Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Елбрус – по високо от човецитеПавел П. Атонов, Дневник  |  Редактирана на 09/05/2017
[i:9aa9b9b4]Снимка: Димитър Колешев

Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"[/i:9aa9b9b4]


[b:9aa9b9b4]Къс разказ за ледниците, олимпиадата, промяната в климата и планините на Висоцки[/b:9aa9b9b4]

Името Елбрус предизвиква тръпка у хората, отраснали с хриптящия глас от издраните грамофонни плочи, който безспорно доказва, че най-добрите върхове са само тези, по които никой още не е бил. Трийсет години след Висоцки на Елбрус явно са били мнозина и, както изглежда, още повече се канят да дойдат.

Недосегаеми за глобалното затопляне, снежните писти под европейския първенец са твърде вероятен домакин за част от стартовете на зимната олимпиада в Сочи през 2014. Но климатичните промени се усещат и тук. С постоянното топене на ледниците и все по-екстремните разлики в температурите и обема на валежите опасността от катастрофални лавини и други бедствия расте. За нарушаването на природния баланс допринася и все по-мащабното и зле планирано човешко присъствие в планината.

Елбрус се състои от два върха – западен и източен. С 5642-те си метра надморска височина кавказкият принц надхвърля с 832 м. алпийския си конкурент Монблан. Около Елбрус като верни велможи, обковани във вековни ледове, стърчат свирепите зъбери на Когутай, Чегет, Ужба и върха с прелюбопитното име Донгозагун Азау Гит Чигет Кара Баши, или Черният връх на гребена между Донгозарун и Азау. Клокочещи потоци и водопади се губят в сенките на гъсти гори. А по морените и вулканичните камънаци необезпокоявани прескачат турове – диви кози, които може да се видят само в Кавказ.

Гледките в комбинация с надморската височина буквално спират човешкия дъх още на горната станция на едноседалковия лифт. От нея нагоре към върха дори в разгара на лятото се простират вечните снегове, по които пъплят мераклиите да покорят върха и неколцина сноуборд ентусиасти.

След края на военните действия в недалечна Чечения туризмът в руския Северен Кавказ бързо се възражда. Над 350 000 посещават района годишно и броят им постоянно расте според Амиран Замилов от дирекцията на Приелбруския национален парк.

От началото на 2007 долната отсечка на еднокабинната въжена линия за Елбрус се дублира от чисто нов кабинков лифт на "Пома". В подножието на ски пистите никнат сергии, фургони-магазини и малки частни хотели. Долините под изваяните до съвършенство зелени склонове са безразборно наръфани и засипани със строителна техника, натрошени тухли, отпадъци и тем подобни симптоми на човешкото присъствие.

Разликата в името на страната всъщност е подозрително малка – само две букви. Елбрус е разположен в Кабардино-Балкария, една от руските републики във взривоопасния Кавказки регион. Държавната граница с Грузия следва хребета на планината. Това дава единственото що-годе приемливо оправдание за натворените от човешката алчност грозотии под Елбрус. Всяко противопоставяне с местните жители тук придобива "политически облик", обяснява Замилов. Или по-скоро етнически: балкарските бизнесмени ловко играят с националистическата карта при всеки опит за прилагане на федералните закони.

Хусеин Соттайев, суров мъжага на 46 години, е собственик на "Когутай", едно от хотелчетата в подножието на седалковия лифт за връх Чегет. Започнал преди 15 години със сергия за храна и напитки на същото място. А след това "тихо и кротко" сергията прераснала в кафене и накрая - в хотел с 8 стаи. "Викали са ме в съда над десет пъти, но няма издадена нито една присъда", разказва Хусеин. Делата или се прекратявали, или се прехвърляли на други съдилища.Републиканската администрация в столицата Налчик демонстрира загриженост за опазването на околната среда, поне на думи. В процес на подготовка е амбициозна програма за анализиране и преодоляване на екологичните проблеми в републиката до 2022 г., твърди Сергей Цой от пресслужбата на новоназначения кабардино-балкарски президент Арсен Каноков. За реализация на програмата са нужни 52 млрд. рубли, или около 2 млрд долара, разяснява Цой, без да уточни откъде и кога ще дойде фантастичната за региона сума. Същевременно той внимателно избягва деликатната тема за незаконното строителство и липсата на комунални услуги като сметоизвозване в националния парк.

Всеобщата еуфория, или по-скоро истерия, обхванала Русия след решението на Международния олимпийски комитет да проведе зимните игри през 2014 г. в Сочи, се усеща и под Елбрус. Според Цой пистите под върха са един от вариантите за високопланински стартове на олимпиадата. Високоскоростна транспортна шосейна връзка е почти в наличност – остава да се довършат около 60 км и един тунел, твърди Цой. Младият президентски чиновник, сътрудничил в миналото на Световния фонд за дивата природа WWF, говори възторжено за строителен мегапроект, чиято реализация изглежда доста по-реалистична от амбициозната екопрограма – за застрояване на северния склон на Елбрус и създаване там на нов ски курорт. Затова през юни президентът Каноков и съсобственикът на "ИнтерРос" Владимир Потанин подписали меморандум. Според "Интерфакс" строителството щяло да струва 1 милиард долара. За очакваните приходи може само да се гадае. Явно олигарсите, също както дребните балкарски бизнесмени, вече протягат ръце към златния дъжд, който очакват за се излее от склоновете на Елбрус. Глобалната промяна на климата влиза в сметката: според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикуван през декември, 87 процента от пистите в Алпите ще загубят естествената си снежна покривка при очакваното покачване на средните температури с 2°C. А Елбрус е едва на половин ден път със самолет от Париж.

Дали сметката ще се окаже писана без кръчмаря знае само планината. Въпреки характерната за руските учени неохота да говорят категорично за глобалното затопляне специалистите от станцията за глацеологични изследвания под Елбрус признават, че през последните години ледниците в района губят рекордни части от масата си. "Глобалната промяна в климата се изразява в интензивни местни и регионални разлики", разяснява ръководителят на станцията Александър Олейников. И макар периодът до 2014 г. да е твърде кратък за каквито и да било осезаеми промени по отношение на ледниците, броят на мъгливите дни може спокойно да засенчи олимпийските планове в района, предупреждава Олейников.

Но мъглите далеч не са най-страшното оръжие, с което разполага Елбрус. "Тук не ви е равнина, тук климатът е друг", пееше Висоцки. Сриващите се една след друга лавини и каменни потоци са все по-малко поетична алегория и все по-честа реалност. Над 50 туристи са загубили живота си около Елбрус от 2002 г. до днес. През май лавина помела японски палатков лагер в подножието на върха, само по чудо без жертви. Скалите на Пастухов, край които бил разположен лагерът, са обичайна спирка за желаещите да покорят върха. Според Олейников в сегашните условия разполагането на палатки тук е вече много опасно.

"Докато преди условия за лавини имаше между декември и февруари, днес благодарение на промяната на климата опасността съществува практически през цялата зима", категоричен е Олейников. Освен това опасността става все по-коварна, непредсказуема, и застрашава не само катерачите. Не така щастливо се разминава неочакваната среща с лавина на група студенти, готвещи се да прекарат новогодишната нощ на 2005 г. Снежната стихия излиза от обичайното си русло и помита двама направо от прозорците на общежитието до изследователската станция.

Освен дължина кавказките ледници губят и дебелината си. Така те просто отпушват нови пътища за падащия сняг, обяснява промените в поведението на лавините Наталия Володичева от катедрата по криология и глациология на Московския държавен университет. Дали инвеститори, собствениците на нови туристически обекти, техните гости и клиенти, осъзнават какво ги грози? Над 100 000 долара е вложил в хотелчето си под Чегет Хусеин. По думите му инвестицията се изплаща, въпреки че туристи има само в продължение на три месеца през зимата и два през лятото. Перспективата да види поминъка си сринат и затрупан под лавината не притеснява балкарския бизнесмен. "Лавините не минават от тук – те падат встрани, пък и нали стрелят по тях!" Оказва се, че в този случай Хусеин разчита на държавните органи, чийто надзор инак всячески избягва – става въпрос за противолавинната служба, която е разположила оръдия в района и периодично обстрелва белите склонове.

Лавините действително минават встрани, но само когато са малки, потвърждава Володичева, която е посветила над трийсет години изследователска работа на елбруските снегопади. Постройките под Чегет са строени в опасната зона на т.нар. катастрофални лавини, предупреждава ученият. Катастрофални лавини се сривали под Чегет като по разписание всеки 10 години от 1934 до 1954 г. Последната подобна лавина паднала на 30 декември 1996 и само по чудо пощадила предпразничното множество. Предупреждението на планината остава нечуто. Съществуващите в момента предпазни мерки са напълно неадекватни, смята Володичева. Единственият хотел, който в момента разполага с ефективна защита, е издигнатият още през 1968 г. държавен хотел-мастодонт – пазят го новоизградените наоколо постройки, с горчивина отбелязва глациологът. "С промяната на климата във високите планини очакваме рязко покачване на лавинната опасност, като при това става дума само за катастрофални лавини!", добавя Олейников.

Вулканичните чукари, покрити с ледници, и вековните гори под тях дават подслон на удивително многообразие от растителни и животински видове. Смесените почви и главозамайващите разлики в надморската височина способстват за невижданото биоразнообразие край Елбрус. Освен турове и сърни наоколо сноват диви свине, лисици, вълци и чакали, а познавачите на планината свидетелстват за срещи с кафяви мечки и рисове. В небето кръжат редки кавказки орли и други грабливи птици. В парка са регистрирани 111 вида хвъркати, шест от които фигурират в Червената книга на Русия, както и редки представители на земноводните и влечугите. А в кристалните водоеми и потоци плува форел – червена есетрова риба.

В допълнение, климатът на Приелбрусието е характерен с необичайна прозрачност на въздуха и над 300 слънчеви дни средно на година .Заради всичко това Елбрус действително си заслужава да се види не само от самолет. А вечер, когато ярката лунна светлина се отразява в снежните склонове, около масата се лее искрящо вино и се редят кавказки тостове, човек без да иска си затананиква припева: "Оставете ненужните спорове, всичко вече отдавна доказах – най-добри планини са онези, по които все още не си бил; по които никой още не е бил."


Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" организира всяка година Изкачване на Западен и Източен Елбрус


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3006 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Нийл Гришъм – 15 съвета за начинаещи
Top 10 U.S. Caves
Стотици планинари изкачиха Алпите за една епична фотосесия
Как да се завържем за въжето
Историята на женския алпинизъм
Топ 10 планински изкачвания според Нейшънъл Джиографик
Chamonix Mont-Blanc
Сигурност в планините
Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм
"Широко поле" за изяви всякакви


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap