Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Срещу кървавия данък на планинатаВелин Яворски, Списание "Български войн"  |  Редактирана на 28/12/2007


[i:45fc99e93e]“Планинският водач е специалист, който обича и познава планините, умее да се движи и пребивава в тях. Той е поел ангажимента да води човек или група хора в планината с произтичащите от това отговорности, като им покаже най-доброто от нейната природа и своите познания.” Това е записано в характеристиката на планинския водач, подготвена от асоциацията “Планини и хора”.[/i:45fc99e93e]


[b:45fc99e93e]Центърът за професионално обучение[/b:45fc99e93e]

Факт са вече и първите дипломи, издадени от центъра към асоциацията. В края на октомври планински водачи получиха сертификатите си за упражняване на професията.

Сред завършилите курсисти е бившият капитан от Самоков Петър Симеонов. Разходите му по обучението бяха поети по програмата за социална адаптация на съкратените военнослужещи. Той вече е придружавал като планински водач групи на туроператора “Одисея Ин”..

Сега се обучава втората група желаещи. Администраторът Зорица Ставрева уточнява, че има разлика между специалистите от техния център и на Българския туристически съюз. Най-малкото защото кадрите им обслужват туристите и групите срещу заплащане. “Курсистите ни са предимно от София и това е обяснимо, тъй като всеки кандидат плаща сам престоя си по време на обучението” ­ уточнява тя

Не е лесно да преминеш през ситото на няколкото теста както за общите познания за България, така и на физическата подготовка. Одобрените кандидати заплащат по 500 лв. Курсистите си осигуряват сами част от екипировката по списък, предоставен от центъра. Средно обучението продължава между шест и осем месеца. Накрая се провеждат държавни изпити, които включват теория и практика на професията планински водач. На получилите най-високи оценки се издава освен свидетелство за професионална квалификация и препоръка за работа в туроператорски фирми.

През 1999-2000 г. Българската асоциация по алтернативен туризъм провежда серия обучения съвместно с френската асоциация Tetraktys. С нейни инструктори осъществяват четири модула на курс за планински водачи ­ един в Бриансон и по един в учебния център “Мальовица”, във Враца и на хижа “Рилски езера”.

По проекта “Красива България 3” през 2001 ­ 2002 г. има два курса за въвеждане в професията на планинския водач на безработни от Карлово, Чипровци и Кюстендил. Освен това асоциацията е разработила система за обучението и са проведени два курса с представители на националните природни паркове “Пирин” и “Централен Балкан”. Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието.


[b:45fc99e93e]Връщането назад[/b:45fc99e93e]

в стремежа на човек да опознае планините и да се докосне до природата разкрива, че преди много години планинските водачи са били наричани марони. Наименованието се появява за първи път в монография на учения от Цюрих Йоазис Зимлер. От пътепис от 1683 г., в който се описват ботаническите екскурзии в Татрите на професорите и студентите от университета в Кесмарк (Кежмарок), може да научим, че наред с планинската маркировка вече е имало и платени планински водачи.

В алпийската литература планинският водач е описан като природно интелигентен, авторитетен и нетърпящ никакви възражения на клиента, тъй като именно той е отговорен за живота и здравето му. Туристът представя условията и желанията си, но водачът уточнява маршрута и го води по него. Ако се наложи, копае стъпала в леда, осигурява бивак, приготвя храна. Казано простичко, той се грижи за него като за дете, но без да проявява сервилност.

[b:45fc99e93e]Налагането на професията[/b:45fc99e93e]

не минава без спорове дали е необходим точно такъв специално подготвен човек. Стига се дори до крайности. През 1896 г. в австрийския парламент внасят предложение планинските изкачвания без гидове да бъдат забранени. То обаче не се приема. Кървавият данък, който взeмат планините, все пак доказва необходимостта от водач при всеки един сложен преход.

“Условията за планинарство в България са малко по-други ­ допълва Зорица Ставрева. ­ Нямаме планини с височина над 3 хиляди метра и заради това някак си още не ги приемаме на сериозно. Друго е положените във Франция, например. Едва ли човек, който не познава Алпите, би тръгнал из тях без планински водач.

Все пак необходимостта от професията се оценява и у нас, макар и по-късно.

[b:45fc99e93e]Пионерът[/b:45fc99e93e]

Първият българин професионален планински водач и един от основателите на родното туристическо и алпийско движение е Александър Белковски. Той учи в Европа през 20-те години на миналия век и катери върхове над 3 ­ 4 хиляди метра.

Но за сериозно и организирано обучение на планински водачи у нас може да се говори едва след 1952 г., когато се създава учебният център “Мальовица”. Тук се провеждат курсове за водачи, които работят на доброволни начала за Българския туристически съюз.

Вчерашните изисквания към професията обаче не могат да са днешни критерии. Екипировката и техниката за движение в планините не са се променили много, но туристическият пазар се ориентира към


[b:45fc99e93e]платените планински водачи[/b:45fc99e93e]

Според директора на Управителния съвет на БААТ Любомир Попйорданов професията е особено актуална поради динамичното развитие на алтернативния туризъм в цял свят.

Малцина знаят, че от 2000 г. в троянското село Черни Осъм се намира първото училище за планински водачи, а догодина излиза първият му випуск. За кмета на Троян Дилян Енкин това освен признание е и задължение на общината. Местните хора пък са горди, че Черни Осъм мери мегдан с френското Шамони.

Преподаватели в училището са известните алпинист и планинар Минко Занковски, Петко Панамски и планинският спасител д-р Тодор Шамов. Освен задължителната петгодишна общообразователна подготовка има и професионална, създадена специално за националното училище. Основният предмет все пак си остава планинарството. Курсистите учат най-малко два чужди езика, ски, алпинизъм, топография и ориентиране, планинско спасяване, спелеология. Преди да излязат в планината, овладяват спортното катерене на една от външните стени на училището.


[b:45fc99e93e]Необходимост или лукс[/b:45fc99e93e]

е планинският водач? Едва ли може да има еднозначен отговор. Все пак ако решите да тръгнете в планините, не пестете пари, а потърсите услугите на онези, които могат да ви бъдат полезни не само със знанията и уменията си да общуват с природата и хората, но и да станат гаранти за сигурността ви.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2484 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Малко думи за истината и справедливостта
Аз съм тук
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century
Храна за космонавти
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
Стотици планинари изкачиха Алпите за една епична фотосесия
Моите планини - Втора част
Лавините
Един прекрасен зимен ден
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap