Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Северният ръб на Фицрой и ПоансеноКевин Тоу, Planet Fear  |  Редактирана на 09/03/2007


Патагония е капризно място, вятърът заличава стъпките и дъждовни облаци скриват най-красивите хоризонти на земята за цели катерачни сезони. Пристигането в градчето El Chalten, разположено непосредствено под масивите на Серо Торе и Фицрой (Cerro Torre & Fitzroy) винаги те изпълва с напрежение. Толкова голямо е желанието да улучиш сезона, питаш какво е било времето, виждат ли се върховете?

Остри връхчета изникват сред ниските пампаси, разкривайки своя впечатляващ релеф и рязката екологична смяна в района, докато тъпчем по прашните пътища към града. Напрежението нараства – забулени ли са върховете, изпуснали ли сме проясняването на времето? Ще има ли друго такова?

Като младеж, поглъщащ всяка налична литература свързана с катерене и чел историите за тази раздирана от ветрове земя, се питам какъв е смисълът да идвам тук. С първото ми идване тук това кътче ме заплени изцяло, дори двата затворени за катерене, силно дъждовни сезона не потолиха желанието ми, толкова силно ме завладя Патагония. Острите скални игли излъчват нестихващ магнетизъм. Ако не отпътувам на юг ще прекарам сезона чудейки се в какво състояние са.

Северният ръб на Фицрой (Cassarotto) беше желаният маршрут за мене и Лио Холдинг. Четирийсет страхотни въжета, безупречен гранит, поразителен и стабилен, на място където един тур може да бъде всичко, което трябва да е, няма врене за загряване.

Мислехме си, че няма да е прекалено трудно, 24 часове изкачване не е проблем за нас, но на хартия никога нищо не изглежда трудно. Набързо изградихме базовия си лагер в малка гориста ивица на Рио Бланко, сред групичка дървета заобиколена от морени и стръмни склонове. Времето започна да се прояснява още с пристигането ни, небето бързо се изчистваше, което веднага ни подтикна към действие – напуснахме града и след един облачен ден тръгнахме нагоре към базовия лагер.

[img:f5432b4d87]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/94200563151146untitled2.jpg[/img:f5432b4d87]

По принцип подстъпа към източната част на веригата е доста бърз и обикновено включва бивак в снежна пещера в Пасо Супериор, но ние решихме да започнем изкачването от базовия лагер като просто вземем багажа и тръгнем нагоре. Снежните условия са основното условие за преминаването на Пасо и ледника Фицрой – ранното тръгване гарантира, че ще вървиш по снега без да пропадаш през тънката ледена кора, т.е. без изнурително газене и затъване в снега, което бързо изсмуква енергията ти и те изморява психически.

Трите часа преход от Рио Бланко нагоре към Пасо Супериор бяха решаващи, последва още един час през ледника Фицрой и вече започваше улея, който бе начало на подхода. Следваше 400 метра технично катерене в свръзка, само по себе си алпийско постижение, и се озовахме в основата на иглата. Планът ни беше да сме леки и бързи – вечния оксиморон в алпинизма и твърде относително понятие. Старателно скътах големите си обувки и котките в основата на улея, с което ни гарантирах неизбежно завръщане по същия път. След 3 скални въжета Лео пое водачеството с големите си обувки, котки и сечива за да проправи път с дължината на 4 въжета до „първото въже” от маршрута. Изкачването с жумари и по еспадрили в мокрия сняг вече не изглеждаше толкова добра идея щом започнахме да реализираме нашия „лек и бърз” план, но ние напредвахме упорито нагоре. Под първото скално въже, точно над улея “Chockstone”, направихме второ скривалище, където оставихме обувките на Лио и едно от сечивата. За по-нататъшното си изкачване оставихме само инвентар за скално катерене и толкова инвентар за лед, колкото да не бъдем възпрепятствани от участъците за смесено катерене над ръба, под платото на самия връх – решихме, че чифт котки и един ледокоп стигат. Въжетата следваха едно след друго, по-трудни и времеемки отколкото очаквахме, нямаше тътрене на краката по огромни стъпки и первази, а само истински въжета, които в по-голямата си част бяха доста трудни – 5.10+/5.11. Всеки водеше по 5 въжета, като втория катереше след него вместо да използва жумари. Носехме със себе си 2 литра вода, десерти и торба смесени ядки, стафиди и шоколади. Към 8,30 часа всичко подсказваше, че скоро ще спрем. Със замъглени умове и физически изцедени, започнахме да набелязваме малки „удобни” тераски - вече толкова силно жадувахме за почивка. Аз лично го отдавам на това, че забравих тайното си оръжие – 200 милиграмови кофеинови таблетки, които успяват да излъжат ума и тялото, че умората е още далече. Предвижването ни стана тегаво и объркващо, което наложи принудителна почивка.

[img:f5432b4d87]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/16200563151316untitled4.jpg[/img:f5432b4d87]

Прекарахме една мразовита нощ без бивачна екипировка. Аз спах в раницата си и непрестанно се будех (всеки 10 минути) взирайки се празно в мрака. Освежени далеч не е най-точното ни описание на сутринта. Набързо хапнахме по един десерт, разтръскахме бутилката вода за да разбием леда до ледена каша и се върнахме към стръмното изкачване. Последваха две доволно трудни въжета 5.11 за закуска и дойде ред на Лио да води до излизането над иглата. Труден 5.11 участък, сетне катеренето стана по-лесно и приведени излязохме на върха. Бързо осъзнахме защо повечето катерачи се обръщат и връщат – причината бе заледена камина, от която хвърчаха парчета лед с приличен размер и то достатъчно често за да обърне психиката ти. Нашите приятели катерачи от Калифорния Аарон и Стийв се бяха върнали от тук, избирайки да избягат от връхлитащия леден облак. Някак това ни зареди с решимост, трудно можехме да пренебрегнем условията, но от друга страна чувствахме, че сме стигнали твърде далеч за да се обърнем и да си тръгнем сега. Лио възхитително изводи 3 трудни въжета нагоре през заледената камина, тогава бе мой ред да изводя последните 3 технични въжета. И за двама ни беше по-лесно да водим отколкото да катерим като втори в ролята на товарно муле.

[img:f5432b4d87]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/71200563151226untitled3.jpg[/img:f5432b4d87]

След 250 метра катерене във френска свръзка излязохме на върха. Облаците препускаха бързо през небето, до такава степен, че се свих инстинктивно, когато един се разцепи около мене докато стоях на върха. Стояхме по отделно на Фицрой, единият заровен в една дупка, докато другият се наслаждаваше на мимолетните гледки от върха и на прелитащите облаци. Загрижеността ни за капризите на времето не намали удоволствието от това, че бяхме на върха, трудното и дълго слизане бяха неизбежни – това бе част от играта!

Силният вятър затрудняваше слизането ни на рапели, за наш късмет бяхме леко защитени, тъй като западната стена понасяше основните напори на вятъра. Ураганните ветрове утихнаха със започването на новия ден и на поредния пасаж изкуствено катерене, като ни донесе и светлина за спускането ни по последния улей. За наш късмет валежите започнаха след като преодоляхме ледника и вече бяхме на път към дома. Обледяването на въжетата и инвентара е нещо нормално при лошо време, а вятърът в добавка прави невъзможна задачата да стоиш изправен и да събираш въжетата.

Кратката буря наложи два дена почивка, след което се впуснахме в ново приключение, но имахме достатъчно време за да се възстанови кожата на ръцете ни и да качим по килограм.


[b:f5432b4d87]Поансено[/b:f5432b4d87]

Поансено беше втората ни цел, изкачване по северната му стена, следвайки свободен вариант на тур Fourouge.

Тръгнахме от Рио Бланко, но този път през различна долина, подминахме базовия лагер на Бридуел и изминахме още 4 часа до мястото за бивак преди катеренето. Мисията ни започна с подход през няколко стотин метров улей, който преминахме под заплахата на огромен надвиснал серак, последва катерене по начупена, но много стръмна скала, което се оказа вълнуващо и по-малко опасно от колкото подхода. Преминахме няколко много стръмни въжета, където съм доста убеден, осигуровките ни бяха по-скоро за психика, пасажа беше солидно 5.11+ ронлив участък при излизането (Whillans route). Достигнахме върха точно по залез слънце, което предостави идеалните условия за снимане, но и за слизане. Утрото донесе достатъчна видимост за нашето слизане от върха и всичко вървеше добре до достигането на улея със серака (кръстен „Улея на Смъртта”), но тогава вече бяхме спасени от стръмните участъци.

[img:f5432b4d87]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/71200563151413untitled5.jpg[/img:f5432b4d87]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1969 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Ala Daglar - Турция
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
From Russia with Love
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Taghia: Hi-Jinks in the High Atlas
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Серо Торе – изкачвания, изтръгнати болтове и спорове
Великото приключение
Без да си окачен на конци - интервю с Алекс Хонълд
Първото изкачване на Стената Mahayana


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap