Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планинаМарияна Панайотова  |  Редактирана на 29/10/2004


Излизането в планината и практикуването на спортове на открито е атрактивно и предизвикателно, но също крие рискове и опасности. Част от подготовката за посрещането им е свързана с овладяването на умения за оказване на първа долекарска помощ.

Тежките теренни и климатични условия на зимната планина, интензивтото и продължително движение и редица други обективни и субективни фактори влияят забележимо върху състоянието на човека. Продължителното излагане на ниски температури, влажност и вятър може да доведе до общо преохлаждане на организма. Това състояние се нарича хипотермия и може да настъпи в резултат на попадане в леденостудена вода, дълго пребиваване на открито при ниски температури без подходяща екипировка или попадане в лавина.

[b:8e4afef1c6]Хипотермията[/b:8e4afef1c6] се характеризира със спадане на телесната темепература под 35 градуса по Целзий. Снабдяването на периферните области на тялото с кръв се намалява до минимум за сметка на кръвообращението в централните части на тялото и мозъка.Първоначално се появява неудържимо мускулно треперене в резултат от необходимостта да се произвежда максимално количество топлина. Пострадалият е превъзбуден, неспокоен и некоординиран. Действията му са неадекватни и немотивирани. След време треперенето изчезва поради изчерпване на въглехидратните резерви. Появява се непреодолима сънливост и умора. Пострадалият става апатичен, вял и отпуснат. Кожата му е бледа и студена, пулсът и дишането стават неравномерни и забавени. Характерно е изживяването на неоправдано приятни усещания. Пострадалият изпада в безсъзнание, мускулите се вцепеняват, зениците се разширяват. Постепенно всички функции на организма затихват и тялото замръзва. Настъпва така наречената “бяла смърт”.

При откриване на пострадал с подобни признаци незабавно трябва да се започне затопляне на организма. Докато се осигури подслон със стайна температура и завет, той може да се постави между телата на двама души, които да го обвият откъм гърба и гърдите. Ако дрехите му са мокри, трябва бързо да бъде преоблечен и увит в предварително затоплени одеала или спални чували. За подсилване на ефекта може да се използва и спасително фолио.

Затоплянето трябва да става постепенно и пострадалият в никакъв случай не бива да се претопля рязко. Желателно е да се държи буден. Ако е в съзнание, за попълване на енергийните запаси може да му се даде висококалорична храна – шоколад, бонбони, мед, захар, а така също обилни количества топъл подсладен чай или бульон.

Транспортирането на пострадал в хипотермия трябва да става изцяло пасивно. Необходимо е да му се осиури пълен покой и да се забранят всякакви движения, тъй като размесването на охладената периферна кръв с тази на телесното ядро може да се окаже фатално. Съществува още сериозна опасност от нараняване на тъканите, както и от допълнителна загуба на енергия. От същите съображения в никакъв случай не бива да се правят масаж или разтривки.

Въпреки общоприетата практика да се пие алкохол за затопляне в планината, трябва да се знае, че при студено време той може да се окаже опасен враг. “Затоплящото” действие на алкохола се дължи на неговото свойство да разширява кръвоносните съдове. По този начин топлата кръв от вътрешността на тялото излиза в периферията, където са топлочуствителните рецептори и предизвиква усещане за затопляне. В действителност обаче, това води до общо охлаждане на организма и особено на жизнено важните органи и може да ускори настъпването на хипотермичен шок и смърт.

Под въздействие на ниските температури, неподходящо или стегнато облекло и обувки и принудително обездвижване могат да настъпят [b:8e4afef1c6]локални измръзвания на тъканите[/b:8e4afef1c6]. Най-често измръзват периферните части на тялото – пръстите на ръцете и краката, ушите, носа, бузите. Студът води до свиване на кръвоносните съдове, което влошава кръвообръщението и снабдяването на тъканите с кислород и предизвиква постепенното умиране на клетките.

В зависимост от дълбочината на увреждане на тъканите се разграничават четири степени на измръзване. При първа степен се засяга повърхностния слой на кожата. Тя е бледа, отекла, с понижена чувствителност. При затопляне се появява пареща болка и зачервяване. При втора степен настъпва увреждане на по-дълбоки кожни слоеве. Силно изразени са бледността и втвърдяването на кожата. След затопляне се появяват силни болки, интензивно зачервяване и оток, както и мехури, изпълнени с бистра течност. За трета степен е характерно увреждане на кожата в цялата и дълбочина. След затопляне наред с интензивната болка се появяват и мехури, изпълнени с кървава течност. След време се превръщат в трудно и бавно заздравяващи рани. Типично за четвърта степен е умъртвяването не само на кожните слоеве, но и на подкожните тъкани – мускули, сухожилия, нерви, дори кости. Засегнатите части са бели, втвърдени и безчувствени и при груби манипулации могат да бъдат отчупени. След затопляне в течение на няколко дни тъканите почерняват и изсъхват.

Първата долекарска помощ за пострадал с локални измръзвания започва с осигуряването на подслон със стайна температура. Докато това стане, замръзналите пръсти на ръцете могат да бъдат поставени под мишниците или между дланите на друг човек. Обувките и стегнатите дрехи трябва да се разхлабят. Желателно е затоплянето да става постепенно и след това замръзналите части да не бъдат излагани повторно на ниски температури. Мокрите ръкавици и чорапи трябва да бъдат сменени веднага със сухи и затоплени. Добре е пострадалият да движи измръзналите си карйници, за да активира кръвообращението в тях. В никакъв случай не бива да се правят масажи със сняг. Леките и внимателни разтривки с мазнина или сапун са допустими само при измръзвания от първа степен – без мехури и рани. При втора и по-висока степен не бива да се пукат мехурите. Върху засегнатите части внимателно се поставя хлабава стерилна превръзка от марля и над нея памук, закрепени с бинт. Както при общо преохлаждане, пострадалият се завива, дават му се висококалорични и топли напитки и храни. При измръзвания от втора и по-висока степен и при усложнения при измръзвания от първа степен е необходимо да се потърси лекарска помощ.

В случай на комбинирано състояние на общо преохлаждане на организма и локални измръзвания при оказване на първа помощ приоритет има състоянието на хипотермия. След като са взети необходимите мерки за затоплянето на организма, трябва да се положат грижи и за локалните измръзвания.

Продължителното излагане на слънчевите лъчи на незащитени от слънчеви очила очи, води до тяхното увреждане. Особено през зимата, отразените от снега слънчеви лъчи могат да причинят неприятни усещания и смущения в зрението. Това състояние е известно като “[b:8e4afef1c6]снежна слепота[/b:8e4afef1c6]” и обикновено има кратковременен ефект.

Обикновено вечерта след целодневен преход при ясно време в снежната планина, се появяват силни болки в очите и обилно сълзене. Клепачите се подуват, конюнктивите силно се зачервяват. При примигване, човек има усещане за иглички в очите.

Първата помощ при снежна слепота включва преди всичко предпазването от понататъшно осветяване на очите. При по-тежки случаи на пострадалия се осигурява затъмнено помещение. За успокояване на болката, върху клепачите се поставят студени компреси. Прави се нестегната превръзка на двете очи, които трябва да останат в покой за известно време. Ако не настъпи подобрение е необходимо да се осигури лекарска помощ.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5878 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Относно прегърбването
Планинската (височинна) болест
Спортните победи се решават в лаборатории
Креатин - повелителят на експлозивната сила
Видове мускулни влакна
Самоконтрол на спортиста
Няколко рецепти при измръзване
Биостимулиране в спорта
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
"Ох" фактора


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap