Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в ИспанияAdam Ondra  |  Редактирана на 25/05/2011
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00] Chaxi Raxi (9b)

Снимка: Бернардо Гименеж[/i:9e649f00]


Спонсорирания от Black Diamond Адам Ондра стана част от историята на спортното катерене тази пролет в северна Испания след като направи едно след друго изумителни изкачвания, сред които изкачване онсайт на пет маршрута с категория 5.14с и изкачването на две нови 5.15б-та. Макар онсайт серията му да е замайващата, (само съотборника на Ондра от отбора на BD Паткси Усобиага е успял да направи 5.14с онсайт, и при това само едно), най-впечатляващото от всичките му постижения е по-скоро първо изкачване на 5.15b и 5.14с онсайт – в един й същи ден.

Надолу следва пуснатия по и-мейл разказ, който той е пратил на BD за историческата си серия изкачвания в северна Испания, а също така и снимки от Бернардо Гименеж и Войтех Връжба.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00] Fuck the Police (8c)

Снимка: Ondra Collection [/i:9e649f00]


От: Адам Ондра
Изпратено: Петък, 22 Април 2011 17:20
Тема: Re: Chaxi Raxi!

Както всяка година, реших да прекарам края на зимата в Испания. Не е трудно и да се разкрие причината за това – има много изкачвания, които може да се направят там. Първоначално имах един проект в Суриана в предвид, на който се бях пробвал миналата година, но нямах време да му отделя сериозно внимание. Маршрута, кръстен La Capella е къс, силов и безкомпромисен. Заради това прекарах целия януари в катерене на болдъри, за да добия нужната сила за тази цел. Прекарах 10 дена в Суриана и след дългия труден процес на работа по маршрута, успях да го изкача на последния опит в последния ден от пътуването ми. Вярвам че La Capella е един от най-трудните маршрути, които съм изкачвал – 9b или нещо от сорта.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00] Катерене онсайт на Kidetasunaren Balio Erantsia (8c+),

Снимка: Ondra Collection [/i:9e649f00]


След като се върнах в къщи, имах две седмици да взема всички тестове, които бях изпуснал в училище и да придобия нужната издръжливост за дълги изкачвания с постоянна трудност. Когато си тръгвах от вкъщи исках да използвам няколко дни за загрявка в Extauri, за да отново да свикна с изкачването онсайт на скали като се пробвам на много 8b-та и 8a-та, но като се върнах вкъщи се чувствах в добра форма. Реших да се пробвам на 8c (Fuck the Police) и за моя изненада успях да го мина сравнително лесно докато го печеше слънцето.

Тогава си промених мнението за загрявката и се пробвах на 8c+ (Kidetasunaren Balio Erantsia) в късния следобед на прохладния бриз. Маршрута беше почти вертикален, с малки хватки, точно такъв, какъвто ме устройва. Преборих се с ключовата част от маршрута и тогава почти не паднах. Не можех да повярвам, супер момент!
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00] Templo del Cafe (8c+)

Снимка: Ondra Collection [/i:9e649f00]


Следващия ден, бях бая нервен, защото не бях постигнал още главната си цел, Bizi Euskaraz (8c+), маршрута, който Паткси мина онсайт преди няколко години (дано в скоро време да може пак да мачка маршрутите, успех с лечението човече!). Искам да ви кажа, че бях нервен през цялото изкачване, въпреки че се чувствах силен през цялото време, освен в последната част, когато омазах нещата, колебах се дълго преди да направя dyno-то, но за щастие не толкова дълго, че да падна. Не мога да ви кажа за категориите, защото не мога да ги сравнявам с нищо друго, но мисля, че горе долу са точни.

По време на деня, в който почивахме се придвижихме към Вадиело в Арагон, където успях да мина онсайт Powerade (8c+) сутринта, и в следобеда вече бяхме с Алкезар където успях от първия опит да изкача Templo del Cafe (8c+). Беше като онсайт, въпреки че бях изкачил преди маршрут наречен Tsunami (8c), който споделя същата горна част, макар че четири години са достатъчно дълго време да се забрави всичко. Особено сутринта се чувствах като машина, не правех грешки, едва ли не тичах нагоре.

След всички тези онсайт изкачвания, исках да намеря някой по-сериозен проект, който да мина редпойнт и да започна да работя по него, въпреки че времето се беше променило радикално. Пробвах един Neanderthal (9b) в Санта Линия, но след един ден почивка, небето се стъмни и започна да се излива дъжд. А тази пещера не е сред тези които изсъхват бързо – веднъж овлажни ли се скалата, тече вода от туфите с дни. Затова се преместихме в Санта Ана, където успях да направя първото изкачване на Obrint el Sistema (9a+).
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00]Онсайта на Blanquita (8c+)

Снимка: Vojtech Vrzba[/i:9e649f00]


Бях мотивиран от другите проекти на Дани Андрада, които минават навсякъде по цялата пещера от ляво на дясно, но открих че има определено по-добри линии, на които да се пробвам в Каталуния, и времето само улесни решението ми, докато дъжда се изливаше из ведро и дори Санта Ана се намокри в някои части. Решихме да починем два дена докато валеше и се преместихме в Олиана, която е една от любимите ми зони за катерене в целия регион. Зашеметяваща 50-метра дълга скала от оранжев и син варовик с трудно катерене. Стената изсъхва бая бързо, така че имах възможността да се пробвам на един от проектите, на които Крис е сложил болтове, наречен Chaxi Raxi дори веднага първия ден след като спря дъжда. Чувствах го много труден в началото, особено първата ключова част, можех да направя всяко движение, но да навържа в поредица две от тях ми изглеждаше направо невъзможно трудно. Горната част ми изглеждаше възможна – можех да навържа без особени проблеми движенията без две от тях, където измислих изключително силов метод за минаване чрез пропускане на две хватки, докато Крис не ме посъветва за друг начин, по-статичен начин с много прихващания на малки хватки. Въпреки че хващането на малки хватки ми е специалността, а пък Крис предпочита по-дълги движения на по хубави хватки, начините, които бяхме измислили за минаване бяха разменени.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Докато Олиана изсъхваше реших да се пробвам веднъж на Mind Control (8c+), да го мина онсайт. Очаквах че ще има няколко влажни хватки, но накрая се оказах в битка с напълно мокра черна ивица. Но си останах концентриран, уверен и стигнах до крайните болтове въпреки водата. Вече започвам да се бъркам за категориите, но не вярвам, че мога да мина 8c+ в такива условия, 8c/8c+ може би е по-подходяща категория.

Като се върнах на Chaxi Raxi, сам се изумих, че успях да мина по-лесната версия, пропускайки първата болдър част чрез отклонение от нея с категория 7b, която сама по себе си сигурно е 9a+. Сега беше времето да действам повече по долната болдър част и може би тогава бих могъл да мина маршрута. Но тя си беше трудна. Не се справях добре, но постепенно се подобрявах, и на шестия ден успях да мина първата ключова част, която сама по себе си може би е 8b+ болдър. Починах си на туфата и продължих нагоре. Минах ключовите части от маршрута, но на края на последното трудно движение, бъдейки 100% уверен в успеха, лявата ми пета, която бях „закачил” се изплъзна. И така и не успях да мина долната част отново този ден. Още веднъж успях да я мина на 7-мия ден, но паднах няколко движения под най-високата точка, която бях достигнал, като не успях да хвана хватката правилно при динамичното движение към нея.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Нервирах се доста, защото знаех че мога да го изкача, но ми оставаше едва един ден, а пък има толкова много части от маршрута, където дори да направя малка грешка, може да ми провали опита, а и деня, защото е много трудно да преминеш долната част два пъти в един ден. При първия ми опит в последния ден, успях да премина първата ключова част от маршрута някак, стигнах до мястото за почивка и останах там няколко минути. Почивката е особено полезна за целия маршрут, без място където да ти починат малко ръцете без съмнение маршрута би бил 9b+, но това също така е място където можеш да се изнервиш и да се замислиш за евентуален провал. И това й ми се случи. Начина, по който продължих да катеря не може да бъде наречен въобще ефикасен, но маршрута беше съвсем малко под моята абсолютна горна граница след 8 дни работа, и въпреки че се изпомпах, някакси стигнах до последните болтове и можех да се изкефя отново на чувството за победа в последния ден от пътуването ми. Това вероятно е най-трудния маршрут, който въобще съм изкачил до сега.

Бях силно мотивиран, и час след това хвърлих въжето 40 метра по нататък под Blanquita (8c+) и го минах онсайт! Не беше лесна работа, дори счетох това, като вероятно най-трудния ми онсайт досега, но след като вече бях успял веднъж беше лесно да продължа да се боря, да влеза в зоната и да не си мисля за нищо друго освен за следващото движение.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

Да седна в колата и да се запътя обратно към оживения град, към задълженията ми в училище, които бях пренебрегнал, в крайна сметка не беше трудно, след като бях направил толкова много изкачвания и особено след като скоро пак се завръщам в Испания…

- Адам


Репортажа на Ондра е преди той да се върне в Испания, този път в южната част на Андалусия на скали кръстени Villanueva del Rosario, където той мина редпойнт още два маршрута 9b La Planta de Shiva и Chilam Balam.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.

[i:9e649f00]Поредицата движения в ключовата част на Chaxi Raxi (9b).

Снимка: Vojtech Vrzba[/i:9e649f00]


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 253 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Как да направим по-добър редпоинт
Гърция
Пакленица
Climbing in Meteora
Шамони за мотаещи се
Как да осигуряваме по-добре
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Метеора
Върху стената
Спортно катерене в района на El Potrero Chico, Мексико


Важни новини !!!


 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 07/11/2016

  Новата седалка Black Diamond Zone

  коментара


  Новата седалка Black Diamond Zone
  Новата седалка Black Diamond Zone е създадена предимно като най-висок клас седалка за спортно катерене, но също така има халки за закачане на инвентарници за ледено катерене, което я прави подходяща и за други типове катерене. Технологията Fusion Comfort увеличава комфорта в ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap