Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?Дъг Шницшпан  |  Редактирана на 06/06/2005


Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?


Ако сте карали ски зад граница, в такива екстремни средища като Шамони -Франция,или Вербие в Швейцария, съкращението IFMGA би означавало нещо за вас. А ако не- трябва да научите !!!
IFMGA всъщност определя колко много ( и колко сигурно ) да се забавлявате по неотъпканите терени и опасни кулоари,извън сигурността на курортите в Северна Америка.
IFMGA e " Международна Федерация на Сдруженията
на Планинските Водачи"(International Federation of Mountain Guides Association ").
Това е Европейският стандарт- най- високо уважаваните свидетелства за правоспособни водачи в света !!! И ти трябва да рискуваш живота си ,постоянно, за да се сдобиеш с такова свидетелство.
За начинаещите това отнема от 3 до 5 години в поcтоянен тренировъчен процес,преди дори да бъдете одобрени за изпит IFMGA. Освен това, за да получите такъв сертификат, се изисква доста качества- майсторски качества в скалното катерене, Алпийски ски и Ски алпинизъм.
В серии от 6 деседневни сесии,желаещите за водачи трябва водят изпитващите от IFMGA през непознати места, или в тежки метеорологични условия, да ги спускат през технически трудни кулоари безопастно и при пълна сигурност ,изкачвайки скални зъбери,и спускане по лавиноопасни терени.
"Всъщност,това няма нищо общо с нещата,които гледате по телевизията и касовите филми" - казва Майлс Смарт, американец, живеещ в La Grave -Франция ,който е само на 24 години и е най- младият водач на IFMGA от тази страна ).
" Това е доста по-опасно.."А така също има и условие: ако нямаш одобрение на Федерацията в Европа,не можеш да наричаш себе си Водач !!!
Междувременно, в Северна Америка нивото на уменията и официално признатите водачи варира диво..Сдружениe на Американските Планински Водачи ( AMGA ) и Сдружениe на Канадските Планински Водачи ( ACMG ), издават сертификати в индивидуални дисциплини - за Алпийски ски,за Скално катерене и Ски Алпинизъм ( AMGA - го нарича " Ски водене ")
Тези квалифицирани водачи за туристически мероприятия със спортна насоченост ( поход с основна цел скално катерене до Joshua Tree; ски обиколка из Teton Pass и т.н )са приложими само в Северна Америка,но не и зад граница.
Всъщност ,в САЩ нещата са така уредени , че не ти е нужен какъвто и да е сертификат ,за да се наречеш Водач.
" Няма закон,който да казва,че трябва да имаш такова удостоверение
( сертификат ) за да бъдеш Водач ! Всеки,който иска може да го прави ! "
" - казва Карл Классен- Изпълнителен Директор на ACMG.
Заради тези "слабости " и "улеснени модели " по отношение на стандартите , aмериканските водачи с необходимите умения вече се приемат за изпити и евентуално членство в IFMGA с рекордни темпове..
През 2002 американци са изпълвали едва 25 % от квотата за водачи от САЩ ,а през миналата година това число скочи на 100 %...!!!
………………………. И все пак , дали културата на Европейските водачи ще стане образец в Сащ и Канада ? По всяка вероятност ,съвсем скоро-да. Дори най-големите "мърморковци" в Северна Америка казват благоскллонно, че сертификатите от IFMGA ще отворят " нова улица " и ще допринесат за повишаването на доверие към водачите от тази част на света.
“ Когато животът е в ръцете на водача ви "- казва изпълнителният директор на AMGA Майкъл Алкайтис, " вие все пак искате да знаете, че вашият водач притежава изключителни качества и умения, и чe не повтаря постоянно просто ей така заучената фраза: " Aз съм добър водач ".

сп."Skiing " Февруари, 2005,сп.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2075 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 07/06/2005 от Димитър Колешев Коментирайте
Съвсем наскоро беше създадена Българска Асоциация на Водачите в природна среда. Жалко че никой от тях не посещава този сайт. Идеята им е да се обучават планински водачи по критериите на Международната асоциация. Мога да публикувам техни материали, които са ми изпращали. Аз бях и съм много скептичен относно това и по-точно отностно качественото обучение на водачи в България и дори смята че в БГ няма все още хора които да покрият стандартите на Международната асоциация. Беше ми отговорено че има такива хора. Особенно смешно ми стана когато разбрах че тези курсове, професионални обучения и т.н. ще се ръководят от българи и то от хора без такъв сертификат получен от Международната асоциация. Стана ми смешно и донякъде заради това не отидох на учредяването на Българска Асоциация на Водачите в природна среда. Лично според мен в България още не сме дорасли затова. Освен това имам усещането че се прави с цел намаляне на конкуренцията и правенето на пари от такива куросове. Вярно е и твърдението че "ако" влезем в Европейският съюз никой в БГ няма да има възможност да упражнява тази професия легално. Но тогава поне нека не се сравняваме с IMGA, че съвсем ще станем за смях ако ни надушат от там какви сме специалисти.
2 Публикуван на 07/06/2005 от Коментирайте
Митак,

Абсолютно си прав..Ама аз като гледам,те скоро нещата няма да се поправят,ни федерации,ни чудесии..

А колкото до специалистите-онзи чуден български филм " Спциалист по всичко" не е правен случайно:))
Ние сме страна от " Специалисти " и "Професионалисти " и ей за т'ва ще цъфнем и ще вържем !!!
Съвестта ни трябва за да ни пази от грешките...Ама съвестни хора отдавна не останаха;))

поздрави

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Ролята на стиловете в катеренето
Писмо до Председателят на ФБАК
Писмо до УС на ФБАК
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Болтове на Куклата
Bolt wars in Boulder Canyon
Къде е границата на пресметнатият риск?
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap