Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да загряваме за катеренеRobbie Phillips  |  Редактирана на 23/02/2012


[size=18:e97eef6a]Загряване (It's cool to warm up!)[/size:e97eef6a]

[b:e97eef6a]Всички знаем, че трябва да загреем, преди да правим упражнения, но колко от нас наистина го правят? При катеренето, ние обтягаме в доста голяма степен малки връзки и сухожилия, които не са "проектирани" да носят тежестта на цялото ни тяло. С времето нашите мускули и сухожилия се адаптират към натоварванията и стават по-издръжливи на напреженията, на които ги подлагаме, но това не е извинение да не загряваме.[/b:e97eef6a]


Преди да се захвана с катерене, винаги започвам с повишаване на сърдечния ритъм. Това се прави, за да стига кръвта по-бързо до мускулите и да ги подготви за интензивна дейност. Ако го пропуснем, нашите мускули ще са по-студени и вероятността да се разкъсат при обтягане ще е по-голяма.

За да повишим сърдечния ритъм, 5 минути аеробни дейности, като тичане, скачане на въже или каране на колело, са достатъчни.

Втория етап на загряването е разтягането. Харесва ми да правя динамично разтягане преди катеренето, това увеличава секрецията на синовиална течност в ставите, като по този начин ги смазва и подготвя за интензивна дейност (това беше вашият урок по биология за днес).


[img:e97eef6a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_459_1.jpg[/img:e97eef6a]

[i:e97eef6a]"Вятърна мелница" е популярен начин за динамично разтягане на раменете.

UKC Articles, May 2011 © Will Carroll[/i:e97eef6a]


[u:e97eef6a]Ето пример за процедура динамично разтягане[/u:e97eef6a]:

Врат – Движете главата си внимателно от една страна на друга и напред-назад (5 повторения всяко)

Рамене – Завъртете раменете си напред и назад (10 повторения всяко)

Рамене (2) – Завъртете ръцете си в кръгове (като вятърна мелница), всяка по 10 повторения, като след това промените посоката, за още толкова.

Бедра - Правете кръгове с бедрата, като диско дива от 70-те (10 повторения на всяка страна)

Крака - Помислете си за някой, който наистина не харесвате и си представете, че го сритвате с крак, последвайте движението с люшване назад и странично ритане зад вас. Естествено, внимавайте зад вас да няма някой друг (освен, ако много не го харесвате) (10 повторения на всяка страна)

Колене - Завъртете коленете си по посока на часовниковата стрелка и обратно (10 повторения на всяка страна)

Пръсти на краката - майтап, бе...

Пръсти - Стиснете юмрук и разтворете пръстите си с бързо движение няколко пъти, за да ги загреете. Ако искате, може да си пеете "twinkle twinkle little star" докато го правите.. Психо мелодия!


Третата фаза от загряването е специфична за катеренето. За нея ще имате нужда от добра стена за траверси (или долната част на топ-роуп стена/стена за водене) с много на брой изпъкнали (позитивни) хватки. Упражнението, което сега ще обясня, е това, което наричам регенерация (общо взето лесно траверсиране). Хубаво е да се прави за около 10-15 минути, защото ни подготвя добре за катеренето, което ще извършваме след това, а също така помага и за усъвършенстването на техниката ни. Тук са изброени етапите на регенерацията:

- Работа с краката (стъпване) (2-3 минути) - Поставяйте всеки крак прецизно на всяка стъпка, като се стараете това да вдига възможно най-малко шум и да не докосвате панелите на стената.

- Позиция на тялото (2-3 минути) - Мислете за различните позиции на тялото по стената - например: вкарване на коляно (Egyptians), стъпване на разкрач (Bridging), Rock-overs, и т.н.

- Инерция (2-3 минути) – Помислете за това как да използвате инерцията от предишно движение, за да се преместите от една хватка на друга. Вместо да се издърпвате статично между всяка хватка, залюлейте се малко за да направите горното по-ленсо.

- Увеличете скоростта (2-3 минути) – Сега започнете да ускорявате катеренето, като продължавате да поддържате прецизното стъпване и позиционирането на тялото.


След като приключите с това, може да започнете да увеличавате интензивността на катеренето, докато се почувствате готови за подвизи. Обикновено правя набор от боулдър проблеми с бавно нарастваща трудност, докато почувствам, че съм готов за нещо наистина трудно, това може да се направи по същия начин и с маршрутите.

И с това приключваме загряването! Не би трябвало да ви отнема повече от 30 минути, преди да започнете да увеличавате интензитета на катеренето.


[size=18:e97eef6a]Охлаждане (Chill out man!)[/size:e97eef6a]

По същия начин, както и със загряването, винаги е важно да отпуснем тялото си след цялото трудно катерене, което то е правило до преди малко. Правейки това, вие ще намалите вероятността да имате вдървени мускули на другата сутрин, ще подобрите възстановяването си след тренировката и ще си осигурите по-добър нощен сън, намалявайки нивото на адреналина.


[img:e97eef6a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_459_2.jpg[/img:e97eef6a]

[i:e97eef6a]Статичните разтягания формират част от процедурата по "охлаждане".

UKC Articles, May 2011 © Will Carroll[/i:e97eef6a]


Първият етап от охлаждането е да направите от 5 до 10 минути регенерация (виж Загряване). Вторият етап е разтягане, но за разлика от динамичното, което се прави при загряване, тук се изпълнява статично разтягане.


[u:e97eef6a]Ето примерна процедура[/u:e97eef6a]:

- Рамене – Изправете ръката си и поставете дланта си срещу стената, на нивото на раменете. Започнете да извивате тялото си в обратна на ръката посока и ще започнете да чувствате разтягането в рамото си. (Снимка: горе, дясно).

- Гърди – Изпълнете подобно на горното разтягане, с тази разлика, че ръката трябва да е сгъната на 90 градуса в лакътя, с длан сочеща нагоре по стената. (Снимка: горе, ляво).

- Крака – Седнете, така че краката ви да оформят латинско V и протегнете ръцете си право напред, колкото можете да достигнете, преди да е възникнал някакъв дискомфорт. Може да се съсредоточите върху всеки крак индивидуално, като се обрнете към него и се опитате да достигнете до пръстите му. (Снимка: долу).

След като сте готови с горното, вашето отгряване е приключило, както и вашата катерачна сесия за деня.


Превод от английски:  Мартин Мартинов


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 906 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Технически напътствия: Как да падаме при спортно катерене?
Интервю с Ашима Шираиши
Крис Шарма - First Round, First Minute
Тренировка на кампус борд
Едно пътуване до Гърция
Как да осигуряваме по-добре
Музаки и Теопетра - курс по катерене
A Much Needed Vacation to El Chorro, Spain
Спортно катерене - Онсайтът


Важни новини !!!


 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap