Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си направим капус бордДимитър Колешев  |  Редактирана на 04/06/2008


Един кампус борд или тренировъчен борд, ще развие драстично силата на вашите пръсти и ръце. Тренировката на кампус борд ще ви даде големи предимства за боулдър и за къси силови движения, които често са проблемни на "трудни маршрути". Ако вие искате да развиете вашата взривна или максимална сила, изолирането на мускулите на вашите ръце, пръсти и горна част на тялото на един кампус борд може да бъде всичко онова, от което се нуждаете.

Конструкцията е относително лесна и типичните размери са напълно задоволителни. Тук са и няколко решения, които ще трябва да вземете преди да започнете (според www.indoorclimbing.com ):

[b:ee430c5256]1. Разположение.[/b:ee430c5256] Сутеренът или таванското помещение са много добри места за разполагане на борда. Ако вие искате да поставите тренировъчният борд в жилищно помещение, помислете добре за праха от магнезия, размера на "краш пада" и чистото пространство около основата на борда за зона на падане.

[b:ee430c5256]2. Височина.[/b:ee430c5256] Вашият борд ще бъде най-малко 8, но не повече от 10 фута на височина. Обикновенно височината на тавана е най-малко 8-10 фута, което прави инсталацията във вашата къща или апартамент една привлекателна възможност.

[b:ee430c5256]3. Ширина.[/b:ee430c5256] Около 2 фута е минимума. Вие се нуждаете от такова пространство, че да можете да се държите с двете си ръце на ширината на рамене. Ако имате стая за един по-широк борд, то тогава ще може да прибавите различни типове стъпала за различни видове тренировки за пръсти.

[b:ee430c5256]4. Ъгъл на наклона.[/b:ee430c5256] Един относително вертикален наклон ще осигури една перфектна тренировка за горната част на тялото, подобно на (но доста по-добър вариант) един лост за набирания. По-надвесеният ъгъл ще развива пръстите, ръцете, рамената и силата на тялото. Вертикалният борд се нуждае само от такъв ъгъл, че вашето тяло да не се трие в него. 10 градиса от вертикала е минимума, а ъгли от 15-20 градуса са най-добри за тренировка на борда.

[b:ee430c5256]Изчисления.[/b:ee430c5256] Най-добрият подход да определите височината на закачане (което е височината над пода, от която започва борда) и ъгъла на наклона са фактори, които зависят от дължината на кампус борда. С други думи изчислението на височината на борда и от там определянето на неговата дължина, е в зависимост от височината на закрепването. Има няколко предимства при този подход. Ако кампус бордът е закрепен на по-малко от 4 фута, то той няма да може да бъде използван. За повечето хора, височината не техните рамена е около 4 фута. Разбира се вие можете да нагласите височината на закрепване на основата на вашите телесни размери, но обикновенно 4 фута са добри за повечето хора. Точката, в която борда ще контактува с тавана може да бъде изчислена от формулите по-доло:

[b:ee430c5256]1. Дължина на кампус борда:[/b:ee430c5256] y / cos(от ъгъла),където y е в зависимост от разликата на височината на помещението и височината на закрепването.
[b:ee430c5256]2. Точка на контакт в тавана:[/b:ee430c5256] y х tang(от ъгъла).

[img:ee430c5256]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/campus.gif[/img:ee430c5256]

Това тук е един пример със следващите условия:

1. Ъгъл: 20 градуса.
2. Височина на закрепването: 4 фута.
3. Височина на тавана: 8 фута

Изчисляване на различните размери:

1. х = 1 фут и 6 инча = 4 х tang(20).
2. y = 4 фута = височината на тавана - височината на закрепването.
3. z = 4 фута и 3 инча = 4/cos(20).
4. Зона на падане = 7 фута и 6 инча = х + 6 фута.

След като завършите с тези изчисления, следващата стъпка е да инсталирате закрепванията за стената и тавана.

Кампус бордът може да бъде конструкция от 2х4 плоскости или просто една голяма, ако успеете да се сдобиете с такава. За да направите стабилна конструкцията по оформената плоскост се прави рамка, като въпреки относително голямата си тежест най-подходящи за това са винкелите. За закрепването им използвайте коларски болтове с диаметър ф 8-10 мм. За свързването на отделните плоскости е най-добре да се използва дървено лепило. То няма да позволява на кампус борда да скърца, когато го използвате.

Закрепването за стената е ясно и то тябва да бъде наистина здраво и сигурно. Върху анкерните точки ще има вертикално натоварване. Освен това поради тежестта на самият борд натоварването върху тези точки може да бъде няколко пъти по-голямо от тежестта на катерача. Най-добрият вариант за бетонна стена са анкерните болтове, а за тухла - шпилките, които можете да циментирате в стената и които за допълнителна здравина да обедините с шина или винкел.

Най-добре е бордът да има възможност за променяне на ъгъла и затова закрепването към тавана да бъде направено с възможност за изместване. Това най-добре може да стане с закрепване тип скеле, с помощта на жабки и тръби, но тази конструкцията е по-удобна за разполагане навън, отколкото в домашни условия. За целта в горната част на помещението ще трябва да закрепите една здрава стойка с ширина малко по-голяма от тази на борда, като особенното при нея е,че на около от 20 см от стената трябва да има закрепена хоризонтална тръба. За нея с помощта на жабки се захващат други две тръби, които ще държат рамката на борда. Това ще даде възможност за вариране с ъгъла на борда. Трябва да се знае, че жабките са по-широки от тръбата. Имайте го в предвид при конструирането на стойката (възможно е и използването на две стойки, ако кампус борда е с двойна ширина). В този случай долната част на борда може да бъде закрепена за стената с помощта на панти, което ще позволи различните промени на ъгъла да стават бързо и безпроблемно само с отпускането или издърпването на тръбите.

[b:ee430c5256]Зона на падане.[/b:ee430c5256] Не трябва да се тренира над твърда повърност. Директното падане на такава повърхност може да бъде причина да сериозна травма на главата или тялото и дори смърт. Тревата и чимовете също не са способни да абсорбират шока от падането. Освен това бъдете сигурни, че зоната на падане е чиста от към екипировка или други вещи. Тя трябва да бъде най-малко на 6 фута от най-външната точка на надвеса. Когато падате от тавана е задължително това да става на крака. Вие можете да изчислите зомната на падане като към стойността на х прибавите 6 фута, което в по-горе посоченият случай ще стане 7 фута и 6 инча. Цялата тази площ трябва да бъде омекотена с дюшеци или "падове".

[b:ee430c5256]Размери, брой и разстояния между отделните прагове на борда.[/b:ee430c5256] Консенсусът около разстоянието между отделните прагове е 22.5 см, но някои катерачи могат да предпочетат и друг размер без да се притесняват особенно. Броят на праговете може да варира от 5 до 9, в зависимост от височината на помещението или размерите на дъската. Ръчно произведените ръбове са напълно подходящи в случая и ако някой започне да ви обеждава, че оригиналните имат специфична форма не му се вързвайте особенно. Единствената особенност, поради която си заслужава да се сдобиете с оригинални ръбчета е заоблеността, която някои хора може би ще пренебрегнат. Ако наклонът (надвесеността) на кампус борда е голям, ръбчета е добре да са леко скосени навътре, за да се образува хоризонтална равнина за захвата, но отново, не забравяйте, че те трябва да бъдат добре заоблени, за да се предпазите от неприятни наранявания и травми. За да се получи един многофункционален борд е добре закрепването на праговете да става с T-nuts (гайки за хватки). Така ще можете лесно да подмените ръбчетата с по-малки, когато задобреете. Другата екстра, за която е добре да се помисли, е двойният ред прагове, което отново е свързано с размерите на борда. Във всеки случай, обаче, си заслужава добре да обмислите този вариант, защото двойният ред прагове ще ви позволи да загрявате пълноценно и най-важното отново да се предпазите от нежеланите травми.

По материали от www.indoorclimbing.com и от дискусии водени в западни сайтове.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4263 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Боулдър:
Произход на болдър катеренето - част 2
Боулдър за начинаещи - Как да започнем ?
Боулдър упражнения от Нийл Грешъм
Боулдър категоризации
Даниел Уудс – La Force Tranquille
Интервю с Джон Гил
Сравнителна таблица между спортната и боулдър категоризация
Писмо от Георги Танев
Aмериканска боулдър категоризация
Динамичното движение


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap