Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Историята на един gritstone маниакNeil Bentley 14/03/00  |  Редактирана на 09/10/2004


Кратка бележка за читателя - с този разказ, аз ще се опитам да направя една равносметка за цената, която трябваше да платя, за да изкача Equilibrium (Равновесие). Преминаването на някои от най-трудните маршрути преди това, ми помогна да получа необходимата подготовка за него. Може би ще успея да дам и известна представа за ума на grit маниака.

... [b:7f1c08819f]Двигателната сила на мисията[/b:7f1c08819f] е да желаеш един нов порядък, да откриеш нови хватки и някой, който да те осигурява, и накрая смело да ходиш там, където никой друг катерач не е стъпвал преди това ...

В началото бе чакъл и вода. След време всичко това е било погребано, смачкано, издигнато и накрая след 270 млн. години е бил образуван днешният твърд пясъчник. Като геолог, когато открих тези удивителни скали, на които им е било необходимо толкова много време, за да се образуват, си помислих, че няма как да не им обърна специално внимание - сякаш бяха сложени тук с една цел, да бъдат изкатерени.

Гледайки нагоре към кулата, знаех, че през 1993 година е била изкачена на toprope от Ben Moon. Така, че за мен оставаше едиствено предизвикателството да го изводя. Осъществяването на това хрумване ми отне само 3 години от първата ми среща с маршрута. Но ето как се пристрастих толкова силно към тази маниашка идея.

Моята катерачна кариера беше едно непрестанно прескачане от един grit на друг. Първото ми катерене беше в Holmfirth Edge през зимата на 1986 година. Отивайки с група помпачи от залата, аз се оказах незабавно завързан за въжето. Катеренето винаги е било нещо, което съм искал да опитам. Като дете, с моите приятели сме пропилявали много летни уикенди в Ilkley и Shipley Glen, играейки по пясъчните боулдъри, необяснимо очаровани от скалата. Бях на 16 години, когато за първи път имах истинска възможност да катеря.

Нивото качвах бавно. Моят първи маршрут беше Parsons Chimney във Almcliff Crag. Почти бяхме стигнали до края на маршрута, когато моят приятел и аз усетихме как косите ни се изправят като при гръмотевица. За късмет ударът на светкавицата не последва!

За мен и моите стари приятели, големият удар беше Е3, в огромни свободни обувки, чорапи и торбичка за магнезий, достатъчно голяма, за да напъхам в нея цялата си ръка. На 19 години вече бях станал един истински маниак. Учех скално катерене в Sheffield University с малка степен от геология, когато не бях в контакт със скалата. Отдалеченият само на 6 мили пясъчник се бе превърнал в главният фокус на моя живот.

В началото на 90-те години открих спортното катерене. Тогавa разбрах за предизвикателството, което те кара да търсиш постоянно по-трудни маршрути, на все по-малки хватки. Този тип катерене ми помогна да направя пръстите си по-здрави, защото те винаги бяха моето най-слабо място. След това вече бях способен да започна да катеря по-трудни и силови grit маршрути. През 1994 година реших да опитам нещо по-така и тогава отидох да катеря един Е6 grit с водене. Плановете направихме в кръчмата с Rob Barker и Niall Grimes. Niall щеше да ме осигурява. По време на първият си опит не подбрах правилният инвентар и се приземих право върху Niall. При вторият опит, взех това което ми беше необходимо, един RP 3, поставих го сляпо и елегантно в скалата, но само, за да се препъна точно преди връхната част и тотално изпомпан да се хвърля отново към земята. Това беше моят първи истински grit опит и благодарение на RP-то оттървах кожата. Следващият път го изкатерих.

[img:7f1c08819f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/neil_bently.jpg[/img:7f1c08819f]

Оттогава всяка година избирах по едно ново grit предизвикателство, което гледах да ми хареса предимно навъншен вид. Бях решил безразсъдно, че линията поне трябва да оправдава риска от изкачването. За да изкатеря някой маршрут досега, първо го преминавах на toprope. Все още не бях достатъчно смел или добър, за да катеря маршрутите по някой друг начин. А последователното изкачване на много grit маршрути е един истински проблем, който е разрешим само, ако се отдадеш изцяло на това.

Харесваше ми начина, по който се развиваха взаимоотношенията ми с някой маршрут, както и респекта, който изпитвах към всеки пасаж от скалата. Реших да опитам да достигна границатана възможностите си на toprope, като в едно усилие направя всички движения. Винаги е много трудно да се довериш на една мъртва тoчка, особено, ако я направиш толкова лошо, колкото мен на един маршрут наречен Slackers E7 6B на Rob Barker във Curbar. Паднах от около 20 фута и за щастие се приземих на една добре нагласена раница (от тогава без боулдър дюшеци) и накарах моят осигуровчик, нещастният Neil Pearsons,да отлети надоло по склона. Той за нещастие пострада повече от мен.

[b:7f1c08819f]97.[/b:7f1c08819f] Повторих маршрута на Jerry Moffatt, Renegade Master, моят първи Е8, който по-късно беше прекатекоризиран на E9 7A. Като много други катерачи, реших да опитам и взех, че открих един по-лесен вариант на трудното движение на Jerry, което на мен ми дойде доста по-лесно (дългите ми ръце, често позволяваха движения, за които много други катерачи можеха само да си мечтаят), без обаче да ми бъдат спестени опасностите, които съпътстват едно такова трудно катерене. Но това все още не беше катерене без предварително поставяне на екипировката по маршрута ...

[b:7f1c08819f]97.[/b:7f1c08819f] Интересът ми към Equilibrium започна да се заражда. Бях разглеждал много други възможни линии, но тази изглеждаше много яко от земята. Колко невероятно кратки мечти. Когато се поразгледах по-добре, единственото, което открих беше, че хватки почти няма. Имаше хватки, но те бяха на 30 фута над палубата. Най-вече ме халоса това, че в продължение на около 14 фута не можеше да се сложи никаква джаджа. Дори осигуряващият да спринтира,имаше голяма вероятност да се размажа на земята.

[b:7f1c08819f]98.[/b:7f1c08819f] Върнах се обратно през пролетта, този път на toprope. Чувствах се силен от многото боулдъри, които бях изкатерил и от успехът ми на New Statesman E8 7A, през януари, който беше причина за моята самонадеяност. Аз наистина исках да изкача този маршрут сега. Обработих много от движенията, но бях порядъчно ужасен от кулата. Имах доверие единствено на онези по-рядки, с които бях свикнал. Затова начинанието ми изглеждаше безнадежно. През този ден повече не виждах начин да продължа да катеря, защото единият ми пръст се разкъса. Затова оставих Burbage South и подвих опашка между краката.

[b:7f1c08819f]99.[/b:7f1c08819f] Върнах се пак през ранната есен. Бях катерил Partheon Shot по-рано през тази година и сега бях супернадъхан за маршрута. След няколко дни на него, опитвайки напълно безполезно по старият начин, аз отидох с Rich Heap. Rich, с неговата по-къса фигура и различно виждане за нещата, взе че откри едно камъче на трудна та част. Един малък камък, който обаче свали трудността с цяла степен. Точно колкото да се почувствам по комфортно, за да направя опит да го изводя. Първо обаче трябваше да го изкатеря веднъж на top rope. Tова ми отне няколко дни на усилия, в разчепкване на съвети, лоши метеорологични условия и заучаване на маршрута. Накрая, взех че повярвах на повечето от лошите хватки по трудната част. Попитах Ben Moon за неговите хитрости, но след 5 седмици той все още не можеше да си спомни как е излязал отгоре. Интересно
беше да се наблюдава как и други хора се мъчеха на маршрута. Няколко приятели опитаха и аз тайно се обезпокоих, измъчван от опасения, да не би малкият камък да се отчупи. За щастие той остана незасегнат.

[img:7f1c08819f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/equil2_small.jpg[/img:7f1c08819f]

С течение на времето аз преминах през няколко осигуровчици. Винаги съм мислел, че връзката между катерещ и осигуряващ е едно от най-важните неща от изкачването на маршрута, но явно този проблем не беше разрешим за мен. Човекът, който държеше въжето, трябваше да бъде приятел на когото можех да вярвам и който също така имаше доверие в мен, когато се вържех на острият край. Seb Grieve предлагаше своите услуги, но той пък изчезна в Чили. Тогава бях изоставен на Rob Scaife, друг дългогодишен приятел, с едно много положително качество - беше адски добър в криенето на страха си! Ние направихме тестове за падане и Rob бягаше прилично, отнасяйки въжето. Аз гледах падането ми дабъде неприятно, като пропуснах възможността да направя трудното движение, но разстянието от предпочитания болдър пасаж до земята беше голямо и ако осигуряващият не обереше достатъчно въже ... Rob научи как изглеждам на трудното движение, когато бях на него и над него, защото той не искаше да ме дърпа случайно.

След като изкачих на top rope кулата два пъти последователно, в няколко опита, аз почувствах решимост и накрая увладях маршрута, така че го правех повече от два пъти в една последователност през един ден във всякакви условия. Но не беше важно колко пъти щях да го направя. При последните движения аз винаги се нуждаех и от нещо друго. Дори, само когато си помислех, че трябва да се вържа на острият край, изпитвах нервност.

Денят накрая дойде,11 февруари. Бях в основата на маршрута безмълвно концентриран за едно успешно изкачване. Rob беше готов, Mark Turnbull (Hard Grit кинооператор) също беше дошъл, да снима и дори беше подготвил цял сценарий.

[img:7f1c08819f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/neil_mark_rob.jpg[/img:7f1c08819f]

Вътрешно бях малко нещастен, защото кожата на левите ми пръсти бе наранена. Това се случи след едно пътуване до Fontainbleau, където се хванах трудно за един наклон, опитвайки се да достигна по-добра хватка със също малък коефицент на триене (ако имах по-здрави пръсти, навярно щях да бъда способен да направя това хващане по някой друг начин!).

След това постоях малко време на терасата над кулата. Исках да го направя. Последователността, с която катерех, изглеждаше добра,като работата на часовник. Докато бях на наклона, задържайки се с всички свои тежести на едно леко размазване под левият си крак, шляпнах в слабата резка, опитвайки да се хващана за една люспичка … но вече бях изхвърчал …

Всичко,което мога да кажа е,че не трябваше да тренирам паданията си с раница! Паднах над 25 фута, докато Rob свърши с бягането и поеме тежеста ми на въжето, което избръмча с мен около ръба, на косъм от земята, оттървавайки се от много сериозно нараняване на краката.

През следващите няколко дни бях коренно различен човек. Изморен,натъртен и чувстващ невероятно разочарование, но все пак щаслив, че не съм потрошен още повече. Замислих се за грешките си, как да ги коригирам, но нека само кракът ми да се възстановеше.

Трябваше да направя този маршрут веднага. Отделих толкова много време, а и много хора изгубиха също своето, не и за да се проваля отново. Единственото бягство за мен, остана сънят, но беше по-лесно да го кажа, отколкото да го направя.

[b:7f1c08819f]24 февруари.[/b:7f1c08819f] Един студен зимен ден. Само аз, Mark и Rob. Всички бяхме готови. Аз трябваше да се съсредоточа и да катеря. Кракът ми все още беше леко натъртен, но това не можеше да ме сломи. Този път си сложих каска, което ми беше за първи път откакто катерех. Възможността да се одаря отзад когато падна доло, беше доста голяма и реших да премахна риска при един лош сценарий.

10 минути на размишление и аз отново съм на старт. Отне ми дълго време, за да се преборя със страха си, тъй като наистина не можех да си обясня как да направя онези движения! Нагоре към трудното движение, шляпване … все още съм там, движение на крака, камъчето, шляпване за по-добър джоб … едно движение, което ме изтощава тотално, но някакси го правя.

В ръцете си стискам джоб. Чувствам сърцето си да бие така, както ако бях бягал един 400 метров спринт. Опитвам се да се успокоя и поставям един слаб френд в съседната вдлъбнатина. Последни неловки движения и аз се изправям над върха. Щом се озовах отгоре моите дробове се изпълниха с мощен вик, който просто нямаше как да задържа в себе си. Удоволствието и облекчението бяха невероятни и за тримата ни, които направихме възможен този голям опит.

Нарекох маршрута [b:7f1c08819f]Equilibrium[/b:7f1c08819f], защото той изисква един истински баланс между всички фактори, от които зависеше моето изкачване, за да се достигне точката, при която можех да катеря много по-здраво, от когато и да е било друг път. Лудост е, когато си помисля, че само 10 движения нагоре са били необходими, за да постигна най-голямото удовлетворение в живота си. Сигурен съм,че при бъдещи катерения то ще бъде по-пълно и съвършенно различно усещане. Но сега се наслаждавайте на живота и късмет.

Neil Bentley е спонсориран от Wild Country.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2081 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Катерачна среща
Хелентал, Австрия
Да отидеш смело, където никой друг не е бил преди
Пестене на енергия при трад
Arapiles, Австралия
Техника на падане
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Бадами, Индия – Нов Arapiles?
Скално катерене в Adršpach-Teplice, Чешка Република


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap