Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay SagarBen Gilmore, North Conway, New Hampshire  |  Редактирана на 06/03/2006


Изкачих се по мокрият сняг, плъзгащ се надолу от вятъра, и нададох стон на разочарование.

„Имаш ли яке?”

„По дяволите”, мънкаше си Кевин, докато два пъти се извъртя в тясната палатка, опитвайки се да намери подходяща поза, която да облекчи спазмите в гърба му. Тенденцията във времето от тази сутрин се беше настанила тук вече от миналия месец. Само веднъж, в началото на Май, имаше два или три последователни дни без буря. Бяхме изчели всяка отпечатана дума в лагера, бяхме изиграли всичките пет игри на карти, които знаем и бяхме изпили всичкото уиски. Психиката ни ставаше постепенно жертва на чакането.

[i:179c19d934]Ben Gilmore подхожда към Северната стена на Thalay Sagar. Gilmore и Kevin Mahoney, планират да направят един ултралеко изкачване по един нов маршрут, но буря отрязва тяхното катерене след пет въжета. Снимка: Kevin Mahoney[/i:179c19d934]

Пристигнахме в Thalay Sagar (6904м), Индия, в средата на Април с надеждата да изкачим по нов маршрут величествената северна страна на върха, искахме да я качим бързо в алпийски стил без тежестта на спални чували или палатка. Всичко в подготовката вървеше гладко, и начертаната цел изглеждаше грандиозна. Но скоро времето ни се подигра със своите капризи и промени, давайки ни хем топло синьо небе, хем ветровити снежни бури почти всеки ден. Дните на нашето пътуване напредваха, и определените дати изтичаха. Бяхме аклиматизирани, на едно място, уморени от чакането, готови да тръгнем всеки момент.... но ето че пак заваля сняг.

Няколко дни по-рано, за тренировка ние се бяхме загърнали с нашият супер олекотен прототип на заслон за двама души от Wild Things. Нарекохме го кондом за тялото (Body Condom): оранжева найлонова шапка във формата на конус, която двама души могат да поставят върху себе си, прикрепена със щека, като краищата са подгънати под нея като заслон. Без съмнение беше топло, но като заслон срещу бурята не ставаше. Търпението ни беше изчерпано, а и не знаехме повече игри на карти. Вече трябваше да опитаме въпреки времето.

[i:179c19d934]Gilmore катери като втори 3-то въже. Снимка: Kevin Mahoney[/i:179c19d934]

На 25 Май към 2 ч. сутринта тръгнахме от ABC с две шест метрови 7.6-мм. въжета, осем ледени клина, малка раница, един кондом за тялото, две щеки, анораци, изолиращи панталони, висящо газово котлонче, две кутии с газ, и храна за три дни. Небето беше нестабилно, набраздено с тъмно облаци. „Надявам се това да е едно просто струпване на облаци”, казвах си нервно няколко пъти.

Изкачвайки се с челници на главите и всмуквайки вятъра от ниските снежни склонове, ние достигнахме първото въже (приблизително 5900м) на зазоряване. Гранитът беше червен и златист навсякъде около нас и смесеното катерене нагоре изглеждаше великолепно. Имаше две или три стабилни въжета в улея, но ние избрахме да тръгнем по линията точно от дясно. Кевин водеше първата поредица от четири въжета, преминавайки онсайт едно от най-хубавите и трудни катерения, които е правил някой от нас някога в планините. Смесените ледени канавки прокарваха техният път върху прекрасният червен гранит. Възхищавах се на хладнокръвието, с което Кевин упорито катереше, изолирайки проблемите от височината.

Изкачването беше много по-трудно, отколкото си представяхме, че ще бъде. Започна да вали сняг, и тънки воали от пръски се търкаляха и вееха от вятъра точно когато Кевин завърши първата поредица. Бурята определено започна да се заформя, но вече бях твърде нетърпелив да започна да водя, за да мисля все още за слизане обратно надолу.

[i:179c19d934]Gilmore води в разразяващата се буря. Със само един "телесен кондом" за яке, двойката без какъвто и да е шанс се оттегля. Снимка: Kevin Mahoney[/i:179c19d934]

Моето първо и единствено водене в това изкачване започна добре, но завърши зле в един стръмен смесен участък. Прекарах два часа на въжето драскайки, дишайки тежко и ругаейки. Паднах 3 метра надолу, когато и двете ми сечива се отскубнаха от цепнатините. През времето докато аз мърморейки се опитвах да достигна нашата висока точка (са. 6150 м), бурята достигна най-висока си степен като заслепяващите и силни вълни от пръски сняг започнаха да подхвърлят Кевин около неговата опора. Може би маршрутът щеше да бъде по-добре с палатки и фиксирани въжета, но тогава нямаше да бъде бърз и лек – не и в тези пръски от сняг.

Прекарахме следващите шест часа в непоколебимо спускане с нашите две шестметрови въжета, докато снежните пръски ни биеха неумолимо върху слабите въжета, докато постепенно снежният склон намаля. Това беше най-напрегнатото спускане в живота ни. Кевин изглеждаше като истински герой, вървейки напред и правейки осигуровките. Стигнахме обратно до ABC и се промъкнахме в палатките, обезсърчени и разочаровани, но щастливи, че сме живи. Една стъпало сняг наваля през тази нощ, и времето продължи да е такова през следващата седмица. Бяхме изтощени, така че опаковахме нещата и си казахме довиждане с върха.

Искаме да благодарим на магазин Алпинист за тяхната щедра B-Team Grant подкрепа. Въпреки, че нашето пътешествие и качването беше неуспешно, приятелството ни и катерачното партньорство се заздрави. Научихме ценни уроци за следващия път ... и този грандиозен маршрут все още ни очаква.

—Ben Gilmore, North Conway, New Hampshire


Превод от :  Илияна Зрънчева


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2113 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Аляска
Зимно планинарство в Северозападна Шотландия
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Матерхорн по Североизточния ръб
Кралският траверс на Монблан за един ден
Схема и описание на маршрутите по АкСу
Палецът на Дявола 2003
Североизточната стена на Срон На Киш, Остров Скай
Бързо и без да спираш - Ули Щек
Скоростни Серии - Част III : Ули Щек


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap