Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Ueli Steck – Абсолютна пустотаChristine Kopp - http://www.planetmountain.com  |  Редактирана на 05/08/2005


Когато слушаш Уели Стек да разказва за своите постижения в планината, трябва да имаш добро въображение и малко познания за модерния катерачен елит. В противен случай би изглеждало, че този щвейцарец просто разказва история за лесен неделен излет – верикална неделна разходка, където нивото на трудност не е достатъчно важно да се класифицира. Истината е съвсем различна. През последните две години 29 годишният все по-опитен алпинист, се превърна в един от най-добрите катерачи на лед и скала в света. Дължи се на здрав труд. Всеки, който иска да стане пръв в това поприще, трябва да е способен да достигне до най-високото ниво в повече от една дисциплина и ако иска да спечели живот в планините, трябват резултати, които да се комерсиализират и по този начин да привличат спонсори. Ueli Steck създаде класата, въпреки, че казва, че неговият брат, който работи също толкова здраво като професионален хокеист, печели много повече пари без да рискува живота си. Това е участта на професионалния алпинист...

Миалата година Ueli Steck вдигна много шум с неговото солово изкачване без въже на Excalibur. Този маршрут е 6b по извънредно трудна и незащитена 350 метрова стена на Wendenstocke, последван от трилогия на Eiger, Monch, и северната стена на Jungfrau в рамките на 24 часа със Stephan Siegrist. Сега той отиде по-опитен със своята експедиция “Khumbu-Express” в Непал, района на Еверест. Резултатът беше първoтo соловo изкачванe на Северната стена на Cholatse (6440 м) и Източната стена на Tawoche (6505 м) – които са изобщо първите солови изкачвания и на двете планини.

[img:7b9ad7ca22]http://www.planetmountain.com/English/Special/people/Steck/images/cholatse28.jpg[/img:7b9ad7ca22]

[i:7b9ad7ca22]Cholatse, 6440 метра, Nepal
Северна стена
14-15/04/2005
Дължина: 1500 метра
Ктегория: V, M6
Изкачване: 2 дни + 2 бивака
Стил: Соло
Слизане: Южна стена[/i:7b9ad7ca22]

[b:7b9ad7ca22]Малко нощно изкачване[/b:7b9ad7ca22]
По Ama Dablam (6814 м), което трябваше да е третото изкачване на Североизточната стена от 1700 м денивелация, Ueli Steck съобрази и реши да се върне обратно на 5900 м заради опасните метеорологични условия, предизвикани от обилни снеговалежи. На Tawoche, докато прави първият опит за изкачване по Източната стена на скалния бастион, осъзнава, че това би било дело на камикадзе; затова решава да мине през леда в лявата част на стената. Тук е намерил една красива и непрекъсната линия, не особено трудна за него, която изкачва за 4 часа и половина през нощта на 24 срещу 25 април. На сутринта, след 1500 м изкачване и слизане по лед между 50 и 60 градуса и няколо вертикални склона, оценени като М5, се е прибрал в базовия лагер за закуска. Преди него, в продължение на 7 години, никой не се е качвал на върха на тази удивителна планина.

Първото солово изкачване на Ueli Steck на Северната стена на Cholatse по време на тази експедиция е сензационно - неговият стил на катерене отразява несъгласието му с мащабните комерсиални експедиции, в които се използват фиксирани въжета (парапети), кислород и други изкуствени помощни средства. Огромна стена чиито трудности (вертикален лед, категория V-та скала според Ueli и М6 смесен терен), са подобни на северната стена на Eiger. Психологическия натиск е различен обаче: дори най-малката грешка по този скален бастион е фатална, тъй като няма шанс да бъдеш спасен. Както Ueli обяснява: “ти си абсолютно уязвим, всяка грешка би била фатална!”

[img:7b9ad7ca22]http://www.planetmountain.com/English/Special/people/Steck/images/cholatse14.jpg[/img:7b9ad7ca22]

[i:7b9ad7ca22]Момент от изкачването[/i:7b9ad7ca22]

14 април, 3:00 часа сутринта, Ueli Steck се измъква от удобния спален чувал в базовия лагер и стига до инвентара, оставен по-рано в подножието на стената. Когато навлезе в разгара на катеренето той изпада в състояние на медитация. Състояние, в което катеренето се превръща в центъра на неговото съществуване: “Аз съм напълно концентриран върху катеренето и дори не обмислям какво би могло да последва.”. Всекидневният жовот, неговата приятелка, която го е придружила до базовия лагер – всичко е толкова далеч. Както Ueli признава “щом съм на стената, ставам пълен егоист. Но ето защо мога да се наслаждавам с приятелката ми следвайки катеренето.”. Никой не може да си представи непрекъснатият страх за любимия, който катери соло. Съвършено разбираемо е, че приялеката е изтощена колкото катерача след едно такова начинание – най-малкото психологически.

[b:7b9ad7ca22]Вълшебната дума: психика[/b:7b9ad7ca22]
Психиката. Магическата дума за тези постижения: катерейки соло на такова ниво би било невъзможно без способността да концентрираш цялото тяло и съзнание върху катеренето и следващата стъпка. “Винаги съм имал добра интуиция”, казва Ueli. Затова той никога не е имал нужда да учи техники на медитацията... Това просто му идва естествено. “Ако можеш напълно да се концентрираш върху нещо, тогава оставаш обективен. Страхът се ражда, когато това се промени. Знаех, осланях се на личния си опит, че бих могъл да изкатеря Cholatse. Номера е да използваш познанието докато катериш.”.

[img:7b9ad7ca22]http://www.planetmountain.com/English/Special/people/Steck/images/cholatse08.jpg[/img:7b9ad7ca22]

[i:7b9ad7ca22]Момент от изкачването[/i:7b9ad7ca22]

А когато дойде страхът? Докато бивакуваш. На около 6000 метра. Ueli Steck е успял да се промъкне в малка снежна дупка над стотици метри опасен и стръмен терен, осигурявайки се със собственото си въже, правейки склона по-безопасен. Най-лошите пасажи, казва Ueli Steck, са онези по лесен, по-малко стръмен терен, но често по-изложен, където не можеш да се осигуриш. А бивакът? “Ето къде започват проблемите. Много е трудно да се успокоиш. Извънредно клаустрофобично е. Трябва да се опиташ да промениш своята умствена нагласа и да мислиш рационално, обективно.”

Най-рисковият участък е 450-те метра след бивака: стръмен терен от 85 градуса с едва трансформиран сняг, в който котките не държат. След това гребена, водещ към желания връх. Остават още само 250 – 300 метра денивелация, но ... стъпка след стъпка; някои части от гребена са толкова тесни, че Ueli трябва да ги възсяда, за да няправи някакъв прогрес. А след това, изведнъж, на само 50 метра от върха, една пукнатина прорязва гребена, разделяйки го на две: “Ако имах достатъчно инвентар на това място, щях да се върна, дори да бях близо до върха. Този пасаж ме изцеди – особено след ден на напрегната концентрация, по време на който непрекъснато трябваше да се стимулирам, това “препятствие” ми дойде в повече! 150 метра пустош и от двете страни на гребена. Невъзможно е да го избегнеш. Трябваше да извърша наистина трудни маневри: да се спусна 3 метра по южната стена, да навляза в гребена, да катеря с крак на всяка стена, да пресека от другата страна колкото може по-високо и след това най-трудната част: да изляза забивайки котките си в прашен сняг по ръба на гребена, надявайки се, че биха държали в критичния момент и че няма да падна назад!”

[img:7b9ad7ca22]http://www.planetmountain.com/English/Special/people/Steck/images/tawoche33.jpg[/img:7b9ad7ca22]

[i:7b9ad7ca22]Tawoche, 6505 метра, Nepal
Източна стена
24-25/04/2005
Дължина: 1500 метра
Категория: M5, лед 50-60°
Изкачване: 4.5 часа
Стил: Соло[/i:7b9ad7ca22]

[b:7b9ad7ca22]Диета по Д-р Steck[/b:7b9ad7ca22]
Следвайки това приключение, Ueli трябва да има време за възстановяване. На тази височина, повече от 6000 метра, катеренето трябва да е водено по разумен начин, за да не свърши в средата на някой труден маршрут, дишайки тежко. Десет минути по-късно – върхът. Той изразходва последните си … и карабинери за да слезе по северната страна гребена да стигне до платото на ледника и втори бивак. Меню: гореща вода. Той няма нищо друго за ядене. Четирите Powerbar-а и една порция спагети бяха вече история. Ueli: “една добре планирана диета!”

Бързината, а също така и тежестта на носените материали, са извънредно важни при тези обстоятелства. Така че, инвентара трябва да бъде намален до минимум. Всеки грам е от значение. Ако един екстремен катерач успява да преодолее вертикалните пасажи с една шест килограмова раница (като Ueli Steck) и да е бърз по терен по-малко стръмен, но без осигуровка, то това е невъзможо с десет килограмова раница. От друга страна, приемането на калории е също така необходимо за да може тялото ти да функционира правилно на това ниво. Ueli Steck казва, че би станал опасно слаб след три дни неядене. Но накрая се връща в базовия лагер поддържан от едно “отвратително” парче шоколад дадено му от трекер, когото срещнал на слизане. Той се връща при преданата си кафе машина и си прави първото истинско кафе ...

А след това ... След абсолютната пустош по стената, абсолютна пустош и в сърцето му. Пълен срив, който Ueli не е очаквал. Цяла седмица тей се чувства изтощен и апатичен. Емоционална празнота, която никога не е изпитвал – преследван от мисли за това, как е можел да сгреши и изкачванетому да свърши зле. Натрапчива идея, че е в състояние буквално да разввали палатката си да се прибере вкъщи. Но в края на краищата радостта се пробужда: това е резултатът от постигането на нещо толкова екстремно без никаква помощ. Удовлетворение, както честно признава Ueli Steck, което вдига неговото самочувствие, крайната форма на самопризнателност. Прибавя обаче, че никой не трябва да прави твърде много такива изкачвания: това би било практика, водеща към загуба на концентрация и неизбежни грешки. Всяка грешка би била фатална.

[img:7b9ad7ca22]http://www.planetmountain.com/English/Special/people/Steck/images/tawoche12.jpg[/img:7b9ad7ca22]

[i:7b9ad7ca22]Ueli Steck[/i:7b9ad7ca22]

[b:7b9ad7ca22]Кафе машината винаги с него[/b:7b9ad7ca22]
Човек, който не познава неговата сила пита объркано, дори гневно, защо екстремния алпинист постоянно рискува живота си? Защо алпиниста рискува да изгуби живота си само заради едно катерене, излагайки себе си на толкова голям риск? Колкото лесно е да се даде отговор, толкова е трудно да се разбере: ежедневния живот не е достатъчен за някои хора. Те се чувстват живи само когато усещат своята уязвимост. Усещания, които веднъж преживяни се превръщат в Светия Граал. Докато вървят по този път, се чувстват напълно завладяни и всяко усещане е великолепно. Логично е човек да изпадне в емоционална празнота след такъв опит. “Да живееш интензивно, сега, в неговата най-идеална форма ” е определението, което дава Ueli Steck. И не изключва възможността, да провери силите си на някоя още по-висока планина в бъдеще. Той смята, че по-скоро би трябвало да подобри своите психически способности, отколкото физическите си... Но Ueli не би бил Ueli ако не си даваше време за почивка и спокойствие преди да заживее отново. Той все още се нуждае от енергийните шоколадчета и кафе машината вкъщи, запазвайки във ежедневието си навика винаги да е на щрек, както когато катери.

[b:7b9ad7ca22][i:7b9ad7ca22][u:7b9ad7ca22]Ueli Steck[/u:7b9ad7ca22][/i:7b9ad7ca22][/b:7b9ad7ca22]
[i:7b9ad7ca22]Роден е през 1976 година, дърводелец по професия, сега професионален алпинист и Opinion Leader за New Rock ([u:7b9ad7ca22]www.newrocksport.ch[/u:7b9ad7ca22]), чийто собственик, Romolo Nottaris, през есента на 2005 г.,ще представи филм за Тибетското приключението на Ueli Steck.

Неговата автобиография съдържа класически изкачвания, някои от които соло, трудни изкачвания по лед и микс (до М11, измежду които Mission Impossible, The Empire Strikes Back, светкавично изкачване на Tooltime, Tomohawk), спортни маршрути до 8b+ (между които Hexenkuche, No-Sika – no Crime), Big Walls до А3+ и първи изкачвания като Pumori (Западната стена, 1400 метра, 7/А2, W16/M7 със Stephan Siegrist).[/i:7b9ad7ca22]


Превод от :  Сабина Кънова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2459 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST
Ангелите на Монт Блан
Моите Планини - Част Седма
Ули Щек: Нито веднъж не изпитах усещането, че започва да става опасно
Югозападния гребен на Gunnbjørnsfjeld, най-високия връх в Арктика
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Cerro Torre's Cold Case
В Памет на Валтер Бонати
Гранд Жорас - Цената на мечтите


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 22/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2022

Sitemap