Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

"Ох" фактораClimbing Magazine, бр. 258, юли 2007 година  |  Редактирана на 05/07/2007


[i:c31c2c47ae]Илюстрация: Keith Svhovec[/i:c31c2c47ae]

Наскоро направено проучване разкрива изненадващите "какво", "къде" и "как" на катерачните травми.

Прекарвате си чудесно, когато изведнъж – пук – разтягаш някое сухожилие и си извън играта за месеци наред. Повечето катерачи, около 82%, според проучване публикувано в декемврийския брой на Списанието за травми, наранявания, инфекции, и грижи за болния (Journal of Trauma, Injury, Infection, and Critical Care), познават този звук твърде добре. Без изненада, това най- подробно проучване на типичните наранявания при катерачите правено някога, открива че изкълчванията и разтягането на сухожилия са най-често срещаните наранявания (40%), следващо в списъка е хроничното претоварване (20%), разкъсванията (12%) и счупванията (8%).

Ръководещият проучването Ерик Гердс, който е лекар в спешно отделение в Сиатъл и катерач, се е заел с него защото според него има много малко публикувани изследвания свързани с катерачните травми като цяло. През 2004 Гердс заедно с Джон Хефнер и Джийн Елдък публикуват в няколко популярни уебсайта три страници анонимна анкета за историята на травмите. За два месеца те получили 1,887 отговора, предимно от напреднали катерачи и такива на средно ниво, които описвали подробно всичко, от вида нараняване и къде се е случило, до броя катерачи, които катерят под въздействието на наркотици и алкохол (27,6%). "Бях изненадан, но едновременно с това и не бях, от това колко много хора катерят дрогирани или пияни.", казва Гердс, "Според мене един човек не би катерил добре така". И в действителност, при катерачите ползвали опиати нивото на наранявания с по-високо – средно 3.1 срещу 2.08 за тези, които са били трезви, въпреки че "не е ясно дали това се дължи на това, че си бил под въздействието на опиати или на склонността към поемането на по-високи рискове".

Друга изненадващо откритие е, че 77% от травмите са били получени когато хората са катерили на или под нормалното си ниво, което вероятно е резултат от характера на самото скално катерене: катерачите нормално катерят в зоната на комфорта, а не на ръба на възможностите си. Самодоволството може да е още един фактор. "Може да си на маршрут, който си катерил 100 пъти и да пропуснеш осигуровка защото си говорел с този, който те осигурява", споделя Гердс, "по-съсредоточен си на нов или по-труден тур". Проучването също отбелязва, че "броят наранявания може да бъде минимално повлиян, ако настояваме катерачите да катерят според възможностите си и нивото си". Налагащата се поука е "победи психиката си" каквото и ниво катерач да си.

Същото важи и за изкуствените стени. Повече от 52% от нараняванията (изкълчвания, разтягане на сухожилия, хроничното претоварване) се получават в зала, където всичко е прекалено лесно за да прекалиш. Гердс препоръчва да се почива както трябва, балансирайте мускулите си (така че мускулите на гърба или бицепсите да не са много по-силни от гърдите или трицепсите ти), и да не катериш когато изпитваш болка (или да я прикриваш с Витамин И: ибипрофен).

Проучването, обаче, не е съвсем обективно. Едната причина е, че само няколко начинаещи катерачи са участвали в него. Освен това, хора чието нараняване е било фатално или достатъчно лошо, за да се откажат от този спорт, също не се участвали в анкетата. Нито пък тези, които рядко посещават катерачните уебсайтове.

Въпреки това, проучването дава някои насоки в които да се работи. Ето един такъв проблем: само 36% от катерачите казват, че носят каски повечето или през цялото време (а 19% никога не ги носят). Доста обезпокояващо, тъй като другото най-лошо нещо, което един катерач може да чуе е: "Камък!"


Разбивка на катерачните травми според броя им:

2.3: среден брой травми на катерач
2.5: среден брой травми при традиционните катерачи
3.3: среден брой травми при „свободните” соло катерачи

57.6% от нараняванията са получени при критични ситуации
79.2% от нараняванията са получени на масив, с който катерача е бил добре запознат
34.4% са потърсили медицинска помощ за лечение
56.3% са прекратили катеренето поне за няколко седмици за да се възстановят
30.2% от мъжете са катерели под въздействието на опиати
12.5% от жените са катерели под въздействието на опиати
17.3% са катерили под въздействието на марихуана
11.2% са катерили под въздействието на алкохол


Разбивка на катерачните травми по катерачна дисциплина:

37.9% от нараняванията са получени при боулдър
23.4% от нараняванията са получени при спортно катерене
20.7% от нараняванията са получени при традиционно катерене
15.4% от нараняванията са получени при катерене на установка
2.6% от нараняванията са получени при свободно соло катерене


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1915 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Относно прегърбването
Няколко рецепти при измръзване
Биостимулиране в спорта
Спортните победи се решават в лаборатории
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Самоконтрол на спортиста
Видове мускулни влакна
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap