Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

За няколко глътки адреналинБоряна Пенева, Кариери  |  Редактирана на 19/11/2007


[b:de8f10177e]Все повече компании сплотяват екипите си с екстремни преживявания[/b:de8f10177e]

"Вчера фирмата ни проведе тим билдинг. Това е нещо, което цели да създаде стадно чувство у участниците. В нашия случай някой беше решил, че ще ни е от полза четиричасово катерене по Витоша, последвано от двучасово посещение на кръчма с оглед правилното възстановяване (според мен обратното времево съотношение щеше да е по-подходящо). За следващия път, когато решим да "билдваме" стадното си чувство, се обсъжда да играем на стражари и апаши и да се цапотим с топчета с боя, което се нарича пейнтбол. Вече се съставя списък за точкуване на точни попадения с оглед на мишената: за системен администратор - 1000 точки; за управителя или изпълнителния директор - 500 точки; за шеф на отдел - 100 точки; за редови служители - 80 точки; за чистачка - 10 точки..."

Цветистият цитат е почти буквално заимстван от интернет форум. Той показва съвсем ясно как разбират или по-точно не разбират упражнението, наречено тим билдинг, повечето хора, за които то е предназначено. Защото като цяло фирмените събития с това гръмко име се организират, провеждат и възприемат в България като осъвременена форма на банкета. И постигат, общо взето, сходни резултати. Което не е никак чудно, като се има предвид, че или изобщо не се формулират цели, или това се прави чисто формално само за да се одобри бюджетът. На пазара се търсят и предлагат всякакви разновидности от игри и упражнения за сплотяване на екипа - от няколкочасови до няколкодневни занимания на закрито или сред природата, с малко или повече професионален подход. За всички вкусове. Напоследък обаче все повече се налага


[b:de8f10177e]Модата на силните усещания[/b:de8f10177e]

Екстремните тим билдинги включват комбинация от физически упражнения с различна степен на трудност и се предлагат най-често от фирми с опит в областта на спорта и организирания туризъм. Програмите могат да включват алпийс­ки елементи, спускане в пещера, рафтинг, езда, планински велопреходи, гмуркане, джип сафари и т.н. Служителите се разделят на отбори и най-често имат някаква мисия. В рекламните брошури предложенията звучат примамливо и предлагат да покрият цяла гама от цели, свързани с екипното сплотяване - от споделяне и изграждане на доверие и подобряване на вътрешнофирмената комуникация през ефективна работа в екип, приобщаване на нови служители, вземане на решения до решаване на конфликти и създаване на съпричастност към целите на компанията.

Доколко всичко това се случва наистина не е съвсем ясно, но е факт, че все повече компании решават да предложат на хората си възможност да се заредят с малко адреналин и емоции. Това решение допада особено много на екипите от млади хора. То представлява интерес и за организации с дългогодишен опит в различни форми на тим билдинг, които търсят нещо ново и необичайно. По-големите компании вече 10-12 години управляват човешкия си капитал с подобни инструменти. Те са минали през всичко, което се предлага на пазара, и могат да бъдат привлечени само от иновативни решения.


[img:de8f10177e]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Lyubs/august_2007_drqnovo/normal_IMG_4429.jpg[/img:de8f10177e]


В софтуерната компания "Немечек" организират по няколко подобни събития годишно от 1999 г. насам. Първоначално това са по-скоро "фирмени уикенди", отворени за служителите и техните семейства. Целта е опознаване на хората. Няколко години по-късно, когато компанията се разраства, възниква потребност от събития, предназначени единствено за служителите. "Искахме да създадем възможност хората от различните екипи в рамките на организацията да се опознаят помежду си, за да могат да работят по-добре заедно", споделя генералният мениджър Георги Брашнаров.

В "Евромаркет груп", където работят около 600 служители, екстремен тим билдинг се организира поне веднъж годишно. Главният мениджър на компанията Боряна Радева смята, че стандартните форми за екипно сплотяване "доскучават и не ангажират умствените, емоционалните и физическите сили на отделния човек и на екипа така, както правят това рафтингът, скалното катерене, придвижването по въже над пропаст или спускането от Балдуиновата кула на Царевец". Тези, които търсят в екстремното единствено спасение от скуката обаче също могат да останат разочаровани. Специалистите смятат, че ефектът на адреналина е силен, но често еднократен. "При повторна програма усещането не е чак толкова вълнуващо", убеден е HR консултант. Щом обаче хората отиват отново да катерят скали и да се спускат в пещери, може би не всички мислят така.


[b:de8f10177e]Какво можете да очаквате[/b:de8f10177e]

Основните предимства на стимулиращите адреналина тим билдинги е в преживяването, което предлагат. Те се провеждат в среда, напълно различна от работната, което допринася за освобождаване от ежедневния стрес и напрежение и създава условия за по-голяма концентрация върху програмата. Ползи има както за отделните хора в екипите, така и за организацията като цяло. "Екстремният тим билдинг помага на човек да надскочи възможностите си, да опита нещо, което не е правил преди, и да се почувства горд от това, че е успял да се справи. Освен това тези преживявания пораждат доверие, подобряват комуникацията в екипа и съвместимостта на членовете му, изграждат умения за бързо вземане на решения", смята Боряна Радева.

Според Миглена Узунова, директор "Човешки ресурси" в "Мобилтел", екстремната среда открива някои качества на хората, които остават скрити в професионалното всекидневие, но могат да са много ценни за работата в екип и екипния дух. "Необичайните условия създават предпоставки всеки член от екипа да осъзнае своята индивидуална роля и принос за успеха на цялата група, разкриват способността за оцеляване и адаптация към непознати и неочаквани ситуации", добавя тя. В телекомуникационната компания правят редовни вътрешни проучвания, които показват, че тези събития допринасят за удовлетвореността и ангажираността на служителите. По наб­людения на Узунова след тимбилдингите хората работят много по-мотивирано заедно.

Важно е, че въпреки своя екстремен характер тези събития обикновено не изискват специална физическа подготовка или познания. От "Евромаркет груп" твърдят, че в тях свободно се включват хора от всички нива на йерархията и от всички възрасти.


[b:de8f10177e]Реакциите[/b:de8f10177e]

след тим билдингите обикновено са доста позитивни, особено сред младите и активни хора. Разбира се, има и съпротива. Виктор Джераси смята, че тя се появява или когато не е направен добър анализ на нуждите от обучение, или когато някой елемент се оказва твърде "екстремен" за част от участниците. "В първия случай е възможно хората да не разберат защо трябва да правят даденото упражнение или да са имали различни очаквания. Тогава е важно да им се обясни какви са ползите, да бъдат извадени на повърхността истинските им страхове и да се постигне компромисен вариант за действие, от който и участниците ще имат полза, и целите ще бъдат постигнати", коментира той. Когато проблемът идва от голямата сложност на някой "елемент", най-често участникът получава стимул и подкрепа да приеме предизвикателството от своите съотборници, както и от треньора. Решението дали да опита силите си обаче остава негово.

В организациите, които са преминали през подобни екстремни преживявания, отчитат опита като успешен и стимулиращ. Каквато и да е първоначалната нагласа, накрая всички са доволни. "Обикновено хората са удивени, че са постигнали нещо, което не са предполагали, че могат", споделя Боряна Радева.

В "Евромаркет груп" има единични случаи на съпротива. Главният мениджър си спомня за един тим билдинг, когато е трябвало да спят в палатки. "Тогава имаше най-много недоверие. Някои от хората пожелаха да отидат в хотел, но като видяха атмосферата, се отказаха и се върнаха в палатковия лагер", разказва тя.

Недоволни има навсякъде и в това няма нищо лошо. По думите на Георги Брашнаров в "Немечек" не просто не пренебрегват мнението на не особено удовлетворените участници, а дори държат да го чуят. То им помага да подобрят организацията и съдържанието на следващите събития.


[b:de8f10177e]Адреналинът не е достатъчен[/b:de8f10177e]

Екстремните изживявания сами по себе си не гарантират постигане на резултат. Едно висене на въже или нещо подобно, оплетено в някакъв псевдо приключенски сценарий, само по себе си не е тим билдинг. То може да е едно енергизиращо преживяване за хората, но не постига целите на екипното сплотяване, които в крайна сметка се измерват с постигането на по-добра синергия. В този смисъл важно е компаниите да са наясно какво очакват - дали организират събитието като своеобразен подарък за служителите за добри резултати и за да ги заредят с енергия, или искат да постигнат специфични екипни цели. Много организации залагат на забавлението и в това няма нищо лошо. Чистите антистрес елементи също има своята стойност. Ценна е и възможността служителите да се заредят с ново самочувствие, надхвърляйки границите на собствените си възможности.

Когато говорим за истински тим билдинг, адреналинът не е достатъчен. Чисто екстремните форми не предполагат достатъчно време за по-задълбочена дискусия или анализ на групови процеси. Ако искате след преживяването екипите да се завърнат променени като индивидуални нагласи и като взаимодействие, необходима е намесата на специалист, който умее да работи с групи, както и включването на много от елементите и етапите на стандартния тим билдинг. Всяко преживяване, за да има смисъл, трябва след това да се анализира, да се сподели, да се съпоставят впечатленията на различните участници, да се обобщи опитът. След осмислянето има един момент на избор - човек трябва да реши дали иска промяната. Защото само ако я поиска, ще прегърне по-различно поведение. И тогава след събитието в офиса ще има един различен и може би по-добър екип.

Най-важното във всички случаи е потребностите, предварително заявените цели и очаквания да се припокриват с това, което се постига на практика. За да няма разочаровани. А това зависи както от професионализма на компаниите - доставчици на услугата, така и от компетентността на хората, които взимат решения за обучения и тим билдинги в организациите.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3448 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Маймуна в багажника
Тимбилдинг с ново лице
Краят на безплатния обяд
Екстремно сближаване на екипа
Тим билдинг
За няколко глътки адреналин
Сплотяване на свободните атоми
Събличайте се в името на колектива!
В Германия откриват яхтите като място за тим билдинг
Как се създава добър работен екип


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap