Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Смърт под Матерхорн - Или защо само мъртвите риби плуват по течението



Станил Йотов, Дневник  |  Редактирана на 31/01/2007


"Ние сме Дихателите. Винаги ни се смеят на името. "Млад дихател" го измисли Гаджото, идеята беше негова. Бяхме седем-осем приятели, искахме да си имаме клуб по алпинизъм. Да се катерим заедно, да събираме пари за инвентар. В онези години беше много трудно, всички бяхме студенти и беше много сложно с парите, но никой не мислеше за това. Всичко давахме само и само да се катерим... За Гаджото мога да говоря с часове. Незавършил правист. Остър ум, широка усмивка. Винаги, понякога дразнещо, се грижи за другите, дава напътствия, мърмори, преосигурява, говори с големи думи. Често казваше, че никой връх не заслужава да си оставиш костите под него и че най-важното е да се върнеш при хората, които обичаш. Харизматичен, не може да не го харесаш... Фил беше усмихнат, сериозен, железен, винаги приветлив. Катереше, без да издава дори за секунда нерешителност. Страхотен инструктор, работеше в Двореца на децата. Винаги спокоен. Тишо не го познавах толкова добре... Не е честно, че ги изгубихме."

[b:7c93a328d2]Да бъдеш "Млад дихател"[/b:7c93a328d2]

Петя от е клуба по алпинизъм "Млад дихател". Трима алпинисти от този клуб вече не са между живите. Късно вечерта във вторник по телевизията съобщиха, че младежите от България са загинали в снежния ад на връх Матерхорн в Алпите. Инцидентът е станал в неделя. Тримата катерели северната стена на върха, вързани един за друг, като в онази песен на Владимир Висоцки. Така ги намерили и долу. Вероятно единият се е подхлъзнал...

Луди глави, какво правят там, биха казали обикновените простосмъртни, или поне онези, които през живота си не са вкусили опияняващия дъх на скалите. Онези, които не се числят към хората от новото поколение, отдавна задминало границите на риска. "Силни характери, остри камъни", както ги описва Петя. От този тип са Иван Ненков, когото всъщност наричат Гаджото и е председател на клуба, Филип Жазмати и Тихомир Стоянов, тръгнали да щурмуват върха в мразовития януарски ден.

"Имали сме търкания през годините, но никога не се е променяло основното - това, че сме приятели. Иван имаше големи планове за клуба. Беше амбициозен, поставяше си високи цели. Но най-странното е, че нямаше никакъв индивидуализъм в идеите му. А той беше ярък индивид. Реши да регистрира клуба и го направи. Искаше да направим клубна експедиция и това също стана. Имаше и други планове, сега с тях трябва да се заемем ние, останалите..."

[b:7c93a328d2]От спорта към човешките ценности[/b:7c93a328d2]

В алпинизма има две теории. Едната е егоистичната: там горе, където е само скали, лед и вятър, всеки се оправя сам. Ако можеш, оцеляваш, ако не - от живота така и така не може да се измъкнеш жив. Другата е някак си по-човешка и опира до това, че първо сме приятели, а след това спортисти. Младите Дихатели поставят себе си твърдо във втората категория. "След като започнаха курсовете за алпинисти, клубът се разшири, продължава Петя. Бяха тримесечни и докато течаха, в тайфата влизаха нови и нови хора от курсистите. По странно стечение на обстоятелствата те споделяха същите възгледи за катеренето като Иван и другите."

През 2004 г. клуб "Млад дихател" реализира амбициозен проект за експедиция до връх Арарат (5135 м) в Турция - изгаснал вулкан, който е бил активен допреди 200 години. Върхът се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег. Експедицията се осъществява по следвана схема - турските катерачи от клуба в Чанаккале пристигат първоначално на курс в България, частично финансиран от Софийския университет (поне 90% от Дихателите са бивши или настоящи студенти в СУ). След това българският клуб връща визитата. Планът е изпълнен на 100% - тринадесет българи от "Млад дихател" и петима турски алпинисти стъпват на Арарат. В сайта на клуба mlad-dihatel.com пише: "Тогава си пожелахме заедно да стъпим и на Еверест. Посветихме изкачването на третата ни група на Христо Христов от Смолян - един истински човек и алпинист, останал завинаги на северните склонове на най-високия връх на планетата..."

Всъщност "Млад дихател" очевидно е било повече ценностна система на неподдали се на безвремието млади хора. "Зависи кой какво гони - дали спортни постижения или изживявания, които помниш цял живот, най-вече заради хората, с които си ги споделил, продължава Петя. Тази теория най-вече Гаджото я проповядваше, но всички мислим по този начин, тъй като в нашия клуб водещото беше приятелството. До последно не се промени и правилото да няма случайни хора в клуба."

Запрян Хорозов от алпийски клуб "Вихрен" свидетелства: "Познавах и тримата алпинисти, преди да тръгнат, бяхме заедно на Мальовица. Иван Ненков беше в моята група за подготовка за експедицията на Еверест преди няколко години, Филип също го познавах много добре... И тримата имаха много добра подготовка, тръгнаха натам с жар и ентусиазъм. Вероятно природата е изиграла лоша шега. Северната стена на Матерхорн е една от популярните и престижни за изкачване в Алпите. Висока е от порядъка на 1100 метра. Момчетата са се насочили по класическия маршрут, който е по-опасен през лятото..." Други алпинисти предполагат, че инцидентът е причинен от снеговалеж или лавина. Преди да отпътува за Швейцария, групата се е подготвила за експедицията с изкачване на северната стена на връх Вихрен в Пирин. Трети отдават случилото се на липса на достатъчно опит.

[b:7c93a328d2]Виж върха и умри - дали си заслужава[/b:7c93a328d2]

Впрочем в алпинизма подобни случаи се приемат много мъжки, дори от жените. Черната хроника на българските катерачи започва с Христо Проданов - тринадесетият човек в света, стъпил на Еверест през 1984 г. без кислород, при това по склона, известен като "Жестокия път", и включва още десетки имена на хора, останали някъде там горе. Матерхорн, когото италианците наричат Сервино и има специфична пирамидална форма, взима жертви още в експедицията, която го изкачва за пръв път през 1865 г., водена от английския писател Едуард Уимпър - четирима души от групата така и не слизат до близкия град Цермат.

Защо всъщност е цялата тази лудост Покойният Марко Сифреди, онзи щур сноубордист, който загина едва на 20 години при поредния си опит да се спусне с борда от Еверест, беше казал в едно от редките си интервюта - ако сега не вършим щуротии, на 50 години ли да ги правим. Влезте в сайта на младите дихатели и там ще прочетете мотото им: Само мъртвите риби плуват по течението.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4008 пъти



ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ




Напишете коментар

1 Публикуван на 31/01/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
Просто е невероятно с каква скорост реагират медиите на едно такова нещастие. Пишат се статии, взимат се интервюта с величия в средите. Няма никакво уважение към болката от загубата. Когато става дума за нещо добро и хубаво никога нямаше да напишат и един ред. Ако всичко беше завършило с успех дори нямаше и да се заинтересуват от постижението.
2 Публикуван на 01/02/2007 от Коментирайте
В последно време често ми се въртеше идеята да отида на злополучния Матерхорн. Но дори някога и да отида със сигурност няма да е на Северната стена, камо ли през зимата. Просто не ми стиска !!! Свалям ви шапка момчета за куража и мъжеството.
Катерете в мир.
3 Публикуван на 02/02/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
[url]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/files/chak_01312007.rm[/url]

За да го гледате трябва да имате инсталиран Real Player









ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Пада-а-ам от високо
Exo
Как да се завържем за въжето
Връщат званията на спортистите
Срещу кървавия данък на планината
Стръмни Върхове - ревю на книгата
Най-значимите изкачвания и катерачи за 2002 година
Мароко – една история в снимки
Криб Гох
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.



Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap