Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Катерене в ТурцияStuart Marlow, Planet Fear  |  Редактирана на 22/03/2007


Популярна дестинация през 60-те и 70-те години за малки британски катерачни експедиции, Турция вече не е така предпочитана. Странната гражданска война и големите земетресения някак не оправдават този отлив, тъй като скалите все още са там в изобилие и като цяло с отлично качество. През лятото на 2000-та година, в началото на експедицията Hot Rock Silk Route, много от нас мислеха че ще пообиколим района в търсене на възможност за качествено катерене. Или може би това което ни привлече беше евтината бира, хубавите плажове и танцьорките – вече не помня.

Пристигайки в Истанбул, преминахме Босфора от Европа към Азия и влязохме в "Адреналин" – едно малко и всъщност единственото магазинче за катерачна екипировка в новия Константинопол. Веднага бяхме поканени на местния обект, само на 30 км южно от Истанбул, за да пробваме скалите, за което бяхме сърдечно подтиквани от местния елит. Баликайлар (Ballykaylar) е нещо като място за пикник за богатите турци и е разположен в красива долина, стига да успеете да се абстрахирате от панелните сгради и зеления химичен пушек, идващ на талази някъде от ниското. Възможностите за катерене там включват главно две варовикови стени с около 25 спортни тура и няколко традиционни, повечето от които около 6b - 7b по френската скала.

Бяхме там през уикенда и имаше около 20 местни катерачи, които катереха на установка, но явно там това бе нещо нормално. След като повторихме всички турове без най-трудните, Дейв Лукас и аз се заоглеждахме къде бихме могли да направим няколко нови маршрута. Първата премиера, която ни грабна минаваше през таван с малко възможности за осигуряване и се включваше във вече съществуващ маршрут.

Оли Уоткинс събори един 50 сантиметров блок, докато разучваше маршрута, като секунди преди това последните му четири осигуровки бяха излезли от цепката зад една люспа, която се крепеше единствено на честна дума. След това Дейв бавно и внимателно направи балансовите 5c движения, за да постави осигуровките отдолу, което беше не само психологически трудно, но и граничеше с патологичното, тъй като едно падане неизбежно щеше да завърши с контакт на катерача със земята. Той скоро достигна точката, от която нямаше връщане назад и реши да тества осигуровката ми като драматично друсна надолу. Когато земята се надигна за да го смаже, понеже пренебрегна гравитацията, аз скочих настрани, от страх да не се стовари върху ми, и се озовах на едно ниво с него. Здрависахме се, когато той слезе на твърдата земя. След това разминаване, буквално на косъм, последваха няколко кратки успокоителни думи и той отново пое по тура, за да завърши първото изкачване на "Fly me Pretties fly" (E4 5c).

На следващия ден пуснахме в употреба хилтито и наковахме една скална игла по-нагоре в долината, от което се пръкна тур "Pink Moon", F7a+ категория. Един местен младеж, Озтюрк, изкачи тура флаш с удивителна лекота, което ни наведе на мисълта, че дюнер кебапа може и да не е единствения печеливш износ на Турция. След няколко дена катерене взехме някои от водещите местни катерачи, Дуган и Дойгу, и се отправихме на юг към Билечик и наскоро разработения масив за спортно катерене, познат като "Рибената канара". Поканиха ни да къмпингуваме в задния двор на една джамия от 13 век, което ни устройваше и беше чудесно като изключим сутринното призоваване на молитва, което ни идваше малко в повече при положение, че бяхме махмурлии.

Масивът беше изграден от здрав варовик и имаше чудесна гледка към централното Анатолско плато. Когато не се катерихме, прекарвахме повечето време излегнати в едно отдалечено напоително дървено корито, което беше пълно с ледено студена изворна вода. Това беше от особена важност, тъй като температурите по обяд много се доближаваха до тези в центъра на ядрен реактор в етап на стопяване. Вечер все пак успявахме да покатерим, повтаряхме някои от силовите движения на Дуган, а Дейв Лукас и аз добавихме тур "Northern Scum", E2 5c, който "Нахалния Анди" ни открадна след като го наковахме, и в резултат на последвалата умерена дискусия относно качествата му, дадохме това име на тура. При толкова малко активни катерачи в Турция, дори където се разработва някой масив има много възможности за прокарване на нови турове от всякаква категория, подобни на тези на Роджър Уорд и Джони - "Kelly’s Heros", 9.5, който се извива загадъчно по една полегата плоча или на тур "Out of Africa", който предлага динамично изкачване с излизане на заоблен перваз, определен от Оли Уоткинс на F6c+. Скоро се наложи да си тръгнем от там, тъй като с нашето бродене по хълмовете предизвикахме интереса на местната армия, където те имаха скрита база според нашите догадки. Вече бяхме пътували достатъчно за да знаем, че въоръжените сили, които не ни посрещнаха с усмивка, по-скоро биха ни посрещнали с куршуми, ако продължаваме да се мотаем наоколо. Оттеглянето беше най-добрата тактика в случая, а и най-приемливата що се касае до смелостта ни.

[img:971c9e0db0]http://lucas.quba.co.uk/OLDRESOURCESplanetfear/climbing/features/travel/turkey/dedigol-truck.jpg[/img:971c9e0db0]

Придвижвайки се на юг следващата ни спирка беше близо до идиличното езеро Еградир в планините Дедигол Даглари. Чухме истории за скални вериги, някъде близо до едно отдалечено селце, на час и половина разстояние от езерото, което беше оградено и имаше риск да ни арестуват, за това че се къпахме в него. Пътищата по които карахме ставаха все по-разбити, докато най-накрая обекта на нашите желания изникна на хоризонта и започнахме да спорим за категориите на евентуалните турове.

Пред нас се разпростираше 3 километров масив, вариращ на височина от 400 до 800 метра. Той беше заобиколен от стотици 30-80 метрови канарички и от безброй перфектни боулдъри, разпръснати из високите алпийски поляни. Главният масив имаше само един съществуващ тур, в чиято основа опънахме палатките си и се заехме да прокараме нови маршрути.

[img:971c9e0db0]http://lucas.quba.co.uk/OLDRESOURCESplanetfear/climbing/features/travel/turkey/Boulderer-in-Turkey-web.jpg[/img:971c9e0db0]

Варовикът беше стръмен и стабилен и щедро предлагаше естествени осигуровки, така че Дейв Лукас и Бил Стъбс бързо направиха тура "Mad dogs and Englishmen", E2 5b, 500 метра. Тогава прокарахме много нови турове и после се върнахме през 2002, за да направим още премиерни изкачвания. Местните катерачи също са започнали да добавят нови турове, но тъй като мястото има потенциал за още стотици други премиери е крайно време да се мисли за даване имена на туровете, както и за описването им. Районът е огромен и тази отдалечена част на Турция е впечатляваща и с хората, които живеят там по начин, който не се различава от преди хиляди години.

След Дедигол следващата ни спирка беше спокойния хипарси плаж на южния бряг в трите къщи на Олимп. Настанени в нашите полюшкващи се три къщи, поехме надолу през долината и направихме много премиерни изкачвания на отвесните варовикови стени. Обаче това което сграбчи и задържа вниманието ни бяха фантастичните боулдъри на плажа и соло катеренето над дълбока вода. Ако можете да се откъснете от плажовете ще видите, че има много разработени масиви по протежение на брега, а скалите са от отличен шуплест варовик. За повече информация проверете в секция Анталия на новия Турски сайт за катерене www.climbturkey.com

[img:971c9e0db0]http://lucas.quba.co.uk/OLDRESOURCESplanetfear/climbing/features/travel/turkey/Ala-Dags-Turkey-web.jpg[/img:971c9e0db0]

От брега си мислехме, че ни се иска още веднъж да се сблъскаме с по-високи стени и така се отправихме навътре към планините Аладаглар. Представете си изкачвания от по 1000 метра по самоубийствено лабилни блокове, сриващите се осигурители площадки, адска жега или зъл студ, овчарски кучета убийци, осигуровки които съществуват само в дълбините на вашето въображение и трудно следване на линията на тура. Съберете всичко това на едно място и бъдете сигурни, че ще замирише. Съветвам ви да избягвате това място – Опасно е, Уил Робинсън, не ходи там!!!!!!!!

Нашата експедицията Hot Rock Silk Route се отправи на изток, за да покатерим на едни 1.2 километрови варовикови стени в Иран, но това е друга история….


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1934 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Arapiles, Австралия
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време
Пътешествие до Храма на Времето
Rubber up — make your own crack gloves
Историята на един gritstone маниак
Британска система за добре осигурени маршрути
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap