Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю със Steve HouseVinicio Stefanello - http://www.planetmountain.com  |  Редактирана на 10/07/2005


[b:7018ecf98a]Steve House[/b:7018ecf98a]

[img:7018ecf98a]http://www.planetmountain.com/English/special/people/house/images/House_Portrait.jpg[/img:7018ecf98a]

Интервю с американския алпинист, който получи номинация за Piolet d’Or 2004 заради своето солово изкачване на К7. Това изкачване е било наградено от публиката на Piolet d’Or като най-значимо за годината.

Малко след награждаването на Piolet d’Or, с Betta Gobbi от Grivel, срещаме един отпочинал Steve House, все още малко изненадан от номинацията за тази алпийска премия. Steve не е, разбира се, един нормален алпинист, с него да се говори за етика и стил е задължение: това е неговото търсене. За него има значение начина, по който се прави алпинизма, това е единственият път (без компромиси), който го стимулира и развлича. Думата ред за Steve означава “алпийски стил”, винаги рисков, на границите на човешките възможности. Това е личен избор: в търсене на трудното преди всичко за самия него ... “Това какво хората могат да приемат като вдъхновение, зависи от всеки от тях”.


[b:7018ecf98a]Steve, щастлив ли си от тази номинация на Piolet d’Or ?[/b:7018ecf98a]
Да ...


[b:7018ecf98a]А какво мислиш за наградите, може ли да се получават за изкачване?[/b:7018ecf98a]
Признанието и победата в едно състезание, една награда, не са неща, които могат да се съгласуват. За мен не е необходимо да спечелиш една премия, по-важно е да бъде признато онова, което правиш.


[b:7018ecf98a]От сърце ли говори?[/b:7018ecf98a]
Мисля, че имам едно много точно схващане за това какво наистина иска да каже алпинизма. За мен етиката е много важна. Няколко изкачвания направени използвайки фиксирани въжета, болтове и т.н.... за мен това не е алпинизъм, не е модерен алинизъм.

[img:7018ecf98a]http://www.planetmountain.com/English/special/people/house/images/House_K7.jpg[/img:7018ecf98a]


[b:7018ecf98a]Тази твоя етика само за теб ли е валидна или вярваш, че всички трябва да я възприемат?[/b:7018ecf98a]
Практически само за мен, дори да би трябвало да е за всеки. Най-добрият начин да се доближиш до моята идея за алпинизъм е да минеш през моя начин на ходене в планината. Tова, какво хората могат да приемат като вдъхновение, зависи от всеки от тях; могат да се вдъхновят от стила на руснаците (като този използван на Jannu, бел. ред.), или от алпийския стил...


[b:7018ecf98a]Изкачването ти на К7: твоят опит и изборът да отидеш сам. От какво се породи това?[/b:7018ecf98a]
Първото нещо, което трябва да кажа е, че това не е много нормален избор, или поне за мен не е. Да катеря соло, е като да избера и след това да използвам един механизъм. Така че, на К7 самотата се оказа най-точното средство, за да успея да реализирам изкачването по онзи бърз начин, на отиване и на връщане.


[b:7018ecf98a]Значи, твоят избор не беше мотивиран от желанието да бъдеш изолиран?[/b:7018ecf98a]
Не, това беше само избор на един механизъм, на една система, която работеше; идеална за онова, което исках да направя в този момент. Ще дам един пример: Marko Prezelj беше там, в базовия лагер на К7. Би било лесно да направим свръзка с него, но това би отнело много повече време, за да се направи изкачването ...


[b:7018ecf98a]Да поговорим за стила на изкачване и чистата техника. От твоя гледна точка, какво считаш за важно за този твой маршрут и опит на К7?[/b:7018ecf98a]
При всеки катерач има една лична еволюция. За мен най-важното нещо от това изкачване е доколко ме е принудило и задължило да развия своя начин на катерене. Научих страшно много от ситуациите, в които изпадах ...


[b:7018ecf98a]От човешка гледна точка, на какво те научи К7?[/b:7018ecf98a]
Това е труден въпрос... бих могъл да говоря за това в продължение на час ...

[img:7018ecf98a]http://www.planetmountain.com/English/special/people/house/images/House_OnGendarme.jpg[/img:7018ecf98a]

[i:7018ecf98a]По време на изкачването[/i:7018ecf98a]


[b:7018ecf98a]Опитай да ми кажеш първото нещо, което се връща в съзнанието ти от този опит...[/b:7018ecf98a]
Когато катериш соло, ти трябва да си мотивиран от нещо чисто. Чист дух и цялостна мотивация. Това е нещото, което те бута към високото.


[b:7018ecf98a]Въодушеви ли те това изкачване?[/b:7018ecf98a]
Всеки катерач се стреми към идеалното изкачване, което трябва да е комбинация от психически и псохологически трудности и усърдие. Използва това за себе си, за собствената си личност. Когато успееш да поставиш на едно място всичко това, се чувстваш цял, завършен. Изкачването на К7 беше онова, което ме накара да се чувствам завършен.


[b:7018ecf98a]На К7 си правил 3 опита, ходил си, връщал си се, пак си тръгвал, така 3 пъти... това най-трудната страна на катернето ли е?[/b:7018ecf98a]
Психологически беше трудно, несъмнено... Но всеки път стигах по-близо до върха, защото всеки път научавах нещо повече. Трябваше да съм в най-добрата си форма и го постигнах за 3 пъти.


[b:7018ecf98a]Забавлява ли те “твоя” алпинизъм?[/b:7018ecf98a]
Да, абсолютно!


[b:7018ecf98a]K7, 6 934 м, Пакистан[/b:7018ecf98a]

Steve House
Първият маршрут на Северозападната стена, второто на планината
Дължина: 2500 м
Категория: VII, скала - 6a, лед - 80°, микс - M6+, изкуствено катерене - A2 (1 движение).
Време: 29 дни в района.
Изкачване/Слизане: 41 часа, 45 минути на трети опит.
Стил: Соло
40 рапела


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2129 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Последния полет на гарваните
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Родриго - романтичният пътешественик
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Discovery Channel разказва за живота на шерпите
Riccardo Cassin - Планината като любовница
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap