Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ОткровениеАнонимен автор  |  Редактирана на 14/12/2007


От малък усещам някакво желание да замина нанякъде. Сам. Като ми е криво, свирвах на кучето и след десетина минути двамата се отдалечавахме от огоромния силует на панелния блок и отпрашвахме нанякъде. Все още не мога да си обясня, дали е защото обичам да се самосъжалявам или защото съм шизофреник. Самотата ме кара да се чувствам по странен начин - и тогава и сега.

Февруари 2007. Решихме с един приятел и гаджето му да се качим на Витоша на разходка. Планината... чувствам същото желание като я гледам. Желанието да отида на върха веднага. Сам. Все пак немога да го обясня. Беше слънчев и топъл ден, въпреки сезона. Сутринта приятелката му не дойде на срещата. Тръгнахме само двамата към спирката от която ще си хванем 67 и после 111 до завоя за лифтова станция Симеоново. Беше минал сигурно час от срещата и вече чакахме автобуса, когато я видяхме забързана да приближава спирката. Странно беше - нито ни звънна, за да ни пита къде сме, нито някога беше хващала автобуса от тази спирка. Решила била да тръгне, пък ако ни настигне-настигне. Все пак тръгнахме тримата заедно. Не помня много...качихме се до Алеко и оттам поехме към Черни връх. Бях се качвал един-два пъти, все още ми убягваше умението да правя адекватна преценка на разстоянието, и времето което би било необходимо да измина това разстояние... и все по пътеката. Слизам от кабинковия лифт и по пътеката. Не чувствах истински върха... не и както бих го почувствал ако тръгна пеша от самото начало, от подножието на планината. Този ден пак се качихме с лифта, но решихме да стигнем до Черни връх по различен път. Колко близко изглеждаше "Гъбата" докато вървяхме по пътеката криволичеща в подножието на "Резените". Очите ми непрекъснато шареха по огромните туловища на камъните, накрая стигаха до "Гъбата". Наклонът не е много голям... от камък на камък и ще сме на "Гъбата", оттам до Черни Връх. Исках да стигна до горе. Директно. Докато го предложих и приятелите ми го приеха със същата лекота и радост в гласовете, с която аз си мислех че ще стигнем 2289 метра.

Няма значение как стигнахме дотам, където нещата се случиха. Аз бях първи, на двайсетина метра по-надолу момчето - беше седнал на една издатина с гръб към мен. На около трийсет метра по-надолу в една вдлъбнатина в скалата се беше свряла приятелката му. Нея не виждах. Около трийсет минути бях адски уплашен. Пълзяхме в някаква ниша в скалата... момичето беше с маратонки... не сме катерачи. Още ми е гузно че тръгнахме с нея. Държеше се по-безстрашно и от мен, тръгна с по-голямо желание от мен, когато попитах "да се връщаме ли?" тя каза "тръгнали сме, няма да се връщаме", но въпреки всичко не трябваше да се съгласявам да тръгне с нас. За пръв път съзнанието ми беше в такова състояние. Дишането ми беше учестено като след 300 метра на пистата. В такива ситуации мозъкът започва да работи на странни честоти. Опитвах се да не загубвам мислите си. В главата ми звучаха странни мелодии, които отдавна не бях чувал ...още тогава се чудих много. Все още имаше слънце, огряваше цялата южна с трана на планината. Жега, горещи вълни, целия бях потен и треперех. Пред мен имаше около пет метра гладка и стръмна плоча без каквито и да било цепнатини или хватки. Щях да падна със сигурност. Надолу - незнам, 30-40 метра може би. Има миг, стотни от секундата... минава мисълта за нещо много страшно и непознато. Тогава идва отчаянието - не си готов за тези мисли и започваш да губиш контрол.... Обърнах се назад към другите и викнах : "Няма накъде повече!" Незнам как са се почувствали. Няма как да се върнем по пътя по който дойдохме. Стръмно. Щяхме да паднем. Говорихме си някакви неща...в един момент започнах да се смея на някакви глупости. Минаха петнайсет минути. Аз бях почти изправен, едвам се задържах с едната ръка за една издатина, краката ми бяха силно изкривени от наклона, но бях стъпал с целите си стъпала. Десет инфарктни минути разговори по телефона, докато намеря телефона на спасителните служби. Очите ми не слизаха от последното деление на индикатора за батерията. Издържа. След един час ги чухме да подвикват. Само светлината, без слънцето... Почти не усещах с пръсти неравностите по скалата. Половин час и топлината се превръща в хлад. Виковете на спасителите. Видяха ни от "Гъбата". Показа се лицето на възрастен човек с гъста бяла брада. Спасител. Пусна въжето със седалката. Издърпа ме на голяма тераса. Даде ми химическо блокче за да си затопля ръцете и отиде да сваля момичето.

От четиресет минути го нямаше слънцето. Останах да чакам сам на плочата. На юг беше Рила. Огромни блестящи в оранжево склонове. Там беше залез. Мислите ми бяха там. Исках да бъда там. При мен беше съвършената тишина на планината. Исках да я разбера! Исках да разбера залеза!

Чувствах чистото, космическо щастие.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1679 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Конкурси:
Да би мирно седяло, не би Анталия видяло :)
Родопи – Преспански дял
Зенобия
Пестете гевречетата
Зимна Скакавица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap