Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Езотеричен трактат върху основите на хваткоправенето или изповедите на един модерен алхимикГеорги Танев  |  Редактирана на 04/06/2008


Трябва да призная, че когато започвах да пиша този материал, ми ставаше все по-забавно и по-забавно, спомняйки си многото перипетии свързани с опитите ми да направя хватки за изкуствени катерачни стени. Основно това се дължеше на упоритото мълчание на хората, които се занимаваха с това - въпросите, свързани с технологията на изработка, както и понякога на една целенасоцената дезинформация. В крайна сметка сега вече мога да заявя, че горе-долу са ми ясни нещата, както и че за последното няма заслуга нито един от споменатите български “майстори”. Разбира се, поради факта, че ми липсва запознанството с чуждия опит, не мога да кажа всъщност колко ги “вдявам” нещата, но поне оставам с впечетлението, че правя хватки, по които е приятно да се катери.

Така че смятам сега да споделя своя опит, а пък вече от вас си зависи дали ще ви свърши работа или не.

[b:f42ebb427d]Разпространени заблуди:[/b:f42ebb427d]

1. “Правенето на хватки е много трудно” – не смятам да се спирам много на това; доколко е трудно ще прецените сами като пробвате. Според мен по-скоро това е смрадлив и мизерен процес, но не и труден. Дори е елементарен, макар и да си има своите “пинизи”.

2. “Хватките се правят от епоксидна смола” – това така да се каже е пълен bullshit. Не че не стават – напротив! Стават и още как! Само че като увиснете на някоя хватка надали ще искате да се замисляте, че епоксидната смола е всъщност е едно еластично лепило, което не е точно предназначено да лепи кварцов пясък ... Да не говорим,че хватките излизат зверски скъпи, ‘щото един килограм смола го продват за има-няма 10 лв. Освен това, като речеш да ги чистиш с някаква по-твърда четка стават много гладки, пак защото епоксидната смола е мека и се замазва. Всъщност масово използваният по света материал за изработка на хватки носи звучното име “ПОЛИЕСТЕРЕН ВИНАЛКИТ”, в който като втвърдител се добавя моностирол. Използва се за изработката на стъклопласти. Вероятно в складовете във вашия град ще го знаят като “ПОЛИЕСТЕРНА СМОЛА”. Българският й призводител е Оргахим в Русе и ако не се лъжа, се продава в комплект с шише втвърдител и ускорител. 22 кг бака е около 90 лв. Това количество смола би трябвало да ви стигне за около 60 кг хватки. Последните два компонента (втвърдителят и ускорителя) при смесване образуват взривоопасна смес – пробвал съм, голям купон е като се запалят ;) – хората по разните сайтове даже пишат, че трябва да имате пожарогасител под ръка. За технологията на работа мога да кажа следното – тестото го приготвям по следния начин: в предвиденото количество смола слагам 2-3% ускорител и бъркам до постигане на червеникав оттенък на сместа. След това добавям 2-3% втвърдител и много добре разбърквам. След което слагам кварцовият пясък. Пропорциите са 2 масови части пясък и 1 масова част смола. Ако не знаете всъщност колко смола и пясък ше ви трябват за една хватка, най-лесният начин да разберете е като напълните ПОЧТИ до ръба предвидената за целта форма с пясък, да го претеглите и като разделите теглото му на две да получите теглото на нужната смола. Колкото до теглото на пясъка ... така де – казах ви какви са пропорциите на тестото.

3. “И аз мога да правя модели за хватки” – “да, да, ама не!” (да ме прощава Петко Бучаров за цитата); резултатът от подобно мислене почти винаги са хватките-пръстотрошачки, които сигурен съм,че и вие мразите. Има си пинизи в т’ва да направиш свестен модел, който не само да е красив, но и да не троши пръстите и разните му други там физиологични израстъци на катерача. Всъщност най-добрия начин да се схване какво трябва да представлява една хватка, е да се изкопира такава от някой каталог (препоръчвам да си поръчате нещо на NICROS) и след това да повисите малко на нея (последното е ама МНОГО важно). Иначе да седна сега да ви пиша за принципите, които се опитвам да спазвам при проектирането на един модел ... не ми се пише книга така да се каже ...

4. "Текстурата на хватката я правят със специална киселина, която разяжда смолата и оставя песъчинките да стърчат отгоре” – не знам, може някъде и така да ги правят нещата. Лично аз питах едни познати химици от една лаборатория, като к’ва ще да е тази киселина, даже има дадох една от моите хватки за опити. Пичовете ми казаха, че единственото нещо, което “яде” виналкита се нарича “ФЛУОРОВОДОРОДНА КИСЕЛИНА”, но пък, че от друга страна тая сладурска бангия “яде” и стъкло – сещате ли се за кварцовия пясък – ХИХИК. Всъщност използвам друг метод, за да ги правя грапави, ама на него ще се спра после.

5. “Ама то трябва да се правят много сложни разглобяеми леярски форми за хватките” – разбира се, може и така да се подходи към проблема – това обаче е добър вариант само, ако имате нервите и знаете как да го правите. Общо взето иначе има два основни начина за направата на формата, в зависимост от това, дали искате да направите единични модели или серийни. Ако сте решили да си правите уникални хватки, което наистина е най-лесния и евтин начин да се позабавлявате, докато нямате какво друго да правите, можете да направите формите от гипс и после да ги строшите, след като отлеете хватката – просто наплесквате пластилиновия или глинен модел с гипс отгоре, изчаквате да втвърди и изгребвате глината или пластилина. След това взимате примерно малко лепило Ц200, омазвате вътрешността на формата и докато е още влажно, го поръсвате с кварцов пясък, след което го оставяте да изсъхне хубаво. После съвсем леко намазвате с някакъв силиконов спрей повърхността, за да не залепне после така получената тестурата за тестото, което ще излеете вътре и сте готови. Недостатъкът на този подход е, че отива 2-3 часа време за изработката на хватка, която няма да можете да повторите. Това не е проблем, когато цялото нещо го правиш за забавление, но когато ти се налага да екипираш цял гараж с хватки през 25 см – чакай малко, копеле, свят ще ти се завие от гипсове, пластилини и други простотии!!!

Другата стратегия на работа, е да се текстурира по подобен начин вече самата пластилинова или глинена форма и после да се намаже отгоре с материал, който като втвърди става на гума и може да се обърне наопаки, така че да се вади формата спокойно от него с малко разтягане и разтегляне. По западните сайтове хората смело говорят за употребата на латекс или двукомпонентен силикон с втвърдител, които да можеш спокойно да нанасяш на дебел слой върху текстурирания модел, само че моите опити да открия някакъв подобен продукт в България (имам предвид наистина цяла България – къде ли не търсих ...) се увенчаха с тържествен провал. Всъщност намерих двукомпонентен силикон при един убит от бога търговец на гумени форми, на сладовете в Пловдив, ама той дали реши, че трябва да ми се прави на голям вносител или реши да си закърпи оборота за месеца, като ми продаде кило-две силикон - не знам; знам само, че цена от 40 лв за това количество ми се стори малко ... нали разбирате! Затова реших, че ще работя с материал, който ми излиза само 15 лв килограмът – еднокомпонентният силикон за фуги, този който е в туби за пистолет. Проблемът при него е, че трябва задължително да се слага на тънки слоеве, които се изчакват да се втвърдят, защото този тип силикони са въздушно-оксидиращи и нанесени на дебел слой имат тенденцията да се втвърдяват само повърхностно, като отдолу остават в течна форма. Дебелината на такава форма при средно голяма хватка трябва да е 15 до 20 мм. При това положение за хватка с големина малко повече от човешки юмрук отива около туба, туба и половина, но много зависи. Друг проблем е, че може да ви се наложи да цепите формата на места, понеже този тип силикони сравнително лесно се късат и не носят много на разтягане. Общо взето това са сериозните проблеми и като свикне човек, не му правят впечетление. А, да! Изпробвах доста марки силикони, но като че ли най-много ми харесва новият бял Master-Sil на “Dough Cornig” – мисля че така се изписваше.

6. “Много е важно с какъв пясък ще работиш, за да получиш хубава текстура на хватката” – честно казано писна ми от разбирачи и головодници, които като почнат да търсят кусури се улавят за това – на някой му се струвала прекалено грабава хватката ми, на друг пък прекалено гладка, трябвало да бъде като търновските грапава и за т’ва бил ми виновен пясъка, който го слагам в хватката. Разбира се, много добре знам, че те тези дискусии текат и на запад, но има една много проста истина, че хватката става точно толкова грапава, колкото е грапава формата, в която я изливаш. И тук няма абсолютно никакво значение какъв пясък ще слагаш в тестото или дали изобщо ще слагаш пясък в тестото. Аз например имам хватки, в които няма и грам пясък ,а са изцяло пластмасови и познайте – релефът им е едно към едно същият като на “сестричките” им, които са от тесто. Единствената залика е, че са по-леки, по-крехки и по-скъпи. Всъщност то затова и се слага пясък – за здравина и “разредител” на смолата. Всички останали приказки по въпроса са bullshit. Пясъкът в тестото няма отношение към грапавината на бъдещата хватка. Към грапавината на бъдещата хватка, обаче огромно отношение има пясъкът, който използвате за текстуриране на модела при изработката на силиконовата форма – дори е полезно да си набавите набор сита, за да можете да получавате пясък с определена големина за зърното, който ще ви даде вече и специфичната грапавина на релефа на хватката в последствие.

Напоследък обаче започнаха да се появяват хватки със специфична гъбесто-пореста текстура; такива например са хватките на CityWall, Явор от София съм забелязал, че също ги прави такива – за този тип текстури, обаче нищо не мога да ви кажа, защото не знам как се правят. Би ми било любопитно да се пробвам да понаправя малко такива, но само,ако някой ми каже как се правят, щото вече ме мързи да експериментирам).

7. “Цветотете са голяма филосовия” – не са. Използват се обикновенни алкидни бои или алкидни автоемайл лакове. Слагат се в готовото тесто, разбира се, преди да е втвърдило. Недейте прекалява с тях, защото тестото може да се насити само с определено количество боя;ако прекалите, боята ще започне да изплува и да запълва порите в релефа на силиконовата или гипсова форма. Тогава ще си имате идеално гладка полирана хватка (същият ефект се получава, ако прекалите със силиконовата смазка на гипсовата или силиконова форма, преди да излеете тестото в нея). Има един много готин пиниз за отливане на разноцветни хватки: готовото тесто се разделя на толкова равни части, колкото цветове решите, че трябва да има бъдещата хватка. Всяка от тези части се оцветява с различен цвят, след което отново се събират в един общ съд. Идеята е струята тесто, която изливате в последствие във формата, да е разноцветна и като се разлива по нея, да прави разни готини фигури. Това е. Друго нема.

8. “Да ама после е адски зор да се пробие дупката за болта” – така е, наистина, адски зор си е. Особенно, когато даже не се налага и да го правиш. Аз за тази работа съм си подготвил няколко метални щифта. Надявам се долните рисунки да ви разяснят наколко неща:

[img:f42ebb427d]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/1.gif[/img:f42ebb427d]

Толкова по въпроса за правенето на хватки. Ако нещо съм пропуснал или забравил,или ако на някой от вас нещо не му е ясно – свиркайте, ще се радвам да помогна – мейлът ми е [email protected] bg - пък и честно казано ми писна от цените на официалните прозводители – как могат да искат за нещо, което барабар с труда и идеята струва масимум 1 лев парчето по 10, че и 20 лева?! Ходи, че си прави стена после – по-евтино ще ти излезе да отидеш в общината в Търново или някъде другаде и да си купиш скала или някоя малка пещера, да го вземат дяволите ...

Ще се радвам и да поразменя малко хватки с хора, които мислят като мен.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5320 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 26/10/2004 от Коментирайте
Ами, като собственик на GekoHolds и като някой, които има достъп до всички подробности от технологията на няколко световно преуспяващи хваткоправещи фирми, ми се ще все пак да напиша, че този трактат описва технология и методи, които не се използват в сериозното хваткоправене и с които никога няма да можете да получите много добри резултати. Това не означава, че няма да можете да си направите хватки... ще можете и сигурно ще ви е кеф да катерите на тях - просто те няма да са със същото качество, като тези, които бихте си купили от магазина. На практика нищо от онова, което е описано не се прави в момента от сериозните производители. Похвален е ентусиазмът. Не е хубаво обаче да се заблуждават хората, че описаното сействително описва как се правят тези неща на професионално ниво.

Иво
2 Публикуван на 07/12/2004 от Димитър Колешев Коментирайте
Двукомпонентен силикон, вероятно годен за форми се произвежда по заявка в Химатех АД - София. Телефонът на госпожа Виолета Митова (продуктов мениджър продукция на силиконова основа) - 02/9651 318
3 Публикуван на 16/04/2006 от mladHipar Коментирайте
сори фен
така се правят хватки
правят се с по-кадърни материали и с по-масова организация на работата - но така се правят - леенето му е майката
а леенето си има начини да се прави
сега вече не бих седнал да си правя хватки
сега вече мога да си позволя и да си ги купувам и съм наясно че времето е пари и че е по-идейно да си го изгубя за да изкарам кинти за хватки, а не да си губя времето да ги правя последните.... но това ня променя факта че хватки се правят така
ТОЧКА
4 Публикуван на 17/04/2006 от Коментирайте
Евалата братле! Аз лично имах мерак да си обзаведа мазето или даже едната стая с хватки, но със сигурност щях да мина през същия ужас - търсене, пробване, разочарования и т. н. Считай че си ми помогнал много. Аз пари за 50 хватки нямам и не бих дал лесно ако ги имах. "Компетентните лица" си коментират и критикуват, но ти си свършил чудесна работа и според мен тук има място само за благодарност или евентуални предложения за подобряване и улесняване на процедурата.
ЕВАЛАТА!
5 Публикуван на 22/02/2009 от simon Коментирайте
и аз мисля, че горе долу е такава системата. Само че е хубаво и едно телче вътре да намотаеш наляво-надясно за арматура ;)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Квак и Моравския Крас
Как да загряваме за катерене
Мисли като един атлет
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...
climbOn и crossFIXE
Върху стената
Гърция
Спортно катерене в района на El Potrero Chico, Мексико
Спортно катерене - Онсайтът
Climbing in Meteora


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap