Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Турция и нейните цветяМарко Стерни и Умберто Явацо  |  Редактирана на 20/07/2007


От 2 до 17 юни Мауро Флорит, Марко Стерни се връшат в Турция на масива Ала Даглар където, заедно с Умберто Явацо и Масимо Сачи правят първото изкачване на "Tempus fugit"(Времето лети) 7b 700 метра на южната стена на Кизилин Бачи (Kizilin Baci) 2944 м.
Четиримата катерачи се завръщат в Италия не със спомени от трудния подход, дългите неосигурени участъци, ключовите въжета…не, те си спомнят преди всичко изобилието от цветя и миризми, които буквално са ги опиянили. Това е техния разказ:

"Турция, Ала Даглар, нов 700 метров маршрут…Защо да говорим за подготовката, категорията на трудност, етика или други подробности от изкачването когато цветовете и миризмите завладяха и изпълниха умовете ни?

Изборът да се върнем в Ала Даглар в началото на юни вместо през август надмина всичките ни очаквания. Ако от една страна трябваше внимателно да следим времето и да рискуваме да попаднем в проливни дъждове (с очевидните последствия за настроението ни и изхода на проекта ни), от друга страна бяхме посрещнати от неочаквано красивата природа през късната пролет, която се запечата в умовете ни и остави трайна следа върху престоя ни там, дотолкова че трябва да я опишем.


Умберто Явацо разказва за това пътуване и се възползва от случая за да разкрие характерите ни, които за добро или лошо, са силно повлияни от страстта ни към планините и природата."

Марко Стерни

"Оглеждам се наоколо и не мога да повярвам на очите си: такова изобилие то цветове, истинско въплъщение на естетичната сила на природата. Цветя, милиони цветя в всевъзможни допълващи се нюанси докъдето стига погледа, сякаш случайно разбъркани от абстрактен художник.

Дни наред имаше много красиви цветя на самата скална стена. Колегите ми, тези които притежават "техника", пробват да направят снимката на века, докато аз, свободен от подобни задължения, се потапям в този спектакъл и в мислите, които само цветята могат да провокират. Когато сме на стената те в известна степен облекчават самотата на някой скален ръб или понякога показваха правилната посока в критични моменти.

Тинтявата с нейните големи синьозелени фунийки ни дава съвети, докато многобройните малки потайничета шепнат в синхрон да внимаваме. Сините камбанки, издути с въздух и красота напомнят тези помпозни, колоритни катерачи, подобни на местните турски катерачи, които тъкмо бяхме срещнали.

Хиляди макове се полюшват мързеливо на полята под нас, върлинести хипита на концерт, ярко оцветени и малко не в час. Морето от гъст равнец служи за фон на множество други цветя, повече или по-малко известни и типични за тези земи. Изправен съм пред гигантска картина на Моне и си мисля колко много тези цветя приличат на нас хората.


Докато вървя мързеливо, под тежестта на раницата, която доста по-тежка от желанието ми да работя усърдно, сравнявам нас, четирите човешки същества с цветята, които гледат как подхождаме към стената всеки ден: ние не сме флористи, а катерачи. Мъхавите и бодливи храсти, които ни принуждават да се отклоним здравословно, ми напомнят за спартанската природа на Марко. Макс определено прилича на иглика, която се показва от някоя цепнатина на стената, където нейните синкави цветчета не могат да останат незабелязани на фона на чисто жълтата стена, сама и скромна също като него.

Мауро от друга страна ми напомня на шипка, малко бодлива, но не прекалено, с цветчета пръснати тук и там из храста и с плодчета, които случайно се оказа че му помагат за леките здравословни проблеми. Dulcis in fundo (на латински: Десерта идва на края на обяда) сравнявам себе си с планинските борови дървета и тук се натъкваме на много различни видове, защото подобно на бора аз сграбчвам скалата напълно пренебрегвайки мисълта за възможно падане.

Така че си мисля, ако всеки един от нас се подреди, тогава… кап ..кап…Дъжд. Дъжд? Няма начин! Ние сме в Турция, земята на слънцето, и въпреки това… сякаш почти мога да ги чуя как се смеят от радост и ни се смеят на нас. Да, цветята се радват на този неочакван подарък от небето благодарение на "лошия късмет" за нас. Е, нека да вали.."


Планинска верига: Ала Даглар
Планина: Кизилин Бачи (Kizilin Baci) 2944 метра
Кула: Елокголу (Elekgolu)
Нов маршрут: Tempus fugit
Ориентация: юг
Височина: 600 метра
Дължина на маршрута: 700 метра (500м + 200м II и III катерогия)
Категория: 7b
Задължителна категория: 7a
Инвентар: 87 10 мм болтове

Време на изкачване: от 2 - 17 юни 2007
Екип: Мауро Флорит, Марко Стерни, Умберто Явацо и Масимо Сачи


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2492 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Руският Трол
Експедиция Серо Торе 2010 или една история с продължение
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн
Oman: Adventure Climbers' Paradise
Голямото шоу
Най-отвесната "Голяма Стена" на света?
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap