Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Болтове на Враца и МальовицаДимитър Колешев  |  Редактирана на 22/10/2004


Започвам тази статията или ако искате я наречете, това заядливо изявление, с директен въпрос - с какво ще ни помогне това извращение по Централната стена на Враца или където и да е било другаде из България? Мое мнение е, че с нищо. Какво ще се получи от всичко това? Първо така наречените български катерачи ще стават все по-неопитни, все по-страхливи и все по-надути вследствие от навиците, които ще придобият от едно такова "безславно" катерене. О, да, чували сме теорията за героите, ама ако тя е вярна значи даже и бабите във Великобритания се смятат за герои. Защо пък и тук да няма такива. Ами тези, които катерят десятки наковани през 2 метра, дали и те не се смятат за велики. И още как. Истината е, че между традиционното и спортно катерене има големи прилики и разлики, които обаче никой не се опитва да разграничи и определи, и които биха ни накарали да се замисляме защо катерим и как да катерим в планината. Някой беше казал "Не е важно на какво се катериш, а как". И ако не се лъжа именно в това е смисъла на съвременното катерене.

Наистина, сега в България е на мода спортното катерене и за болшинството катерачи е доста трудно от изкуствената стена или от добре осигуреният маршрут да се прехвърлят на някой, по който или няма нищо или стърчат "ръжди". Още повече, ако ще трябва и да се учат да слагат джаджи или да носят чук (сигурно много от тези хора ще се запитат: това пък за какво ни е?). Е,колко приятно ще бъде на всички тях, ако Централната стена бъде накована с болтове. Катерене на воля, безгрижен живот и изобщо какво ти пука, че някой друг искал да катери и по другия начин. Ами, майната му! Да пропуска клиновете като е толкова добър ...

Да, обаче, ако се огледаме май ще видим, че през последните години поради факта, че измежду нас няма герои, няма и нито едно стойностно изкачване извън България. Никой не е чувал за България. Няма развитие на катеренето. Никой не смее да излезе извън отъпканите, от тези преди нас, пътеки. Не съм чувал някой българин да е катерил нещо друго освен класическите маршрути по стените из Европа (като изключим двама-трима). Някой да е опитал изкачване на стена в Хималаите през последните 10 години? Някой да катери соло или да е опитал премиерно изкачване извън нашата любима страна. Да ама не. Та това си е жива ерес или пък някой ще го начече "геройство". Още по-малко ще се чуе след като умниците, които предлагат това "велико дело", се спуснат, изчистят и наковат всички маршрути по Враца, пък било то и най-популярните по ниските масиви.

Хей, хора, помислете добре! Престанете с тези безобразият. Защо се опитвате да всявате разделение, омраза и нетърпимост между катерачите? Аз лично катеря с еднакво удоволствие боулдър, спортни маршрути, традиционни, през зимата или когато и да е. Затова ви моля да имате уважение помежду си независимо с какво катерене се занимавате. Необходимо е уважение и към хората, които са направили толкова много, за да има алпинизъм и изобщо катерене в България. Не мога да търпя и да гледам как някой унищожава маршрути, които си имат своя история или които преди 30-40 години са били на границата на възможностите. Не знам дали те са се правели на герои, но благодарение на тях съществуват тези маршрути и ние. Не вярвам на първопокорителите да им е било много лесно или някой да им е чистил предварително маршрутите от камъни или храсти. Как ли пък не! Затова не считам за умесно някой да го прави сега. Ако на тези маршрути им липсва нещо, то това е повечко катерене. Дали тогава ще има толкова падащи камъни и треви и дали ще има толкова ръжди си отговорете сами ...

Но нека да видим какво мислят и някои други хора, за които би могло да се каже, че поне малко разбират от катерене:

“Аз обаче предпочетох да възприема онази форма на алпинизъм и онези средства за катерене, които ми позволяваха да се справя с която и да е стена, без обаче предварително да съм си осигурил победа над присъщите й трудности и без да се лишавам от огромното удоволствие, което ми доставя чувството, че съумявам да ги преодолея.”

“... всички средства за катерене могат да важат, или по-право да бъдат оправдани до момента, в който не нарушават необходимото равновесие между физическото и духовното постижение в изкачването.”

[b:2968c40651]Валтер Бонати[/b:2968c40651] – Моите планини

След последният си маршрут на Матерхорн, който преминава през зимата, соло, Бонати се отказва от катеренето в протест на именно това безхаберно използване на болтове, което неговото поколение е считало за недопустимо. Но да се върнем в днешно време,за да видим какво мисли небезизвестният Алекс Хубер, отговаряйки на въпрос в последният брой на On The Edge.

Въпрос: “Tи направи един голям удар върху нормалното поставяне на болтове, използвайки ги само за местата за осигуряване – не мислиш ли, че те трябва да продължат да бъдат използвани в Йосемите и за осигуряване по дължината на въжето?

Отговор: ”Маршрутите, които съществуват там са наше наследство от по-старата генерация катерачи. Ние изпитваме респект от тях и няма да променяме характерът на тези маршрути. Това е причината, поради която няма да поставяме нови болтове за едно свободно изкачване.”

Така мисли Хубер след своето последно свободно изкачване в подобен стил на Bellavista, Чима Овест (френско 8с или 10+/11- по UIAA). Болтове има само по местата за осигуряване.

“За хората, които не са планинари е трудно да разберат всичко това, нестабилната скала е лоша скала ... какво правиш ти на тази мрачна северна стена, без да използваш здраво набити клинове или болтове.

Това беше един преднамерен акт, да не се поставят никакви болтове, защото това щеше да промени оригиналният характер на маршрута – но това също беше и едно велико предизвикателство!

Ти висиш в средата на тавана, крайно неосигурен, твоите пръсти започват да се изпотяват и се бориш да не паднеш.”

[b:2968c40651]Алекс Хубер[/b:2968c40651] - On The Edge 118

Е, къде си ти българино? Дали едно свободно или изкуствено преминаване по някой стар маршрут в нашите планини изобщо може да се нарече геройство или катерене ... Време е и да си зададем въпроса, защо се катерим. Истината, обаче е, че тези хора, които не са планинари и не обичат планината, никога няма да си отговорят на този въпрос. Именно затова ще бъде много по-лесно само да рушим, без да оставяме нещо след себе си. Навярно хората, които днес поставят болтове по старите маршрути мислят, че правят нещо добро. Но дали след 5-10 години някой няма да проклина тяхната байганьовщина.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1827 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Планината за планинарите
Писмо от Иваило Нинов
Ролята на стиловете в катеренето
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Писмо до Председателят на ФБАК
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Болтове на Куклата
Къде е границата на пресметнатият риск?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap