Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Самоконтрол на спортистапроф. Петър Слънчев - Спортна Медицина  |  Редактирана на 16/08/2005


Грижата за здравето и тренираността не е задължение само на спортния лекар и спортния педагог. Сам спортистът съзнателно и активно трябва да участвува в този процес. Съвместната работа между лекаря, педагога и спортистите е задължително условие за научно построена и плодотворна учебно-тренировъчна работа.

Към тази отговорна работа спортистът се привлича чрез системата за самоконтрола и воденето на специален дневник на самоконтрол. Воденето на дневник за самоконтрол е необходим за всички, но преди всичко за елитните спортисти. Това е от голямо здравно и възпитателно значение: спортистът се приучава да води правилен режим, да спазва правлата за лична хигиена, да се отнася самокритично към своето здраве, поведение и дейност.

Наблюдавайки промените в своя организъм, спортистът се запознава със законите на действие на организма и със здравния и тренировъчен ефект на заниманията с физически упражнения и спорт. Като следи по-отблизо ежедневните промени в дейността на своя организъм, спортистът и при най-малките отклонения в здравето и тренираността може да потърси своевременно консултацията на спортния педагог и на спортния лекар.

Самият спортист и неговият дневник за самоконтрол са първи помощници и надеждни сигнализатори за спортния лекар и педагог. Самоконтролът и дневникът не могат да се заменят дори и от най-системният медицински надзор. Редовното водене на дневника е важно средство за разкриване влиянието на учебн-тренировъчния процес върхи тренираността. Води се веднъж седмично през всички периоди на тренировъчният цикъл. Особено необходимо е неговото попълване през основния период. Тогава самоконтролът се извършва през два-три дни, а в условията на учебно-тренировъчните сборове – и ежедневно.

Самоконтролът се извършва по определена система и ред. В началото се вписват т. нар. [i:b4f8a23547]субективни данни[/i:b4f8a23547] (самочувствие, сън, апетит, работоспособност, оплаквания, нарушения на режима). След това се измерват някои [i:b4f8a23547]обективни показтели[/i:b4f8a23547] (пулс, тегло, дишане, жизнена вместимост, мускулна сила, режим и обем на тренировките и състезанията). За динамичното проследяване на здраветои тренираността обективните показтели (а и субективните данни) се измерват в едно и също време. Най-добре е това да става сутрин преди закуска, след уриниране и дефекация, 2-3 часа след закуска или 3-4 часа след обяда.

В дневника за самоконтрол се попълват данни от самоконтрола, които показват въздействието на тренировката върху организма. За тази цел показателите на самоконтрола се измерват сутрин, втори път – преди тренировката, трети път – след тренировката и четвърти път – на следващата сутрин.


[b:b4f8a23547]Оценката на субективните данни става по следния начин:[/b:b4f8a23547]

[i:b4f8a23547]Самочувствието[/i:b4f8a23547] се определя като добро, задоволително и лошо.

Наличието на [i:b4f8a23547]оплаквания[/i:b4f8a23547] се описва точно: болки в корема, болки в сърдечната област, сърцебиене и др. Точно се проследява и вписва в дневника връзката на тези оплаквания с тренировките – дали се появяват или засилват след тренировки и състезания.

[i:b4f8a23547]Апетитът[/i:b4f8a23547] се оценява като добър, повишен и лош. Намаленият апетит при активни спортни занимания обикновенно е обезпокоителен признак.

[i:b4f8a23547]Сънят[/i:b4f8a23547] също се оценява като добър, задоволителен и лош. При това се отбелязва неговата продължителност, дълбочина, бързина на заспиване и събуждане и др.

Израз на добра [i:b4f8a23547]спортна работоспособност[/i:b4f8a23547] е желанието за спортуване. Спортистът може да отива на тренировките с голямо желание. В други случаи той проявява апатия, тренировката му е безразлична. В трети случай не само, че няма желание да тренира, но изпитва отвращение от тренировъчните занимания.

[i:b4f8a23547]Нарушенията в режима[/i:b4f8a23547] също се нанасят в дневника за самоконтрол. В това отношение не се пропуска нищо – късно лягане, употреба на алкохол, уморителна работа, полови излишества, нарушения в режима на хранене и др.


[b:b4f8a23547]Оценката на обективните показатели става по следния начин:[/b:b4f8a23547]

[i:b4f8a23547]Теглото[/i:b4f8a23547] се мери по установената методика, като се следят в динамика неговите промени. Измерва се сутрин преди храна, след дефекация и уриниране. Промените в теглото, измерен преди и след тренировка, говорят за интензивността на тренировката или състезанието. Значителните отклонения от т. нар. базално тегло (измерено сутрин) в хода на тренировъчните занимания са белег на неадекватни тренировки, претренираност или заболяване.

[i:b4f8a23547]Пулсът[/i:b4f8a23547] се измерва за 10 или 60 сек. При това в дневника се нанася както неговата честота за 1 мин, така и неговата ритмичност. Най-добре е това да става сутрин преди ставане от сън. Пулсът може да се измерва преди тренировката и непосредствено след нея. Тогава той се използва като индикатор за интензивността на тренировката или урока по физическо възпитание.

При самонаблюдение върху [i:b4f8a23547]дишането[/i:b4f8a23547] се отбелязва честота на 1 мин.

При възможност в дневника за самоконтрол се нанасят и данните от измерването на [i:b4f8a23547]жизнената вместимост[/i:b4f8a23547] и [i:b4f8a23547]мускулната сила[/i:b4f8a23547].

[i:b4f8a23547]Режимът и обемът на тренировките[/i:b4f8a23547], както и показаните резултати при състезания и контролните изпитания са също обект на самоконтрола. Така се контролират обременяването на организма на спортиста и ръстът на спортните постижения. В дневника за самоконтрол се отбелязват броят на тренировките в седмичния цикъл (за периода, който се отчита), съдържанието, методът, обемът и интензивността на всяка тренировка, показаните спортно-технически резултати и др.

При спортистки в отделна графа се нанасят данни за [i:b4f8a23547]менструалният цикъл[/i:b4f8a23547] (редовност, продължителност, болезненост и други особености).


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2840 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Спортните победи се решават в лаборатории
Видове мускулни влакна
Няколко рецепти при измръзване
Относно прегърбването
"Ох" фактора
Биостимулиране в спорта
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Планинската (височинна) болест


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap