Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Ines Papert, миналогодишен победител в Долината на Даонеhttp://www.daoneicemaster.it  |  Редактирана на 22/02/2006


Свтовен шампион през 2001 и 2003, световен шампион по трудност 2002, 2003, 2004 и световен шампион на ледения боулдър 2005. Малко атлети могат да кажат, че са доминиращи в един спорт, както Ines Papert, а с Даоне сезон 2006-та е вече на прага. Германката е в търсене на своята трета, историческа победа за Световната купа. Да видим какво ще ни каже за състезанията, за Даоне и за нейната страст към жестокия студ!

[b:fd4ce2d51f]Инес, кога и как се е родила твоята страст към леденото катерене?[/b:fd4ce2d51f]

Моят първи опит на лед бе на Алпамайо, в Перу, през 1998 г. Не беше лесно да изкача една стена толкова стръмна (60 градуса) до върха, не се чувствах достатъчно силна да изкача леда. Значи това беше мотивацията, с която започнах: исках да опитам да изкача ледените водопади, но трябва да кажа, че първите пъти беше просто болезнено, със замръзнали пръсти, кървящ нос... беше ми толкова зле, че предпочитах да карам ски! В онзи момент предпочитах ски алпинизма и да стоя на слънце. Може би причината, поради която започнах толкова зле, беше защото моите приятели ме заведоха на места твърде трудни за мен. През 2000 г. обаче ме заведоха на Saas Fee, моето първо състезание.Тогава завърших втора. Реших да си взема 8 месеца отпуск от моята работа като физиотерапевт и отново опитах с леда по по-лесните маршрути и..., най-накрая, се забавлявах. Останах поразена от канадците Will Gadd и Kim Kiszmazia, когато изкачиха X-Files в Cogne. През тези месеци научих много за леда и как да го катеря, после от там продължих.

[img:fd4ce2d51f]http://www.daoneicemaster.it/img/2/1110.jpg[/img:fd4ce2d51f]

[b:fd4ce2d51f]Леден катерач, алпинист, катерач, атлет... как би се определила?[/b:fd4ce2d51f]

Бих казала, че съм катерачка със специален интерес към алпийските маршрути. След раждането на моя син през 2000, фокусът ми се измени доста. Прекарах много време с него и единственото нещо за което имах време беше спортното катерене. Станах по-силна и през последните години се концентрирах отново върху алпийските маршрути. Успявам да направя кратки пътувания като онези в Норвегия или в Канада, но не и експедиции. Нека просто да кажем, че се опитвам да практикувам всички видове катерене, но се стремя към леда и скалата в планината.

[b:fd4ce2d51f]А състезанията?[/b:fd4ce2d51f]

Състезанията са само малка част от моя живот и през 2007 г. бих искала да имам повече време за пътувания, да посетя нови места, да изкача нови маршрути... Може би ще се явя на едно или две състезания, но вероятно не на цялата серия.

[b:fd4ce2d51f]Говореше за твоя син – как съчетаваш катеренето с това да си майка?[/b:fd4ce2d51f]

Емануел обича да пътува и през лятото сме заедно (тази пролет бяхме в Indian Creek и в Yosemite). Зимата означава състезания, така че той остава с баща си докато през уикенда аз съм далеч. През седмицата е на детска градина от 8.00 до 14.00 ч, това е времето, което имам на разположение да тренирам. През лятото успявам да направя едно пътуване за 1-2 седмици, за да реализирам своите планове в планината.

[b:fd4ce2d51f]Какви качества трябва да има един леден катерач?[/b:fd4ce2d51f]

Трябва да е твърд, да се чувства комфортно на студено. Това, заради което ми харесва този спорт, е че трябва да хапвам повечко, за да имам енергията да остана на студено. Не вярвам, че това е спорт за спортните катерачи, които са твърде слаби. След това трябва да ти харесва ледът, да го усещаш отвътре, а не да се бориш с него. Когато успееш да бъдеш бърз, всичко става много по-забавно. Вярно е, трябва да изкатериш много лед за да станеш бърз, но точно с това леденото катерене се превръща в една красива игра.

[b:fd4ce2d51f]Ако трябваше да обясниш на някой, който никога преди не е катерил, какво би му казала?[/b:fd4ce2d51f]

Не бих казала “моля те направи го” и никога не бих казала че е забавно, защото си спомням добре моите първи изкачвания  Но бих им казала да отидат с някой опитен катерач, който ще им покаже как да катерят безопасно.

[b:fd4ce2d51f]Защо реши да участваш в състезанията?[/b:fd4ce2d51f]

Беше експеримент, идеята беше да се срещна с хубави хора и да се забавлявам. Отначало ме заведоха приятелите ми. Останалото стана “случайно”.

[b:fd4ce2d51f]А какво ти дадоха тези състезания?[/b:fd4ce2d51f]

Благодарение на тях прекарах красиви моменти с цял куп катерачи. Естествено, състезанията ми харесват по някакъв особен начин когато ги печеля, но преди всичко, благодарение на тях имах възможността да превърна катеренето в професия. Харесва ми сложността на движенията, силата, която е необходима за да завършиш туровете. Изисква се голяма решимост, никога да не се предаваш, да си много концентриран по тура. В Доне много ми харесва структурата, толкова е забавно! Чувствам се като малко момиченце в един голям лунапарк.

[b:fd4ce2d51f]Кео е по-важно в леденото катерене: техническите способности, силата, познаването на терена?[/b:fd4ce2d51f]

Всички тези неща, които споменахте, са важни. Трябва да можете да се доверите на леда и да бъдете силни психически. Да сте способни да разсъждавате дори и в трудни ситуации.

[b:fd4ce2d51f]А в състезанията какво е важно? На какво те научиха?[/b:fd4ce2d51f]

Състезанията ме научиха да разчитам и катеря туровете бързо, да подобрявам моите on-sight възможности, да оставам винаги спокойна и да не усещам напрежението. Да не се нервирам и да не допускам грешки (както се случи в Saas Fee миналата година).

[b:fd4ce2d51f]Кое е състезанието, което винаги ще помниш?[/b:fd4ce2d51f]

Моята първа победа в Saas Fee през 2001 след като няколко пъти завършвах втора. Liv Sansoz катери по-добре от мен, но допусна една грешка и не се квалифицира за финала. Когато достигнах върха на тура, моята приятелка Sandra беше толкова развълнувана, че ме прегърна плачейки.


[b:fd4ce2d51f]Ти започна като фаворит UIIA Ice Climbing World Cup 2006… [/b:fd4ce2d51f]

Тренирах от средата на ноември при Hari и Kirsten, които конструираха една изкуствена стена за драйтуулинга. Освен това момчетата бяха наковали няколко миксирани маршрута близо до St. Johann, скала и малко лед. През последните две седмици работихме здраво върху нашите on-sight възможности във Vail, Colorado и успяхме да стигнем до М10/11, изкатервайки също така известната Reptile. Понастоящем най-трудното нещо за мен е да компенсирам контузията на крака: все още малко ме е страх когато водя и моята издръжливост не е на нивото от миналата година, но съм оптимистка за Световната Купа по Ледено Катерене и нямам търпение да започне.

[b:fd4ce2d51f]Какво очакваш от този сезон и от какво се страхуваш най-много?[/b:fd4ce2d51f]

Очаквам красиви маршрути, а се страхувам от начертаните червените линии!

[b:fd4ce2d51f]След няколко дни ще бъдеш в Долината на Даоне за първия етап на Световната Купа: едно пожелание и един спомен от отва състезание, за което казват, че е най-важното в цялата серия състезания за СК?[/b:fd4ce2d51f]

Моите любими места за състезания са Ouray, Valle di Daone и Saas Fee. Даоне има най-интересната структура, която позволява на всички да катерят докато се изморят. Харесват ми правилата тук, 5-6 минути време на разположение и възможността да пробваш туровете колкото пъти се налага. В Даоне ми харесва всичко онова което остава встрани от състезанието, например церемониите в началото и в края. И италианците са винаги толкова мили и гостоприемни. Организаторите подобряват състезанията с всяка изминала година. Работят здраво за да направят катерачите щастливи. Моите комплименти за тях, продължавайте все така!


Превод от :  Сабина Кънова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1849 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
Ледени и смесени маршрути
Бен Невис през зимата
Мальовица на лед
Първи копки по леда
Ледено катерене в Норвегия
Боянски водопад - впечатления
10 топ съвета за зимно катерене
Драйтулинг – минало и бъдеще
На Резньовете
Смесеното катерене


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap