Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и страстЛияна Панделиева, Монитор  |  Редактирана на 06/12/2007


Прочутият австрийски алпинист Райнхолд Меснер посети Банско като гост на VII-ия Международен фестивал на планинарския филм и представи първата си издадена у нас книга "Моят живот на ръба".


[b:9859cac5d6]- Г-н Меснер, програма ви обикновено е запълнена с няколко години напред. Защо сте в България?[/b:9859cac5d6]

- В сегашната фаза на своите занимания съм ангажиран със собствения си музей на планинските народи. Сега съм повече планинар и по-малко алпинист. Получих настоятелна и топла покана от България и намерих три дни, през които да дойда. Имате красиви планини. Тук не са най-високите, нито най-стръмните, но можете да развивате много добър алпинизъм. Аз виждам огромен потенциал за това. Втората причина да дойда е, че съм егоист и самодостатъчен и вярвам единствено на своята гледна точка, на собствения си опит и преценка. За своя музей проучвам всяко място лично и моята разходка около Банско ще бъде своеобразен завършек на темата за планиските народи в собствения ми музей.


[b:9859cac5d6]- Казвал сте, че алпинизмът е влизане в ада. Защо отивате там доброволно?[/b:9859cac5d6]

- Звучи малко шизофренично, но ние в действителност отиваме само да разгледаме ада, за да избягаме успешно от него. Класическият алпинизъм приема опасността. Идеята е, че правиш нещо много трудно, търпиш страдания, а изкуството е да надживееш мъките на ада и да оцелееш. Така беше някога. Днес глобалният алпинизъм е много по-различен. Изградени са цели пътеки, които са като писти. Сега се опитват напълно да елиминират опасността. Така той става толкова контролиран, че вече не е алпинизъм, а само спорт.

Политиката е невъзможна без компромиси, в планината те водят до смърт


[b:9859cac5d6]- Били сте евродепутат. Открихте ли нещо общо между политиката и алпинизма?[/b:9859cac5d6]

- Това са коренно противоположни дейности. Политиката човек я прави за другите. Тя е възможна само, когато се намират компромиси. В планината няма компромиси, защото те водят до смърт. В политиката сме различни сдружения, партии. Когато гласувам в Европейския парламент, гласувам за 450 млн. човека, а на Еверест решавам сам за себе си. Това е толкова по-лесно!


[b:9859cac5d6]- Защо отказахте да получите почетен олимпийски медал?[/b:9859cac5d6]

- Не приех медала защото алпинизмът не е спорт. Ако бях взел медала за 15-те осемхилядника, щях да потвърдя, че алпинизмът е олимпийска дисциплина. Според мен двата или трите олимпийски медала, връчени за алпинизъм, са били по време на европейския фашизъм. Не исках да легитимирам този период. През 32-а и 36-а година алпинизмът в италианският и немския фашизъм е типична дейност. През 1924 г. пък всички евреи са изключени от немския алпийски клуб.


[img:9859cac5d6]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_264_1.jpg[/img:9859cac5d6]

[i:9859cac5d6]Прочутият алпинист Райнхолд Меснер още не е заситил жаждата си за авантюри.[/i:9859cac5d6]


[b:9859cac5d6]- Впечатлиха ме две ваши твърдения: “Високо в планината у човека се събужда звяра” и “Ако усетим, че помагайки някому, можем да умрем, просто продължаваме напред”. Така ли постъпихте, когато брат ви Гюнтер загина под Нанга Парбат през 1970 г.?[/b:9859cac5d6]

- Първото изказване е измислица, то не е мое. Написал съм почти 50 книги и в тях такова твърдение няма. Опитът ми показва, че човек дори не е способен да остави другаря си. Човешката натура ни принуждава да помогнем на другия, да го спасим, защото така спасяваме себе си. Ако някой обаче почине, защото няма изход от ситуацията, дори в природата ни не е записано да останем до мъртвия и сами да загинем. Нечовешко е да се изрече първото твърдение, както е нечовешко да умреш, защото някой друг е умрял. С това доказвам, че тези приказки идват само от хора, които нямат никаква представа за човешката природа. Логично е, хуманно е човек да се опита да спаси приятеля си. Още по-естествено е да опиташ да спасиш брат си. И скандалът в този случай не е в това, че брат ми е загинал, а в това, че някой е измислил история, която не може да бъде вярна, само да ме дискредитира. Истината за този трагичен инцидент стана ясна 25 години по-късно, когато тялото на брат ми беше случайно открито. Няколко години подред се връщах да го търся. И той най-сетне се намери. Знаех, че ледникът рано или късно ще освободи тялото на брат ми. Именно местоположението на останките му доказа, че никога не съм опитвал да го убия, като го спусна по различен склон от този, по който аз се спусках.На върховете не се чувстваме на върха


[b:9859cac5d6]- Във филмите героите правят красиви неща, когато стигнат до върха. Как се чувствате когато стъпите най-отгоре?[/b:9859cac5d6]

- На върха обикновено не се чувстваме на върха. Усещаме, че сме били там едва когато се върнем обратно и сме отново сред приятели. Връщането е нещо като прераждане. Качваме се, за да тръгнем обратно към хората. Когато се върнем си даваме сметка, че животът ни е подарен още веднъж и го изпълваме с любов и ентусиазъм. Никога не съм развявал знаме на върховете - това е моят грях. През 78-а г., след като изкачих Еверест без маска, заявих, че носната ми кърпичка е моето знаме. За много хора това беше богохулство. Горд съм с това поведение. Истината е, че съм се излагал на много сурови условия и целта ми не е да опозная планината, а да позная дълбоко и да анализирам човешката природа. Планината е най-големият университет за това.


[b:9859cac5d6]- Книгата ви се казва “Моят живот на ръба”. Какво значи да живеете по такъв начин?[/b:9859cac5d6]

- Да се живее на ръба е и болест, и лудост, и страст. Колкото по-нагоре се качваш, колкото по-малко въздух остава, толкова по-слаба е силата на тялото, толкова по-малка е волята. На големите височини човек се превръща в почти нищо. И става два пъти себе си, когато стигне догоре и се върне обратно сам. Но само лудост не е достатъчна. Иска се дисциплина и страхотна концентрация. Да вървиш нагоре сам и да се рееш в мислите си означава сигурна беда. Ако някой може да записва мислите ми, докато се движа, те просто ще броят крачки и начини по които сигурно да се придвижа. В най-трудните отсечки няма адреналин, а само свръхусилие и цел.


[b:9859cac5d6]- Делите живота си на самостоятелни етапи. Толкова различни ли са те?[/b:9859cac5d6]

- Да. Те са няколко отделни живота. Всеки нов се базираше на опита от предишния. На 25 години се посветих на Алпите, на 35 - на солови изкачвания на всички осемхилядници в света, на 45 инвестирах в прекосяване на големите полета по земята - най-горещите и най-студените, на 55 вложих сили да открия какво стои зад Йети и на 63 - цялото ми внимание е концентрирано в моя музей. Но това не значи, че съм спрял да търся авантюри. След като обиколих най-привлекателните кътчета по света обаче се върнах към своята земя. От Тибет докарах стадо якове, та да защитават високите Алпи, защото там вече няма крави. Е, от време на време ми идва желание да правя нови експедиции. Но К2 за мен е вече невъзможен, дори поради факта, че съм се качвал на него. Ако сега тръгна нагоре, ще ме сочат като онзи, дето е с кислородни бутилки, двама го дърпат, а трима го бутат. Затова сега ходя да катеря високи скали като втория в свръзката, напред е синът ми.


[b:9859cac5d6]- Най-сериозната ви травма е от битов инцидент. Колко висока е оградата на замъка ви и защо се наложи да я прескачате?[/b:9859cac5d6]

- Когато човек живее в замък, не значи, че не може да се заключи отвън. Така се случи, че с децата бяхме извън каменната ограда, а ключът - вътре. И тати показа как се катери вертикално по стена. Но когато слизах, паднах и си счупих петата по много лош начин. Просто надцених способността си да се катеря по стените вкъщи. Но тази травма задълго ме лиши от възможността да предприемам сериозни експедиции.

Само земеделието може да спаси туризма в планината ви

[b:9859cac5d6]- Какво видяхте в селата край Банско?[/b:9859cac5d6]

- Малко гледане трябва, за да види човек, че ски-зоната тепърва ще жъне успех. Селца като тези, които посетих, се срещат със стотици в Алпите. Дори лицата на хората са като на нашите. Може би къщите и носиите са различни, но духът на хората е еднакъв. Та нали работя в тази сфера от 20 години. Днес аз съм истински планинец. Занимавам се с планинско земеделие, туризъм. Така гарантирам и в бъдеще грижата и възпроизвеждането на околната среда. Туризмът в планината е жив, само когато земеделието се запази. И затова в село Осеново според мен почти няма надежда за спасение. Там хората се стапят, няма млади, няма живот и най-вече - няма земеделие. В другото село - Филипово, земята продължава да дава плодове, значи и животът продължава.


[b:9859cac5d6]- През значителна част от живота си сте на път за дълго. Как се съчетава това със семейния ви живот и любовта?[/b:9859cac5d6]

- Не съм официално женен, но имам четири деца и жена, която също е отличен алпинист. Катерили сме се заедно неведнъж. Единият ми син е отличен катерач. Не съм искал децата ми обезателно да ме следват. Важно е, че моето семейство ме подкрепя.


[b:9859cac5d6]- Мислил ли сте как искате да умрете?[/b:9859cac5d6]

- Достатъчно неща ме държат към живота, затова не мисля за смъртта. Докато съм в тежка и рискована ситуация, смъртта е навсякъде около мен, аз я виждам, усещам я и правя всичко, за да остана жив. Някой ден ще умра, от това спасение няма, но е хубаво, че е така - иначе защо бих се старал да се боря за живота всеки път, когато правя невъзможни неща. Накрая не е важно какво си натрупал като притежание, а какво си правил, докато си бил жив. В моя живот съм се учил не от успехите, а от провалите.


[i:9859cac5d6]В интервюто са използвани въпроси и на журналисти от други медии.[/i:9859cac5d6]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3228 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Adam Ondra
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
20 въпроса към Боян Петров
Интервю със Steven Jeffery
Интервю с Ben Moon
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Интервю с Peter Croft
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap