Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Болтове на КуклатаДимитър Колешев  |  Редактирана на 23/10/2004


Много добре известно е, че болтовете са необходима мярка в няколко случая: висяща площадка, на която обикновенните скални клинове не дават необходимата надежност, на стари маршрути и пасажи, на които има скъсани или повредени роолплъзи, дори и на удобни площадки, на които е добре да има гарантирана сигурност. Но не и на пасажи, които са били преминавани свободно преди 30 години или на места със стари скални клинове, които лесно могат да бъдат заменени с други или дублирани с джаджи.

Какво се случва на Куклата, която както е известно е един от най-популярните райони за катерене на Мальовица? На второ въже на "Класически" е поставен болт на мястото на два скални клина, от които много добре си спомням, че поне единият беше здрав и при това на пасаж, който е не повече от 5 категория (маршрутът е преминат [b:c2a274b205]преди 38 години[/b:c2a274b205] от Богдан Дуков и Марин Миленов). Не беше ли по-добре, там където преди имаше два стари клина да бъде поставен един нов, който (аз добре поогледах) щеше да бъде здрав точно толкова, колкото и болтът във момента. Да не говорим за паричната равностойност и труда. Освен това болтът не е поставен на най-подходящото за закачане място, което на мен ми говори, че е работа на некомпетентни хора, които си нямат представа за какво става дума. Работата е била свършена с ударна машина, което пък означава, че е било със знанието на уж по-компетентни хора, защото тези, които разполагат с подобни машини са ни много добре известни. Това са догадки, но би било добре да се знае кой е свършил работата, как и с чие позволение.

[img:c2a274b205]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/kuklata.jpg[/img:c2a274b205]

Да погледнем и няколко метра поналяво към тур "Чавдар". На второ въже се мъдрят точно 5 новички болта, от които един-два са слагани иманяма около 3-4 дни преди да го изкатеря (13 август 2002) - маршрутът е направен [b:c2a274b205]преди 33 години[/b:c2a274b205]! от Борис Овчаров и шест алпинисти от Туристическо дружество "Народна армия". На мястото на първият болт имаше нещо, което беше доста халтаво, но малко по-нагоре имаше перфектно място за френд и ако не се лъжа още един или два клина. Така вече там няма нищо друго освен този болт и ако някой, който е катерил този маршрут преди изкуствено, сега ще му се наложи да премине около 6+ и нагоре категория, за да достигне следващият клин. Добре, дори и да беше необходимо поставянето на болта, защо трябваше да се изваждат старите клинове? Да не говорим, че отново можеше да се измисли нещо и със скални клинове. По-нагоре точно където има четири стари клина отново е добавен един чисто новичък болт - много добро хрумване! Как ми се иска да напиша името на ентусиазта, но за съжаление не го знам. Над него още един и отново липса на стар клин. Пропускам коментара за другите два болта, защото навярно ще досадя и на малкото, които ще си направят труда да прочетат това. Следва площадката, която е около 3 метра дълга и около половин метър широка. Тук наистина ме очакваше една голяма изненада! Освен 3-те клина, които са напълно достатъчни,сега се мъдрят цели 4 болта (два, от които лепени и един, който напълно излишен). Навярно някой или е опъвал порталедже, или е водил със себе си не шест души, като Борис Овчаров, а цели шейсет. По-нагоре за мое най-голямо съжаление не следваше продължение на историята, но нищо чудно и това да се случи в близките дни. Иначе наоколо си личи, че ври и кипи бурна дейност. Отляво и отдясно, навсякъде болтове, нови маршрути, направо свят да ти се завие от гледката. А съм абсолютно сигурен, че въобще не са поставяни след водене както препоръчва UIAA.

Отново, за мое голямо съжаление, не успях да изкатеря последните въжета на "Класически", иначе със сигурност можеше и да напиша цял роман за епопеята на българското "възрожденско" катерене. Но все пак хвърлих едно око на висящите, на най-неочакваното и неудобно за рапел място, болтове и примки. Истинска красота! Ако случайно някой западняк реши да катери на Куклата, ще бъде омагьосан от това приказно място, предлагащо както цепнатини за свободно катерене, така и възможности за перфектно осигуряване с джаджи, здрава скала и красиви винкели. Навярно ще поклати глава и ще си каже, че тия хора (българите де), не са добре да осират така яко и малкото си скали, с които разполагат. И тук повече няма да му стъпи кракът. На запад хората пазят и мислят за бъдещото поколение, но ние в България мислим само за себе си и това, което става в момента.

Но има една приказка, че "рибата се вмирисвала откъм главата". Докато ФБАК наистина не станат една българска федерация по алпинизъм и не мислят само за софийските интереси, всички ние ще се вмирисваме здраво. Винаги има решение на проблемите. Винаги може да се намери консенсус между всички различни мнения, но трябва някой да се заеме с това. А това е ФБАК, който нехае и само прибира членският си внос. Има и една Комисия, която уж трябва да съблюдава за всички тези поразии, но защо на мен ми се струва, че именно тя върши най-големите от тях.

Истината е и друга, че в момента в България катеренето е на толкова ниско техническо и морално-естетическо (да, естетическо) ниво, че е невъзможно постигането на консенсус. Този консенсус трябва да бъде наложен отгоре, но за съжаление ФБАК не ни предлага нищо кой знае какво, за да се съобразяваме с него. Затова всеки един от нас няма да се замисля и ще прави това, което му е кеф. Но най-малкото, което трябва да направи Федерацията, е да вземе становище по проблема и да ограничи, колкото е възможно това така наречено "преекипиране". Освен това, излиза че така популярните Курсовете за преекипиране не са удачни, по начина, по който се провеждат. Явно нещо липсва. Струва ми се, че се набляга единствено на спортното преекипиране, а не на традиционното и алпийско. Трябва да се наблегне на етичната и естетична гледна точка, за да могат хората да се замислят, когато отиват да поставят болтове на старите маршрути. Другото и най-важно нещо е да има санкции, които да ограничават безхаберието.

Но тази работа, е работа на ФБАК и докато, някой там горе, по върховете на българският алпинизъм, не реши да се заеме с нея няма да стане нищо. Но не трябва да се забравя, че умните глави не са само в София, а и в провинцията. Така че е желателно да се направи допитване до всички и ако е възможно да се почерпи опит отвън. Допитването обаче би могло да се счете за сериозно, само в случаите, когато то е станало след предварително разясняване на възможните плюсове и минуси.

И накрая, аз поне не съм чул,някой, който се е захванал да преeкипира някой стар маршрут да попита неговите създатели, дали те са съгласни с това. Дали са съгласни някой за един ден да обезличи с лека ръка това, което те са направили, преди толкова години.

П.П.: Обещавам, че ще следва продължение. Не че го искам, ама няма как, поради факта, че все някой отново ще се изяви като добро момче или момиче, а пък и нали българският катерач трябва да получава своевременно най-новата информация за маршрутите, за да е в крак с времето и за да знае къде да катери.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1955 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Проблемът с фиксираните опори
Писмо от Иваило Нинов
Къде е границата на пресметнатият риск?
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Планината за планинарите
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap