Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мотивиране на служителите с помощта на тиймбилдингМагдалена Николова, Дневник  |  Редактирана на 28/03/2008


[img:1b732ca0f0]http://www.teambuilding-extreme.com/school/templates/images/programs/program_83.jpg[/img:1b732ca0f0]


[b:1b732ca0f0]Хората учат по-лесно чрез емоционални, отколкото чрез интелектуални дейности[/b:1b732ca0f0]

В каква ситуация трябва да попадне една група от нови служители, за да стане сплотен екип? Какви компетенции е нужно да притежават членовете на екипa, за да са високоефективни, да поддържат добра комуникация и да работят заедно в една посока, да се движат към една цел? Възможно ли е в ролята си на специалист по човешките ресурси да развием уменията на всеки човек от екипа? Реално ли е един ден в ролята си на мениджър да осъзнаем, че нашият екип е надминал лимитите си, че неговият потенциал е повече от сумата на потенциала на всеки един от членовете, които го съставят?

Тиймбилдингът като техника е може би отговорът на един или повече от тези въпроси. "Тиймбилдинг", подобно на доста други чуждици, навлезли в българския език, е дума с англо-саксонски произход. От чисто лингвистична гледна точка бихме могли да го преведем на български като изграждане на екипи. Практиката обаче показва, че употребата на тиймбилдинга като техника отдавна е надминала единствено процеса по изграждане на екипи, а като дума се използва в оригиналния си вариант както на френски, немски, така и в други латински и славянски езици. Тоест ще си позволя да използвам думата в оригиналния й вид.

Тиймбилдинг описва процеса на структуриране и изграждане на нови екипи и/или процеса на мотивиране и сплотяване и на вече съществуващи и работещи групи от служители. Техниката е специфична във всяка конкретна ситуация спрямо очакванията и целите на екипите. Тя би могла да бъде ориентирана към сплотяването на служителите, към стратегията или към оперативната работна част на организацията. При стратегическото планиране на един тиймбилдинг се използват основни критерии, които са първостепенно значение.


[b:1b732ca0f0]Каква е ситуацията в България[/b:1b732ca0f0]

При голяма част от организираните тиймбилдинги в България за момента се търсят основно различни дейности за развлечение на служителите - караоке барове, вечерни партита. Тези развлекателни дейности биха били ползотворни само и единствено в случай че са предшествани от анализ на конкретната ситуация, извършен от психолози, и изграждане на оптимален дизайн на тиймбилдинга спрямо нея. В противен случай те просто се класифицират като корпоративни събития и не би трябвало да ги бъркаме с ефикасната техника на тиймбилдинга. Съществуват обаче и компании в България, които предлагат на служителите си интересни тиймбилдинг сесии като излизане и настаняване в хотел извън града с участие в игри, търсене на заровени съкровища из планината с различни указания за групите, пейнтбол и т.н.

Енергия, адреналин и силни усещания. Може би едни от най-алтернативните варианти за тиймбилдинг са скалното катерене, рафтингът, гмуркането, влизането в пещери. Съществуват и все по-нови форми и разновидности на техниката. През 2005 г. присъствах на уникален тиймбилдинг в женевския клон на швейцарската банка UBS. Неправителствената организация "Резонанс" предостави възможността на специалисти по човешки ресурси, на бизнес треньори и на мениджъри от международни компании да "изживеят" работния процес като ритъм. "Резонанс" формулираха идеята си буквално така: "По време на това уникално събитие бяха комбинирани техники за обучение със силата на ритъма на традиционни перкусии от Африка. Акцентът беше поставен върху важността да свържем интелекта с кинестезията, да енергизираме хората и да ги направим по-възприемчиви към процеса на обучение." Според Дук Мануел, създател на тази иновативна техника, както и според много от парадигмите на съвременната психология хората научават и възприемат по-лесно чрез емоционални, отколкото чрез интелектуални дейности. Днес тази техника се прилага и от IMD и Insead, две учебни заведения, предлагащи магистратури по бизнес администрация (MBA), класирани съответно на 5 и 17 място в световната ранглиста на "Економист" за 2007.

Един от най-ефикасните подходи в областта на сплотяването на екипи лично според мен в ролята ми на коуч е този, при който има съчетание на представянето на организационните стратегия и визия, на ценностната система на компанията с голяма доза мотивация. Става дума за т.нар.


[b:1b732ca0f0]мотивационни речи[/b:1b732ca0f0]

Те са широко разпространени в САЩ и Англия, където малки, средни и големи предприятия канят харизматични оратори да мотивират и обединяват екипите им. Как? Това преценява самият професионалист по мотивационни речи отново според критериите за тиймбилдинг, изброени по-горе. Резултатът - той е просто уникален за всяка компания.

Понякога конкретният проблем може да изисква тиймбилдингът да се проведе в самата компания или да изисква по-специфични техники на работа. Така например в голяма германска автомобилна компания с мои колеги се наложи да насочим техниката на тиймбилдинг към работа върху ценностите на служителите и ценностната система на организацията. В този случай конкретните действия наложиха ден и половина работа в шоурума на фирмата.

След проведените анализи на ситуацията и прилагането на техники тиймбилдингът премина през координация и адаптация на служителите един към друг, изграждане на взаимно доверие между тях, изясняване на процеса на вземане на решения и организационните норми. Така на практика се стигна от екип с висок потенциал до високоефективен екип. Накрая на коучинга консултантите по продажбите, хората, отговорни за доставките, и служителите в отдела по поддръжка след продажба бяха целеустремени, екипът беше способен да работи при тежки задачи, при спонтанно изникнали поръчки.

Тиймбилдингът е не просто сплотяване на екип, той е възможност колегите ви да разберат какво е да си мениджър, да носиш отговорност за работния процес и за човешкия капитал. Това е ситуация, в която опитният организационен психолог може успешно да размени ролите на служителите и да им покаже трудностите, проблемите и хубавите моменти от работата на колегите им. Този процес провокира емпатия, сътрудничество и повишена съпричастност между служителите. Крайният резултат на макроорганизационно ниво е рязко повишаване на производителността, подобряване на комуникацията и точно и ясно разпределение на функциите и задачите в екипа. На практика чрез много добре подготвен тиймбилдинг служителите могат да станат не само по-ефективни като екип, но могат и да бъдат обучени чрез игра на стратегическо мислене, креативност при изпълнение на задачата и лидерски умения в микроекипите. Свързването на целта на тиймбилдинга с ценностната система на организацията, с визията за бъдещото й развитие са сред деликатните точки, които обаче, добре изпълнени, водят до най-продуктивни резултати на индивидуално и организационно ниво.

Тиймбилдингът е един специален момент за вашия екип. Поставете си цел, дайте й значение, защото когато стигнете до целта си, ви уверявам, че постигането й няма вече да е толкова важно. Ще бъде важно с кого сте я постигнали и какво значение сте дали на извървения заедно с екипа ви път.


*[i:1b732ca0f0]Магдалена Николова е организационен психолог, бизнес коуч и НЛП консултант[/i:1b732ca0f0]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5581 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
Изпитание за психиката
32 стъпки за постигане на успешна комуникация
Рафтинг или боксова круша?
Изграждане на успешни екипи
Как се създава добър работен екип
Тим билдинг
Екстремно сближаване на екипа
Маймуна в багажника
За няколко глътки адреналин
Събличайте се в името на колектива!


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap