Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Какъв е смисълът да бъдеш инструктор по алпинизъмДимитър Колешев  |  Редактирана на 01/12/2004


Написването на тази статия е продиктувано от провеждането на курса за инструктори по алпинизъм във Велико Търново. Още щом чух, че ФБАК ще провежда курс за инструктори по алпинизъм на място където се практикува спортно катерене, реших че или аз наистина не съм наясно с минималните изисквания, които трябва да има един такъв курс за да е успешен или че просто целта на този курс е била отново да се отбие номера и да се отчете дейност. Това тук е моето мнение по въпроса, което в никакъв случай не е изчерпателно и има за цел единствено да предизвика дискусия по въпроса.

[u:3e766ae745]Ще започна първо с изискванията, на които всеки бъдещ инструктор по алпинизъм - летен профил трябва да отговаря (това са мои лични виждания, какви са изискванията на Комисията по алпинизъм мога само да гадая)[/u:3e766ae745]:

1. Да бъде алпинист с минимум 8 годишен стаж като такъв.

2. Да е катерил през лятото абсолютно задължително всички класически маршрути по по-сериозните стени в България (на Централната стена на Враца, в Мальовшкият дял на Рила и на Райските скали).

3. Да катери онсайт на джаджи минимум 6 категория на трудност.

4. Да познава перфектно подходите и пътищата за слизане в тези райони.

5. Да е преминал психотест за годност като инструктор.

[u:3e766ae745]Местата, на които се провеждат тези курсове за инструктори трябва задължително да отговарят на следните минимални изисквания[/u:3e766ae745]:

1. Да бъдат правени в истински планински условия (над 1000 метра надморска височина).

2. Да предлагат разнообразни условия за тестване на личните способностите на инструкторите – физически и психически.

3. Обучението трябва задължително да се провежда на скали, където организирането на осигуровките, спасителните способи и всички останали елементи да става в реални условия без помощта на анкери и лепени клинове, така че инструкторът да се научи да импровизира, ако все още не е успял да се научи.

Какъв инструктор по алпинизъм би излязъл от човек, който никога не е катерил повече от 1-2 въжета и си няма представа от истинската алпийска действителност. По тази линия не виждам за какъв алпинизъм може въобще да се говори във Велико Търново и за какъв курс за инструктори точно става дума. Навярно за инструктори по спортно катерене. В този случай обаче изискванията трябва да се променят тотално и званието инструктор по спортно катерене да има съвсем друга стойност от тази на инструктор по алпинизъм. Според мен този така наречен кетап към който се стремят хората няма никаква стойност в момента и аз лично бих се предоверил на човек, за когото знам, че зад гърба си има солиден алпийски и катерачен опит. Един такъв човек би ме научил на много повече неща от своята лична практика като алпинист, отколкото някой, който е завършил този курс за инструктори. Може да му липсват различни теоритични познания като педагогика, психология и други, но тези неща се учат лесно.

Не смята ли ФБАК, че просто си губи времето с тези свои курсове. Щом нещо няма да го вършиш както трябва май е по-добре въобще да не го вършиш.

И да вметна накрая за миналите курсове, на които съм бил свидетел аз. Обикновенно те се водеха от Жоро Черният и се провеждаха на Мальовица. Курсът продължаваше от 7 до 10 дни и се катереше в районите на Злия зъб, Мальовица, Еленка и Куклата. На края на курса всеки курсист трябваше да премине по един доста сериозен алпийски маршрут. Разбира се изборът на маршрут не беше лично предпочитание, а задание от изпитващият. И не всички успяваха да се справят успешно.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2331 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ