Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Профил на Минчо ПетковДимитър Колешев  |  Редактирана на 21/10/2004


Минчо Славов Петков е роден в град Сливен и в момента е на 23 години. Започва да се катери от пролетта на 1989 година като член на клуб “Сините камани”, за когото той казва с тъга: “голям отбор беше, отдавна няма такива.” Сега е в НСА, но е прекъснал. За постижения той не желае да говори, въпреки че има доста успешни състезания и доста катерене на скали. Но в течение на разговора той постепенно започна да споменава някоя и друга пикантна подробност от своя катерачен живот. “Досега не съм минавал “10-ки”, не съм ги пробвал повече от 2-3 пъти. Стават, но трябва да им се отделя време. Предпочитам да мина 10 “8-ци” за уикенда вместо да вися като черво на някоя “10-ка” (усмивка). Минавал съм много 7с+ от втори опит, но си падам предимно по онсайт катеренето.”

Така наречените “9-ки” той катери още като малък (1994-1995 година), когато ходи и по световни първенства за младежи. “От състезателна гледна точка най-много съм доволен от тази година: 1-ви в ранглистата за скорост, както и през 1999 година и 5-ти в ранглистата за трудност, 1-ви на балканското в Търново на скорост, 8-ми на трудност от 53-ма души. Доволен съм.” Най-доброто му класиране е 2-ро място на трудност в Плевен при мъжете. Това с което се гордее най-много обаче е неговото 4-то място при мъжете за трудност през 1995 година, когато все още се катерят хора като “Тихомир, Жиката, Васо, Мето и останалите, а аз някакъв мишок от Сливен при старите кучета...”

Интересното обаче е, че той е комплексен катерач. Катери боулдър и едновременно алпийски психарии. Със Станимир Станимиров от Сливен са правили премиери на Мальовица и в Сливен. Катерил е драйтулинг на Северен Джендем, пробвал е състезателно ледено катерене. “Just for fun," както се изрази той, “но от това се мре...”

“За постижение смятам една алпиниада в Сливен през 1998 година, когато за ден и половина изкатерих 28 тура, средно по 50 метра от 4-та до 6-та категория. Като се има впредвид разкарването по обектите и рапелите – около 1400 метра катерене в свръзка със Станимир. Той е моят човек за алпийските психарии. Така ги наричам, че всеки път е страшно. (отново усмивка)”
На моя въпрос защо все пак се катери, той отговори така: “Понякога и аз сам си задвам този въпрос, но не съжалявам дори за 5 минути занимаване с тази простотия, краста просто, пък и ми идва отвътре. Чувствам се добре (усмивка). Голяма роля имат Тате и Мама, после въпроса се е доразвил в мен и повече няма лек.” Опитах се да разбера какъв все пак е неговият любим стил катерене и получих следният оговор: “Не мога да определя любим стил, но предпочитам да се катеря сред природата. “Outdoor”, както му викали. Предпочитам на скали – много ясно. Не съм зален плъх – залата е просто тренажорът за скалите. Но който отрича тренирането на стена е явно или много богат и може да си позволи всеки ден “outdoor” или е просто много непросветен, да не кажа глупав. Много хора могат да се обидят от това, но съм прав за себе си и не ми пука (усмивка).

Тогава реших да го изненадам с малко по опасен въпрос свързан с това дали трябва ли да има отделна федерация по спортно катерене или не, на което той ми отвърна: “No comment”. Имайки в предвид че учи в НСА и че все пак има доста катерачен стаж зад гърба си аз се опитах да разбера неговото лично мнение за методите на трениране, които той смята за най-подходящи. “Как трябва да се тренира ли? На този въпрос не мога да дам конкретен отговор. Според мен е строго индивидуално, но трябват минимум 4 часа свободно време, които трябва да се отделят за катерене, много силна воля и накакъв режим, който да се спазва. Ти знаеш това са общи приказки, но трябва да се набляга най-вече на МНОГО КАТЕРЕНЕ ...”

След това стана дума за българското катерене като цяло и защо нямаме катерачи от световна класа. Но ето неговото лично мнение по въпроса: “За това защо нямаме световно добри катерачи мисля че трябва да е ясно на всички, дори на тези които не се занимават с катерене. Нямаме клубове (функциониращи), а в детските състезания трябва да участват по 50 деца в група, а не по 5. Трябва да има конкуренция, за да се развиват. Това с изграждането на много добрите катерачи е дълъг процес. А в момента България е в застой. Изоставаме с някоя и друга година в катеренето (усмивка). Смятай щом някакви готини малки словенки ни надкатериха на световното в Търново ...”

И накрая ще спомена като завършек една негова фраза, която получих като отговор на моят директен въпрост кои са неговите най-сериозни постижения и която ми направи силно впечатление. Неговото ясно възражение гласеше: “... нещо не ме кефи идеята да се надпреварваме “кой, какво бил минал!” Може би всеки, който е достигнал до този начин на мислене е разбрал истинската философия на катеренето и това е може би от изключително значение, защото така ние никога няма да загубим уважението по между си и никога няма да гледаме надменно от висините на своите постижения. Въпреки че спортът си е спорт, той все пак би могъл да бъде сведен до надпреварване със самия себе си, а не с останалите около теб.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2689 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 23/01/2006 от Коментирайте
Имах възможността да тренирам с Минчо в един отбор цели 4г, казвам се Христо или както ще се сетят някои Купър :) Минчо ако прочетеш това драсни някой ред на ЛС! Да си жив и здрав! Голяма работа си да знаеш! Не съм те виждал от 7-8г аз живея сега в Бургас, айде пиши! p.s.Това на аватара е дъщеря ми!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Интервю с Peter Croft
Килиан Жорнет - авантюрист на 2014
Интервю с Бойко Лалов
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
20 въпроса към Боян Петров
Четирите безкрайни часа на 21 април 1984 година
Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а начало
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap