Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Bolt wars in Boulder CanyonDave Pegg  |  Редактирана на 23/10/2004


Какво по дяволите се е случило в Boulder Canyon? Най-големият вестник в Boulder, The Daily Camera неотдавна (2001 год.) публикува една дълга нова статия озаглавена: "Катерачи се опитват да създадат болтови правила за камъка". Както изглежда двама катерачи, Steve Dieckhoff и John Christi, са извадили около 40 болта от Cornerstone, един спортен район в каньона. В отговор, Chris Alber, който беше екипирал скалите, докладва за "кражбата" на неговите болтове в Boulder County Sheriff`s Office (в случая полицията го пропъжда, наричайки болтовете на скалната стена "безстопанствено имущество").

След това, Cornerstone отново е пренабит: старите осигуровки са били повредени, така че е трябвало да се пробият нови дупки. В каньона и местните зали се разлепят афиши на Dieckhoff, на които се чете: "Издирван за кражба и вандалщина. " Dieckhoff пък обявява, че повечето скали са в неговият списък за разболтуване.

За да науча повече, аз телефонирах на Dieckhoff, 48 годишен, който заяви, че няма нищо против спортното катерене. Ето защо той е против "преболтуването" на маршрути, особено онези, които могат да бъдат осигурени изцяло или отчасти с традиционна екипировка. "(Болтаджиите) са приели идеята, че ти никога не трябва да бъдеш на повече от една ръка от болта, независимо дали там има добра цепнатина или не", каза той. "Chris Alber смята, че Cornerstone трябва да бъде една спортна скала, презрявайки всички цепнатини по нея - половината маршрути следват цепнатини и почивките са на кули, които са на не повече от 4 фута от цепнатините."

Dieckhoff каза, че изваждането на болтовете има едно шокиращо въздействие. "Ние смятаме, че хората трябва да бъдат шокирани ... Ние изкарахме болтовете на Cornerstone, за да вдигнем нивото на публичен дебат за следващото издание на Climbing".

След това аз телефонирах на Alber, 38 годишен, който каза, че скалите, които той и неговите приятели са набили с болтове, преди това са били игнорирани от традиционните катерачи поради една причина: "Ако вие гледате към Cornerstone, ще видите, че тя е една съвсем мъничка скала. Тя беше буренясала и трябваше да бъде почистена. Причината, поради която хората не катерят традиционно там, беше, че те никога не отиваха да катерят там. Но когато я наковахме с болтове, катеренето стана наистина приятно."

"Главната причина, поради която Dieckhoff не харесва такива осигурени с болтове места ,е ,защото той никога не е имал нужда от тях", завърши Alber." Неговото становище е просто: "Вземи шепа RP-та и давай. Направи го!". Аз не правя маршрути с болтове за себе си. Аз катеря и кова маршрути за тези, които са на по-ниско ниво ... Ако вие видите скалата, която избрахме за разработване, ще разберете, че ние единствено правим услуга с това."

Освен това Alber заяви, че същите тези скали, сега са едни от най-популярните в каньона. "Хората са гласували със своите крака."

Сега на този кръстосан огън, е подложен Access Fund, който се явява посредник за прекратяване на битката. Двете страни се съгласиха, че няма да има повече маршрути, от които да се вадят болтове или пренабиват нови, най-малкото докато местните катерачи не направят свое гласуване чрез пощата във Climbing, от своите коли в Boulder Canyon или в местните зали и магазини.

"Не един знае какво мисли катерачната общност за болтовете в каньона", каза Chris Archer от Access Fund. "Надявам се, че ще открием едно консенсусно решение между местните катерачи. Но едва тогава ще можем да ви кажем всичко по въпроса."

Поглеждайки назад в миналото, това демократично решение изглежда ясно. Но аз поклащам своята глава, когато се замисля за комедията от грешки, които бяха направени, за да се стигне до тази точка: викане на полиция, раздуване в един голям новинарски вестник, касапница и пренабиване на всички маршрути по скалите - една истинска вреда за тях. По-голямата част от Boulder Canyon се намира към National Forest. Съмнявам се много дали рейнджърите да ги е грижа толкова за катерачната етика, но много добре зная, че именно това е част от техните бойните средства, с които могат да забранят катеренето в района. Катерачите са изключително самонадеяни - ние не харесваме правила, но също така и комисии - и ако продължим да постъпваме по този начин, без да контролираме кавгите си, като малки и капризни деца, така че всеки да чуе за нас, тогава не бива да се изненадваме, когато някои външни сили се възползват от това и наложат едни непоправими решения за всички нас.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1953 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Препоръки за преоборудване
Болтове на Враца и Мальовица
Писмо от Иваило Нинов
Писмо до Председателят на ФБАК
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Къде е границата на пресметнатият риск?
Болтове на Куклата
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Писмо до УС на ФБАК


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap