Вертикален свят
Школа Курсове Изкачване Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)Jack Geldard  |  Редактирана на 26/07/2011


Нина Капрез, 24 годишната катерачка от Швейцария, стана първата жена, която да изкачи легендарния дълъг маршрут Silbergeier (8b/+) в алпийския регион с варовикови скали Rätikon, Швейцария.

Капрез, бивша звезда от състезанията по катерене, наскоро пренасочи вниманието си към трудни и красиви маршрути дълги повече от едно въже. Наскоро тя изкачи зашеметяващия маршрут Délicatessen 8b на изсечения гранит в Корсика, и сега хвърли сянка върху това изкачване с особено значимото изкачване на Silbergeier.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:42cb67aa] Нина Капрес по перфектия варовик на Silbergeier в Rätikon, Швейцария

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

Silbergeier е дълъг шест въжета маршрут по варовик, който е бил за първи път изкачен от Бийт Камерландер през 1993. Както е типично за начина на екипиране в Rätikon, Камерландер екипирал маршрута отдолу нагоре, като има части с голямо разстояние между осигуровките и особено психарско катерене по вертикални гладки скали с плочи, без почти да има хватки.

Списъка с изкачилите маршрута изглежда като указател на най-добрите алпийски скални катерачи през последните две десетилетия, сред които Бийт Камерландер, Стефан Гловатц, Пиетро дал Пра и наскоро Нико Фаврезе, които изпъкват пред останалите.

Нина се пробваше по маршрута заедно с приятеля си елитния Швейцарски катерач Седрик Лашат. Седрик направи успешно изкачване точно преди Нина. Седрик, може би по-известен във Великобритания заради добрите си представяния на състезанията (както на спортни маршрути така и на болдъри) не катери за пръв път големи стени, и през 2009 практически мина онсайт Free Rider на Ел Капитан, което беше най-чистото изкачване на маршрута на Ел Кап по това време.

Нина Капрез преди това беше изкачила няколко трудни дълги маршрута в няколко страни, включително дългия 8 въжета маршрут 8а+ Ali Baba в Южна Франция. Катерачната й кариера, описана долу, е включва основно дълги алпийски маршрути. Тя след това стана от елитните състезатели в катерачните състезания и сега използва развитите от това умения обратно към катерене на яки big wall стени и дълги маршрути.[i:42cb67aa]Нина Капрез – профил и изкачването на Ali Baba[/i:42cb67aa]


[b:42cb67aa]Интервю с Нина Капрез за Silbergeier[/b:42cb67aa]
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:42cb67aa]Нина Капрез

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Ти си родена в района на Rätikon, нали?[/b:42cb67aa]

Израснах в долината Prättigau, близо до Rätikon, така че започнах да катеря там, когато бях на 13 години. Започнах с катерене на дълги маршрути, лесни класически маршрути, които катерих за около четири години.

Започвайки да катеря в Rätikon, израснах с фразата: „Понякога, не трябва да падаш.” Така че сега, психически съм наистина силна, и на местата, където наистина не трябва да падаш, не падам, защото не бих искала да си почупя костите! ;-)

Когато станах на 17 научих фразата „спортно-катерене”…

Две години по-късно участвах в първото си състезание, и ходих по състезания доста време, но винаги остана с голямата ми страст към скалното катерене. И след още две години напълно спрях да ходя по състезанията и започнах да се отдавам на катерене на трудни дълги повече от едно въже маршрути.

[b:42cb67aa]И защо избра Silbergeier?[/b:42cb67aa]

Когато израснеш в Rätikon, Silbergeier за теб е нещо митично. Този маршрут е и беше върха на сладоледа, от момента, в който започнах да катеря, имах този известен постер на Пиетро дал Пра в банята ми. За мене винаги е било мечта да изкача маршрута някой ден.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:42cb67aa] Нина пресъздава прочутата снимка „стъпил на един крак” на Пиетро дал Пра, която я е вдъхновила да изкачи маршрута

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Това е наистина известен и легендарен маршрут, беше ли това, което очакваше?[/b:42cb67aa]

О Да! Маршрута беше перфектен за мен. Трябва да имаш сила да държиш на малки хватки, стъпването с краката трябва да ти е супер добро, трябва да имаш наистина добър баланс и на траверсите, не трябва да те страх от голямото разстояние между осигуровките… трябва да си леко луд, а аз съм точно такава!

[b:42cb67aa]Маршрута подхождаше ли на стила ти на катерене?[/b:42cb67aa]

Напълно. Ако съм силна в нещо, еми тогава то определено е този стил на катерене. И мисля че бях в наистина добра форма и бях супер мотивирана да го изкача.

[b:42cb67aa]Наясно сме че има на места огромно разстояние между осигуровките и маршрута е доста „пикантен”, но намира ли се в истински алпийски терен? С лошо време и труден подход към него?[/b:42cb67aa]

Хммм, в почти алпийски терен е. Подхода към маршрута е около час и половина и последния час трябва да катериш по фиксирани въжета.
Времето е трудно предвидимо. Наистина имах желанието да изкача маршрута преди лятото, защото през лятото слънцето пече по цял ден стената и често в следобеда има кратки гръмотевични бури.
Този юни, валеше доста. Имаше да кажем два слънчеви дни и после силни дъждове дълго време. Основния ни проблем беше силния дъжд, хватките винаги бяха леко мръсни. Също така дъжда на моменти преминаваше в сняг и градушка и беше студено, за да се катери.

[b:42cb67aa]Мислиш ли да изкачиш още някой маршрут в Ratikon, WoGu (8c) например? Или нов маршрут?[/b:42cb67aa]

Ами, чух че някой от хватките на WoGu са лепени, така че не знам… Но бих препоръчала някои класически маршрути, които може да се качат: Intifada и Lilith в Швайцерзуу, Caladriel и Via Accacia.

[b:42cb67aa]Как е катеренето на трудните дълги маршрути в сравнение с катеренето на къси маршрути? Какъв опит в катеренето и каква тактика мислиш, че са важни в случая?[/b:42cb67aa]

Катеренето на дълги повече от едно въже маршрути изисква цялото ти тяло да е в добра форма. Най-често имаш дълги подходи, и трябва да носиш тежка раница. И после трябва да можеш да адаптираш стратегията си спрямо маршрута и трудността му.

По трудните дълги повече от едно въже маршрути, може да ти отнеме повече от няколко дни за да излезеш отгоре и често е толкова трудно, че се депресираш и не можеш на моменти да си представиш, че можеш да минеш редпойнт всички въжета. Също така трябва да катериш и с тънко въже само за издърпване на товарите, вързано за седалката ти и макара със заключване, за да дърпаш раниците… ами, доста от нещата са различни. Колкото повече опит имаш, толкова по-малко време и енергия хабиш на стената.

Но най-важното е партньора ви. Аз лично, може да катеря само с някой друг, който е мотивиран да качи маршрута. Не може просто да намеря някой, който да ме осигурява и който да трябва да се изкачва нагоре със самохват. Независимо от това, изкачването на Silbergeier беше изключение: бившия ми шеф искаше да дойде, защото за него беше мечта да се пробва по маршрута. Така че беше страхотно да бъда горе заедно с него!

Катеренето на дълги маршрути винаги е голямо, голямо приключение, защото трябва да катериш на лимита си и често се озоваваш в кофти ситуация и трябва да се бориш дълго време, за да излезеш от нея, винаги заедно със свръзката си, всичко е свързано със споделянето на преживяването!
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:42cb67aa]Нина Капрез в началото на Silbergeier

Снимка: Stefan Schlumpf[/i:42cb67aa]

[b:42cb67aa]Какви са плановете ти за бъдещето? Още големи стени? Или правене на нови маршрути?[/b:42cb67aa]

Трудно бих могла да кажа. Имам някои линии на ум, които наистина искам да изкача, но кога ще стане това, не знам. Може би може да отида на северната стена на Айгер през август, наистина обичам да катеря Deep Blue Sea. Също така и La Voie Petit на Гранд Капусин, покрай Монт Блан изглежда страхотно! Следващата година наистина искам да отида в Йосемити в Калифорния.

За тази година, вече изкачих този голям проект, тъй че се чувствам свободна сега и просто ще изкача още някои маршрути, за които си мечтая, но не е съществено важно да са наистина трудни, просто да са готини! През октомври ще отида на Petzl Roc trip в Китай и след това, мисля че ще имам нужда от малко почивка с моя Седрик.

[b:42cb67aa]Последен въпрос – ако можеше да направиш своя „перфектен маршрут” – какъв би бил той? Къде и на каква скала? С кой би го изкатерила? Мечтаното изкачване![/b:42cb67aa]

За мен не съществува един единствен мечтан маршрут. Мечтата ми е да катеря в много различни стилове, по различни стени, скали и страни по света. Много съм любопитна да видя какво може света да ми предложи и често след като изкача маршрута в един стил, трябва да се променя. След Silbergeier, просто бих искала да катеря болдъри и следващия дълъг повече от едно въже маршрут най-вероятно ще бъде на стръмна стена, краката ми просто страдаха достатъчно!


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 166 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Едно пътуване до Гърция
Climbing in Meteora
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Крис Шарма - First Round, First Minute
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
A Much Needed Vacation to El Chorro, Spain
Kompanj - спортно катерене в Istria, Хърватия
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...


Важни новини !!!


 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два предишни опита за изкачване на Ел Кап изцяло свободно соло с въже са направени до сега. Те също бяха по Freerider като съответно беше ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребителското си име 3. Да отидете в страницата на класацията - htt ...
 • 01/06/2006

  Скиор оцелява след 2600-футово падане на Denali

  коментара


  Ed Maginn се търкаля половин вертикална миля надолу по маршрута Orient Express на Denali последната седмица, но оцеля с малки наранявания. 33-годишният, изключително опитен ски алпинист от Юта, се спуска от 20,320-футовият връх с двамата си партньори и преодолява на ски около 1,000 фута от Orient Express, един дълбок снежен улей, който е успореден на Upper West Rib, когато изведнъж пада по време на едно ...
 • 16/08/2013

  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

  (1) коментара


  Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа
  Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България. В 18.14 часа Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.
 • 29/10/2013

  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн

  коментара


  Kilian Jornet разби рекорда за изкачване на Матерхорн
  Каталунския планински бегач Kilian Jornet тича нагоре и надолу по Матерхорн започвайки и завършвайки в градчето Breuil-Cervinia, Италия за удивителните 2 часа и 52 минути отиване и връщане. Jornet би предишният скоростен рекорд с 20 минути, който беше осъществен през 1995 от италианецът Bruno Brunod.Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...
 • 03/04/2008

  Снимки от Кавказ

  коментара


  Галерия със снимки от Кавказ.


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2017

Sitemap