Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Бъдещето на алпинизмаStGaby  |  Редактирана на 29/11/2004


Един прекрасен зимен ден Джабрил стискаше края на въжето, минаващо през реверсото и потръпваше едва доловимо под галещите лъчи на слънцето. Тишината бе толкова силна, че се долавяше на много километри. Времето на Боженица беше тъкмо за катерене, особено като се има предвид сезона. Джабрил унесено се наслаждаваше на умората и топлината, които се разливаха из тялото му и едва не изтърва въжето когато настойчив вик си проби път през мъглата на съзнанието му:
- Обери!!!
- Брех, много яко това тука бе!
Катеренето вървеше гладко като старо такси по разбита Софийска улица. Със Салема и Деметри пристигнаха от големия град рано сутринта и вече бяха изводили криво ляво един маршрут, който позволяваше да се пусне установка и на съседния. Сега един след друг разбираха какво бе карало предния да попържа тук или там по тура. Без никакво съмнение може да се твърди че те се намираха в рая на катерачите.

- Добър ден! - поздрави небезизвестната г-жа Алпинистова. Семейството беше пристигнало току що със сума ти инвентар и други пособия, а г-н и г-жа Алпинистови още дишаха като стара кранта след интимна среща с напорист жребец.
- Деца, ето тук е мястото.
Две малки момченца се огледаха наоколо с недоверие. Едното подритна бучка пръст, която отскочи безинтересно от по-едър камък.
- И какво ще правим тука цял ден? - попита бъдещето на алпинизма с гласа на по-едрото от двете деца.
Г-жа Алпинистова явно възприе това за риторичен въпрос и затова се обърна към Джабрил:
- Върви ли катеренето? Май тоя тур си плаче за пре-екипиране.
- Супер е! А и клиновете държат. Проверих всеки един от тях по 3-4 пъти. - отговори с усмивка Джабрил все още изгубен някъде из катерачния рай.
- Какво? Държали клиновете? Хаха!!! Чу ли това г-н Алпинистов? Нямали проблем с клиновете. Хаха!!
- Доколкото знам Кейн, който е правил доста от туровете тук, редовно ги проверява и поставя нови когато има нужда. - каза Джабрил в своя защита, леко възмутен че се налага въобще да се защитава.
- Ехе, Кейн ... - включи се и г-н Алпинистов - Какво разбира той от тези неща? Я виж какви болтове и планки е наслагал навсякъде! Правил си ги е сам и не е получил никакви пари за това. Не се правят така тези неща!
- Ама те са перфектни! - Джабрил определено се изказа в защита на някаква позиция, която дори не беше негова. Катерачният рай не се забелязваше никъде наоколо.
- Има си книги по тези въпроси! - отсече авторитетно г-н Алпинистов пред въображаемата аудитория и продължи:
- ...
- ...???
- ...!!!
- Я виж къде си е бронзирал планките. - включи се г-жа Алпинистова в тирадата и подритна една скара изцапана с бронз.
Джабрил напразно се опита да стане невидим и да пропусне лекцията, на която бе станал неволен инициатор. Някак си му се искаше да е на друго място, а не във форума на climbingguidebg.com. Например на скали, в катерачния рай сред природата на Боженица ...

- Ела тука за да не дойда аз! - вика г-жа Алпинистова час два по-късно. Вече 10 минути се опитваше да привлече вниманието на едното момче, което си играеше в гората. Тя смятала да работи за бъдещето на алпинизма, както става ясно след малко, когато момчето най-накрая и обръща внимание и пристига. Очаква го връзване за въже и вертикална скала.
- Тръгвай нагоре!
- Не ми се катери!
- Казах ти да тръгваш!
- Ох, добре.
То явно знае за какво става въпрос защото прави 2-3 вяли движения и решава, че това е достатъчно.
- Не мога повече!
- Можеш, хвани се горе!
- Не искам!
- Хайде, стъпи в ляво! Изправи краката! - дере се г-жа Алпинистова.
- Не мога! - крещи от своя страна бъдещето на алпинизма.
- Хайде, натисни с краката!
- Няма!
- Няма да те спусна, докато не се качиш! Можеш!!!
- Нямаааааааа! Нямаааааа! - крещи бъдещето на алпинизма. Момчето вече отдавна не се и мъчи да катери. За това пък прави първокласна тренировка на гласовите си струни.
- Чуй ме сега! Стъпи здраво и изправи краката!
- Няяяямаааа! - хленчи бъдещето.
Житейска мъдрост е, че рано или късно бъдешето получава своето. Така става и този път, и момчето бива спуснато долу. То бързо забравя за цялата работа и се втурва отново да играе из гората наоколо.

След още няколко часа слънцето залязва и всички заедно се отправят към колите и неуморните светлини на големия град. Казват си довиждане, без лоши чувства, със семейство Алпинистови и потеглят. Щастливи, след цял ден катерене, Салема, Джабрил и Деметри сладко си дърдорят. Нещо дребно обаче, притеснява Джабрил. Притеснява го, като изгнил клин на централна стена. Нещо свързано с бъдещето на алпинизма...

Всички прилики с действителни лица и събития са плод на вашата наблюдателност.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1699 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 02/12/2004 от Коментирайте
Добър е разказа. Но малко не ми се вързва алпинистите да плачат за преекипиране на турове, но както и да е, нека да не подхващаме ся пак старите спорове.
2 Публикуван на 06/12/2004 от Коментирайте
Алдо... като се видим, ще побъбрим и ще ти стане ясно за кого иде реч в разказа ;)
3 Публикуван на 03/01/2005 от Коментирайте
Разказчето не е твърде лошо, стига да не прозираше в него чужда идея. Подобни разказчета пиша аз и ги публикувам в сайта www.climbingstory.com. Не че сам ги патентовала, но не е добре да се копрат чужди идеи и цели словосъчетания. Ако някой иска да направи нещо, нека се напъне и си измисли свое, в противен случай просто показва безидейността си.
4 Публикуван на 04/06/2005 от Коментирайте
Bravo,be, pi4. mnogo qk razkaz. a tozi komentar za kopiraneto na stila ot climbingstory-to, mi izglejda kato vse edno Mocart da zapava Ger6uin, 4e mu polzval notite.!!!!
davai vse taka!!!!he-he.
Ivan Nenkov
5 Публикуван на 08/07/2005 от Димитър Колешев Коментирайте
Е, Ели аз нищо не казвам като копираш цитати от Вертикален свят (които аз лично съм си правил труда да извадя от книгите) и ги публикуваш в твоя сайт и Climbing Guide без да ме питаш, но няма значение. Важното е, че разказът е много як и аз бих поощрил Габи да напише още много такива, защото явно му се отдава.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Какво (не) се случи с ''Новата вълна''?
Аз съм тук
Свирепа арена
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Един прекрасен зимен ден
Най-значимите изкачвания и катерачи за 2002 година
Грижа за ръцете
Кайлаш - едно приключение
Котешки живот
Пакистан: един рай за планинарите


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap