Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мон Блан – 5 маршрута до върхаФрансоа Дамилано  |  Редактирана на 24/03/2021


"Мон Блан и Долината на Шамони, Мер де Глас и всички онези чудеса на това удивително място надхвърлят дори най-смелите очаквания. Не мога да си представя нещо друго в природата, което да е толкова величествено и ненадминато. Ако трябва сега да пиша за него, доста бих го превъзнасял – такива невероятни впечатления и чувства бушуват в мене.."

Чарлз Дикенс, 1846Мон Блан (Mont Blanc) е известен и не се нуждае от популяризиране. Красотата на тази планина и престижа да изкачиш най-високия връх в западна Европа са достатъчни за да привличат хиляди посетители всяка година.

При толкова много хора стремящи се към върха – всички с различен опит и умения, е важно да отбележа, че качването на Мон Блан не е нито непреодолимо трудно, нито пък е просто разходка из хълмовете.


Една от Камилските гърбици под връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм

Една от Камилските гърбици под връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"

Снимка: Димитър Колешев

Изкачване на връх Монблан по Нормалния маршрутКОЛКО ТОЧНО Е ВИСОК МОН БЛАН?

Върхът е покрит с лед през последните три милиона години. Неговата форма на обърната лодка се дължи на действието на вятъра при формирането на ледената покривка. През вековете се наблюдават малко промени във формата и дебелината на леда, но като цяло височината му е постоянна величина. Последните измервания, направени през 5 септември 2003, показват височина от 4808,45 метра, което е с 2 метра по-малко от височината измерена през 2001.


ПРЕДИ ДА ПРОДЪЛЖИМ, НЕКА ДА ИЗЯСНИМ ДВЕ ОПАСНИ И ПОГРЕШНИ РАЗБИРАНИЯ:


1. "Изкачването на Мон Блан е лесно!"

Погрешно. Изкачването на Мон Блан може и да не включва акробатични катерачни техники, но все пак е дълго изкачване и то на висока надморска височина, което не бива да се приема несериозно.


2. "Мон Блан е просто разходка"

Погрешно. Няма лесен маршрут до върха. Изкачването с котки по снежни склонове или през напукани ледници, преминаването по тесни ръбове или кули от нацепена и ронлива скала, не попада в определението на повечето хора за "просто разходка".

Може да не е необходимо да сте първокласен алпинист, за да се качите на връх Монблан, но това е нещо повече от просто още една разходка из планината. Това е и част от очарованието.


ИМА НЯКОИ РАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ:

- Високите планини не прощават на никого. За да се наслаждавате на този свят безопасно е необходимо да имате известен опит и знания.

- Монблан не е мястото, където да учите АБВ-то на алпинизма.

- Монблан не трябва да е първият ви високопланински връх!


1. "НОРМАЛНИЯТ ПЪТ" към Мон Блан - The Gouter Route

"Gouter Route" се е превърнал в "нормалния маршрут" за изкачване на Мон Блан. От техническа гледна точка, това е най-малко трудния път към върха, но не бива да бъде подценяван. Изкачването до хижа Gouter не е само ходене по една туристическа пътека, пътят минава през заледен терен и трябва да се справяте и с надморската височина. В средата на лятото големият брой хора по този маршрут увеличават обективните опасности: каменопади, опашки от изчакващи се хора при тесните участъци, навалица в хижата. За щастие, тези дразнители не правят маршрута по-малко интересен: "Покрива на Европа" е красив за изкачване връх, дори по нормалния път, и е удивително изживяване. Изкачването до Егюй дю Гутер на светлината на челниците, бавното набиране на височина по склоновете, преминаването на тесния хребет Босе, осветен от сутринното слънце, остава незаличими следи в умовете на тези, осмелили се да приемат предизвикателството на тези височини.


Предимства:

- "Само" 990 метра набиране на височина през втория ден от изкачването – това е най-късия "ден до върха" от всички класически маршрути на Мон Блан.

- Възможно е изкачването да се направи на 3 етапа: първи ден- до хижа Тет Руз (Tete Rousse 3167 метра), втори ден – до хижа Гутер (3817 метра), трети ден – до върха

- Трудностите нарастват с височината, като ръбът Руш предлага най-трудното изкачване по маршрута

- Технически това е най-лесния път

- Ръба Руш е наслада за естетите

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха


Недостатъци:

- Много популярен през лятото

- Обективните опасности на Егюй дю Гутер (каменопади)

- Една нощ в хижа Гутер може да е доста некомфортна

- Може да е доста неприятно да преспите на почти 4000 метра височина

- Обективните опасности се крият под привидната леснота на маршрута

- Ръба Руш е стръмен на места и може да е заледен. Целият ръб е доста ветровит и открит (стръмни склонове от двете страни).

- Това е маршрута, по който най-много хора достигат върха


На връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм

На връх Монблан с групата на Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"

Снимка: Димитър Колешев

Изкачване на връх Монблан по Нормалния маршрут2. "ТРИТЕ МОНБЛАН-А" – траверса Егюй дю Миди – Мон Блан

Маршрутът "Трите Мон Блан-а" започва при Егюй дю Миди (Aiguilli du Midi) и достига до Мон Блан през Мон Блан дю Такюл (Mont Blanc du Tacul - 4248 метра) и Мон Мауди (Mont Maudit - 4465 метра).

При "Траверса на 4,000-ниците" логичното продължение на маршрута е слизане през Егюй дю Гутер.

При наличието на удобен и лесен подстъп (от лифтовата станция на Егюй дю Миди) не е учудващо, че "Трите Мон Блан-а" е станал втория по популярност път до Мон Блан. Продължаващия успех на този маршрут бе гарантиран и от построяването на новата хижа Космик (през 1991) на скалната издатина гледаща към Кол дю Миди. "Трите Мон Блан-а" е изключително красив маршрут, който флиртува с върховете на други два четири хилядника, но е както технически, така и физически по-труден от "Gouter Route".


Предимства:

- Бърз и лесен достъп до хижата от Егюй дю Миди

- Модерна и удобна хижа

- Възможно е да избегнете нощувка на голяма надморска височина като вземете първия лифт рано сутринта ( и така да ограничите ефектите на височинната болест).


Недостатъци:

- Голямо набиране на височина: 1425 метра от Егюй дю Миди

- Необходимо е стабилно състояние на снега за Мон Блан дю Такюл и Кол дю Мон Мауди

- Трябва да се движите доста бързо, ако искате да слезете в долината същия ден

- Възможни опасности: падащи сераци по всяко време на денонощието заради глобалното затопляне, бергшрундовете (цепнатини) на Мон Блан дю Такюл и Мон Мауди, техничните и стръмни склонове преди Мон Мауди и при Мур де ла Кот (Mur de la Cote)

- Няма лесен път за връщане след Мон Мауди.


3. МАРШРУТА "ГРАН МЮЛЕ" (Grands Mulets) – първото изкачване на върха през 1786 става именно по този маршрут

Целият маршрут до ледника Босон може да бъде видян от долината на Шамони. До преди 30 години това е бил най-популярния маршрут за изкачване на Мон Блан. Сега се използва много по-рядко, освен от скиори през пролетта и като път за слизане от върха през лятото. Маршрута е много добър, но и много дълъг (13 часа), особено денят на самото изкачване, в който се тръгва от хижата Гран Мюле.

Защо „Гран Мюле”?

В описанието си от първото изкачване на Мон Блан Сосюр описва пътя до върха като „поредица от черни скали”, които в последствие са оприличени на товарни животни – мулета (grads mullets означава „големи мулета”).


Предимства:

- Следва стъпките на Пакар и Балма

- Маршрута не е пренаселен

- Удобна нощувка в хижата Гран Мюле

- Изключителното преживяване по време на траверса на ледника Босон


Недостатъци:

- Много дълъг

- В дена на самото изкачване към върха се набира голяма височина – 1780 метра.

- Изложени сте на опасността от падащи сераци по време на траверсите на Предела и Пети Плато


4. МАРШРУТА НА ПАПАТА – италианския нормален маршрут – скрит и опасен

Нормалният маршрут от към италианската страна на Мон Блан се радва на много ниска посещаемост – и по-добре!

Линията минава през слабо познатия Миаж и Дом Гласие (Dome Glaciers) през сърцето на дива и девствена част на масива.

Маршрута на Папата започва от края на долината Вени, далеч от лифтовете на Шамони и Курмайор, минава по изолираната и внушителна югозападна стена на Мон Блан. Далеч от отъпканите пътеки, повечето хора дори не са го виждали. Някои наричат долината Вени „малката Хималая”. Маршрута е дълъг както като разстояние, така и като набиране на височина, но това не бива да обезкуражава опитните и натренирани катерачи, тъй като технически не е по-труден от „Гран Мюле” или пътя „Гутер”. А колкото до преживяването – то е далеч по-истинско, далеч от „полуделите тълпи”.


Предимства:

- Едно от най-изолираните и диви кътчета на Мон Блан

- Много малко други катерачи

- Техническата трудност е подобна на тази на пътя „Гутер”

- Има хижа на прилична надморска височина, което ограничава последиците от височинната болест

- Единствения маршрут от италианската страна с това ниво на трудност


Недостатъци:

- Много дълъг

- Набира се голяма височина – 1371 метра през първия ден и 1739 метра втория.

- Силно нацепен и сложен ледников релеф

- Малко сложна логистика, ако слизате от френската страна


5. МАРШРУТА МИАЖ–БИОНСЕ – Кралския траверс

Красотата, логиката и дължината на маршрута Миаж–Бионсе (Miage- Bionnassay) го правят един от великите алпийски траверси. Това е и един от най-приятните начина за изкачите Мон Блан – три или четири дневно пътешествие през снежното царство.

Маршрута описан тук изглежда не се вмества в критериите на другите „обикновени маршрути” до Мон Блан, тъй като е много физически и технически труден височинен траверс по тънки като острие била. Маршрута Миаж–Бионсе съчетава в себе си всичко за което си мечтаят планинарите, което го прави идеалния маршрут за опитните алпинисти и вдъхновяваща цел за останалите – един истински кралски траверс.
Няма нито една част от маршрута, която да е неприятна или отблъскваща. Започва от долината Контамин, набира постепенно височина, техническите трудности са мотивиращи, но не и прекалени, пътят минава през разнообразен терен и по главозамайващи остри хребети, нагоре по една изолирана и тиха част на Мон Блан, и естествено гледките са зашеметяващи.


Предимства:

- Едно от най-изолираните и диви кътчета на Мон Блан

- Много малко други катерачи

- Техническата трудност е подобна на тази на пътя „Гутер”

- Има хижа на прилична надморска височина, което ограничава последиците от височинната болест

- Безлюден маршрут

- Няма лифтове

- Ангажиращ маршрут с голямо набиране на височина


Недостатъци:

- Някои от предимствата могат да се превърнат в недостатъци …


Превод от английски:  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 18654 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Обща информация за района около АкСу
Пътешествието | Гренландия
Aлпийското катерене
Аляска
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Бързо и без да спираш - Ули Щек
Историята на един ледокоп
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Гранд Жорас - Цената на мечтите
Палецът на Дявола 2003


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap