Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Проблемът с фиксираните опориAlison Osius  |  Редактирана на 22/10/2004


Четвъртият и последен кръг от съдбоносният процес договориращ и създаващ правила срещу фиксираните опори по дивите места накрая приключи - с голямо напрежение. Две години преди това U.S. Forest Service се опита безцеремонно да забрани всички фиксирани точки - болтове, фиксирани клинове и рапелни примки - по нейните диви райони, предлагайки едно "демонтиране", както гласи заглавието на Wilderness Act. Въпреки това авторите на Wilderness Act, включително и катерачът - природозащитник David Brower, разглеждат катеренето и фиксираните опори като уместни за дивите места.

Така през 1998 год., една коалиция от катерачни организации, павира пътя към U.S. Department of Agriculture организирайки редовни сесии за договориране и изготвяне на правила от една комисия катерачи, природозащитници и администратори по райони. Последната сесия беше проведена на 19-20 септември 2000 год.

Процесът не беше лесен, но катерачите заслужиха уважение за тези свои първи стъпки в разчупването на разбиранията и които бяха готови да помогнат в обсъждането на гледните точки на всички групи.

Катерачите оригинално приеха като факт, че всички фиксирани точки ще бъдат в по-голямата си част разрешени. Болтовете, клиновете и примките се използваха редовно, дори когато Wilderness Act вече беше доста поостарял през 1964 год., а и Конгреса никога не предприе акция за тяхната забрана. На втората сесия, катерачите успяха да приемат, че всички поставяния на болтове през това време са станали законно. Нашата страна направи компромис за защитата на дивите райони от прекомерното им използване, като също се опита да запази и известна свобода при прокарването на нови маршрути с използването на фиксирани опори.

Врагът на фиксираните точки, се бореше болтовете (и фиксираните клинове) да се използват само в изключителни ситуации, например в спасителни акции. При неотдавнашната среща беше обсъдено спазването на един специфична бройка болтове по време на катерене (един или два, предимно за рапели) или ограничаването на броя нови маршрути в дивите райони, на които се използват болтове. Но комисията все още се чудеше дали да фокусира вниманието си само върху използването на един много малък брой болтове.

Последното предложение беше да се използва един минимум, макар че е невъзможно да се определи точният брой болтове необходими за подсигуряване на изкачванията в тези места. Така че бе решено те да се използват само за съединяване на характерни части от релефа (например, празното разстояние между две цепнатини). Също така бе прието предложението съществуващите болтове да бъдат запазени и да могат да бъдат поставяни такива за рапели, където е невъзможно да премине ходом или при животоспасяващи отстъпления. Рапелните примки няма да бъдат регулирани. Пресечна точка беше това, че няма да могат да бъдат прокарвани маршрути, които изцяло да бъдат осигурени с болтове. По този начин със сигурност таваните, иглите без цепнатини и други скални образувания ще станат невъзможни за нови маршрути.

Ако комисията не успеше да постигне консенсус Department of Agriculture щеше да подготви едно решение, а то можеше да се окаже опасно за нас. Но някои от предложенията ще се нуждаят от разрешение и от Forest Service и от отделни правни консултации, защото те вече имат решение, в което болтовете трябва да се демонтират.

Това е основната трудност, но новото предложение е може би е най-доброто, което можем да спечелим: а от него следва една възможност за същото използване на болтове при преминаването на нови маршрути и защита на онези, които вече съществуват в дивите райони. Комисията ще изчака до средата на октомври, за да види дали предложенията ще бъдат пуснати.

Какъвто и да е изходът, ние можем да похвалим катерачната общност. Катерачите показаха на своите опоненти от изданието, че са добре организирани, подготвени и координирани. Те отстояваха нашата кауза толкова добре, колкото беше възможно. В нашият отбор бяха Sam Davidson от Access Found, Lloyd Athearn от AAK, Kathleen Beamer от REI, Patrick Mullaney от Mountaineers, Phil Powers от AMGA и Jon Krakauer - автор, с подкрепата на Jay Watson от The Wilderness Society и Jeff Widen от Sierra Club.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1499 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Препоръки за преоборудване
Писмо до УС на ФБАК
Писмо до Председателят на ФБАК
Bolt wars in Boulder Canyon
Писмо от Иваило Нинов
Болтове на Враца и Мальовица
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Къде е границата на пресметнатият риск?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap