Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Пестете гевречетатаЛюбен Грънчаров  |  Редактирана на 17/12/2007


[b:d48dee599a]Иркутск[/b:d48dee599a]

Слизаме от нощния влак сънени и чорлави, поради ужасно ранния час на пристигане, и веднага започваме да обикаляме наоколо с цел намиране на най-необходимите неща – закуска, тоалетни, багажното... Гарата се помещава в сравнително малка, боядисана в зелено сграда с красива архитектура, която е разположена на левия бряг на река Ангара. В голямата зала е пълно с пътници, които дремят в неудобни пози на железните столчета. Докато пазя багажа наблюдавам как местните ченгета си вършат работата – обикалят залата, оглеждат пътниците и си харесват част от тях, които би трябвало да са бездомници (макар на някои външно да не им личи), влезли тук да поспят на топло, и ги изхвърлят. Последният изхвърлен - порядъчен на вид чичко с палто и пазарска торбичка в ръка - се появява след минутка през другия вход, заема едно ъглово място, представяйки си, че е невидим, и продължава прекъснатото си занимание.

Оставяме тежките раници на съхранение и се приготвяме за обиколка на града – ще разглеждаме Иркутск! Имаме около 8 часа до маршрутката, която ще ни закара в незнайните дебри на Тункинската долина, откъдето започва втората част от нашето пребиваване в Русия – разглеждане на езерото Байкал и околните планини – докъдето ни стигнат времето, силите и средствата! Решили сме да започнем с планините, езерото ще почака. Първата част – семинарът, който беше повод да дойдем дотук – вече започва да избледнява в спомените ни...

След като кръстосваме надлъж и нашир главните улици “Карл Маркс” и “Ленин”, отиваме до летището, за да получим от “пограничниците” специалните разрешения за посещение на Мунку-Сардик (3491м), за които писахме мейли на развален руски още от София. Върхът се намира на границата с Монголия и е най-високият в района, както и в целите Източни Саяни – обширна планинска верига, която се намира в южната част на Сибир. Този уикенд в подножието му е имало голям планинарски фестивал, съпроводен с масови изкачвания, при които едно момиче е загинало от каменопад – прочитаме неприятната вест в интернет.


[b:d48dee599a]С днём победы[/b:d48dee599a]

9 май! Този забравен от нас празник все още е на почит тук, всъщност националната гордост от победата ни най-малко не е отслабнала. Знамена, венци и т.н. Въпреки почивния ден ние разчитаме на транспорт до село Мондъй, откъдето ще наемем кола до подножието на планината... Да, но не би – хващаме автобусче, която ни оставя в Къйрен – най-големият град в района, всъщност едно голямо село, на около 60 км от Мондъй. На автогарата няма никой и последните надежди, че маршрутката в 16.30 ще мине се изпаряват. На въпроса ми към две момчета къде има аптека получавам отговор “Деньги дай” и подхилване. В първия момент не разбирам отговора, после не схващам смисъла. По-късно научаваме за навиците на местните да “доят” туристи. Пазаруваме храна за следващите дни и висим на площада. Времето е облачно, духа вятър и всички са пияни. Наблюдаваме – ние, няколко хлапета и седящите в синя УАЗ-ка милиционери – двама старчоци, които се млатят здраво. Единият е твърде пиян, за да стои на краката си и се отказва след като ритва във въздуха и сам се събаря на земята. УАЗ-ката се приближава до тях, изсвирване с клаксона е знак да се разкарат. Към нас се приближават двама пияни, единият ломоти нещо и има вид сякаш иска да се сбие, после промърморва “Туристы... нельзя бить” и отминава, другият ни маха щастливо. Заговаря ни човек на колело – закъде сме, откъде сме и т.н. Като разбира, че ще спим на палатка, ако не намерим транспорт, започва сериозно да се тревожи за нас - предлага да ни заведе в хотел, което ние отказваме, и накрая решава да ни приюти в сградата местното туристическо дружество.


[b:d48dee599a]Потомците на Чингис хан[/b:d48dee599a]

Намираме се на територията на Република Бурятия, местните са азиатци от племето на монголите, затова физиономиите в помещението на туристическия клуб са такива, каквито очакваме. Освен една, която принадлежи на изключително пиян австриец, нашият нов спътник А., пропътувал същото разстояние от Иркутск като нас, отчасти пеша, отчасти на стоп, спал в храстите заедно с кърлежите, сам и твърдо решен да види всичко от тайнствения Сибир. А. не говори руски и се е отзовал на гостоприемството на домакините ни съвсем по интуиция. А те наистина са гостоприемни – канят ни да преспим, радват ни се... Няма как, включваме се в купона. Слушаме историите, които ни разказва Юри, инструктор при военните и шеф на клуба, също много пиян. Започва с Чингис хан и войните му, които били непобедими, после със себе си като негов потомък, после се разчувства и ни разказва за случаите, при които бил убил хора по време на бандитските войни в района... За съжаление историите звучат твърде достоверно. Юри и А. отиват да се борят на двора, ние обмисляме последната получена информация и си хапваме вкусен руски кашкавал и бонбони.

На сутринта нашите домакини и А. пийват по едно с цел да изгонят махмурлука, после отиваме до местното МЧС, за да им направим кефа и да се регистрираме. Изпращат ни с техен познат, който пътува за Мондъй с малко открито японско камионче, и с уговорка да не ни взима пари. Спираме в първия магазин и купуваме бутилка водка и сок, по нареждане на шофьора ни и неговия спътник, без да сме наясно защо точно, може би като отплата за превоза. Шофьорът мисли малко, после отсича – нека и тоя (А.) да вземе, нали е от окупаторите. Така се озоваваме в откритата каросерия с две бутилки и едни курабийки за мезе – леко вали, но гледката е чудесна и пътуваме към нашата цел щастливи. Скоро спираме край пътя и разбираме защо ни е необходима водката – това е свещено място. Вадят се пластмасови чашки, малко водка се пръсва насам-натам, казват се молитви за спорен път, после чашките се пълнят и всеки пие до дъно. Усмихваме се един на друг, говорим си за България, Австрия и Бурятия, приятели сме. След третото свещено място въобще не усещаме вятъра в откритата каросерия.

Мондъй е малко селце в подножието на планината. Стоварват ни в училището – едноетажна сграда с външна тоалетна, където разглеждаме стаичката-музей, пълна с интересни камъчета от района. Учителката ни разказва много, после настоява да и подарим нещо от нашата родина. За наш срам не сме се подготвили – подаряваме и значка на украинска младежка организация, тя е доволна. Скоро пристига момчето, което ще ни закара по пътя до устието на Бели Иркут, откъдето започва нашият пешеходен маршрут. Шофьорът ни от Къйрен иска пари, въпреки уговорката – А. му подарява банкнота евро за спомен, ние се разделяме с известна сума рубли и със смътното чувство, че стар приятел ни е излъгал. По-късно се усещаме, тези азиатци...


[b:d48dee599a]Геврече за късмет[/b:d48dee599a]

Слизаме от бялата “Лада” на моста на река Иркут и се разплащаме. Оказа се, че по пътя няма кой да провери нашите добити с труд и тъй важни разрешителни, но ни остава утехата, че това може да се случи на връщане. Близо до моста все още е опъната една юрта – единствена следа от лудницата миналата седмица, когато е бил фестивалът. Посреща ни човек, облечен в нещо като местна носия, който ни осведомява за последните пророчества в този край – как водата по света свършвала и т.н. Разказва ни за Мунку – великанът допускал до себе си само определени хора, не всеки. На нас много ни се ще да зърнем Монголия от върха. Предлага ни да си купим пози (тестени топки с месо и бульон отвътре, местен специалитет), подарява кръгло талисманче от камък на моята спътница, и ни упътва.

Маршрутът преминава по замръзналото корито на реката, което в началото е широко и разлято, а в последствие се превръща в тясно ждрело с отвесни стени, по които се свличат камъни, чуваме ги няколко пъти по-късно през нощта. Слагаме котките на едно място, за да щрапаме по-лесно по гладкия лед с тежките раници. Изобретателни са тези австрийци – нашият приятел има едни обувки с метални шипчета отдолу, които нарича котки. След двучасово ходене стигаме до мястото за бивак – разширение на коритото на реката с малки гористи островчета отстрани, образувано от присъединяването на голям ляв приток. Слънцето се скрива се и става студено. Опъваме палатката и палим огън. Наоколо все още личат множество следи от туристи, но в момента няма никого. Духа силен вятър и трябва да пазим огъня постоянно, докато си приготвим вкусната супа за вечеря. Тази вечер в палатката сме трима – не ни се налага дълго да убеждаваме А., че няма да му е комфортно отвън.

Сутринта водата е замръзнала в шишето, а навън е облачно. Ставаме и се приготвяме, като се надяваме времето да се оправи по-късно. На тръгване спираме пред строгия дървен идол с голям объл камък вместо шапка на главата. Той охранява мястото за бивак и се грижи за благополучието на туристите, тръгнали към върха. Май не сме суеверни, но оставяме някоя и друга монета на поличката пред него – там е отрупано с копейки, бонбончета, курабийки, една-две цигари и дори един череп на коза. Сещам се за сибирския ловец Дерсу, неговите “лош хора” и навик да оставя дарове на гората... Е, и тук е Сибир. Бръквам в ценната торбичка с малки сусамени гевречета и добавям едно. За късмет.

Още малко по реката и се озоваваме в широка долина. Пътеката плавно вие и се изкачва в началото леко, после стръмно, като следва долината. Започва да прехвърча сняг, нагоре е мъгливо. Вече се движим по дълбок, но замръзнал сняг, а вятърът се усилва. Достигаме до езерото, от което започва последното 900-метрово стръмно изкачване към хребета на Мунку. Напред е непрогледна стена от мъгла и сняг. Скриваме се зад един голям камък, пийваме позамръзнала вода, помисляме и обръщаме курса... Нямаме късмет.

Връщаме се обратно, като оставяме виелицата зад себе си. В лагера хапваме набързо и събираме палатката. Дори не поглеждаме към идола. Мунку не ни допусна – гевречето-подкуп не подейства на планинския дух, да видим как ще бъде при водните. Пътят ни е надолу, през моста, през селото и през дългата долина – там някъде има едно голямо, синьо, безбрежно и бездънно езеро, на което смятаме да посветим последните оставащи според визата ни дни.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2065 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Конкурси:
Зенобия
Родопи – Преспански дял
Да би мирно седяло, не би Анталия видяло :)
Откровение
Зимна Скакавица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap