Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Биостимулиране в спортапроф. Петър Слънчев  |  Редактирана на 29/10/2004


Елитният спорт - аматьорски и професионален, е свързан с голямо физическо, нервнопсихическо и емоционално натоварване. Организмът на такива спортисти при тренировки и състезания работи на предела на функционалните възможности. Това, от една страна, води до повишаване на адаптационните възможности (кумулиращ тренировъчен ефект), но от друга - до рискове от преумора и пренапрежение с всичките вредни последици за здравето.

В спорта се използват разрешени средства, които целят, от една страна да повишат устойчивостта на организма към пределни по обем и интензивност физически натоварвания и да го предпазят от вредното им въздействие (т.е. да повишават неговата работоспособност), а от друга -да ускорят възстановителните процеси, с което се дава възможност за интензификация на тренировъчният процес и състезателната дейност.

Използваните разрешени средства, физиологично действащи за стимулиране на работоспособността и ускоряване на възстановителните процеси, нямат за цел директно да повишат спортното постижение, а само създават предпоставка за ефективна тренировъчна дейност без вреда за здравето на спортуващите. Средствата, които се използват за биостимулиране и възстановяване са спортно-педагогически, психологически и медикобиологични.

Спортно-педагогическите средства са неделима част от тренировъчния процес: рационално планиране и управление на тренировъчният процес с оглед индивидуалните особености адапционните възможности на отделният спортист, балансиране на натоварването с почивката, пълноценно разгряване, упражнения за разхлабване, възстановителни и високопланински тренировки и други.

Психологическите средства, които се използват, са автогенната тренировка, психорелаксацията, саморегулацията и други.

Медикобиологичното биостимулиране и възстановяване използва широк арсенал от медикобиологични средства: хигиенни, хранене, масаж, физикални средства, фармацевтични препарати и други. То се съобразява с вида спорт и характера на тренировъчните и състезателните натоварвания, със съвместимостта на действие различните средства, с дозировката и продължителността на тяхното действие и други. Спазването на тези изисквания осигурява максимален ефект. Биостимулирането и възстановяването в спорта са съставна част от тренировъчните планове, на системата за управление на спортната подготовка.

[b:ac08d20fe7]Хигиенни средства за биостимулиране и възстановяване.[/b:ac08d20fe7] Важно средство за повишаване на спортната работоспособност и ускоряване на възстановяването е воденето на здравословен начин на живот. Спазването на хигиенно издържан дневен режим, достатъчен и пълноценен сън, активен отдих, ограничаване и спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол са достъпни и много ефективни средства за постигане на висока спортна работоспособност и бързо възстановяване след тренировка и състезание.

[b:ac08d20fe7]Здравословното, рационалното и балансирано хранене[/b:ac08d20fe7] осигурява необходимите енергийни потребности на организма и в оптимално съотношение и количество хранителни вещества (белтъци, масти, въглехидрати, витамини, минерални соли, олигоелементи). Правилно подбраните продукти при спазване на основните изисквания на рационалното и балансирано хранене за съответният вид спорт, възраст, климато-географски условия, етапи и периоди на подготовка осигуряват висока спортна работоспособност и бързо възстановяване. Към тези средства се причислява и питейният режим на спортистта.

[b:ac08d20fe7]Масаж.[/b:ac08d20fe7] Масажът е основно средство за повишаване работоспособността (тренировъчен и разгряващ масаж) и за ускоряване на възстановяването (възстановителен масаж) след тренировка и състезания. Това се отнася както до общия, така и до частичният масаж. Използват се похватите на класическия ръчен масаж и различните форми на рефлекторния масаж (сегментарен, периостален, съединителнотъканен и др.). С висока ефективност е и точковият масаж (акупресура), чрез който се въздейства върху биологичноактивните точки, разположени както по различните меридиани, така и на определени зони (ушна мида, плантарна повърхност на ходилото). В спортната практика свое място имат и различните форми на апаратния масаж. Най-широко се използва подводният душов масаж (тангентор), при който в продължение на 15-20 мин. се съчетава масажното действие на водната струя, която е сопределено налягане (0.4-2.0 и повече атмосфери), с топлинното действие на ваната (34-36 градуса по Целзий). Водата може да се обогати с лекарствени средства, билки, кислород и други. Вибромасаж - с помощта на вибратор с честота 100-120 Херца в продължение на 3-15 мин. Вакууммасажът, пневмомасажът, баромасажът, колановият масаж и други също се използват в спортната практика.

[b:ac08d20fe7]Топлинни процедури.[/b:ac08d20fe7] Най-широко прилаганата в спорта топлинна процедура е суховъздушната - сауната. Тя е основно средство не само за регулиране на теглото, но и мощно възстановително средство. За тази цел се използва сауна с температура на въздуха 50-70 градуса по Целзий с две влизания по 10-12 мин. и прохладен душ или влизане в басейн в паузата. Ваните (общи и местни) и душовите процедури (контрастни - шотландски душ, циркулаторни и обикновенни) са водни и топлинни процедури с голям възстановителен ефект. Ваните могат да се комбинират с действието на разтворените във водата химични и биологичноактивни вещества (хвойна, въглероден двуокис - въглекисели вани, кислородно-перлени вани) и други. Температурата на водата във ваните, използвани за възстановяване, е 35-37 градуса, а самата процедура трае 10-15 мин. При контрастните душови процедури температурата на водата на студеният душ е 10-15 градуса и процедурата трае 5-10 сек., а на топлия - 37-38 градуса с продължителност 1 мин. Към топлинните възстановителни процедури спадат и местните топлинни апликации с разтопен парафин, озокерит и други, както и използването на ревулзивни мазила.

[b:ac08d20fe7]Физикални трасформирани фактори.[/b:ac08d20fe7] Електро- и светлинните трансформирани фактори се прилагат като възстановителни средства. Използват са апарати с различна честота и модулация на електрическият ток, източници на ултравиолетови и инфрачервени лъчи (солукс, кварц, диатерм), електростимулатори, аеройонизатори и други.

[b:ac08d20fe7]Фармакологично възстновяване.[/b:ac08d20fe7] Използването на разрешени фармацевтични препарати няма пряко самостоятелно значение за спортната работоспособност и спортното постижение. Тяхното основно предназначение е да помогне за метаболизма и по-добрата биоенергетика в условията на различни по характер, обем и интензивност физически натоварвания.

Фармакологичните препарати, използвани в спортномедицинската практика за стимулиране на възстановителните процеси и спортната работоспособност не трябва да съдържат забранени субстанции (допинг) и да нямат странични рискове за здравето. Затова спортистът на трябва да приема лекарствени средства без консултация на лекар, което ще го предпази както от рисковете на допинг контрола, така и от нежелателни последици за здравето.

Използваните в спортномедицинската практика фармакологични средства за биостимулиране и възстановяване условно могат да се разделят на няколко групи.

1. Фармацевтични храни, които имат за задача да добавят на организма в подходящ вид и количество макронутриенти. Фармацевтичните храни в повечето случаи са продукт на хранително-вкусовата промишленост. Те трябва да са стандартизирани, да имат добра резорбция и добри вкусови качества и да отговарят на нуждите на спортната биоенергетика. Това са:

- Балансирани храни, съдържащи белтъци, масти и въглехидрати в оптимално количество и съотношение, предимно в течен вид и с възможност за бърза
резорбция и усвояване (Нутрикомб, Ауфбаудринг, Пауер бек, Про-ъп, Актиланил и други).

- Високоенергетични фармацевтични храни, съдържащи глюкоза, фруктоза, малтодекстроза, разтворими във вода – в изотонични разтвори (с или без витаминни или минералносолеви добавки) за допълнително задоволяване на енергийните нужди (Леворал, Енержидринк и други).

- Белтъчни фармацевтични храни, съдържащи напълно разградени (широк набор от аминокиселини – Щаркпротеин, Аминостронг, Суправит и други) или частично разградени концентрирани белтъци – белтъчен хидролизат – млечен, яйчен, кръвен (също или без добавка на витамини и минерални соли) за допълнително задоволяване пластичните нужди на организма (Шнел протеин, Протеин пур, Мултикрафт, Про, Аминостронг и други).

2. Витамини, минералносолеви, електролитни и комбинирани фармацевтични препарати, съдържащи различни микронутриенти. Предпочитат се разтворими препарати.

- Минералносолеви и електролитни напитки, съдържащи предпочитани или балансирани минералносолеви комплекси (Изостар, Минерал дринк, Минерал 6 плюс, Конферон, XL-1 и други).

- Витаминни комплекси или отделни витамини в големи дозировки (Цекрезин, Редуксон, Витатон, Невробекс, Гераталенид).

- Комбинирани микронутриентни препарати (Супрадин, Кобидек, Витарал, Центрум, Мултитабс и други).

3. Фармацевтични препарати, подпомагащи метаболизма – общо и профилирано.

- Подпомагащи въглехидратния метаболизъм (Енержикс, Антифос, Сорбит, витамин В1, Кокарбоксилаза и други).

- Подпомагащи мастния метаболизъм (Карнитин, Бриожен, Липовитан, липоева киселина и други липотропни вещества, метионин и други).

- Подпомагащи белтъчния метаболизъм и белтъчния синтез (Комбанзин, Мултикрафт, Витатон, Трибестан, оротова киселина, витамините В6 и В12, Инозит, аминокиселини, Сарженор и други).

4. Препарати за сърдечна (Инозин, Панангин, Цитохром С и други) и чернодробна (Хепареген, Легалон, ФЕВ-300, ЛИВ-52 и други) протекция.

5. Имуномодулатори (Респивакс и други).

6. Адаптогени, улесняващи като неспецифични стимулатори метаболизма и биоенергетиката.

- Растителни адаптогени (Жен-шен, Елиотеракок, Китайски лимонник и други).

- Други адаптогени (Апитонин, Аминалон, Сюрелен, Сюр Фортан и други).

7. Антиоксиданти (витамините Е, С, А, Селен, Катерген, Ко ензим Q10 и други).

8. Разрешени стимуланти на ЦНС, подобряващи метаболизма на нервните клетки (Ноотропил-Пирамен, Бриожен, Сарженор, Цинаризин и други).

9. Ерогенни препарати: Креатин, Кофеин (мобилизиращ СМК), фосфоросъдържащи препарати, сода бикарбонат (създаващ алкален буфер срещу натрупване на лактат за борба с умората) и други.

[b:ac08d20fe7]Други възстановителни и стимулиращи средства.[/b:ac08d20fe7] Към тях са високопланинската подготовка, аку-, електро-, лазерпунктурата, термичните паузи, някои климатични фактори и други.

Медикобиологичните средства, използвани за стимулиране на спортната работоспособност и ускоряване на възстановителните процеси, се прилагат самостоятелно или комбинирано, като се отчита тяхното взаимодействие (синергизъм, антагонизъм, несъвместимост). При комбинирано прилагане на масажа, сауната и другите физикални средства се избягва продължителното прилагане на една и съща схема, защото организмът привиква към тези дразнители и с това се намалява възстановителният ефект. Така наречените фармацевтични храни (въглехидрати и протеини), витамини и минералносолеви комплекси се използват в спортната практика като хранителни подкрепления при продължителни тренировки и дълготраещи състезания.

[b:ac08d20fe7]Задачи на медикобиологичното стимулиране и възстановяване.[/b:ac08d20fe7] Стимулирането на спортната работоспособност и възстановителните процеси с медикобиологични средства изпълнява няколко задачи:

- Увеличаване и усъвършенстване на общата и специфичната адаптация към различни по характер, обем и интензивност спортни натоварвания.

- Създаване, поддържане и възстановяване на енергийния потенциал на организма.

- Създаване, поддържане и възстановяване на пластичните ресурси на организма.

- Възстановяване и поддържане на ферментната активност, свързана с въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна и окислително-възстановителните процеси.

- Възстановяване и поддържане на алкално-киселинното равновесие във вътрешната среда на организма.

- Поддържане и възстановяване на водно-солевия (електролитен) баланс в организма.

- Бързо отстраняване на метаболитните и недоокислените продукти на веществообмяната.

- Нормализиране невродинамиката (силата, подвижността и равновесието на възбудните и задръжните процеси в главният мозък).

- Поддържане на висока лабилност на нервно-мускулният апарат.

- Поддържане тонуса и равновесието във вегетативната нервна система.

- Подобряване на регионалното кръвообращение (микроциркулацията) и трофиката на натоварените при спортна дейност органи и тъкани (напречнонабраздената мускулатура, миокард и други).

- Протекция на сърдечната, чернодробната и бъбречна функция.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 7151 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
"Ох" фактора
Планинската (височинна) болест
Спортните победи се решават в лаборатории
Няколко рецепти при измръзване
Относно прегърбването
Самоконтрол на спортиста
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Напътствия в тренировката: Аминокиселините


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap