благоприятна възможност и не я възприемай като пречка. Ако цената, която си платил наистина е помогнала за твоето подобрение, объркаността на мисловните игри ще стане интересна, а не обезсърчаваща. Личните ограничаващи навици трябва да бъдат открити и преодолявани. Дори ако ти по-късно изгубиш своята форма и нямаш време за залата, умствените придобивки остават. Избери лесни пътища, при които новите пречки падат като домино, но за да получиш най-голямата награда ти ще трябва да се пребориш с едно единствено нещо - твоето непреклонно ограничение.ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ПЪТЯТ НА БОЕЦА

Твоето философско отношение


· Дай воля на желанията си, а не на страха.
· Твоят истински успех е да бъдеш един по-добър човек и катерач и да бъдеш щастлив, а не да катериш един специален маршрут или категория.
· Твоята лична оценка не трябва да зависи от твоите катерачни умения.
· Бъди един отворен ум - твоите ограничения са определени от въображението, а не от твоята психическа издържливост или качества.
· Рискът и дискомфортът са предпоставки за развитие и постижения.
· Цени непознатото (приключението), а не предназначението (краят на приключението).

Оценка на ситуацията

· Проучи всички хватки, представи си възможните движения.
· Огледай как е нагоре - открий един край на всяко препятствие или една почивка, където ще можеш да се съвземеш.
· Проучи възможността за осигуряване и обективно оцени последиците при падане.
· Приемлив ли е рискът? Прецени и извърши своето решение.

Какво е твоето душевно състояния?

· Нека твоят вътрешен глас бъде позитивен. Всяка мисъл трябва да бъде отсята; открий и промени негативните или ограничаващи мисли.
· Не се оправдавай.
· Забрави за успехите или провалите - направи нещо конкретно, с което да оправдаеш и възнаградиш усилията си.
· Не се опитвай да контролираш неща, които не можеш да контролираш или неща, които не могат да помогнат за твоя успех.
· Вярвай в своите способности.

Създай психическа настройка

· Промени стойката - главата горе, рамената назад. Бъди самоуверен.
· Промени израза на лицето - отпусни го, вярвай в себе си и бъди изпълнен от желание за предизвикателство.
· Поеми дълбоко въздух, когато се налага.
· Сега направи това, което трябва!


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3200 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Историята на един gritstone маниак
Скалите до с. Сестримо
Пестене на енергия при трад
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Хелентал, Австрия
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Коментар на британската традиционна категоризация
Британска система за добре осигурени маршрути
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Arapiles, Австралия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap