Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Враца, Централна стена, Западна част - тур "Попов - Цолов" и още нещоДимитър Колешев и Христо Крачунов  |  Редактирана на 26/04/2007


Брутални камини. Това е най-точното описание на този маршрут. Катери се по безкрайна поредица от камини от началото до края на стената. На този маршрут срещнах най-ужасната камина, която съм катерил досега и може би една от най-красивите.С изключение на първо въже, което не успяхме да преминем свободно, остатъка от маршрута се катери изцяло чисто. Единственото нещо, което развали усещането за това истинско катерене бяха болтовете на осигуровките на първите 2 въжета. Катеренето беше поредица от силови и технични пасажи и смесица от удивление и ужас.

Точни категории на катеренето не се наемам да давам, а и не мога. Само ще кажа, че предният ден изкатерихме за загрявка "Оптимал" изцяло на джаджи. В сравнение с "Попов - Цолов" на Централна стена, "Оптимал" е детска игра. Със сигурност смея да кажа, че е по-тежък от "Винкелите", "Втори конгрес", "Огледалата" и дори от "Орловец". Изказвам истинско възхищение към тези, които са правили маршрута и които със сигурност не са разполагали с комплект френдове.

С помощта на Христо Крачунов, с когото изкатерихме този маршрут, ще се опитам да направя едно грубо описание за тези, които ще пожелаят да го изкатерят. Пожелаваме им приятно катерене.


[b:f1d23025d6]1 въже:[/b:f1d23025d6]

Тръгва през лек кулоар, който преминава в отвесна и много тясна камина (OW). Камината вероятно има свободно минаване, но е по-трудна от 7- категория. Може да се премине като А0/А1. След това камината се отваря и разширява и трудноста пада осезателно. Около 6 категория. По въжето има 3-4 клина като осигуровката е на 1 болт и един клин. Дължина – 30 метра. Препоръчителен инвентар – големи и средни размери Камелоти. Повтарящите се номера са предимство. Липсата на достатъчно инвентар може да попречи на едно свободно преминаване.


[b:f1d23025d6]2 въже:[/b:f1d23025d6]

Продължава се отново по камини, които са с една идея по-широки от първо въже. Първата камина е около 6/6+ категория. След нея трудността пада на 5 категория. Въжето завършва отново с камина със заоблени и гладки стени и трудността пак се вдига. Вероятно около 6-/6 категория. По въжето има 4-5 клина, а осигуровката е на 1 болт на добра площадка. Дължина на въжето – 35/40 метра. Препоръчителен инвентар – комплект френдове и клеми. Повтарящите се номера са отново добре дошли.


[b:f1d23025d6]3 въже:[/b:f1d23025d6]

Тръгва се по леко надвесен винкел с цепнатина. Около 6 категория. Следва втори надвесен винкел с цепнатина за дюлферово катерене – 5 категория. От там нагоре се продължава по неконкретизиран терен с максимална трудност 4+ категория и се излиза на голямата тераса в основата на голяма надвесена камина. По въжето има 4 клина, а осигуровката е на терасата на 2 скални клина. Дължина – 45 метра. Препоръчителен инвентар – клеми и френдове.


[b:f1d23025d6]4 въже:[/b:f1d23025d6]

Катери се по сравнително лесна камина до надвеса, който я запушва. 4/4+ категория. Надвеса е малко по-труден - вероятно 5+/6- категория. След това трудността пада до към 4+/5- и се катери по левият ъгъл на камината. Достига се до характерно място. Тясно камина продължава наляво, а право нагоре следва надвесен блок и надвесен винкел. Да не се продължава към надвесеният блок, защото там няма осигуровки и трудността е голяма. Преминава се по тясната камина отляво (OW). Камината е много брутална и почти няма възможности за осигуряване. Трудността й трудно може да се определи – може да вариата от 5+ до 6+ категория, в зависимост от размерите на катерещият. Площадката е на 2 клина върху камъка, който е заклещен над камината. Дължина – 35/40 метра. 4-5 клина. Препоръчителен инвентар – клеми и френдове.


[b:f1d23025d6]5 въже:[/b:f1d23025d6]

Прехвърляне надясно към площадка. Катери се лесен надвес отдясно и се излиза на огромна камина, която след 15 метра става на две по-малки камини. Не е ясно къде е осигуровката, но такава може да се направи в основата на дясната камина, където има достатъчно цепнатини за джаджи. Дължина – 20/25 метра. Общо 2 клина. Трудността не надхвърля 3-4 категория.


[b:f1d23025d6]6 въже:[/b:f1d23025d6]

Има два варианта за минаване. По дясната или лявата камина. Ние избрахме лявата. В началото е много лесна (3 категория), после трудността се повишава и се излиза на гребена между двете камини. От там следва отвесен пасаж, където отляво има скална халка, през която може да се прехвърли примка за осигуровка. Трудността е около 5+ категория. Следва камина (4+/5- категория) от която се излиза на място където се събират лявата и дясната камина. След 10 метра има удобна площадка за осигуровка. Открихме само 1 клин на това въже. Дължина – 30/35 метра. Почти няма цепнатини за осигуряване с джаджи.


[b:f1d23025d6]7 въже:[/b:f1d23025d6]

Отново има възможност за два варианта. Тясна надвесена камина отдясно или неконкретизирани лесни пасажи до 4+ категория отляво. И двата варианта се събират на върха на тясната камина. Ние избрахме левият, защото вече ни се повръщаше от камини. След това се минава леко наляво, където има удобни места за осигуряване (4 категория) и от там се катери диагонално надясно към голям кулоар. Кулоарът завършва с голяма надвесена камина. От тук, за да избегнем следващата камина тръгнахме наляво към едно дърво и малък винкел. След винкела се излиза на нещо като гребен с площадка и скален клин с халка. Дължина на въжето – около 50/60 метра. Не открихме клинове за осигуряване, но има достатъчно места за джаджи.

6-то и 7-мо въже могат да се изкатерят на френска свръзка както направихме ние.


[b:f1d23025d6]8-9 въже:[/b:f1d23025d6]

Прави се прехвърляне наляво към леко надвесена камина. Въпреки негативното отношение, което вече си бяхме създали от тези брутални камини, това се оказа най-красивата камина. Около 4-5 категория. По камината има 2 клина. След камината следва горист склон, където е препоръчително да се направи осигуровка. Може да се мине и на френска свръзка, но въжето трие ужасно. Следват около 20/30 метра неконкретизирани пасажи отново през камини от 3-4 категория.


Трябва да се знае, че от 4-то въже нагоре нямаме идея по кой маршрут сме продължили. Има вероятност 4-то и 5-то въже да са били част "Камините", но за останалите никъде не открихме информация за това, което катерихме. Със сигурност обаче от там минават някакви стари варианти. Може би камините, които сме заобиколили все още не са катерени, но докато някой не ги премине не може да се твърди със сигурност.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1797 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 24/04/2007 от Коментирайте
Ето описание на първите три въжета които сте катерили и примерни категории ... няма никакви 7ци спорен мен най много 6+. Болтовете са от нас, знаеш кой да ругаеш вече :)
[url]http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=routeinfo&idRoute=1710[/url]
2 Публикуван на 24/04/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
:) Нещо подобно предположих и аз.

Обаче първо въже не може да е 5+, дори и при положение, че не съм бил загрял ... Няма как да бъде. Кой го е водил и същият човек ли му е дал тази категория. Щото ако някой от вас го е минал свободно като втори и после сте му лепнали тази категория ... трудно ще се съглася с нея. Прекалено гладка и тясна беше тази първата камина. И да не би да сте минали първото въже по оригиналният маршрут, защото там наистина трябва да е толкова трудно. Ще ходя пак да я катеря, а и ми хареса как изглеждаше това което сте направили от терасата нагоре. Жалко за болтовете, които сте сложили на осигуровките, но явно сте се качвали и слизали много пъти от там. Иначе гледам, че на останалите въжета от "Попов - Цолов" категориите, които сте дали, съвпадат с тези, които съм дал и аз.

Мерси за коментара !!!
3 Публикуван на 24/04/2007 от Коментирайте
Колкото пъти сме ги катерили тия три въжета (най-малко 3 пъти), водещия все ги е минавал свободно, по-скоро втория се дърпа тук там по примките щото мъкне багаж и т.н. Останал съм с впечатлението на приятно и интересно катерене на винкел и камина, доста стъпване на триене ... не лесно но не и трудно зависи колко френда имаш:) (ние не сме падали под 10-12)
4 Публикуван на 24/04/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
Аз пък се заврях като мишок вътре и едва успях да отлепя 1-2 метра по тази първата камина. После започнах да се свличам надолу без да мога да зацепя. Като ходя другият път ще пробвам отвън, да видим какво ще стане :) Отвътре не може да е 5+ със сигурност. А там над терасата по надвесчетата гледам че сте дали А1. Нещо повече като инфо да дадеш и има ли шансове за свободно минаване. Нагоре в тази част на стенат мисля че могат да се заформят поне още 1-2 вариантчета.
5 Публикуван на 24/04/2007 от Коментирайте
Ами има шансове но си е психария като е на клинове а и тук там френдче трябва има и един ронлив пасаж ... последния път като ходихме там бяхме голяма група от две свръзки и малкото Ани като втора успя да мине по-голямата част от първото проблемно въже свободно (нещо като 7/7+ ама не се заклевам в това:) ). Само последните няколко метра преди осигуровката не можа да изкатери ама там е гладко и може би ще е по-висока категория... има едни доста страшни камъни покрай които трябва много да се внимава(те остават вляво от линията на катерене, но ако се пускаш на рапел минаваш почти през тях). После следва едно лесно и ронливо въже, което първо върви наляво след това надясно по кулоар и две въжета цепки около 5-6 категория доста красиви като на последното въже преди включването в 1300 има също един опасен камънак, на който му се молех със все сърце да не падне върху моите хора :)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"
Югоизточната стена на вр. Злия зъб - тур "Хасково"
Югозападна стена на вр. Ушите - тур "Шумен"
Враца, Урвич - тур "Вратица"
Тур "Соло" - Еленин връх
Северната стена на връх Злия зъб
Илюзия в Беласица ... или просто есенна балада?
Северния ръб на Съркая
Райски скали - тур "Хасково"
Анталия, Турция


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap