Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Инцидент в Свенейдж ( Swanage )Jester  |  Редактирана на 26/07/2006
Тази малка история се състоя някъде към края на месец май във южна Англия в туристическо-катерачната област Дорсет, Свенейдж (Dosert, Swanage). Туристите си правят тук разходки по красивото крайбрежие, катерачите се развличат катерейки по варовитите канари.

Ситен дъждец, студен вятър и стелещи се в далечината мъгли ни приветстваха в къмпинга където с моя английски приятел Гай опънахме палатка. И при това кофти време се решихме да пробваме да покатерим. За наше щастие докато пътувахме към скалите дъждът спря, мъглата си остана а скалите изненадващо бяха приятно сухи. През този първи ден катерихме кратки (до 12м) наковани спортни маршрути.
Дорсет, Свенейдж
На следващия ден Гай купи нов гидовник и се решихме да опитаме малко по-дълги маршрути и то чисто по английски – без болтове нито други удобства налепени по скалите. Мястото което си избрахме се нарича Гуилемоунт ледж ( Guillemont Ledge). Туровете там са с дължина около 40м , като първо се спуска на протриващо до основата. Времето не се различаваше съществено от вчера. За раздвижване изкатерихме един спортен маршрут и пак на протриващо се спуснахме до основата. Беше ред на Гай. Той на свой ред отвори гидовника и впери поглед в него като разтегли лицето си уникално смешен начин. След няколко минути имахме избор. Тура се наричаше Приятели от тъмнината ( Friend from the deep ), класифициран като Е3 5с. Гай се върза към единия край на въжето, понамести каската си и старателно взе да оглежда тура.
Гуилемоунт ледж
Гай е катерач който с осигуровките си доста играе и държи на това всичко да е както трябва. Първата клема постави на около 2 метра над земята. След още няколко движения постави френд, а след още няколко метра находчиво импровизира междинна осигуровка с лента може би 5-6 метра над земята. Малко след това място се натъкна на труден пасаж който го накара са направи няколко движения на долу, огледа пасажа и след това го премина. По начина по който Гай премина пасажа ми изглеждаше много силов което предвещаваше само едно – хубаво изпомпване. Гай напредна малко и постави клема, след малко и френд. Катереше много елегантно, спокойно и уверено. Аз спокойно го наблюдавах и осигурявах облегнат на една огромна канара, една от многото наоколо. Гай беше може би на два метра над последния френд. Опита да тръгне в ляво протягайки се за хватка когато изведнъж започна да пада. Може да се е подхлъзнал или се е натъкнал на хватка по-малка от очакваната. Пролетя покрай френда и въжето леко се опъна. С насмешка ми се искаше да подвикна, че било добро четири метрово падане когато въжето се опъна по познатия начин когато някой друсне но след това отново се освободи и Гай продължи да пада надолу в позицията която обикновено заемаше пред телевизора, опънат на канапето с бира в ръка. Вече беше ясно, че работата върви на зле ( je to uplně v prdeli – непреводима игра на думи :P) защото и да имаше клема, тя вече не беше там а осигуровката с лентата оставаше далеч надолу. Ясно видях как главата му се удря в един камък на около 3 метра от мен. Полета на Гай приключи между два камъка обърнат с гръб към мен. Никакви стенания, никакво движение, само тишина, шумът на морето, малко мъгла и главно пустота.
френд
Започнах да псувам на английско-чешки и объркано се въртях в кръг на място защото ми беше пределно ясно, че този човек е мъртъв. Непрестанно пред очите ми се повтаряше момента когато главата му се удряше в камъка (като във карате филм). След няколко секунди се окопитих извадих въжето от протриващото и хукнах към Гай. Когато стигнах до него той започна да стене и да говори несвързано. Не му разбрах нито дума. Когато погледнах очите му в тях нямаше живот. Нещо като очи на луд, който те гледа но не те вижда. Една мисъл натрапчиво ми се завъртя в главата. Най близкото място където телефона ми имаше обхват беше на един хълм на около 400 м от брега, като преди това трябваше да се изкача по въжето което също щеше да отнеме време. Постоянно псувах и крещях на Гай дали е добре, дали ме чува и премислях какво знаех за oказване на първа помощ. Може би след две минути Гай се малко освести дори успях да го изправя да седне но в очите му все още нямаше живот. Попитах го дали може да движи ръцете и краката си. Много ме зарадва, че можеше. Свалих му каската която беше хубаво поомачкана. Помислих си, че единствено благодарение на този къс пластмаса в момента не ставам свидетел на изправяща косите гледка. Гай не знаеше къде е, какво прави тук, защо прави това и очевидно не беше и сигурен дали е вече умрял или тепърва това го очакваше. Постоянно питаше какво се е случило. Определено имах нужда от помощ. Грабнах гидовника (за да се ориентирам къде за бога точно сме) и хукнах към рапелното въже. Не знам какво щях да правя ако бяхме издърпали това въже и го бяхме ползвали за катерене.
Може би половин час след моето обаждане се появи джипа на крайбрежната охрана. Спасителите решиха, че да изтеглят Гай през скалите ще бъде много трудно и бавно и затова решиха проблема кардинално - извикаха хеликоптер.
След петнайсетина минути в далечината се дочу тътена на приближаващата машина. От нея се спусна един симпатяга на който помогнах да натоварим Гай на носилката. Предложи ми и да отлетя с тях, което трябваше да откажа. Трябваше да се погрижа за инвентара и останалия багаж. Събрах всичко каквото имахме в основата и се изкатерих по рапелното въже. След това се метнах в джипа и се оставих да ме откарат в къмпинга.
къс пластмаса
Тогава за мен започна може би най-голямото приключение, защото трябваше да занеса на Гай телефон, четка за зъби, сандали и някакви дрехи. Големия проблем беше, че не бях шофирал вече година и никога в Англия. Може би след десетина минути налучках къде е първа скорост ( преди това тръгвах от трета) и с пълна газ и без проблем отидох до болницата и се върнах с което и до ден днешен съм много горд. Но трябва и да призная, че ако не беше добрата маркировка и многото пътни знаци вероятно още щях да се лутам някъде по крайбрежието на южна Англия. Същевременно времето се бе оправило. Взех дигиталния апарат на Гай и прекарах остатъка от деня правейки снимки по брега.

[b:ff5e2ba77b]P.S[/b:ff5e2ba77b]. Първата помощ в Англия е безплатна. Гай има счупено ребро и лопатка. Страшно се беше ядосал, че безмилостно са му разрязали любимото яке в болницата ( макар, че според него можел да се движи до толкова доколкото да може да го съблекат). Сега изобщо не му се нрави принудителния домашен арест. Между другото доктора потвърди, че ако не е бил горе споменатия къс пластмаса трагичния край би бил неизбежен.

[i:ff5e2ba77b][b:ff5e2ba77b]Не знам какво бих направил ако Гай в крайна сметка не беше започнал да се размърдва, как щях да го съживявам просто си нямам на идея. Не знам как бих реагирал и при ужасната гледка на която неизбежно щях да стана свидетел ако Гай нямаше каска. А какво щях да обяснявам на съпругата му и децата в този най-лош случей ... просто ... ми е много трудно да си представя[/b:ff5e2ba77b][/i:ff5e2ba77b].
Интернет адрес на оригиналната статия: http://lezec.cz/clanek.php?key=4956Превод от :  Chudomir


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2420 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Качуване на Демир Капия
Коментар на британската традиционна категоризация
Традиционното катерене
Историята на един gritstone маниак
Arapiles, Австралия
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
Бадами, Индия – Нов Arapiles?
Какво се случи в традиционното катерене през 2008 година
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap