Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мон Блан – 5 маршрута до върхаФрансоа Дамилано  |  Редактирана на 24/03/2021


"Мон Блан и Долината на Шамони, Мер де Глас и всички онези чудеса на това удивително място надхвърлят дори най-смелите очаквания. Не мога да си представя нещо друго в природата, което да е толкова величествено и ненадминато. Ако трябва сега да пиша за него, доста бих го превъзнасял – такива невероятни впечатления и чувства бушуват в мене.."

Чарлз Дикенс, 1846Мон Блан (Mont Blanc) е известен и не се нуждае от популяризиране. Красотата на тази планина и престижа да изкачиш най-високия връх в западна Европа са достатъчни за да привличат хиляди посетители всяка година.

При толкова много хора стремящи се към върха – всички с различен опит и умения, е важно да отбележа, че качването на Мон Блан не е нито непреодолимо трудно, нито пък е просто разходка из хълмовете.


Една от Камилските гърбици под връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм

Една от Камилските гърбици под връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"

Снимка: Димитър Колешев

Изкачване на връх Монблан по Нормалния маршрутКОЛКО ТОЧНО Е ВИСОК МОН БЛАН?

Върхът е покрит с лед през последните три милиона години. Неговата форма на обърната лодка се дължи на действието на вятъра при формирането на ледената покривка. През вековете се наблюдават малко промени във формата и дебелината на леда, но като цяло височината му е постоянна величина. Последните измервания, направени през 5 септември 2003, показват височина от 4808,45 метра, което е с 2 метра по-малко от височината измерена през 2001.


ПРЕДИ ДА ПРОДЪЛЖИМ, НЕКА ДА ИЗЯСНИМ ДВЕ ОПАСНИ И ПОГРЕШНИ РАЗБИРАНИЯ:


1. "Изкачването на Мон Блан е лесно!"

Погрешно. Изкачването на Мон Блан може и да не включва акробатични катерачни техники, но все пак е дълго изкачване и то на висока надморска височина, което не бива да се приема несериозно.


2. "Мон Блан е просто разходка"

Погрешно. Няма лесен маршрут до върха. Изкачването с котки по снежни склонове или през напукани ледници, преминаването по тесни ръбове или кули от нацепена и ронлива скала, не попада в определението на повечето хора за "просто разходка".

Може да не е необходимо да сте първокласен алпинист, за да се качите на връх Монблан, но това е нещо повече от просто още една разходка из планината. Това е и част от очарованието.


ИМА НЯКОИ РАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ:

- Високите планини не прощават на никого. За да се наслаждавате на този свят безопасно е необходимо да имате известен опит и знания.

- Монблан не е мястото, където да учите АБВ-то на алпинизма.

- Монблан не трябва да е първият ви високопланински връх!


1. "НОРМАЛНИЯТ ПЪТ" към Мон Блан - The Gouter Route

"Gouter Route" се е превърнал в "нормалния маршрут" за изкачване на Мон Блан. От техническа гледна точка, това е най-малко трудния път към върха, но не бива да бъде подценяван. Изкачването до хижа Gouter не е само ходене по една туристическа пътека, пътят минава през заледен терен и трябва да се справяте и с надморската височина. В средата на лятото големият брой хора по този маршрут увеличават обективните опасности: каменопади, опашки от изчакващи се хора при тесните участъци, навалица в хижата. За щастие, тези дразнители не правят маршрута по-малко интересен: "Покрива на Европа" е красив за изкачване връх, дори по нормалния път, и е удивително изживяване. Изкачването до Егюй дю Гутер на светлината на челниците, бавното набиране на височина по склоновете, преминаването на тесния хребет Босе, осветен от сутринното слънце, остава незаличими следи в умовете на тези, осмелили се да приемат предизвикателството на тези височини.


Предимства:

- "Само" 990 метра набиране на височина през втория ден от изкачването – това е най-късия "ден до върха" от всички класически маршрути на Мон Блан.

- Възможно е изкачването да се направи на 3 етапа: първи ден- до хижа Тет Руз (Tete Rousse 3167 метра), втори ден – до хижа Гутер (3817 метра), трети ден – до върха

- Трудностите нарастват с височината, като ръбът Руш предлага най-трудното изкачване по маршрута

- Технически това е най-лесния път

- Ръба Руш е наслада за естетите

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха


Недостатъци:

- Много популярен през лятото

- Обективните опасности на Егюй дю Гутер (каменопади)

- Една нощ в хижа Гутер може да е доста некомфортна

- Може да е доста неприятно да преспите на почти 4000 метра височина

- Обективните опасности се крият под привидната леснота на маршрута

- Ръба Руш е стръмен на места и може да е заледен. Целият ръб е доста ветровит и открит (стръмни склонове от двете страни).

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха


На връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм

На връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"

Снимка: Димитър Колешев

Изкачване на връх Монблан по Нормалния маршрут2. "ТРИТЕ МОНБЛАН-А" – траверса Егюй дю Миди – Мон Блан

Маршрутът "Трите Мон Блан-а" започва при Егюй дю Миди (Aiguilli du Midi) и достига до Мон Блан през Мон Блан дю Такюл (Mont Blanc du Tacul - 4248 метра) и Мон Мауди (Mont Maudit - 4465 метра).

При "Траверса на 4,000-ниците" логичното продължение на маршрута е слизане през Егюй дю Гутер.

При наличието на удобен и лесен подстъп (от лифтовата станция на Егюй дю Миди) не е учудващо, че "Трите Мон Блан-а" е станал втория по популярност път до Мон Блан. Продължаващия успех на този маршрут бе гарантиран и от построяването на новата хижа Космик (през 1991) на скалната издатина гледаща към Кол дю Миди. "Трите Мон Блан-а" е изключително красив маршрут, който флиртува с върховете на други два четири хилядника, но е както технически, така и физически по-труден от "Gouter Route".


Предимства:

- Бърз и лесен достъп до хижата от Егюй дю Миди

- Модерна и удобна хижа

- Възможно е да избегнете нощувка на голяма надморска височина като вземете първия лифт рано сутринта ( и така да ограничите ефектите на височинната болест).


Недостатъци:

- Голямо набиране на височина: 1425 метра от Егюй дю Миди

- Необходимо е стабилно състояние на снега за Мон Блан дю Такюл и Кол дю Мон Мауди

- Трябва да се движите доста бързо, ако искате да слезете в долината същия ден

- Възможни опасности: падащи сераци по всяко време на денонощието заради глобалното затопляне, бергшрундовете (цепнатини) на Мон Блан дю Такюл и Мон Мауди, техничните и стръмни склонове преди Мон Мауди и при Мур де ла Кот (Mur de la Cote)

- Няма лесен път за връщане след Мон Мауди.


3. МАРШРУТА "ГРАН МЮЛЕ" (Grands Mulets) – първото изкачване на върха през 1786 става именно по този маршрут

Целият маршрут до ледника Босон може да бъде видян от долината на Шамони. До преди 30 години това е бил най-популярния маршрут за изкачване на Мон Блан. Сега се използва много по-рядко, освен от скиори през пролетта и като път за слизане от върха през лятото. Маршрута е много добър, но и много дълъг (13 часа), особено денят на самото изкачване, в който се тръгва от хижата Гран Мюле.

Защо „Гран Мюле”?

В описанието си от първото изкачване на Мон Блан Сосюр описва пътя до върха като „поредица от черни скали”, които в последствие са оприличени на товарни животни – мулета (grads mullets означава „големи мулета”).


Предимства:

- Следва стъпките на Пакар и Балма

- Маршрута не е пренаселен

- Удобна нощувка в хижата Гран Мюле

- Изключителното преживяване по време на траверса на ледника Босон


Недостатъци:

- Много дълъг

- В дена на самото изкачване към върха се набира голяма височина – 1780 метра.

- Изложени сте на опасността от падащи сераци по време на траверсите на Предела и Пети Плато


4. МАРШРУТА НА ПАПАТА – италианския нормален маршрут – скрит и опасен

Нормалният маршрут от към италианската страна на Мон Блан се радва на много ниска посещаемост – и по-добре!

Линията минава през слабо познатия Миаж и Дом Гласие (Dome Glaciers) през сърцето на дива и девствена част на масива.

Маршрута на Папата започва от края на долината Вени, далеч от лифтовете на Шамони и Курмайор, минава по изолираната и внушителна югозападна стена на Мон Блан. Далеч от отъпканите пътеки, повечето хора дори не са го виждали. Някои наричат долината Вени „малката Хималая”. Маршрута е дълъг както като разстояние, така и като набиране на височина, но това не бива да обезкуражава опитните и натренирани катерачи, тъй като технически не е по-труден от „Гран Мюле” или пътя „Гутер”. А колкото до преживяването – то е далеч по-истинско, далеч от „полуделите тълпи”.


Предимства:

- Едно от най-изолираните и диви кътчета на Мон Блан

- Много малко други катерачи

- Техническата трудност е подобна на тази на пътя „Гутер”

- Има хижа на прилична надморска височина, което ограничава последиците от височинната болест

- Единствения маршрут от италианската страна с това ниво на трудност


Недостатъци:

- Много дълъг

- Набира се голяма височина – 1371 метра през първия ден и 1739 метра втория.

- Силно нацепен и сложен ледников релеф

- Малко сложна логистика, ако слизате от френската страна


5. МАРШРУТА МИАЖ–БИОНСЕ – Кралския траверс

Красотата, логиката и дължината на маршрута Миаж–Бионсе (Miage- Bionnassay) го правят един от великите алпийски траверси. Това е и един от най-приятните начина за изкачите Мон Блан – три или четири дневно пътешествие през снежното царство.

Маршрута описан тук изглежда не се вмества в критериите на другите „обикновени маршрути” до Мон Блан, тъй като е много физически и технически труден височинен траверс по тънки като острие била. Маршрута Миаж–Бионсе съчетава в себе си всичко за което си мечтаят планинарите, което го прави идеалния маршрут за опитните алпинисти и вдъхновяваща цел за останалите – един истински кралски траверс.
Няма нито една част от маршрута, която да е неприятна или отблъскваща. Започва от долината Контамин, набира постепенно височина, техническите трудности са мотивиращи, но не и прекалени, пътят минава през разнообразен терен и по главозамайващи остри хребети, нагоре по една изолирана и тиха част на Мон Блан, и естествено гледките са зашеметяващи.


Предимства:

- Едно от най-изолираните и диви кътчета на Мон Блан

- Много малко други катерачи

- Техническата трудност е подобна на тази на пътя „Гутер”

- Има хижа на прилична надморска височина, което ограничава последиците от височинната болест

- Безлюден маршрут

- Няма лифтове

- Ангажиращ маршрут с голямо набиране на височина


Недостатъци:

- Някои от предимствата могат да се превърнат в недостатъци …


Превод от английски:  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 17684 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Червена Дяволска Линия
В Памет на Валтер Бонати
Матерхорн по Североизточния ръб
Моето първо алпийско приключение
Моите Планини - Част Шеста
Валтер Бонати и Централното ребро на Freney
Звезди и Бури - Дрю и Матерхорн
Първо зимно изкачване на АкСу
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
Айгер - Една мечта


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap