Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мисли като един атлетMark Еller  |  Редактирана на 12/06/2017
Eva Lopez тренира за издържливост в своята зала в Толедо


През първата половина от моята катерачна кариера, аз никога не обмислях сериозно тренировките си. Преди да започна да катеря, прекарах много време, тренирайки различни други спортове, които също ми доставяха голямо удоволствие. Ползата обаче беше незаменима, защото основните принципи, които всички атлети спазват, за да развият своята сила и издържливост, важат по същият начин и за спортното катерене. Поддържането на ниска интензивност на работа, подобрява издържливостта, а кратките усилия с висока интензивност, подобряват силата. Също така разбрах, че специфичната тренировка е винаги най-добра. Едно леко катерене ще бъде много по-добро за подобряването на твоята издържливост, отколкото продължителните повторения с тежести. Вие ще направите много сила на пръстите, ако използвате една дъска, но ако се опитате да я постигнете с катерене на боулдър, вашата техника ще се подобри също.


[u:06598585]Елементите, от които зависи една специфична катерачна тренировка[/u:06598585]:

[b:06598585]Разгряване[/b:06598585]

Обикновенно в спортните зали има по една стая за лично предпочитание. Младите катерачи често минават напълно без загрявка, но по-опитните вярват в ползата от нискоинтензивното катерене, комбинирано с леко разгряване за най-малко 15 минути преди някои сериозни усилия. Също така не трябва да се прекалява - много катерачи се нараняват след една преумора, която се е получила в следствие от едно "прегряване".

[b:06598585]Тренировка за издържливост[/b:06598585]

Ако откриеш, че твоята работоспособност пада само след няколко маршрута, то ти се нуждаеш от известна работа за издържливост. Тези продължителни, ниско интензивни усилия също така ще ти помогнат да се подготвиш за дълги въжета, където трудността идва от борбата с напомпването, а не от дърпането на трудни движения. Един спортен маршрут отнема между три и 10 минути за катерене, така че остани на скалата или катерачната стена два или три пъти по-дълго без прекъсване и това ще помогне да развиеш своята издържливост. Боулдърът и дългите траверси са стандартната храна за тези типове работа. С практиката, няколко продължителни повторения могат да станат възможни в една тренировка.
Nina Williams по време на тренировка за силова издържливост


[b:06598585]Интервална тренировка за силова издържливост[/b:06598585]

Тези тренировки трябва да наподобяват интезивността на твоите най-трудни катерения. Най-типичният пример е да повтаряш един труден маршрут от около 20 движения няколко пъти, почивайки между опитите толкова дълго, колкото ти отнема правенето на маршрута. Ти можеш да удвоиш тренировъчният ефект като варираш с дължината на маршрута и времето за почивка. Маршрути с повече движения, ще бъдат в полза на силовата издържливост, докато по-късите усилия, ще помогнат да развиеш своята сила. По подобен начин,по-късите почивки между опитите ще увеличи интензитета им и отново ще бъдат в полза на силовата издържливост, докато по-дългите почивки ще допринесат за повишаването на силата.

Интервалната тренировка може драматично да увеличи възможностите ти за катерене близо до твоят лимит. Най-важното е да вземеш правилната комбинация от времетраене, интензивност и почивка.

[b:06598585]Тренировка за сила[/b:06598585]

Ако можеш да катериш нормални маршрути всеки ден, но едно трудно движение те спира, то се нуждаеш от повишаване на твоята сила. Боулдърът е най-спортно-специфичната форма на силовата тренировка. Опитай движения между три и 10 хващания с ръцете. Дългите почивки между опитите са ключът - силовата тренировка се нуждае от твоите най-добри усилия. Съществуват и други методи, които използват кампусборд или висене на дъска. Също така ти можеш да обработваш и някой много труден маршрут на отделни части, което евентуално ще помогне за един добър редпоинт и едновременно ще увеличи твоята сила.

[b:06598585]Край на тренировката[/b:06598585]

Отново, това е един личен избор, но e добре след трудните усилия да з-вършиш с няколко минути на умерено катерене и раздвижване, което ще помогне на твоите мускули да се отпуснат и по този начин бързо да се възстановят.

Тези вариращи тренировъчни усилия ще помогнат на твоето катерене по различни начини. Но кога да опиташ всеки един от тези типове на тренировка? Силовата тренировка е най-добре да бъде след един или два дни на почивка. Тренировката за издържливост е добре да е след нея, ако ти планираш да катериш два дни един след друг. Като силовата тренировка, интензивната (къси маршрути) интервална тренировка, също се нуждае да бъде направена след като си си починал добре, но ако си направил по-лесни (по-дълги) интервали, то можеш да бъдеш способен да я направиш на следващият тренировъчен ден. Една примерна тренировъчна седмица може да изглежда така:

Неделя: почивка. Понеделник: боулдър за сила. Вторник: тренировка за издържливост. Сряда: почивка. Четвъртък: интервална тренировка. Петък: почивка. Събота: боулдър за сила.
Тренировка за сила на блок с трейнинг борд Beastmaker 1000 Series Fingerboard


Винаги помни, че почивните дни са, за да може твоето тяло да се възстанови и стане по-силно, така че ако прескочиш някой от тях, можеш да очакваш нивото ти да падне скоро.

Накрая, опитай да наблегнеш на различни типове на работа за един период от 4 до 6 седмици, организирайки твоята тренировъчна година в "цикли". Така например ти трябва да започнеш наблягайки на издържливостта, след това повече на силовата издържливост и накрая с период на къси, интензивни усилия за сила. Накрая на тази финална обиколка ти ще си на "върха". Тогава е време да планираш една катерачна обиколка или да направиш някой специфичен маршрут.


Повече за всички тези техники можете да научите на курса Техники на катерене и методи за трениране - курс за усъвършенстване в зала, който провежда Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2555 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Трикала - спортно катерене в Гърция
Крис Шарма - First Round, First Minute
Climbing in Meteora
O, бай Вълчо!
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Интервю с Ашима Шираиши
Пакленица
Спортно катерене - Онсайтът
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Как да направим по-добър редпоинт


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap