Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Боулдър упражнения от Нийл ГрешъмNeil Gresham, Planet Fear  |  Редактирана на 01/03/2007


[b:8b055181f0]Увод[/b:8b055181f0]

В тази статия ще бъдат разгледани по-специализирани упражнения които могат да се практикуват в допълнение към типичния боулдъринг. Без съмнение боулдъринга трябва да съставлява поне две трети от общата Ви катерачна тренировка за сила заедно с допълнителни упражнения на кампус борд, дъската за пръсти, стълбата на Бачар и по възможност трениране с тежести като завършителен елемент.

Що се отнася до боулдъринга, изключително много може да бъде постигнато и с неструктурирани тренировки, стига да се придържате към принципите, които Ви представих миналия месец. Много катерачи, които вече са развили значителна сила, срещат трудности в преодоляването на достигнатата точка на развитие или защото липсва разнообразие в тренировките им или просто защото им е необходимо да поускорят темпото.

[i:8b055181f0]Neil Gresham на един типичен систем борд.[/i:8b055181f0]

Понякога една кратка почивка от „традиционния боулдъринг” и стратегическото прилагане на някои технични боулдър упражнения може да даде нужния тласък за развитието Ви. Имайте предвид че упражненията описани в тази статия са много интензивни – не прекалявайте с тях и ги правете след достатъчно добра загрявка и с необходимите почивки между сесиите.


[b:8b055181f0]Системно трениране[/b:8b055181f0]

При традиционния боулдъринг, особено когато тренираме в зала, ние естествено се стремим към поредици от възможно най-разнообразни движения. Не само че различните видове движения и прихващания в един боулдър правят катеренето интересно, но те също така помагат да развием техниката си заедно със силата.

Единственото ограничение в случая е, че просто не е възможно да развием максимално специфичните катерачни мускули ако поредицата от движения се променя постоянно. Първите катерачи които осъзнават това са Jerry Moffatt, Ben Moon и Malcolm Smith, които измислят проблеми в стила „стълбичка”, при който се използват едни и същи хватки на едни и същи интервали. Тази концепция е доразвита от гуруто в областта Matt ’Smythe’ Smith, а по-късно и от Germany’s Alex и Thomas Huber.

Системното трениране просто разделя боулдъринга на съставните му части с цел да се постигне по-висока интензивност на трениране. Това изисква специално построено за целта съоръжение където хватките са подредени идентично в матрица или в стил стълбичка. Идеята е да се създадат боулдъри, които да позволяват повтарянето на серии от еднакви движения по начин, по който последователно се натоварват едни и същи мускули и повторенията на натоварванията се правят до пълно изтощение. За да сме още по-точни трябва да приемате боулдърите като тип упражнения, за които измисляте максимално сложни правила насочени към постигането на определен тренировачен ефект.

Например, за да подобрите напрежението в тялото си опитайте да увисвате краката си и да ги сменяте между отделните движения или друг вариант е да стъпвате само с единия крак при всяко движение като сменяте краката между тях. За да подобрите силата на захвата си опитайте да задържате статично всяка хватка за по 3-4 секунди при всяко движение. Дори бихте могли да използвате колан с тежести при определени боулдъри за максимално натоварване на тялото.

[i:8b055181f0]Развиване на главният мускулен контрол от задържането на статични позиции.[/i:8b055181f0]

Имате безкрайно много възможности да измисляте трудни упражнения! Друго голямо предимство на този метод на трениране е, че е много лесно да измерите натрупването на сила в течение на времето тъй като техниката на всяко упражнение ще остане относително постоянна. Обаче е много важно да разделяте боулдърите по подходящ начин в рамките на една тренировка така че да използвате различи позиции на захват от тези в предното упражнение. Това ще Ви позволи да правите неуловими промени в натоварването, така че да се възползвате максимално от всяко упражнение.


[b:8b055181f0]Невромускулни упражнения[/b:8b055181f0]

Подобряване на цялостния контрол на мускулите чрез задържане на статични позиции

Задълбочаването на системното трениране се изразява в разделянето на отделните движения на техните компоненти и просто да задържате статични позиции на кампус борда или изкуствената стена. Когато започвате да тренирате изберете позиция която едва удържате за повече от 1-2 секунди и работете по нея докато можете да я задържате за 8-10 секунди. Този начин на трениране ще подобри феноменално мускулния Ви контрол и способността да изразходвате максимално резервите си от сила в най-трудните боулдър движения.


[b:8b055181f0]Програма за системно трениране

Постепенно загряване[/b:8b055181f0]

i) Невромускулни упражнения

1) Набиране на една ръка, статично задържане в крайната позиция със стъпване с един крак, като се сменят последвателно ръцете. (2-8 секунди на всяка ръка x 3-4 опита)
2) Захват на пречуване и статично задържане с тежести (2-8 секунди на всяка ръка x 3-4 опита)

ii) Боулдъри със стълбичка

1) Стълба с заоблени хватки (без използване на краката)
2) Стълба с хватки за пречупване (с тежести)
3) Стълба с големи хватки (с 4 секунден блок в средата на движението с единият крак само - редуване на краката)
4) Стълба с хватки за щипка
5) Стълба с дупки за 2 пръста (с 2 секунден блок в средата на движението)

iii) Боулдъри само на ръце (със случайни движения)

Направете по 3-5 опита за всеки боулдър с 3-5 минутни почивки между опитите и поне 8-10 минути почивка преди да продължите със следващия тип боулдър. Старайте се да вложите максималното от себе си във всеки отделен опит.


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2481 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Динамичното движение
Тренировка за боулдър
Сравнителна таблица между спортната и боулдър категоризация
Как да си направим капус борд
Бели Искър - боулдъри
Интервю с Джон Гил
Боулдър категоризации
Спотинг или пазене при катерене на болдъри
Пол Робинсън шурмува Европа
Писмо от Георги Танев


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap