Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Да катериш na гранитния остров - КорсикаTim Glasby, Planet Fear  |  Редактирана на 17/04/2007[i:7f90541f82]Увод[/i:7f90541f82]

[b:7f90541f82]Je Adore La Corse[/b:7f90541f82]


"Над тези скали се извисяваха други, внушително високи и с фантастични форми…..навсякъде, където и да се обърнеш, се разкриваше тяхното великолепие." [i:7f90541f82]Потайностите на Удолфо[/i:7f90541f82]

"Както е казано, на света има 5 континента - и Корсика." [i:7f90541f82]Анон[/i:7f90541f82]


Корсика, гранитния остров. Червено, жълто, златист, черно и бяло. Варовик, гранит, пясъчник – каквото си изберете. Тук има повече скали за катерене, но все още неизкатерени отколкото където и да било в Европа.

Корсика предлага по нещо на всеки, от късите, по едно въже турове на плажа до 15 въжета алпийски турове. Дори и през зимата е възможно да се катери по къси гащи на по-ниските масиви, докато високо в планината е достатъчно студено за катерене със сечива и котки, каране на ски или сноуборд.

Корсика е третия по големина остров в Средиземноморието, дълъг около 110 мили и широк 50, с брегова ивица от 550 мили и площ възлизаща на 3,378 квадратни мили.

Проходът Визавона разделя главния планински масив на две и през него има прекаран както автомобилен път така и железопътен.

На север се намира Горна Корсика (Haute Corse на френски), където най-високите планини са Монте Чинто 2,706 метра (Monte Cinto), Монте Ротондо 2,622м (Monte Rotondo), и Монте Доро 2,389м (Monte d’Oro). На юг, в Южна Корсика (Corse de Sud) планините са малко по скромни, но съвсем малко!- Монте Реносо 2,354м (Monte Renoso) и Инкудине 2,134м (Incudine).Западните брегове на острова са стръмни и скалисти, докато източните са равни, но навсякъде морето е красиво и морско синьо на цвят и плажовете могат да си съперничат с тези на Бахамите.

През лятото е ‘горещо’ - около 20-25 C градуса, но високите планини предлагат спасение от жегите, а през зимата снеговалежите често са значителни и често се задържат до късна пролет.

Катеренето на острова, както и на много други места в Европа, е относително модерно и първите прокарани турове са били смятани като подготовка за по-големи изкачвания. Най-старите турове се намират в долините Бавела и Рестоника.

Болтовете тук са много, както и във Франция, и не накърняват природата. Стандарта ма катерене е много висок. Всички местни катерачи работят някъде на пълен работен ден и нямат спонсори, а средната цена за екипиране на един къс тур е £40.00. Тук всички катерят за удоволствието от самото катерене.

На острова може да се катери целогодишно, номерът е да подбирате къде.

През зимните месеци е добре да заложите на St.Florent, Francardo, Roccapina, Pietralba, Monte Santu и Restonica , а през горещото лято е препоръчително да се насочите към по-високите и сенчести скали. Бавела, както и по-високите места в Рестоника и Пиетралба са в сянка.


[img:7f90541f82]http://lucas.quba.co.uk/OLDRESOURCESplanetfear/climbing/gallery/france/tg-corsica30.jpg[/img:7f90541f82][b:7f90541f82]

Сан Флорен (St. Florent)[/b:7f90541f82]


Разположени на няколко километра от малкото живописно крайбрежно градче Сан Флорен, скалите лесно се разпознават и се разположени от двете страни на главния път. Най-доброто място за катерене лесно се набива на очи – огледайте се за голям оранжев покрив право нагоре и в дясно на пътя (ако идвате от Бастия). Веднага ще забележите и едно малко място за паркиране, достатъчно за няколко коли. Паркирайте и вървете около 10 минути по пътя докато стигнете до стръмна пътека, която води нагоре до голяма тераса в основата на скалния масив - от тук започват туровете.

Въпреки че скалата изглежда ронлива на пръв поглед, тя е здрава поне на туровете, които са били почистени преди първото изкачване.

Туровете, общо четири на брой, са подобни на повечето ниско разположени масиви, наковани и с трудност варираща от 7c до 8b+.

Първото предположение е, че туровете изискват задължителното „помпене” и способността да се правят поредици от трудни движения, докато висиш на пръсти с главата надолу. От четирите тура (Frangipane 8b, Les Mots Dits 7c, Impretion 8b+ и Acide Galactique 8a) Les Mots Dits 7c е най-добрия и считайте най-лесния тур по наша преценка. Турът започва в ляво от очевидна голяма хоризонтална цепнатина, която разделя масива. На първите два болта се включвате от земята и не са ви нужни хватки тъй като те са на височината на главата. Турът е дълъг около 25 метра и има два пасажа, единият е тръгването с едно трудно избутване на малко ръбче, след което следват 20 метра с удобни хватки, но те свършват на едно движение под болта. Следва друго трудно придърпване и дълго движение, съчетано със странно надолу с главата египетско протягане, с цел да се доберете до осигурителната верига, и кратка почивка преди да се спуснете обратно за да си съберете примките. Тук има многобройни възможности за премиерни изкачвания. Пиер Пиетра, считан от мнозина за водещия катерач на острова, вече има идеи за няколко нови тура.


[b:7f90541f82]Франкардо (Francardo)[/b:7f90541f82]

Франкардо е едно малко градче, разположено на главния път N193 между Бастия и древната столица на Корсика, Корте. Ако идвате от Бастия лесно ще забележите масива в ляво, на около 500 метра нагоре по хълма, точно срещу селцето.

Туровете са разнообразни, отвесни стени, остри ръбове, надвеси, винкели и дори плочи; всички те са наковани, а скалата е добър, здрав варовик. Височината варира от 10 до 25 метра, а категориите – от 5+ до 8b.

Безспорната класика отново са кратките траверси и прехвърляния.

Тур Autoportrait en Erection 7c+ минава през най-широката част на пещерата от ляво на масива, за хватки се използват висящите туфи.

Voie Rapide 7b+ излиза от пещерата през ‘прозореца’ и като започва от левия ръб и завършва на близката вертикална стена отгоре, за което се изискват много балансови движения, приятно различни от надвесеното начало на тура.

Туровете във Франкардо се намират в земя, която е частна собственост – моля ви уважавайте това. Скалите принадлежат на Cafe Rex, което се намира в центъра на Франкардо, на главната улица. Поискайте разрешение преди да отидете да катерите там и заради другите които ще дойдат след вас, или се обърнете към някой от местните катерачи, които вече имат такова разрешение. Когато приключите не забравяйте да си вземете едно кафе – това е ниска цена за удоволствието от катеренето там.[b:7f90541f82]Рокапина (Rocapina)[/b:7f90541f82]

Лесно е да намерите Рокапина, която е разположена на югозападния бряг между Бонифацио (Bonifacio) и Сартен (Sartene) на път номер 196. Това е място еднакво популярно както сред местните, така и за чужденците, които се тълпят тук през лятото по същата причина както и катерачите – скалите! Те идват за да гледат, а ние за да катерим.

Рокапина е известна с лъва си, или поне за туристите, ако сте катерач вероятно сте тук заради Слона, Камилата, Коня или Моби Дик, всички те са изваяни от едрозърнест червен и жълт корсикански гранит. Заливът лесно се вижда от пътя, златист плаж, ограден от двете страни от оголени скали в околните хълмове. Най-големият оголен скален масив се намира отдясно, при положение че сте с лице към морето, и прилича на огромен излегнал се лъв, чието изображение завършва с издялана от човешка ръка корона, както се забелязва при по-внимателно вглеждане.

Ако идвате с кола, оглеждайте се за малка отбивка близо до един хотел/бар, този черен път ще ви отведе до плажа, подминавайки един къмпинг. Паркингът е на самия плаж, от където неясна пътека води през гористите хълмове води до скалите. Повечето турове могат да бъда достигнати за около 20-25 минути..

[i:7f90541f82]Следва прдължение[/i:7f90541f82]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2389 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
"Горещи скали" в Кения
Катерене в Турция
Скално катерене в Adršpach-Teplice, Чешка Република
Пестене на енергия при трад
Бадами, Индия – Нов Arapiles?
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Качуване на Демир Капия
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Британска система за добре осигурени маршрути
Arapiles, Австралия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap