Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Спортните победи се решават в лабораторииКирил Вълчев  |  Редактирана на 01/11/2004


[b:4dda75ad62]Методиката на трениране не се е променила революционно през последните 10-15 години, затова пък има бум на възстановяващите и енергийни продукти.[/b:4dda75ad62]
В стремежа си да подобряват непрекъснато своите спортни резултати състезателите прибягват все повече до най-съвременните оръжия, които им предлага науката. Треньорите и техните възпитаници са наясно, че по отношение на методиката на подготовката през последните 10-15 години не са постигнати някакви революционни промени, Затова пък за същия период от време е налице един същински бум в развитието на различните видове позволени и забранени продукти. Откакто вторият вид препарати - казано откровенно допингиращи, се намират под различни форми на пазара, надпреварата в спорта е най-вече между това кой състезател ще използва най-добрата химия.

През последните 5 години обаче нещата вече не стоят така. В този период Олимпийският комитет не престана да засилва непрекъснато допинг контрола сред елитните спортисти от всички дисциплини. Целта на проверките е да се ограничи максимално употребата на забранени препарати. Всяка една издънка в това отношение означава забрана за дълъг период от време на състезателна дейност, огромни глоби и дори край на кариерата. За това спортистите от цял свят са насочили вниманието си към натуралните и разрешени от Олимпийския комитет продукти, които подпомагат възстановяването от тежките тренировки и повишават успеваемостта при състезанията.

Тази променена ситуация доведе до истински бум в производството на такъв тип добавки. Сега стотици фармацефтични и други фирми предлагат на пазара широка гама от продукти, разработени - според твърденията им, на базата на естествени суровини. Изобилието от такъв тип продукти е толкова голямо, че в него трудно могат да се ориентират не само състезателите, но и треньорите, че дори и лекарите на отборите.

[b:4dda75ad62]Предупреждение: недобросъвестни фирми крият съставките.[/b:4dda75ad62]
На пазара в момента могат да се намерят много качествени продукти. Има и такива, чиято цена е твърде висока за това, което предлагат. Най-голям обаче е проблемът с някои недобросъвестни производители, които добавят във формулите си допингиращи средства, без те да са включени в указанията върху етикета.

Ако искат да се предпазят от такива добавки професионалните спортисти, лекарите и треньорите трябва да правят внимателно своя избор, за да не изгърмят на допинг теста. В този аспект проблеми могат да имат не само професионалистите, но и хората, които спортуват, само за самочувствие и за да поддържат добра форма. Те също могат да си изпатят от подобни продукти в чисто здравословен план.

[b:4dda75ad62]Препоръка: използвайте креатин вместо кофеин и въглехидрати.[/b:4dda75ad62]
Използването на спортни храни е задължително за всеки, който спортува редовно, независимо дали е професионалист или пък тренира за удоволствие и за да поддържа добра физическа кондиция. Що се отнася до активно заетите с някакъв спорт атлети те няма да имат реален напредък в тренировките, ако не приемат по няколко пъти дневно позволени прахчета и капсули.

Досега е ставало неведнъж дума за възстановяващите хранителни добавки, които са всъщност концентрирани хранителни единици на прах или капсули. Те доставят много бързо и в чист вид веществата, които са необходими за наранените и изтощени от тежката тренировка мускули.

Сега ще ви разкрия и тайната на билката Tribulus terestis. Тя пък е естественият стимулатор на процеса на възстановяване, тъй като повишава равнището на тестостерона. Тестостеронът е най-важният мускулно изграждащ хормон, който определя и вторичните полови белези, половият нагон и агресивността. За да се чувствате по-млади, по-силни, жизнени и тонизирани ще трябва да приемате билката Mega Tribulus terestis под формата на капсули за период от 40 дни. За тази цел повишавайте дозата на всеки 7 дни с по две капсули, стартирайки първоначално с 3 опаковки. Единственият страничен ефект от приема ще бъде повишаване на либидото и ерекцията.

Когато стане въпрос за енергия, всеки си представя широко разпространени напитки съдържащи кофеин и въглехидрати. Обикновено, когато сте уморени след тренировка, лесно посягате към този тип стимуланти. Запомнете обаче, че енергията и силата на мускулното съкращение идва не от въглехидратите, които се съдържат в повечето напитки, нито от кофеина, който е стимулатор на сърдечната дейност и нервната система. Този тип помощ за висока енергия е подходящ, когато добре сте заредили мускулната тъкан с енергийни единици. Тази единица се нарича АТФ. Под това съкращение се крие веществото, което се използва от клетката за мускулно съкращение. Ако не сте достатъчно заредени с него и същевременно използвате обикновените кофеинови стимуланти, ще постигнете обратният ефект - ще загубите мускулна тъкан и ще изтощите организма си.

За да получите истинско зареждане и реално високо ниво на енергия в тялото, е необходимо да приемате продукти в прахообразна форма, които съдържат креатин монохидрат и микронизиран креатин. Тези формули са разработени специално за мускулно зареждане веднага след тренировка. Няколко чаени лъжички от тях се равняват на няколко килограма месо. При това употребата им е напълно безопасна и далеч по-ефективна в сравнение с широко разпространените кофеинови стимуланти.

[b:4dda75ad62]Високите спортни постижения на 21 век са невъзможни без използването на съвременните възстановяващи и енергийни продукти.[/b:4dda75ad62]

[b:4dda75ad62]Внимание: допинг листата набъбна


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2773 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Няколко рецепти при измръзване
Биостимулиране в спорта
Видове мускулни влакна
"Ох" фактора
Планинската (височинна) болест
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Относно прегърбването
Самоконтрол на спортиста
Креатин - повелителят на експлозивната сила


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap