Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Kompanj - спортно катерене в Istria, ХърватияBoris Čujić  |  Редактирана на 30/04/2015
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


През последните няколко години Kompanj в близост до Buzet, Istria се превърна в един от най-популярните катерачни райони в Хърватия. Това, което го прави толкова интересен са големият брой маршрути и тяхното качество. Скалите са с южно изложение и понякога през зимните уикенди може да бъде пренаселено с катерачи.

Kompanj не е стар обект. Местните катерачи незнайно защо не оценят неговият потенциал дълги години и концентрират своите усилия на други места, които днес не са толкова популярни. Историята на Kompanj е интересна: Австрийския катерач и кинодеец Leo Baumgartner посещава Istria и в частност района Buzet, докато разузнава за място за филма Perfume, който е заснет на основата на бестселъра на немския писател Patrick Süskind. Baumgartner се влюбва в селцето Roč и от тогава той става редовен посетител и главна движеща сила в откриването на нови обекти в близост до Roč и Buzet. Leo и негови приятели хвърлят много труд и усилия в Kompanj, за да създадат пътеки и екипират маршрути. Цялата тази работа е направена с любов, внимание и всички маршрути са перфектно наковани.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


След усилията на Leo и приятели, два сектора в по-долната част на Kompanj бяха изчистени и екипирани от една група италиански катерачи. По-късно някои местни хърватски катерачи и немски посетители създадоха още нови маршрути, с което общият им брой нарастна до над сто.

Най-добрата част е безсъмнено Главния сектор, където почти всеки маршрут е тризвездно катерене. То е много трудно с едно посещение да бъдат изкатерени всички, но маршрути като Shit winter (6b+), Truffelschwein (7a) и Beastiqueen (7a+) са абсолютно задължителни. Единственият недостатък е, че в някои добри уикенди ще ви се наложи да чакате на опашка!
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


За по-трудните маршрути Leo има едно скрито асо в своите ръкави: неговите приятели Gerhard Hörhager и Markus Bock. Те екипират и изкатерват някои по-трудни неща, такива като класиката Rocket max (8a+) или дори по-трудният Hard sun (8b+). Gerhard в частност, също като Leo, се влюбва в това място и идва редовно.

Пътеката, която води на дясно ще ви заведе до последните сектори Hund и Krankenhaus. Hund беше разработен основно от местни катерачи и сега е дом на фантастичният Pilates line (7b+), както и на някои приятни по-лесни маршрути. Сектор Krankenhaus е много популярен, защото той е дом на някои по-лесни, а също така и някои фантастични средна трудност маршрути като Krankenhaus (6c+) и Asylantin (7a).
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Последният сектор е наречен пещерата Olymp. Пълен с туфи, този малък надвесен сектор е интересен за по-силните катерачи. До него се стига по една малко виа ферата с добра тераса под надвесите, от където можете да се насладите на красива гледка и зашеметяващи залези. За силните катерачи е задължителен Der Berg ruft (8b)!


[b:b3de86ad]КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО ТУК[/b:b3de86ad]

От Buzet хванете пътя за Roč, след което продължете по по-малък път в посока Kompanj и пресичащ гробищата на Roč. В малкото селце Klobasi, преди да достигнете Kompanj, има един по-голям паркинг. От него една добре маркирана пътека води към различните сектори (моля използвайте само тази маркирана пътека!).
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


[b:b3de86ad]ЗА КАТЕРЕНЕТО[/b:b3de86ad]

Катеренето е по вертикални или леко надвесени стени на малки ръбчета. В главният сектор (Beastiqueen) маршрутите стават по-надвесени и с туфи. Сектор Olymp е най-надвесеният и с най-трудните маршрути на диви туфи.


[b:b3de86ad]ХРАНА И НАСТАНЯВАНЕ[/b:b3de86ad]

[u:b3de86ad]Хостел Roč[/u:b3de86ad]
Roč 8/1
Телефон: 00385 91 729 9716
mail: konoba.rocka@gmail.com

Други опции: http://tz-buzet.hr

Храна: има много добри ресторанти в околността (Ročka konoba в Roč, Ресторант Alba в Lupoglav).
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


[b:b3de86ad]ЗАБЕЛЕЖКА[/b:b3de86ad]

Други райони в околността са Buzetski kanjon, Krkuž, Istarske toplice, Kamena vrata, Pandora/Sopot


[b:b3de86ad]ГИДОВНИК[/b:b3de86ad]

Croatia 2014 - Climbing guide, Kletterführer, Guida d' arrampicata di Boris Čujić, Astroida

http://climbingomis.com/m.htm
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 121 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?
Интервю с Ашима Шираиши
Обща тренировъчна система
climbOn и crossFIXE
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?
Върху стената
Как да загряваме за катерене
Pili Revisited с кратко лирично отклонение
Спортно катерене - Онсайтът
Spartacus – катерене на Kalymnos, Гърция


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap