Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Катерене в Патагонияhttp://www.climbinginpatagonia.freeservers.com  |  Редактирана на 27/11/2004


[b:1f5c587ebe]Патагония[/b:1f5c587ebe]

[img:1f5c587ebe]http://www.climbinginpatagonia.freeservers.com/fotos/arg_sud.gif[/img:1f5c587ebe]

Известен още като „Краят на света”, този регион носи името на местните жители – патагонците, наречени така от Магелан, тъй като увивали ходилата си с големи парчета кожа от диви животни. Патагония започва на юг от реката Колорадо и се състои от провинциите Neuquen, Rio Negro, Chubut, Santa Cruz и Tierra del Fuego. Това е един негостоприемен район с много ниска гъстота на населението – по-малко от един жител на квадратен километър. Първите заселници тук са били патагонците, техуелчите, мапучите и племената Она. По време на колонизацията, много пътешественици и имигранти населили отначало крайбрежието, а след това, в търсене на още плодородни земи, постепенно навлезли в пампасите, където основават ферми в земите, завзети от местните жители. Тези ферми можели да се разширяват едва ли не до хоризонта. Хората се придвижвали с каруци, пътувайки дълго време. Във фермите работели „гаучосите” – хора, водещи спокоен и миролюбив живот.

Но Патагония не е само пампаси. Придвижвайки се на запад, постепенно започват да се появяват езера, планини и ледници. Районът на Андите представлява низ от планински вериги, покрити с континентален лед (наричан още „третия полюс” и обхващащ повече от 60,000 кв.км. – б.пр.). Най-известните от тези вериги са масивите del Paine, хълмистите San Valentin и San Lorenzo, а в дъното зад тях се откроява масивът Фицрой, на който е посветена тази статия. В началото на ХХ век той привлича вниманието на едни от най-известните катерачи от Европа, а с течение на времето се превръща световноизвестен катерачен център.

[b:1f5c587ebe]Масивът Фицрой[/b:1f5c587ebe]

Масивът Фицрой е разположен между езерата San Martin и Viedma. Първите селища в този район са били фермите, принадлежащи на Andreas Madsen, датски мореплавател и пътешественик, който се заселва край реката Las Vueltas през 1902, както и на братята Halvorsen от Норвегия, които се заселват край река Tunel. Тези ферми били местата, където пристигат първите катерачни експедиции в района. Да се достигне до фермите само по себе си е било приключение, защото по това време не е имало обществен транспорт, състоянието на пътищата е било плачевно, а се е налагало пълноводните и буйни реки да се пресичат с лодки. По-късно, вече през 1937, тук е изграден Националният парк Los Glaciares с площ от 600,000 ха, охраняван от специален лесничейски отдел, и е изградена голяма хижа. През 1965 във фермата La Florida е изпратена военна част от Националната жандармерия. На 12 октомври 1986 г. е основано селището El Chalten, като главната цел е да се увеличи населението в пограничните райони. То се намира в самото подножие на Андите, в района Lago Viedma – част от Националния парк Los Glaciares в южната част на провинция Santa Cruz. El Chalten се намира на 360 м надморска височина и е отдалечено на 500 км от Rio Gallegos. Селището все още е малко, но непрекъснато се разраства.

[b:1f5c587ebe]Планините и техните изкачвания[/b:1f5c587ebe]

По-нататък следва описание на всички върхове в района, техните първи изкачвания, новите маршрути и техните схеми. С цел по-голяма яснота, районът е разделен на следните зони: Fitz Roy, Torre hill и Pier Giorgio. За всяка от зоните ще има описание на върховете и съответните маршрути.

[b:1f5c587ebe]Fitz Roy- Chalten 3,445 м[/b:1f5c587ebe]

[b:1f5c587ebe][i:1f5c587ebe]Историята[/i:1f5c587ebe][/b:1f5c587ebe]

След основаването на пристанището San Julian, испанският пътешественик Don Antonio Viedma пристига тук с мисията да изследва водните ресурси на Патагония. Той се отправя към вътрешността на континента, воден от местни жители – теуелчи и следвайки реката Chalia, достига до място, нарично от туземците Quesanexes (в превод: камък, обкован с гвоздеи). Don Antonio достига до голямо езеро, което нарича на свое име и поема на северозапад, където се виждат планините. Viedma описва гледката така: „В края на залива (на езерото – б.пр.) има две каменни кули, еднакво изглеждащи, но едната е по-висока от другата. Острите им върхове се извисяват много над съседните. Местните жители ги наричат Chalten, което на техния език означава „Планината, която дими” заради облаците, които винаги са наоколо”. Don Antonio Viedma пише в пътеписа си и за още един връх, вероятно Torre hill или иглата Poincenot.

През 1834 тук с бригантината „Beagle” пристига английска експедиция със задача да изследва територията на Патагония. Водач на експедицията е Robert Fitz Roy, а заедно с него е и Charles Darwin, основателят на теорията за еволюцията, както и още осемнадесет пътешественици. Те разполагат само с три малки лодки, с които се придвижват по реката Santa Cruz. Тяхната цел е езерото Viedma, но се налага да се върнат, след като изминават 300 км и достигат до място, откъдето забелязват планината, която по-късно ще бъде наречена на името на Фицрой.

През 1837 Francisco Moreno, експерт-топограф, получава задачата да трасира границата между Аржентина и Чили. Той и подофицерът Carlos Moyano, плавайки с малка лодка по реката Santa Cruz, достигат най-напред до езерото Argentino, откъдето продължават с коне на север и на 2 февруари достигат езерото Viedma. След това проникват по долината на реката las Vueltas, където са смаяни от вида на връх Chalten. Moreno го нарича Fitz Roy, на името на английския адмирал; междувременно туземците дават неговото име и на друга планина. През 1884, след внимателни изследвания, Carlos Moyano стига до извода, че върха всъщност не е вулкан. Това е потвърдено през 1902 и от геолога Rodolfo Hautal.

Първото изкачване датира от 1902, когато в района пристига експедиция от Германската Научна Асоциация. Участниците в нея са Lutz Witte, Frit Kuhn и Alfredo Kolliker. Опитвайки се да достигнат до тихоокеанското крайбрежие, те навлизат в долината на река Tunel, преминават "Paso del Viento" и достигат до „континенталния лед”. На 23 февруари те изкачват връх Huemul.
Свещеникът-мисионер Alberto Maria de Agostini, написал книгата „Andes Patagonicos” („Патагонските Анди”) е един от най-великите пътешественици в този район. Той изследва западната част на езерото Viedma и водните площи около Фицрой, като прави и първото изкачване на най-високия връх в Патагония: San Lorenzo (3706 м). През февруари 1932, Agostini, заедно с няколко планински водачи от Италия, организират експедиция за изкачване на Electrico hill.

Италианска експедиция, водена от конт Aldo Bonacossa пристига тук през 1937. Titta Gilberti, Leo Dubosc и Ettore Castiglioni се отправят към Южната стена през Източния проход. Те изкатерват голям кулоар и достигат до характерно фирново поле, което наричат Silla de los Franceses. В крайна сметка, се налага да се върнат поради трудностите, които срещат по вертикалната Южна стена. Днес големият кулоар е известен като Brecha de los Italianos и представлява първото препятствие, което катерачите трябва да преодолеят, за да достигнат до класическите маршрути към върха. Тази експедиция се смята за първия опит за изкачване на Fitz Roy.

[b:1f5c587ebe]За съжаление, английската версия на сайта приключва тук. По думите на авторите, се работи по превода... така че очаквайте продължения.
[/b:1f5c587ebe]
За по-нетърпеливите - [url]http://www.climbinginpatagonia.freeservers.com/main_i.htm[/url]

Бих искал само да добавя, че сайта е чудесен и много полезен - има схеми като тази:

[img:1f5c587ebe]http://www.climbinginpatagonia.freeservers.com/Graficos/F3_royal_flush_g_i.gif[/img:1f5c587ebe]

Приятно разглеждане!


Превод от :  Дилян Млъзев (slero)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3551 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Категоризация на изкуственото катерене
Руският Трол
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло
Маршрути по Западната стена на Дрю
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн
Tsaranoro Massif - Древните скали на Мадагаскар
Българският подвиг на Транго Тауър
Eternal Flame по Неймлес Транго Тауър
Схема с маршрутите по главната кула на Трола


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap