Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Писмо до Председателят на ФБАКДимитър Колешев  |  Редактирана на 28/04/2006


До председателя на ФБАК

В отговор на вашето писмо искам да заявя, че всичко което пиша, както и всички последващи писания, са лични и не ангажират по никакъв начин Клуб по катерене и алпинизъм “На ръба” и членовете му, освен ако това изрично не е упоменато. Това означава, че Вие нямате никакво право да намесвате клуба в тази история и да вадите свои девиденти от нея. Клуба е юридическо лице и като такова само се представлява от неговият председател, а не е негова собственост.

В интерес на истината проблемът, който се разисква във форума на Climbing Guide е сериозен и изисква много спешно и бързо разрешаване. Своето мнение аз съм изказвал многократно и не на едно място – има множество публикации по тази тема и във Вертикален свят. Въпреки, че аз лично коментирам тази тема в продължение на 3-4-5 години, никой досега не ме е поканил за дискусия и мнение по въпроса. Тази покана за участие, в някоя от комисиите, не ме удовлетворява и няма да реши нито един проблемите, които съществуват, защото аз ще бъда безгласна нота.

Този въпрос трябва да бъде решен по съвсем друг начин и не мисля, че само определена комисия може да вземе решение по него. Проблемът е на национално ниво, изисква стратегия и е свързана с дългосрочното развитие на катеренето в България. Освен това не мисля, че в която и да е от комисиите има достатъчно подходящи и далновидни хора за тази цел и най-вече хора от двете страни на “барикадата”. Комисиите са съставени от хора с “едностранчиво” мислене.

Искам да получа информация по следните въпроси, за да няма повече спекулации със случилото се:

1. С какво писмено решение, от коя дата и от коя комисия е решено да стане това преекипиране.
2. Имало ли е дискусия в катерачните среди за преекипрането на тур “Безенги” и другите маршрути в района.
3. Направена ли оценка на безопасността
4. Кой е екипирал маршрутите, защото е видно, че не е направено по най-добрият начин.
5. С какво писмено решение УС на ФБАК е отпуснал средства за това екипиране – протокол има ли.
6. Искам да получа протокол за разходваните средства, закупените материали и разходите за това екипиране, за да не ми се налага да цитирам и извличам от контекста информация за тях.
7. Защо ФБАК не е оповестил решението си да преекипира които и да е било маршут при положение, че това засяка цялата катерачна общност, а не само определени личности във Федерацията
8. Кога ще започне ФБАК да оповестява предварително всяко свое решение относно преекипирането с цел дискутиране с общността.
9. Правилно ли е член на комисията и на УС да е собственик на формата доставчик на материалите, а също така да е и изпълнител.
10. С конкурс ли е избиран доставчика на материалите за екипиране и как е решено какви материали и на коя фирма да бъдат те.
11. Искам да кажа, че ФБАК сам уронва престижа си не само пред българските катерачи, но и пред световната общественост, което стана ясно на миналогодишната Международна среща на Враца. Какво е направил ФБАК по въпроса и защото продължава да върви срещу себе си.

С уважение
Димитър Колешев===============================


ДО Г-Н ДИМИТЪР КОЛЕШЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЛУБ ПО КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ “НА РЪБА” - СОФИЯ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЛЕШЕВ,

Поводът за настоящето писмо са Вашите публикации във форума на climbingguidebg.com, които се отнасят към дейността и работата на ФБАК. На първо място изказваме нашето недоумение от това, че оценки и мнения за дейността на Федерацията не са отправени към самата Федерация. Смятаме за недостойно поведение мнения и въпроси, касаещи работата на ФБАК, да не се отнасят директно към Федерацията. Само преди месец клуб по катерене и алпинизъм «На ръба», чиито председател сте Вие, беше приет за член на ФБАК от Общото събрание. На това събрание Вие не присъствахте, нито имаше представител на клуба. Редно е когато има важни въпроси за решаване, те да бъдат поставени на точното място и в необходимата форма. На това събрание стана ясно, че комисиите, които са помощни органи в работата на УС, са отворени за всички членове на ФБАК и ако искате можете да се включите в състава и работата на която комисия пожелаете. Позицията на страничен и непоемащ каквато и да е отговорност коректив не е сериозна, адекватна, честна и не може да доведе до нищо конструктивно.

В молбата за членство в ФБАК с вх. № 19 / 27.02.2006 г. Вие сте се написал и подписал: “...запознати сме с Устава на ФБАК и се задължаваме да го спазваме”. Във връзка с това препоръчваме Ви да се запознаете с чл. 24, ал.1 и ал.2, чл.19, ал.5 от Устава на ФБАК. И да се възползвате от широките правомощия, който един такъв демократичен Устав дава на своите членове като участници и коректив на управлението и дейността на Федерацията. В противен случай Управителния съвет ще счита действия като Вашите уронващи престижа на Федерацията и ще запази правото си да предложи съответните мерки.

Не бихме искали да се впускаме в подробности относно цитираните цифри от доклада за дейността, които Вие сте подбрал тенденциозно и манипулативно. Препоръчваме Ви да се запознаете по – подробно с целия доклад, както и с публикуваната справка за разходите на ФБАК по дейности.

С УВАЖЕНИЕ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: /КИРИЛ РУСЕВ/


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2177 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Препоръки за преоборудване
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Болтове на Куклата
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Писмо до УС на ФБАК
Bolt wars in Boulder Canyon
Болтове на Враца и Мальовица
Планината за планинарите
Тъмното дело


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap