Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Няколко рецепти при измръзванеГеорги Недялков  |  Редактирана на 13/10/2005


В едно списание (за съжаление не помня кое) преди известно време случайно попаднах на материал, посветен на измръзването. Мисля, че би представлявал интерес, макар и кратък в обяснителните бележки, характеризиращи самото измръзване, но предлагащ няколко лечебни билки и начините за третиране.

Прибаваям и още няколко рецепти, които успях да намеря.

Поздрави и дано никому нe се налага !!


[b:10a7b87ac7]ИЗМРЪЗВАНЕ[/b:10a7b87ac7]

Може да се получи на ръцете, краката, ушите, носа, когато са открити зимно време, с 1–2 степен на поражение. Именно при такова измръзване се използва и билковата терапия и могат да се прилагат билки за допълнително лечение (след оказване на първа помощ), ако това се налага.

[u:10a7b87ac7]Кратко описание[/u:10a7b87ac7]: Кожата е бледа или синкава, студена, изсушена, лющеща се или пък омекнала, безчувствена, разранена или с жълтеникави мехури. Билковите процедури се правят много внимателно, стерилно, с леко затоплени тeчности. В никакав случай ГОРЕЩИ !!!


[b:10a7b87ac7]1. Лайка[/b:10a7b87ac7] - За лапи:

В 500 мл вряща вода киснат 2 суп. лъжици от цвят на лайка, до охлаждане на течността. След прецеждане растителната маса се намачква на каша, намазва се върху марля и се залепва върху поразената кожа. При засъхване лапата се овлажнява с прецедената течност. Лайката влияе успокояващо на зачервяването и облекчава болката, а също така подхранва тъканта за нова кожа при рани.

[b:10a7b87ac7]2. Дъбови кори (аптечни)[/b:10a7b87ac7] - За бани за обливане на тялото

При общо охлаждане на тялото и втора степен на измръзване, се правят бани във вана или обливания след баня, както и налагания с напоени с отварата марли:

200 гр. дъбови кори се варят в 2-3 литра вода около 30 минути. След прецеждане отварата се сипва във ваната с вода, загрята до 37 градуса. Престоява се 10–15 минути, като след ваната тялото не се избърсва, а се оставя да изсъхне. При липса на вана, след хигиенната баня да се прави леко обливане с леко топла вода, в която има мек сапун. Тялото се облива с отварата, или се увива със стерелни марли, напоени с нея ...

[b:10a7b87ac7]3. Черен синап[/b:10a7b87ac7]

Използва се аптечен синапов спирт, за много леки нежни масажи при начално или общо измръзване и неразраненя кожа. Прилагането им продължава до възстановяване.

[b:10a7b87ac7]4. Див кестен[/b:10a7b87ac7]

При получаване на трайно засиняване на крайниците (смутено кръвоснабдяване от студа) се правят бани или компреси с отвара от изсушени цветове, листа или плодове диви кестени: шепаот тях се варят 10 минути в 1-2 литра. Оставят се да киснат до охлаждане на течността и с нея се напояват компреси или се прави частична баня на крайниците без да се подсушават, а това да става с изсушаване на въздух.

За пиене се ползва течния медикамент “Ескувазин “ - по 20 капки 3 пъти дневно, в продължение на 20 дни.

[b:10a7b87ac7]5. Коприва[/b:10a7b87ac7]

Правят се намазвания върху измръзналата кожа, както и при мехури, със следния мехлем:

50 гр. краве масло или мас, смесени с прах от 2 супени лъжици изсушени копривени листа. Може да се прибави и малко червен пресен пипер от сладки едногодишни чушки или кашичка от печена червена сладка чушка. Върху кожата се слага марля или тензухена лека превръзка. Сваля се след изсъхване.

[b:10a7b87ac7]6. Мащерка[/b:10a7b87ac7] - Отвара срещу инфекции, възпаление или болезненостна кожата

Приготвя се от 2 супени лъжици наситнени стръкове от мащерка в 0,500 мл вода, като след 5 минути се прецежда. Действието се подсилва с 1 чаена лъжичка чай лайка, прибавена към копривената отвара .

[b:10a7b87ac7]7. Невен[/b:10a7b87ac7]

Невеново масло за мазане при рани и мехури от измръзване се получава от 2-3 големи цвята невен (с чашките). Надрдбяват се още свежи в 100-150 мл. зехтин. Киснат най–малко 72 часа (може и до 4-5 дни) на хладно. Разбъркват се, за да може невенът да пусне сока. Настойката от невен има епителизиращо (подхранващо нова тъкан), омекотяващо, обезболяващо действие.

[b:10a7b87ac7]8. При измръзвания лечебно действие имат още билките:[/b:10a7b87ac7]

- посевен овес
- жълт кантарион (приготвя се като невена в растително масло)
- смрадлика (приготвя се отвара, за компреси)
- отвара от орехови листа (за компреси)
- корен от брей (свежи, настъргани в зехтин)


[b:10a7b87ac7]Няколко допълнителни рецепти:[/b:10a7b87ac7]

1. Взема се 400 гр. свинска мас, смесва се с 40 гр. камфор и с тази смес се маже измръзналото място 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Премръзналото място се премива с топла ракия, докато оздравее.

2. Един път дневно увивайте болното място с цял лист кисело зеле. Когато засъхне, подменете с нов. Лечението за деня продължава 30 минути.

3. Направете за 5 минути парна баня с лайка, измийте с хладка вода, подсушете и намажете със свинска мас или крем.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5979 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 13/10/2005 от Коментирайте
между другото,относно "сгряващите" средства в планината,се оказва,че не ракията или коняка са тези които сгряват. напротив ! много по- добро е действието на червеното вино(особено греяното ) и лютите чушки.
приятели,не ме разбирайте погрешно - аз не пия, и не говоря за носене на сериозен алкохол в планината, а за онези малки спасителни количества ( примерно 100 - 200 грама ) които да раздвижат кръвта и ако се наложи някому да помогнат.
Между другото, споменатите червено вино (греяно ) и лютите чушки са едно от най добрите средства за това...Пък знае ли човек- може и малко повече " ряз " да ви дадат- особено лютите чушкиЧе може и на сериозно потене да отидат нещата
поздрави
2 Публикуван на 10/11/2005 от Коментирайте
Първа помощ при изгаряне и измръзване (http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/84060010.htm)


Изгарянето на повече от 1/3 от повърхността на кожата създава опасност за живота на пострадалия. От значение е също и дълбочината на изгарянето, както и възможността от възникване на вторична инфекция.
Изгарянията биват класифицирани по тежест: първа, втора, трета и четвърта степен. Изгарянето на отделни части от кожата на тялото може да доведе до местни и общи нарушения в организма.
Местните нарушения са свръзани предимно със степентта на изгарянето, а общите нарушения зависят както от степента на изгарянето, така и от площта на изгоряната кожа.
Понякога дори изгаряне от първа степен при засегната голяма повърхност на кожата може да доведе до тежко състояние.
При първа степен изгаряне обикновено се получава зачервяване и подуване на кожата.
При изгаряне втора степен освен горните признаци се появяват мехури, изпълнени с бледо-жълтеникава течност.
Изгарянето от трета и четвърта степен е съпроводено с некроза на кожата, дълбоките тъкани и с овъгляване на кости.
Най-тежкото усложнение при изгаряне е появата на щок.
Първата помощ при изгаряне се състои в следното:
1. Незабавно прекратяване действието на термичния агент /слънчеви лъчи, огън, химическо вещество/. При запалване на дрехите те трябва да се загасят чрез покриване с одеало или палто, да се залеят с вода или да се съблекат;
2. На пострадалия се дава вода, подсладена течност, може и малко алкохол;
3. Прави се суха стерилна превръзка на изгоряната повърхност;
4. При наличие на мехури те не трябва да се разкъсват поради опасност от инфекция;
5. Изгорените участъци не трябва да се мажат и посипват с никакви вещества. Само при слънчеви изгаряния се допуска мазане с дерматин, сода-бикарбонат, кисело мляко, краставичен сок или олио.
При изгаряне с киселина изгорените места се почистват с 5%-ов разтвор на сода-бикарбонат /една чаена лъжичка в 100 мл вода/, а при изгаряне с основа - с 1%-ов воден разтвор на оцетна киселина. Лечението на изгаряния втора, трета и четвърта степен се извършва в болнично заведение.

На измръзване са изложени най-често откритите части на тялото - уши, нос, крайници.

Измръзването зависи не само от ниската температура, но и от влажността, както и от продължителността на действието на студа. При измръзване трябва внимателно да се разтрият измръзналите части, докато се възвърне чувствителността на кожата и тя се зачерви.
Измръзналите части могат да се разтрият и със спирт.
При измръзване втора степен върху мехурите се поставя суха стерилна превръзка.
При цялостно измръзване на тялото пострадалият трябва да се пренесе внимателно в не много затоплено помещение.
Загряването на тялото трябва да става постепенно с топли кърпи или грейки и бутилки с топла вода. След като дойде в съзнание, на пострадалия се дава да пие топъл чай, кафе и малко коняк. Не трябва да се разтрива измръзналият участък от тялото, нито да се масажира кожата, особено при наличие на мехури.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
Спортните победи се решават в лаборатории
Самоконтрол на спортиста
Относно прегърбването
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Планинската (височинна) болест
Биостимулиране в спорта
Видове мускулни влакна
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap