Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Планината за планинаритеДимитър Колешев  |  Редактирана на 14/01/2005


Това писание беше продиктувано от едно предаване излъчено по телевизия “...”. В него се разказваше за едно катерене на Райските скали, в което главно действащо лице беше Мишо Михаилов, а зад камерата стоеше Христо Христов от АК Еделвайс. Това беше едно от многото негови филмчета. Винаги съм ги харесвал, а и в крайна сметка нали катеренето трябва да се популяризира. Но в това предаване открих неща, които ми направиха много лошо впечатление. Първото и основно нещо, от което се подразних беше, че от всякъде лъхаше на явната прокламация на темата с лепените болтове и екипирането с тях. Сякаш филмът беше заснет единствено с тази цел, да ни покаже, да ни убеди и да ни накара да повярваме, че там трябва да започне такова екипиране. За по голяма достоверност и за да се подчертае необходимостта, зад тежките думи стоеше Мишо Михаилов. Добър избор.

Не знам колко пъти Мишо е катерил в района, но дори и класен катерач, като него трябва да се съобразява с някои неща преди да дава такива съдбоносни за района коментари. Първото нещо преди да кажеш какво да се прави, е да разбереш каква е обстановката в района, каква е етиката на катерене възприета от катерачите, които катерят там и едва тогава да даваш съвети. От едно катерене човек едва ли може да си направи добра преценка, за начина на осигуряване, на логиката на катерене и за самата обстановка. Много често това води до една грешна представа. Старите клинове ги има и ще ги има, както е навсякъде по света. Но това им е хубавото на тези скали, че там е запазено нещо истинско, така както е било направено преди десетки години. И е непокътнато от тогава. Това е и едно от малкото места, на които все още няма от така наречените лепени болтове и едно от малкото, на които всички маршрути са правени отдолу нагоре. Това го прави уникален район за България. Лично аз бих желал да се запази такъв какъвто е в момента. На същото мнение са и болшинството катерачи, които катерят активно там.

За мен това е мястото, на което човек може да отиде и да прави един чист, класически алпинизъм. Не скално катерене както е на Враца, защото там човек може да се подготви реално за една голяма и сериозна стена. Там има места за още много маршрути. Разбира се вече не са останали лесни участъци. Но сега там има потенциал за страховити съвременни изкуствени линии, една прекрасна възможност за подготовка за сериозни биг уол изкачвания. Има потенциал за страховити свободни изкачвания, една прекрасна възможност за трениране на психиката и подготовка за още по серизни биг уол изкачвания. Има и друг лесен вариан, за който Мишо Михаилов спомена и препоръча и той е някой да мине с бормашината и да сложи болтовете отгоре надолу. Така хората ще започнат да катерят спокойно и ще загубят нюх и реалната преценка на обстановката, но ще загубим едно от малкото кътчета в България, останало непокътното от новите тенденции в спортното катерене.

Ще загубим онова чувство от миналото, което ни връща десетки години назад и ни кара да катерим така както са го правили хората творили в този район. Ще загубим това невероятно съпреживяване. Ще загубим чувството на неизвестност заради което уж катерим в планините - усещането на първооткриватели. Няма да има тръпка, няма да има радост при откриването на пътя, няма да има споделяне на начина на мислене и страховете, които е изпитал първият, който е правил маршрута. Сега там това го има в пълна доза. Просто тръпна от страх при мисълта за тази загуба. Жалко, че в България това усещане го споделят толкова малко хора. Просто ме обзема отчаяние от тези хора, които катерят в момента. Не разбирам какво ги движи, какво ги кара да ходят в планините. Нали това е едно съкровенно чувство, на привързаност, на радост, което те кара да подскачаш по камъните, да мечтаеш за по-сериозни и по-трудни изкачвания, да търсиш все по-невъзможни предизвикателства, да не спиш по цяла вечер и да мръзнеш до изнемога на някоя ръбата площадчица. Нали за това катерим. Не знам. Поне аз затова го правя, защото винаги търся нещо истинско там на скалите. Търся и намирам истински приятели именно там.

Това всичкото накуп ми го дава Райският масив. Затова моля Ви не правете това, което не трябва да се прави. Не ставайте роби или слуги на парите. Не се поддавайте на лесното и красивото, защото то не винаги ще се окаже най-добрият и правилен избор. Не позволявайте някой да ви човърка из мозъците. Мислете сами и се ръководете от сърцето си, защото в катеренето това е правилният избор. Ако изберете другият път никога няма да се докоснете до прелестите, които ще откриете, ако следвате себе си и търсите предизвикателството.

Райските скали са едно от най-красивите места в България. Човек се влюбва от пръв поглед. Само е нужно да постои няколко минути на поляната пред хижата загледан към водопада и скалите. Усещането е защеметяващо. Гледката мечатана. Но това може да го усети само човек, който обича планината, човек който по душа е планинар. Това чувство не подвластно на тези които ходят в нея с бормашина в раницата. Те никога няма да го изпитат. Не ставайте като тях. Бъдете планинари и ще разберете смисъла от думите, които се опитвам да Ви кажа.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2228 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 14/01/2005 от Коментирайте
Старите маршрути трябва да си останат със старите клинове поне докато съвсем не изгният и хората, които катерят по тях не установят, че вече са негодни. Но новите турове трябва да се правят изключително и само в същия дух, в който е екипиран дадения обект! Другото основно нещо, с което трябва да се съобразяват хората е - местните катерачи, които са най-честите посетители на този обект. Не е приемливо според мен, на спортен обект със 100 тура само с лепеняци да се покара нов тур с кованки през 10 м. от човек, който ще катери там 3 в годината, а местните които са всеки ден там да не се зачете тяхното мнение. Тогава този тур ще остане непопулярен и няма да се впише в общата обстановка. Същото важи и в обратния вариант. Примерно сега аз да отида на Райските скали и да почна да лепя клинове, при положение че ще ходя един път в годината там, пък и лепени клинове при всичките тези традиционни турове... Това е, хора съобразявайте се с местните катерачи и с духа в който е екипиран обекта преди да почнете да творите турове.
А по въпроса, как ще се популяризира катеренето сред младите катерачи в един стар обект - то тва вече е сложна тема и изисква голям дебат :)
2 Публикуван на 14/01/2005 от Коментирайте
Алдо, напълно си прав. Само да кажа и аз - даже и да се подменят изгнилите клинове, в което няма нищо лошо според мен от гледна точка безопасността на тези, които ще минават после - нека да не е с лепеняци! Не знам кой как ще възприеме това, което ще кажа, но: алпийските турове - с алпийски клинове; спортните - с лепеняци. Освен всичко друго, прекипирането наред с лепени клинове е и неуважение към паметта на онези, които са рискували (без преувеличение), правейки премиерното изкачване на съответния маршрут. А на нас, техните последователи, осигуровките през 2-3 метра отнемат възможността да изпитаме тръпката от катеренето. Не знам доколко ми прилича да говоря така, аз не съм от хората, които катерят 8- онсайт, но като катеря една прилична 5-6 категория, искам да ми е кеф и да ми кипне адреналина, а не да ми викат отдолу, че съм пропуснал поредния лепеняк...
3 Публикуван на 14/01/2005 от Димитър Колешев Коментирайте
Моята логика на расъждение е следната:

1. Никой не трябва, когато ходи на алпийски маршрут да разчита на старите клинове. Всеки който реши да катери на такъв маршрут трябва да носи със себе си чук и 5-6 клина с различна дължина и профил.

2. Винаги на такива маршрути ходете с един комплект клеми и няколко френда и никога няма да срещнете сериозни проблеми.

3. Ако хората катереха с чук и клинове всеки път, подмяната на старите клинове щеше да стане от само себе си. Друг е въпросът, че почти всички в България не го правят. Затова старите маршрути стават все по-опасни и все по-трудни за катерене. Това от една страна обаче е много хубаво. Предизвикателството расте и добрите катерачи получават истинско удовлетворение от преминаването на такива маршрути. Особенно когато ги катерят свободно. Аз лично много обичам да се набутам на нещо старо, по което никой не е катерил от 10-тина години. Усещането е велико. Все едно правиш наново маршрута.

4. В момента на Райските скали има много малко маршрути, които да не се катерят свободно. Аз лично съм преминал свободно около 60-70% от тях, може би и повече и категорията им не надхвърля 7-/7 по UIAA. Така че всъщност тук дори не става дума за някакви толкова трудни маршрути. На запад по тази категория и по този начин на осигуряване катерят долноразрядните, начеващи катерачи. Тези маршрути, които трябва да се катерят изкуствено обикновенно следват големи тавани и гладки надвеси, които едва ли в скоро време в България някой ще премине свободно дори и да ги наковат с лепени болтове. По вероятно е тези маршрути никога да нямат свободно преминаване, макар че думата никога е относително понятие.

5. Там и в момента се правят нови маршрути и се слагат болтове. Аз съм един от тези които е слагал болтове и е правил нови маршрути. Само, че аз се съобразявам с етиката на катерене и първо никога не се спускам отгоре, за да си закова болтовете и да си почистя скалата, а вися по 3-4 часа на някоя небесна кука и дупча дупка с шило. Скалата е доста твърда и понякога, за да премина 10 метра са ми били необходими 1-2 дни. Това същото нещо са го правили и хората от поколението на Христо Проданов. Другото е лесна работа. "Бръъъм" и за една минута готово. Закачаш се и подминаваш. Това аз лично не го признавам за алпинизъм дори и да е на Транго Тауър или Серо Торе. По същият начин разсъждават всички по света.

6. Препоръчвам на тези, които желаят да катерят на Райските скали първо да подходят с уважение към района. Мястото и маршрутите са много по-истински и по-корави от тези на Враца и може би сравнение могат да имат само маршрутите по Дяволските игли и Злият зъб. Дори и за класни катерачи като Мишо Михаилов и Милкана Русева този район ще се стори доста нанагорен. Първо защото скалата е специфична и човек трябва да покатери за да я усети, второ за да се научи да разчита релефа и да открива цепнатините и хватките. Също така да се научи да следва логиката на този, който е правил маршрута.
4 Публикуван на 04/06/2011 от zzzVer Коментирайте
Ами..аз не съм катерач..но някакси мога да разбера този проблем, защото обичам планината. Ходим си с моя приятел по гората и това са едни от най- хубавите ни моменти. Спомням си от всяко място, на което сме били, по нещо..дърветата, скалите, небето..или нещо съвсем мъничко- клечките в шумата или някоя буболечка, миризмата на гората или стъпките от мечка! Всяко местенце си има своята собствена красота, своите шумове и атмосфера и аз си го искам да е същото..харесвам старите хижи, усеща се духа на старите планинари и винаги изпитвам малко гордост, че съм тръгнала по техните стъпки..всеки път искам да стигна по- далеч и по- далеч, но нека да стигна сама по утъпканата пътека от другите приятели в планината. Не е имало място, където да искам нещо да променя, за да ми стане по- удобно или по-интересно, имало е само места които искам да запазя..струва ми се и тези стари железни клинове са нещо, което трябва да подновим и да запазим, и да оставим тези месности и хората, които са били там преди нас, защото това е духът на тези места, това е начинът да общуваме с природата и с тези, които са били там, макар и отдавна да са починали..
Нека да оставим места свободни от разни преходни новости, има достатъчно място за всичко. И да си обичаме планините, и да им се радваме такива каквито са си..За да направим нови крачки трябва да почувстваме тези преди нас..само тогава ще осмислим новото за тези след нас и ще им дадем стъпки, които да продължат.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Писмо до УС на ФБАК
Ролята на стиловете в катеренето
Препоръки за преоборудване
Болтове на Куклата
Тъмното дело
Болтове на Враца и Мальовица
Проблемът с фиксираните опори


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap