Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Долината Ак-Су - "От Русия с любов"Дейв Пикфорд, Planet Fear  |  Редактирана на 24/05/2007


[b:592ce6ef01]През лятото на 2005 екип от шестима британски и ирландски катерачи отпътува за известната – или неизвестната – долина Ак-Су в Киргизстан. Успяват да прокарат няколко важни нови тура на извисяващите се гранитни монолити. Може би най-важното изкачване е това на 500 метровия тур „От Русия с любов”, Е7 6b направено от Дейв Пикфорд и Сам Уитъкър. Предлагаме ви разказа на Дейв за това изкачване, в пълния му, несъкратен вариант…[/b:592ce6ef01]


[img:592ce6ef01]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/courses/26200642110459Image-22.jpg[/img:592ce6ef01]

[i:592ce6ef01]Централната Пирамида и Руската Кула доминират източната страна на долината Ак-Су[/i:592ce6ef01]


Нищо от това което сте чували или чели за долината Каравшин може да ви подготви за спектакъла при пристигането ви там. С изморени крака, след двудневно ходене, се измъкнахме от безводния каньон и отново попаднахме на високи пасища. Малко по-напред от конниците, спряхме под селото на малко поляна сред повалените борове, там където реката Ак-Су се разлива по чакълеста наводнена долина. Вече бе почти здрач и ни брулеше студеният вятър, идващ от ледника на юг, от Таджикистан. Неочаквано, през дърветата изникнаха три огромни тъмни форми, които очертаха югозападния ръб на долината. На изток други два монолитни върха се мержелееха през изстиващия въздух.

[i:592ce6ef01]Сам Уитъкър по тур „От Русия с любов”[/i:592ce6ef01]

Организирахме базовия си лагер под падащата нощ, сред боулдърите под Централната Пирамида, първата в редицата масивни гранитни кули на изток от реката. Трудно успях да отместя поглед от техните сенки, очертаващи се на нощното небе на Памир, през тази първа нощ в Каравшин. Никъде по света не бях виждал толкова могъщи скали събрани на едно място.

След няколко дена на променливо време, небето се проясни с финална гръмотевична буря, която обещаваше промяна. Сам и аз възлагахме надежди на тънка, неизкачвана игла, издигаща се от гърба на гигантския кулоар между Централната Пирамида и Руската Кула. И двамата спахме тази нощ стискайки палци.

Събудих се с изгрева и надникнах от палатката за да видя как първите лъчи на слънцето пробягват по трите върха на запад. Въздухът бе студен и неподвижен, а ранното утринно небе бе индигово, поляризирано синьо.

„Сам, будни ли сме?”
„ммм…” дойде откъслечния отговор от дълбините на неговия спален чувал.
„Времето изглежда устойчиво.”

Един местен ловец, който остана с нас през нощта, вече беше запалил огъня, стоеше клекнал пред него, топлеше си ръцете и чупеше съчки за разпалването на огъня. Изгълтахме чая си с няколко питки от местния плосък хляб и бяхме готови за стръмното препъване нагоре по кулоара.

След около час вече набирахме скорост нагоре по сипея. Сам тръгна по един наклонен склон, който водеше до тесен скален пояс, от който започваше голямата кула, и продължи нагоре по плочите, които стават по-остри и стръмни по протежение на кулата. Той бързо се изкачи по покрития с лишеи гранит, необезпокоен от липсата на осигуровки.

[i:592ce6ef01]Величествената 1200 метрова северна стена на Руската Кула се появява зад облаците[/i:592ce6ef01]

Докато той организираше площадка на няколко малки номера клеми и микроклеми, аз имах шанса да се огледам къде съм. Слънцето все още беше скрито зад ледения масив на северната стена на Руската Кула и случайни, леденостудени повеи се завихряха из кулоара. Двойка белоглави лешояди се носеха в кръг по издигащ се поток от топъл въздух, идващ от морените под Вълчия Връх.

„ОК Дейв, тръгвай когато си готов.” Гласът на Сам ме върна обратно на скалите и към предизвикателството, пред което се бяхме изправили. Започнах да се катеря бавно, ритах с пръстите на краката си по-големите кристали опитвайки се да възвърна кръвообращението им. Когато стигнах при него на площадката, слънцето тъкмо се беше завъртяло над Руската Кула и затопляше въздуха, така че се наслаждавахме на топлината след мразовитото ранно утро. Над нашата малка площадка се издигаше перфектен открит отворен винкел, който се губеше точно под реброто, обвиващо десния ръб на кулата. Аз поех водачеството и се изкачих до винкела.

Твърде скоро, само след 60 метра от безупречно преодоляване на също така безупречния гранит, гласът на Сам ме върна в действителността за да ми съобщи, че въжето е свършва, и това тъкмо когато бях намерил чудесна клема номер 9 за осигуровка. Над нас, винкелът изчезваше след около 10 метра, запушен от серия невероятни надвеси, обрамчени от ляво от скално ребро, което възпрепятстваше гледката към стената зад ръба. Сам пое водачеството, нетърпелив да напреднем с катеренето. Мина надясно от горната част на винкела и забави крачка, докато накрая спря при последния надвес.

Попитах: „Как изглежда?”
„Тук има само едно море от гранит, не мисля че ще мина от тук.”

[i:592ce6ef01]Дълги странични преминавания по неосигурени плочи[/i:592ce6ef01]

Настана осезаема тишина, и двамата си мислихме колко разочароващо ще да се върнем от тук.

„А ако слезеш обратно до винкела и пробваш да минеш в ляво от реброто?”

Това предложих аз, правейки хипотетична предположение за това, коя е най-вероятната линия за преминаване, от многото невероятни линии и то от сигурното си положение на площадката.

„Мда, ще опитам … но ще остава тази клема тук в дясно, ок?”

Напълно разбирайки желанието на Сам да има горна осигуровка на дясното въже, промърморих потвърждението си, тъй като осъзнавах колко сериозно ще е откатерването на тази част без осигуровка. Сам слезе до върха на винкела, въжето беше провиснало в дясно, а пътя нагоре несигурен. След малко той се прокашля, изчисти обувките си и се протегна с деликатно и прецизно движение в ляво зад ръба. Чувах го как диша с онези кратки, дълбоки издишвания, които говорят повече от думите относно трудността на катеренето. След една кратка пауза, той каза със спокойна убеденост: „ОК Дейв, внимавай, ще опитам да мина.”

[i:592ce6ef01]Сам Уитъкър по тур „От Русия с любов”[/i:592ce6ef01]

С тези думи той изчезна зад ръба и се скри от погледа ми. Дърпаше съвсем бавно въжетата. Блуждаещите пориви на вятъра идваха и стихваха, носейки студен въздух от сенките на ледения кулоар в дясно. Когато вятърът утихваше усещах топлината на въздушните течения идващи от откритите плочи на стотици метри под нас. Изведнъж тишината беше нарушена от вик на облекчение.

„Добре се справи Сам”, казах аз надявайки се, че е разгадал невидимия пъзел зад ръба на реброто.
„Още не е свършило, продължавай да внимаваш.” - дойде неговия отговор.

Разбрах колко гранично движение направи по рязкото дърпане на въжето, сетне последва пауза, леко връщане, дърпане отново, връщане, спиране. След неопределено време, въжетата бяха издърпани без колебание с около метър.

„Йьооооооо…..!”

Чудесно. Инстинктивно знаех какво означава това възклицание и извиках ентусиазирано в отговор.

Скоро и аз бях над отворения винкел, проправяйки си път през проклетите тавани. Извадих последната клема с трепет, докато гледах как дясното въже пада отпуснато и безполезно през стената наляво, предполагам имаше поне 20 метра до страничната осигуровка над площадката на Сам. На другото въже, последната джаджа ми намигна, с дразнеща загриженост 10 метра под мене. Възможността за падане от тук дори не си струва да се обмисля. Изключих съзнанието си за нея и направих сложните 6а движения обратно към винкела и скоро вече надничах зад ръба с известно облекчение. Хубава, сякаш зацапана тебеширена линия, минаваше на зигзаг през иначе нехарактерната плоча достигайки до площадката на Сам в една отвесна диагонална цепка 40 крачки в ляво.

[i:592ce6ef01]Сам Уитъкър високо на последното въже на тур „От Русия с любов”[/i:592ce6ef01]

Той ми се усмихна широко: „Това беше най-трудното онсайт катерене, което съм правил някога.”

„Не ще и дума!” беше моя отговор, докато изучавах движенията през плочата с възхищение от фантастичното му преминаване по нея и изчислявах дължината на пандюла от тук, балансирайки на нищожни стъпчици, с все по-малко ентусиазъм. Въпреки че беше неизмеримо по-малко опасно в сравнение с воденето на Сам през плочата, едно падане от тук щеше да ме отведе на едно чудно странично пътуване през бездната под таваните. Тъй като никога не съм бил фен на люлеенето в стил Тарзан, се опитах внимателно да се прехвърля от опасната си позиция на ръба. Проклинах тежестта на раницата ни на моят фотоапарат, които постоянно се опитваха да осуетят опитите ми да прекрача това критично прехвърляне.

Най-накрая успях да се справя с идеята за зловещия пандюл и пропастта, зейнала под мене. Направих поредица от рисковани 6b движения наляво и достигнах до място за почивка на миниатюрни хватки. Набързо извадих две фалшиви осигуровки, които Сам беше поставил в една обърната люспа по-скоро за морална подкрепа. Погледнах към него усмихвайки се невярващо на сериозността на изкачването. Той ми се ухили от сега сигурното си положение на площадката.

[i:592ce6ef01]Долината Ак-Су на картата на раьона Каравшин [/i:592ce6ef01]

Малко по-сигурен, след като значително бях намалил ъгъла до страничната осигуровка, се наслаждавах на поредицата от това сложно и брилянтно катерене докато стигна площадката на Сам.

„Това беше вдъхновено катерене, 007” – отбелязах аз, със сериозна физиономия, докато поздравявах Сам за невероятните усилия и изведнъж осъзнах, че сме намерили идеалното име за тура – „От Русия с любов”.

След малко поех по обезкуражаващата линия на цепката вървяща по внушителната стена над нас. Припомних си тези велики E5 изкачвания на главната стена на Гогарт докато преодолявах с усилия един заплашителен участък, внимателно избягвайки една огромна, надвиснала люспа, която очевидно се крепеше за подпорната стена единствено на лишеите около нея. Проправих си път нагоре през последната серия малки и неудобни надвеси и направих площадка в една малка ниша, спокоен от знанието, че сме разгадали, подобния на кубче рубик пъзел, на един от най-елегантните турове, които който и да е от нас бе виждал. Сам скоро се появи над тавана, с още по-широка усмивка, и с лекота се изправи на по-лесното, пречупено продължение на цепката. След още едно дълго E3 въже, направих площадка на върха на кулата. Наслаждавахме се на новите възможности, които предлагаше заобикалящия ни свят от гранитни стени и кули, ясно очертани от следобедното слънце на 4000 метра височина.

[i:592ce6ef01]Памирската верига гледана от равнините на прохода Фергана, близо до Ош[/i:592ce6ef01]

Накрая Сам и аз намерихме началото на разумно изглеждащ рапелен път надолу по огромна система от винкели, която бяхме забелязали още от долу. Сенките пропълзяха нагоре по огромната стена за да ни настигнат докато се спускахме надолу по въжетата. Преминахме през страхотна серия от винкели по средата на 500 метровата сетна и тогава потънахме в сянката. Последните слънчеви лъчи паднаха върху кулата, която бяхме изкачили, сега те представляваха само тънък оранжев сноп на фона на потъмняващото платно на стената зад нея. Докато дърпахме въжетата от последния рапел до сипея, и двамата погледнахме към кулата без да кажем и дума. Тези светлини по залез описваха всичко, което бихме могли да си кажем тогава, това защо бяхме избрали да предприемем това дълго пътешествие до планините на централна Азия, да катерим на едни от най-хубавите гранитно стени на земята.


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2217 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Eternal Flame по Неймлес Транго Тауър
Гренландия – Нов маршрут на "Палеца"
Турция и нейните цветя
Живот във вертикала
Oman: Adventure Climbers' Paradise
Забележителните изкачвания на The Nose
Руският Трол
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Четвъртия Връх
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap