Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

МетеораJenny Karali, Planet Fear  |  Редактирана на 16/04/2009


Метеора

[i:61a0cf8046]Манастирът „Света Троица“[/i:61a0cf8046]


В сърцето на Гърция има област, наречена Тесалия, където се намира един от най-известните и най-добри катерачни обекти. Тази област се нарича Метеора, което в превод означава: тези, които стоят или висят сами във въздуха. Първите хора, които са се катерили по тези скали са били овчарите, те водели овцете си до върха за да пасът и да осигурят оцеляването им. Има и свидетелства, че още през 9 век монаси са се изкачили до върховете на кулите и са построили някои манастири. Монасите са се оттегляли там за да общуват духовно с божественото. Мястото има особено излъчване и затова ранните му обитатели са го избрали, за да засвидетелстват своята отдаденост на Бог.

А сега нека се върнем в 1958 година, в Германия, когато реклама на цигари хванало окото на Diertich Çasse, физик и алпинист. За фон в рекламата служели някакви фантастични скални кули. Дълбоко впечатлен той открил, че мястото се нарича Метеора, и че там никога не е катерено. Въпреки че той постоянно отлагал посещението си в Метеора ( по това време той е бил зает в Доломитите), през 1975 той посещава Гърция и заедно с фотографа Heinz Lothaz Stutte и други немски катерачи започва да изкачва всички по-големи върхове в района, с изключение на петте върха на които имало манастири.

Постепенно били прокарани първите маршрути – по цепки и камини, подобни на тези които са свикнали да катерят в района на Саксония, Източна Германия. Според обичая, оставили по една метална кутия с бележник на върха на всеки връх.

Удивително е понеже на някои по-рядко изкачвани кули още могат да бъдат намерени бележниците, датиращи от седемдесетте и могат да бъдат прочетени бележките на първите катерачи. На първата страница са описани туровете на съответната кула, пътищата за слизане (рапели), следвани от имената на изкачилите върха до наши дни.


[b:61a0cf8046]СКАЛИТЕ[/b:61a0cf8046]

Типът скала е уникален и доста различен от другите катерачни райони в Гърция. Скалата е изградена основно от морски камъчета, чакъл, ронлив пясък. Стотици малки и големи камъчета са сплотени в обща маса и изграждат тези колони, високи по 300 метра. Основните турове обикновено са почистени и стабилни, докато на другите трябва много да се внимава за да се избягнат лабилните камъни и изненади!


[b:61a0cf8046]БОЛТОВЕ И ОСИГУРОВКИ[/b:61a0cf8046]

Според гидовника на Метеора, там има два вида турове : „Идеални класически турове и спортни маршрути” (Hasse, Stutte “ Climbing in Meteora” 2000 p. 40).


Метеора


Туровете, прокарани в началото, т.е. традиционните, имат фиксирани осигуровки на площадките и междинни болтове. На тези турове немската философия е ясно видима – да се използват колкото се може по-малко постоянни болтове. При повечето турове от средна трудност V / V- има значителни участъци без осигуровки ( по 4-5 метра) и едно внезапно падане може да бъде опасно. Както вече споменахме, има голям брой турове, които минават по цепки и камини и ако изберете някой от тях, ще трябва сами да се осигурявате.

В Метеора има и голям брой спортни турове, екипирани с неръждаеми болтове, които са с по-висока категория на трудност.

И в двата гидовника красотата на всеки един тур е отбелязана с астерикс, според алпийските стандарти. Един тур може да има 3 астерикса, което обозначава най-висока степен на красота, два, един или нито един астерикса за по-малко красивите турове – както се досещате оценките са много относителни!


[b:61a0cf8046]ИНВЕНТАР И ВЪЖЕТА[/b:61a0cf8046]

Носете си пълен набор джаджи, клеми и ексцентрици, френдове както и 10-14 примки и достатъчно дълги примки.

Най-добре да имате 2 половинки 50 метрови въжета. Не забравяйте каската си! Преди да изберете маршрут проучете внимателно и двата гидовника, които предоставят подробна информация за нужната екипировка и физическа сила. Гидовниците предлагат анализ на всяко отделно въже от тура – необходимия инвентар, сила, трудност, ключови пасажи.


[b:61a0cf8046]НАЙ–ПОДХОДЯЩ СЕЗОН[/b:61a0cf8046]

Повечето катерачи започват да посещават района по Великден. Но това не е единствения подходящ период! Идеалните метеорологични условия в Гърция ( Средиземноморския климат), позволяват катерачния сезон да започне от пролетта, края на април до средата на юни, и след горещото гръцко лято, от септември до края на ноември. Принципно е възможно да се катери през цялата година. През лятото можете да избирате туровете по тяхното изложение и сянка. Можете да катерите от 5 сутринта до 11 за да избегнете жегите, тъй като туровете със северно и западно изложение са в сянка, и между 4 следобед и 8 вечерта, когато слънцето започва да залязва.


Метеора


Преди да се отправите натам, погледнете прогнозите за времето: www.noa.gr , www.weather.in.gr


[b:61a0cf8046]ГИДОВНИЦИ[/b:61a0cf8046]

Има два полезни гидовника, които е добре да погледнете преди да отидете да катерите там.

A. Dietrich Hasse and Heinz Lothaz Stutte : " Meteora Climbing and Hiking Guide" 1986, на английски и немски. Съдържа около 230 тура. Също така предоставя обща информация за планините в Метеора, планински преходи, карти и насоки.

B. Dietrich Hasse and Heinz Lothaz Stutte: “ Meteora Climbing Part II” 2000. Това е допълнение към гидовника с добавени нови турове, направени от 1986 до сега – около 440 тура. Гидовника е на английски, немски, италиански, френски и словенски език.

Общо в района на Метеора има 670 прокарани маршрута на 170 върха.


[b:61a0cf8046]КРАСОТА[/b:61a0cf8046]

Повече от сигурно е че всеки който посети Метеора се връща обратно някой ден. Красотата на пейзажа и историята на мястото го правят едно от най-красивите в света. ЮНЕСКО е обявило Метеора за „ Защитен паметник на културата”, а през 1995 държавата обявява Метеора за „ свещено, самобитно и непокътнато място”


Метеора


Живописността, спокойствието, красотата и мистицизма на Метеора са наградата за посетителите. По същия начин по който година назад монасите са изкачвали скалите, търсейки усамотение и единение с Бог, така и сега катерачите, по свои лични причини, изпитват същите чувства докато изкачват върховете.

Най-въздействащия момент е когато си на върха на кулата и погледа ти поглъща красивата панорама на Метеора, тогава човек мигновено става част от великолепието на това място и от катерачната му история.


[b:61a0cf8046]УЕБСАЙТОВЕ[/b:61a0cf8046]

www.oreivatein.gr на английски и гръцки
www.meteora.gr официалния сайт на град Каламбака
www.cordee.co.uk/Books/CE054.htm
www.center.gr/climb/main.html
http://users.forthnet.gr/kmp/nsd
www.3kala.gr на гръцки, но можете да видите някои хубави снимки


[b:61a0cf8046]ПРЕДЛАГАМЕ ВИ ДА ПРОБВАТЕ ТЕЗИ ТУРОВЕ:[/b:61a0cf8046]

Катеренето в Метеора никога не спира. Има неограничен избор на турове. Първо се запознайте със скалата и свикнете да я катерите, след като внимателно се запознаете с гидовниците. Всеки един тур притежава своя собствена красота и стойност.

Някои от най-красивите турове, изкачвани многократно в класически стил и дадени в гидовниците на Hasse & Stutte са следните:

Един от класическите турове е Holy Ghost The pillar of Dreams V+ 250 метра. На масива Sourloti - Hypotenuse VI 225 метра и The line of fallen drop VI 170 метра.


Метеора


На кулата Kelch - The eggs dance - Eiertanz VI- A1 130 метра с фантастично и спиращо дъха преминаване и в Alyssos - the Community Route VI A2 320 метра.

На кулата на Bell Glockenspiel VI 125 метра, на масива Bantova - Swiss cheese VII – и на масива Doupiani - Ostkante VI 125 метра. и Dickes Ende VII- 145 метра.

Удивителен и добре познат тур е The corner of Madness VII 180 метра, на масива Holy Ghost и на the Caucasian tower класически тур е Roussanou End V+ 160 метра.

Ако предпочитате по малко от всичко (цепки, траверси, плочи) идете на кулата на Метеора, на тур the DOHLEWAND DIRECT VI- 145 метра.


[b:61a0cf8046]ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ[/b:61a0cf8046]

Според мене докато се катерите по върховете и кулите на Метеора най-добре виждате красотата на района, но ако ви харесва да разглеждате забележителности ето някои предложения:

Ако посетите района по Великден не забравяйте, че това е главния празник на гръцката православна църква. Можете да посетите манастирите, но имайте предвид, че трябва да сте облечен прилично за да ви допуснат да влезете.

Не пропускайте и празника Свети Георги на 23 април или понеделника след Великден. Това е религиозен празник посветен на Свети Георги Плащоносец (Мантила). Вероятно ще видите някои Шалове да висят 30-35 метра над земята, на кулата на Agio Pnevma, това е църквата където се извършва празненството. Този обичай води началото си от стотици години. На тази дата, младежи се изкатерват и свалят старите шалове, които са висели там от година и ги заместват с нови. Новите шалове са били благословени и осветени преди това с молбите и пожеланията на вярващите. Старите шалове се разкъсват и разделят между хората, които ги запазват като нещо символично, което ще ги защитава и ще им носи късмет през предстоящата година.

Ако се окаже, че катерите някоя кула, която е близо да манастирите е много вероятно да станете туристическа атракция за посетителите на манастира, които могат да ви поздравяват и окуражават когато излезете от маршрута! Това ми се е случвало!


[b:61a0cf8046]ВАЖНО[/b:61a0cf8046]

Последно по ред, но не и по важност, имайте предвид следното:

Забранено е да се катери на кулите на които има манстири!

Там няма турове! Това е което Dietrich Hasse и неговите последователи решават заедно с църковните власти през седемдесетте години и това важи и до днес.


[b:61a0cf8046]КАК ДА СТИГНЕМ ДО ТАМ?[/b:61a0cf8046]

С кола: от Атина разстоянието е 357 км в посока северозапад. Карайте на север като следвате знаците за Трикала, после за Каламбака – Метеора. От Солун разстоянието е 258 км, на югозапад. Разстоянието от Каламбака до Кастраки е 2 км.

С автобус: от Атина идете на главната автогара ATHENS на адрес 260 Liosion str Athens (tel 210 8311434). Еднопосочният билет е 18,50 Euro.


[b:61a0cf8046]ЗАБЕЛЕЖКА[/b:61a0cf8046]

Полезни телефони:

KTEL Атина : TEL 0030 + 210 8311434
KTEL Солун : 0030 + 2310 595408
KTEL Трикала : 0030 + 24310 73130
Туристическо бюро: 0030 + 24310 25306 & 24310 25343.
www.ktel.org


[b:61a0cf8046]НОЩУВКИ[/b:61a0cf8046]

Има много хотели и стаи под наем в Каламбака и Кастраки. Селцето Кастраки е по-близо до катерачните масиви и едно добре познато място за къмпинг сред катерачите е VRAHOS (tel: 24320 22293/ 6 Euroс на вечер). Къмпинга има всички условия – тоалетни, ресторант, плувен басейн. Тук можете да намерите и гидовниците на Hasse & Stutte.

Други къмпинги са CAVE (tel: 24320 24802) и METEORA GARDEN (tel: 24320 22727).


[b:61a0cf8046]ХРАНА[/b:61a0cf8046]

Що се касае за храна, никога не съм чувал катерач да се оплаква от храната в Метеора. След като си катерил цял ден, обичаят е да се присъединиш при останалите, да се отпуснеш и да изпиеш някоя друга бира. В района има много ресторанти и таверни, които предлагат вкусна гръцка храна. Ще намерите пресни зеленчуци, плодове, вкусно бяло сирене и добре познатите мусака и souvlaki ястия. Не пропускайте да опитате вкусните пържоли, kontosouvli и гръцките kokoretsi, направени от животни отглеждани в района.


[b:61a0cf8046]РЕФЕРЕНЦИИ[/b:61a0cf8046]

1. Magazine “ Anevenontas” issue No 5 1999, article by Aris Mitronasios “ Rocks, People, Desire for adventure” page 26.
2. Magazine “Korfes” issue No 139 1999, article by Aris Theodoropoulos “ Meteora” page 22.
3. Dietrich Hasse and Heinz Lothaz Stutte: " Meteora Climbing and Hiking Guide" 1986,
4. Dietrich Hasse and Heinz Lothaz Stutte: “ Meteora Climbing Part II” 2000.
5. Web Site, www.oreivatein.gr section for Meteora.
6. Web site, www.3kala.gr section for Meteora.
7. Kalogirou Antonis, “THE PATHS OF METEORA” 2000, TEXT editions


Превод от английски:  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 10363 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Скалното катерене се ражда в Кавказ
Cuenca - Испания
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Как да загряваме за катерене
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...
Шамони за мотаещи се
Система за самооценка на личните качества
Climbing in Meteora
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap